Site logo
Se på kortet
 • Piazza dei Cavalieri, Knights' Square, Pisa, Province of Pisa, Italien

Læs om byen

Pisa er en af de gamle italienske bystater, som i dag byder på fantastiske seværdigheder og dejlig atmosfære. Byen er en af de store kulturbyer i Toscana og ligger smukt langs floden Arnos bredder tæt på flodmundingen i Det Liguriske Hav. Det mest berømte værk er Det Skæve Tårn.

En tur til Pisa er dog meget andet end et møde med Det Skæve Tårn. Det er også spadsereture i en smuk bykerne med et væld af højdepunkter. Byens pragtfulde bygninger blev skabt på en økonomisk opblomstring, der kom med byens flåde dominans i det vestlige Middelhav gennem 1000-1200-tallene, og det nyder man godt af i dag.

Gå endelig en tur langs Arno, og nyd byen. Tag et kig på den lille kirke, Chiesa di Santa Maria della Spina, og fortsæt gennem smalle gader og over fine pladser som fx Piazza dei Cavalieri, hvor nogle af byens smukke palæer kan opleves. Undervejs er der også fine museer og kirker, der er besøg værd.

Området omkring Pisa indbyder til udflugter. Langs kysten mod vest ligger La Spezia og Cinque Terre mod nord, og havnebyen Livorno ligger umiddelbart mod vest. Det toscanske landskab strækker sig mod øst, hvor man kan besøge byer som Siena og Firenze og se nærmere på Leonardo da Vincis hjemby, Vinci.

Topseværdigheder

  • Piazza del Duomo: På de grønne plæner ved Domkirkepladsen, der også kaldes Mirakelmarken. Piazza dei Miracoli, ligger den seværdighed, som de fleste turister rejser til byen for; Det Skæve Tårn, men flere andre store og fornemme bygningsværker er samlet her. Byens katedral, Dåbskapellet og kirkegården Campo Santo er dem, der ligger her udover Det Skæve Tårn.
  • Det Skæve Tårn: Det Skæve Tårn i Pisa blev opført som klokketårn for byens katedral. Opførelsen varede fra 1173 til 1350. Allerede under opførelsen begyndte det at hælde, hvilket naturligt nok ikke var den oprindelige tanke. Hældningen skyldes kombinationen af et kun tre meter tykt fundament og en porøs, sandet undergrund. I dag er det verdensberømte tårn blevet stabiliseret efter en faretruende hældning.
  • Duomo: Dette er Pisas imponerende domkirke, opført 1063-1350 i typisk Pisa-romansk byggestil, der anses for datidens førende i Italien. Facaden er præget af den overdådige mængde Carrara-marmor, der er blevet anvendt som beklædning. Inden for i det smukke kirkerum ses en række kunstværker som mosaikker og malerier.
  • Dåbskapellet: Pisas smukke og for sig selv stående dåbskapel blev bygget fra år 1153 og fuldført i 1300-tallet. Stilen er romansk, og det er med 107 meter i omkreds det største af sin slags i Italien. Inden for er et stort, rundt kirkerum under kuplen. Her kan man blandt andet se Nicola Pisanos prædikestol fra 1260.

Andre seværdigheder

  • Campo Santo: Campo Santo er den til domkirken hørende kirkegård. Den er ulig mange andre kirkegårde opført som et firelænget galleri. Det er interessant med sine mange gamle monumenter og værker, blandt andet Dødens Triumf, der er udført under pestens hærgen i første halvdel af 1300-tallet.
  • Chiesa di Santa Maria della Spina: Denne lille kirke er opført i Pisa-gotik fra år 1230. Den ligger meget malerisk ved Arno-flodens bred midt i Pisa. Den er bygget til at huse et kostbart relikvie; en torn fra Kristus’ tornekrone. Det er også derfra, den i 1333 fik sit navn; på italiensk betyder spina en torn.
  • Palazzo Agostini: Palazzo Agostini er et af Pisas mest interessante palæer grundet den smukke murstensfacade. Palæet blev opført i 1300-tallet og er kendt for Caffè dell’Ussero, der blev grundlagt i 1775.
  • Palazzo Medici: Dette palæs historie går tilbage til 1000-tallet, men det var i 1200-tallet, det blev ombygget til et smukt palæ. Fra 1446 boede Medici-familien her. I dag er der offentlig administration i palæet.
  • Museo Nazionale di San Matteo: På dette nationalmuseum kan man se værker fra Pisa og omegn. Der er også anden kunst i form af malerier og skulpturer af bl.a. Pisano og Donatello. Museet er indrettet i et tidligere kloster.
  • Museo Nazionale di Palazzo Reale: Palazzo Reale er et residenspalæ, der blev bygget i 1583 til Francesco I de’ Medici. Ved et besøg kan man se palæet og forskellige samlinger kunst fra Europa.
  • Lungarni di Pisa: Lungarni di Pisa dækker over de smukke gader langs floden Arno i centrum af byen. Her kan man gå nogle vidunderlige spadsereture og nyde flodudsigten og mange af Pisas fineste palæer.
  • Orto Botanico: Den botaniske have i Pisa er et fint anlæg, der blev anlagt i 1544 som den første botaniske universitetshave i Europa. Siden 1591 har den ligget på det nuværende sted.

Ture fra byen

  • Livorno: Livorno er en hyppigt anvendt krydstogthavn med en maritim stemning, en hyggelig bykerne med en afslappet stemning samt seværdigheder som fx Det Nye Fort/Fortezza Nuova. Fortet blev bygget under medicierne, og det beskyttede byen og området mod fx pirater. Det byder blandt andet på bastionerne Capitana, Ampolletta og Canaviglia.
  • Vinci: Landsbyen Vinci er Leonardo da Vincis hjemby. Vinci er meget malerisk beliggende og med en fin udsigt over det toskanske landskab. Byens borg er opført omkring perioden fra år 1000 til 1200-tallet, og den er nu indrettet som museum for Leonardo da Vinci.
  • Siena: Siena også på utallige kulturelle skatte, og samtidigt betragtes byen som Toscanas vinhovedstad. Domkirken i Siena regnes blandt Italiens smukkeste, og Sienas gamle centrum er den smukke plads, Piazza del Campo, der domineres af byens berømte rådhus, Palazzo Pubblico.
  • La Spezia: La Spezia er en havneby, der ligger ud til Det Liguriske Hav og naturligt beskyttet i La Spezia-bugten, der giver plads til en af Italiens store kommercielle og militære havne. Gennem mange århundreder op til midten af 1800-tallet var La Spezia en mindre by, der var stærkt inspireret af Genova og genovesiske traditioner inden for blandt andet byggeri.
  • Cinque Terre: Cinque Terre er navnet på en smuk kyststrækning på den italienske Riviera i Ligurien. Området indeholder naturen langs kysten og de fem byer Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola og Riomaggiore. Området er udlagt som nationalparken Parco Nazionale delle Cinque Terre, som er optaget på UNESCO’s liste over verdens arv.
  • Firenze: Firenze er en af Italiens mest besøgte og storslåede kulturbyer. Byen har været hjemsted for en række af verdens store kunstnere og tænkere som fx Leonardo da Vinci og Michelangelo, og det har gennem mange århundreder udviklet byen kulturelt og arkitektonisk til noget enestående.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Pisanova, Via Venezia Giulia 10, pisanova.com
  • Indkøbsgader: Corso Italia, Borgo Stretto, Borgo Largo

Med børn

  • Antikke skibe: Le Navi Antiche di Pisa, Lungarno Ranieri Simonelli 16, navidipisa.it
  • Naturhistorie: Museo di Storia Naturale, Via Roma 79, msn.unipi.it
  • Akvarium: Acquario di Livorno, Piazza Mascagni 1, Livorno, acquariodilivorno.it
  • Strande: Marina di Pisa, Tirrenia m.fl.

Gode links