Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Ravenna er en by i den italienske Emilia-Romagna-region, og den er en by med en spændende historie. Det var herfra, Julius Cæsar drog ud til sine tropper, da han krydsede floden Rubicon. Og det var hertil, kejser Honorius flyttede hovedstaden i Det Vestromerske Rige i år 408. I slutningen af rigets tid før 476 boede der cirka 50.000 i Ravenna, der senere blev hovedby i Eksarkatet Ravenna. I senere århundreder skiftede herredømmet over byen, før Ravenna tilhørte først Venedig og derefter Kirkestaten. I 1861 blev byen en del af Kongeriget Italien.

Byen Ravenna er i dag kendt for sine nærliggende dejlige strande ved Adriaterhavskysten og ikke mindst som hjemsted for højdepunktet inden for romerske og byzantinske mosaikker, og byen er verdensberømt for de smukt bevarede kunstværker. Der er således hele otte bygninger i Ravenna, som er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Bygningerne repræsenterer mosaikker og monumenter fra den tidlige kristendom, og periodemæssigt stammer de fra år 430 til år 549.

De otte UNESCO-bygninger består af dåbskapellerne Battistero Neoniano og Battistero degli Ariani, hvor der begge steder er en loftsmosaik af Johannes Døberens dåb af Jesus. I Galla Placidias Mausoleum kan man se mosaikker af bl.a. Jesus som den gode hyrde og en stjernehimmel med kors. I Cappella Arcivescovile, der ligger i Ærkebiskoppernes Palads, kan man se forskellige mindre mosaikker, mens man i kirkerne Sant’Apollinare Nuovo, Basilica di San Vitale og Basilica di Sant'Apollinare in Classe alle steder kan nyde nogle meget store vægmosaikker. Theodorics Mausoleum er den sidste af de otte bygninger. Den er ikke indrettet med mosaikker, men står som en enestående kongegrav fra sin tid.

Der er også andre ting at se i Ravenna. Hele den gamle by er meget stemningsfuld at gå rundt i, og et godt eksempel er pladsen Piazza del Popolo, der hovedsageligt er omgivet af 1400-1600-talsbygninger. Kirken Basilica di San Francesco ligger ikke langt herfra, og den er kendt for Dante Alighieris grav, der findes i et anneks ved siden af kirken. Dante blev begravet i 1321, mens annekset blev opført i 1781 over hans grav. Man kan også besøge flere museer i Ravenna. Her er et museum for netop Dante Alighieri, og man kan også se byens kunstmuseum og nationalmuseet i Ravenna, som har mange arkæologiske fund i sine samlinger.

Ture fra byen

  Bologna Katedral

  Bologna

  Bologna er hovedstad i regionen Emilia-Romagna og en af Italiens store kulturbyer med sin egen særlige stemning i de karakteristiske arkadefyldte byggerier, man ser over hele byen. Kilometer efter kilometer kan man gå i buegange; fx til valfartskirken Santuario della Madonna di San Luca, hvor der over fire kilometer er 666 buer.

  Bologna har fostret store kunstnere gennem tiden, og den er hjemsted for Europas ældste universitet, hvis campus rummer en særlig atmosfære i byen og et væld af interessante museer – alt sammen i gåafstand i den hyggelige indre by.

  Læs mere om Bologna

   

  Lazzaretto, Ancona

  Ancona

  Ancona er en smukt beliggende by ved Adriaterhavet, og den er hovedby i regionen Marche. Stedet blev bosat i 500-tallet f.Kr., og grækere kom til i 387 f.Kr. De gav byen navnet Ancona, og senere blev byen først romersk og derefter byzantinsk. Efter år 1000 blev Ancona gradvist mere selvstændig, og med tiden dannede byen Republikken Ancona, der var en uafhængig maritim stat til 1532, hvor den blev en del af Kirkestaten. Ancona fortsatte med at være en vigtig havneby, hvilket den fortsat er i det moderne Italien.

  Den gamle bydel i Ancona ligger med havet på to sider og med byens havn naturligt beskyttet vest for bykernen. Der er flere ting at se i byen, og man kan starte en spadseretur på den gamle plads, Piazza del Plebiscito, hvor man kan se Palazzo del Governo, der i dag er sæde for præfekturatet i byen. Palæet blev opført i 1300-tallet, og klokketårnet i bygningen er resultatet af en genopbygning fra 1581. For enden af Piazza del Plebiscito ligger kirken Chiesa di San Domenico, der blev opført 1771-1778.

  Læs mere om Ancona

Tilmeld dig vores nyhedsbrev