Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Genova er en af Norditaliens store og gamle handelsbyer, og gennem århundreder var den en selvstændig stat i form af Republikken Genova. Denne periodes rigdom fra handelen på verdenshavene har resulteret i mange af byens storslåede bygningsværker og seværdigheder.

På UNESCO’s liste over verdens arv er en lang række af Genovas fornemme palæer, der var en del af et formelt system for modtagelse af vigtige besøg under republikkens tid. En tur ad Via Garibaldi er et af de bedste steder for at opleve mangfoldigheden i palæbyggerierne af Genovas førende familier.

En af byens kendte indbyggere var Andrea Doria, der som admiral og politiker satte sit store præg på udviklingen af Genova, og hans villa er bestemt også en tur værd. En anden berømthed fra byen er Christoffer Columbus, der blev født og opvoksede i Genova, før han i 1492 genopdagede Amerika.

Genova har også sine smukke kirker, pladser, springvand og andet, der gør en slentretur i centrum berigende. At byen er bygget på et stærkt kuperet terræn, gør kun oplevelsen endnu bedre, når man fx nyder en af mange udsigter fra højderne.

Man kan med fordel også besøge den smukke liguriske kyst omkring byen, hvor man blandt andet finder Portofino og nationalparken Cinque Terre. De små byer ligger på stribe som hyggelige og pittoreske landsbyer mellem bjerge og Middelhavets bølger.

Andre seværdigheder

  Palazzo Doria Tursi, Genova

  • Doria Tursi Palæ/Palazzo Doria Tursi: Palazzo Doria Tursi blev opført fra 1565. Palæet byder på gård- og havemiljøer, smuk udsmykning, repræsentative sale med loftfresker og en spændende kunstsamling, der udgør stedets kunstmuseum.
  • Vor Frue Kirke på Castello/Santa Maria di Castello: Santa Maria di Castello er en af Genovas gamle kirkebygninger. Den ligger på højen Castello. Kirken blev bygget omkring år 900, og den står fortsat i den gamle romanske stil.

  Porto Antico, Genova

  • Den Gamle Havn/Porto Antico: Porto Antico er Genovas gamle havn, som i dag er blevet ændret til at være et af Genovas store aktiver for både lokale og turister. I dag er der flere forskellige højdepunkter inden for aktiviteter og underholdning som fx byens akvarium.
  • Jomfru Maria Vigne Basilika/Basilica di Santa Maria delle Vigne: Denne kirke er kendt tilbage til 900-tallet, og der er derved en af de ældste i Genova. I kirken kan man se flere kunstværker fra forskellige perioder og kunstnere.

  Palazzo Ducale, Genova

  • Dogepaladset/Palazzo Ducale: Palazzo Ducale er den historiske residens for Republikken Genovas doger, der regerede fra 1339 til 1797, hvor staten ophørte med at eksistere. I dag står Palazzo Ducale som et af Genovas mange smukke bygningsværker, og det danner rammen om blandt andet koncerter, udstillinger og andre kulturarrangementer.
  • Mazzini Galleri/Galleria Mazzini: Galleria Mazzini er en overdækket butiksarkade. Galleriet i Genova blev bygget i årene 1874-1876 med en imponerede jernkonstruktion over selve gaden i midten.

  Porta Soprana, Genova

  • Soprana Port/Porta Soprana: Porta Soprana står som et af de finest bevarede bygningsværker fra middelalderens Genova. Byporten blev opført på toppen af højdedraget Piano di Sant’Andrea i forbindelse med murene fra 1100-tallet.
  • Columbus Monument/Monumento a Cristoforo Colombo: På pladsen foran banegården Piazza Principe kan man man se et monument for bysbarnet Christoffer Columbus. Det er udarbejdet og rejst i midten af 1800-tallet.

  Lanterna di Genova

  • Genova Fyrtårn/Lanterna di Genova: Fyrtårnet i Genova står som et af byens vartegn. Den nuværende tårn er 76 meter højt og stod færdigt i 1543. Det var verdens højeste fyrtårn til 1902, og før landvindinger på en halvø ved indsejlingen til Porto Antico.
  • Grimaldi Spinola di Pellicceria Palæ (Nationalgalleriet)/Palazzo Grimaldi Spinola di Pellicceria (Galleria Nazionale): Palæet er et smukt og tidstypisk eksempel på byens velhaverpalæer, der bød på indre gårdmiljøer, loggiaer og pragtfulde indvendige rum med smuk kunst og malede lofter. I dag er Palazzo Grimaldi Spinola indrettet som nationalgalleri.

  Spianata Castelletto, Genova

  • Belvedere Luigi Montaldo (Spianata Castelletto): Belvedere Luigi Montaldo er en terrasse, der ligger hævet over Genova. Her kan man slappe af på bænkene under trækronerne og nyde en formidabel udsigt over den liguriske storby.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Genova her.

Historisk overblik

  De tidlige bosættelser
  Genovas naturhavn, milde klima og strategisk gode beliggenhed har gennem tiden været genstand på beboelse og udvikling. Grækerne koloniserede området i 400-500-tallene f.Kr., men muligvis var etruskerne her inden da. Byen hed Stalia, og rivalerne i området var bosættelser i vore dages Marseille og Vado Ligure. Stalia blev senere trukket ind i de puniske krige, hvorunder Karthago ødelagde byen i 209 f.Kr. som følge af en alliance med Rom.

  Fra romere til lombarder og franker
  Romerriget var dominerende i middelhavsområdet gennem århundreder og således også i Genova, hvis navn kommer fra det latinske ord genu, der betyder knæ. Ordet og navnet hentyder til byens placering på den liguriske kyst.

  Med Det Vestromerske Riges fald kom goterne til og etablerede Det Østgotiske Rige i år 493. Det dækkede godt og vel det moderne Italien og eksisterede til 553, hvor Det Byzantinske Rige gik sejrrigt ud af Goterkrigen.

  I 568 invaderede de germanske lombarder det italienske område, og i den forbindelse flygtede Milanos biskop til Genova, hvor han etablerede sit sæde med støtte fra paven. Lombarderne trængte dog hurtigt mod syd til Ligurien, som de erobrede i 643. Lombardernes rige bestod til 773, hvor frankerne overtog styret.

  Gennem de følgende århundreder gik det op og ned for Genova. Frankerne genopbyggede byens fæstningsmure, der var blevet etableret af romerne og ødelagt af lombarderne. En anden ødelæggelse ramte byen i 930erne, hvor muslimske nordafrikanere plyndrede og brændte byen, der ikke umiddelbart blev genopbygget.

  Republikken Genova
  I de følgende århundreder opstod der flere bystater i det italienske område, og blandt dem var Republikken Genova, der sammen med Venedig blev de stærkeste og mest velhavende af disse enheder. Genova var formelt underlagt paven, der gennem byens biskop havde en officiel politisk leder af byen og staten.

  Den egentlige magt lå dog hos den række af konsuler, der blev udpeget gennem valg blandt de stemmeberettigede af indbyggerne. De blev valgt årligt og varetog udviklingen af byen, der ikke mindst havde sin styrke som stor søfartsby med skibsbygning, handel og en finansiel sektor som økonomisk drivende kræfter. Genova byggede en stor flåde og blev en stormagt til søs. Til lands voksede republikken til at bestå af blandt andet dagens Ligurien, Piemonte, Korsika og Sardinien. Efter Det Fjerde Korstog 1202-1204 og de deraf følgende spændinger mellem staten Venedig og Det Byzantinske Rige, kunne Genova endda etablere sig i Sortehavet med besiddelser og bosættelser på Krim.

  Alliancen med og det gode forhold til Det Byzantinske Rige betød ny velstand til byen, der sammen med Pisa var den eneste med handelsrettigheder på Sortehavet. En heldig alliance med Aragoniens styre på Sicilien gav yderligere handel og indtægter.

  Republikkens fald
  De gode tider varede ikke ved, og fra slutningen af 1300-tallet startede nedgangstider for Republikken Genova, der havde ligget i lang kamp mod Venedig. I 1380 blev Genova nedkæmpet af Venedigs flåde under Slaget ved Chioggia, og det blev vendepunktet til dårligere tider for den rige bystat. Samtidig ramte den stigende osmanniske magt Genovas indbringende handel på Sortehavet.

  Lavpunktet var fra midten af 1400-tallet, hvor Frankrig og Aragonien kæmpede om indflydelse i det italienske område. Efter trusler fra Aragoniens konge overlod Genovas doge byen til Frankrig i 1458, og Genovas nye status blev hertugdømme i Frankrig. Denne tid varede dog kun til 1461, hvor republikken blev etableret på ny; denne gang med støtte fra Milano. Blot tre år senere tog Milano selv magten i Genova, og til starten af 1500-tallet skiftede magten flere gange. Fransk kontrol og spanske plyndringer var en del af dagsordenen indtil 1520erne.

  Det var også i disse dårlige tider fra Genova, at Christoffer Columbus blev født og voksede op i Genova. Han kom til verden i 1451, og han rejste som ung til Portugal og Spanien, hvorfra han senere stævnede ud på sin ekspedition, der ledte til den europæiske genopdagelse af Amerika i 1492. Columbus donerede midler til et hus i sin fødeby Genova, hvor der altid skulle stå et hus, hvor medlemmer af hans familie kunne overnatte.

  Andrea Doria og pragtpalæerne
  I Genova boede mange velhavende og indflydelsesrige familier. En af dem var familien Doria, hvori Andrea Doria blev født i 1466. Han kom til at spille en stor rolle for Genova, da han fra 1522 var i fransk tjeneste mod Spanien. Doria brød dog med den franske kong Frans I efter uenighed om Genovas fremtid, og med spansk hjælp befriede han Genova fra Frankrig. Han kunne i 1528 genindføre dogestyret i byen og derved republikken. Uden at blive formelt politisk overhoved, var Andrea Doria til sin død i 1560 Genovas ledende person, og i perioden 1531-1555 var han desuden admiral for den habsburgske flåde.

  Andrea Doria tætte bånd til den tysk-romerske kejser Karl V gav også støtte til genrejsningen af Republikken Genova. I 1528 ydede Doria det første lån til kejseren gennem de genovesiske banker. Bankerne hjembragte svimlende formuer fra ikke mindst diskrete finansielle transaktioner i det spanske kejserrige, og en del af velstanden blev vekslet til de mange pragtfulde palæer, der er opført i det centrale Genova; de står fortsat side om side i ikke mindst gaderne Via Garibaldi og Via Balbi.

  Republikkens sidste tid
  Spaniens magt, velstand og indflydelse blev løbende minimeret gennem 1600-tallet, og det smittede af på Genova og genovesiske banker, der havde tjent store penge på spanske forretninger. Det svage Spanien fik også fysiske konsekvenser, idet Frankrig bombede Genova i 1684. Omkring 13.000 kanonkugler menes affyret mod byen fra den franske flåde.

  I 1700-tallet fortsatte nedturen for Genova. I 1742 mistede byen sin sidste fjerntliggende besiddelse i Middelhavsområdet; det var øen og fortet Tabarka i det nuværende Tunesien.

  I 1745 blev Genova tvunget ind i Den Østrigske Arvefølgekrig med støtte til Frankrig og Spanien for at undgå Kongeriget Sardiniens ekspansion til Republikken Genova. I 1746 måtte byen dog overgive sig til østrigerne, der dog blev smidt på porten igen for blot at indlede en belejring i 1747. I kølvandet på nederlaget løsrev Korsika sig i 1755, og idet Genova ikke kunne fastholde magten på øen, valgte bystaten at afstå Korsika til Frankrig i 1768.

  1797 blev enden på den århundredgamle republik. Napoleons succesrige franske tropper indtog byen og oprettede Den Liguriske Republik, der var franskkontrolleret. I 1805 blev denne republik indlemmet i Frankrig og opdelt i departementer. Genova befriede sig selv i 1814, hvor der også kom britiske tropper til byen og proklamerede genindførelsen af Republikken Genova. Det formelle resultat af Napoleonstiden blev dog Wienerkongressens resultat, der bestemte, at Genova skulle tilhøre Kongeriget Sardinien, der annekterede Genova 3. januar 1815.

  1800-tallets Genova og Italien
  Kongeriget Sardinien bestod i 1815 af både øen Sardinien og Piemonte umiddelbart nord for Genova, og for genoveserne var der økonomiske fordele ved den nye statsdannelse.

  På trods af gunstige handelsmuligheder var der dog står opposition blandt byens borgere til det fremmede monarki, der styrede den tidligere republik. Tankerne og genovesisk uafhængighed endte dog blodigt, da det kom til bombardementer af den lokale administration og civile i dagene 5.-11. april 1849. Kong Vittorio Emanuele II havde sendt general Alfonso La Marmora til byen for at kvæle et oprør, og han indledte den 5. april hele 36 timers bombardementer. Byen modstod presset til den 11. april, hvor op mod 30.000 tropper indvaderede Genova.

  Efter nederlaget kæmpede Genova for en italiensk samling, hvilket kunne skabe skabe større politisk tyngde og samtidig øge friheden i et udvidet kongerige. I 1860 startede den senere nationalhelt, general Giuseppe Garibaldi, fra Genova med over tusind frivillige med formål at erobre det sydlige Italien og starte en samling af landet. Garibaldi var frontfigur for Risorgimento, der var en bevægelse for netop italiensk enhed. Garibaldi erobrede Sicilien og vandt over Kongeriget Napoli, og det blev startskud til det samlede kongerige Italien.

  Sidste halvdel af 1800-tallet blev i Genova en periode med stor ny vækst. Havnens betydning udviklede sig fortsat med flere udvidelser og nye værfter, og jernbanerne kom også til byen denne tid med flere store anlæg i 1850-1860erne. Nye byplaner med store gader og moderne bygninger og institutioner skød også op løbende.

  1900-tallet til i dag
  Som slutningen af 1800-tallet blev også starten af 1900-tallet en tid med kraftig udbygning og stor vækst i Genovas indbyggertal. Nye gader og pladser blev anlagt; fx den storladne Piazza della Vittoria som momument over 1. Verdenskrig. Corso Italia langs Middelhavet blev anlagt, og med den kunne byen brede sig langs kystlinjen. Et symbol på byens og landets formåen og velstand var også skyskraberen Torre Piacentini, der rejste sig 1935-1940 som Europas højeste af sin slags.

  Med sin store havn og tilknyttede industri blev Genova et hyppigt allieret bombemål under 2. Verdenskrig. Bombardementerne skete både fra søsiden og fra luften, men til trods for ødelæggelserne og krigens italienske nederlag, rejste Genova sig hurtigt efter krigen. Byen var en del af den norditalienske økonomiske motor, der var koncentreret om byerne Milano, Torino og Genova.

  De senere år har Genova flere gange været centrum for store begivenheder. I 1990 blev der spillet fodboldkampe under dette års verdensmesterskaber, som blev holdt i Italien; i øvrigt kørte det første metrotog i byen samme år. To år senere var der Genova Expo ’92 i byen, og her åbnede byens fornemme akvarium også som et af Europas absolut førende. I 2001 var der G8-møde i byen, og i 2004 var Genova europæisk kulturhovedstad. Kulturen og turismen er i dag en væsentlig industri, og besøgende har et væld af oplevelser at vælge mellem; blandt dem er Genovas fornemme palæer, der er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.

Topseværdigheder

  Basilica Santissima Annunziata, Genova

  • Den Hellige Bebudelsesbasilika/Basilica della Santissima Annunziata del Vastato: Denne kirke blev bygget fra 1530, men først færdigbygget i 1600-tallet. I 1830erne kom den nyklassicistisk facade til, men det er kirkens indvendige overdådige barokudsmykning, der gør den til en af Genova smukkeste bygninger. Man kan bl.a. nyde Andrea Ansaldos kuppelmaleri.
  • Christoffer Columbus’ Fødehjem/Casa di Cristoforo Colombo: Det genovesiske bysbarn er mindet ved huset Casa di Cristoforo Colombo. Historiske dokumenter angiver, at Columbus givet vis boede på adressen i årene 1455-1470. For at bevare huset købte bystyret i Genova det i 1887.

  Via Garibaldi, Genova

  • Via Garibaldi: Via Garibaldi er en af Genovas mest kendte gader, og en tur ad den bør være et must under et besøg i byen. Den 250 meter lange gade er rammen om en række af de fornemme palæer, der er optaget på UNESCO’s liste over verdens arv.
  • Balbi-Senarega Palæ/Palazzo Balbi-Senarega: Palazzo Balbi-Senarega er et af de mange palæer, der indgår på UNESCO’s liste over verdens kulturarv i Genova. Palæets indretning er bygningsmæssigt seværdigt i forhold til andre af byens fine palæer, og herudover er der også her en righoldig udsmykning.

  Palazzo San Giorgio, Genova

  • Sankt Jørgen Palæ/Palazzo San Giorgio: Palazzo San Giorgio er et fornemt palæ, der ligger ned mod Genovas havnefront. Den første del af det nuværende palæ blev bygget i 1260. Den smukke bygning blev opført med anvendelse af materialer fra Venedigs ambassade i Konstantinopel.
  • Prinsens Villa/Villa del Principe: Villa del Principe er et fornemt bygnings- og havekompleks, som hører til Genovas fineste opførelser. Stedet blev færdiggjort omkring 1530 og blev bygget som residenspalæ for politikeren og admiralen Andrea Doria.

  Piazza de Ferrari, Genova

  • Ferrari Plads/Piazza de Ferrari: Piazza de Ferrari er en af Genovas absolut vigtigste pladser i den centrale bykerne, og som sådan ligger en del af byens prominente bygninger ved eller i umiddelbar nærhed af den store og smukke plads.
  • Sankt Laurentius Katedral/Cattedrale di San Lorenzo (Duomo): Katedralen menes grundlagt i 400- eller 500-tallet. Kirkens interiør er ganske seværdigt, og blandt kunstværkerne er byzantinsk inspirerede 1300-talsfresker og forskellige smukke fresker i flere kapeller.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Genova her.

Ture fra byen

  Portofino, Italien

  • Portofino: Portofino er en idyllisk fiskerlandsby, der med sin smukke beliggenhed og hyggelige stemming er en af Italiens perler langs Liguriens kyster. Her ligger farverige huse på stribe langs havnen, som er Portofinos naturlige centrum.
  • Villa Durazzo Pallavicini (Liguriens Arkæologiske Museum)/Villa Durazzo Pallavicini (Museo di Archeologia Ligure): Villa Durazzo Pallavicini er en smuk villa med en fin 1800-talspark i tidens romantiske engelske stil. Her er også en botanisk have, der går tilbage til 1794, hvor Clelia Durazzo Grimaldi etablerede den. I 1928 blev anlægget doneret til byen Genova.

  Cinque Terre, Italien

  • Cinque Terre: Cinque Terre er navnet på en smuk kyststrækning på den italienske Riviera i Ligurien. Området indeholder naturen langs kysten og de fem byer Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola og Riomaggiore. Området er udlagt som nationalparken Parco Nazionale delle Cinque Terre, som er optaget på UNESCO’s liste over verdens arv.
  • La Spezia: La Spezia er en havneby, der ligger ud til Det Liguriske Hav og naturligt beskyttet i La Spezia-bugten, der giver plads til en af Italiens store kommercielle og militære havne. I La Spezia kan man se en række palæer, der er opført i primært starten af 1900-tallet. Den måske største seværdighed er Sankt Jørgen Borg/Castello di San Giorgio.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links