Site logo
Se på kortet
  • Piazza Duomo Taormina, Piazza Duomo, Taormina, Province of Messina, Italien

Læs om byen

Taormina er en smukt beliggende by ved havet mellem Catania og Messina på den sicilianske østkyst. Området har været et yndet turistmål siden 1800-tallet, men Taorminas historie går meget længere tilbage. Grækerne kom til Sicilien i 734 f.Kr., hvor de grundlagde byen Naxos, men Taormina-området mentes allerede beboet på det tidspunkt af sikelerne. Sicilien var efter Den Første Puniske Krig blevet en romersk provins, og højtstående embedsmænd fra Rom fik med deres familier bygget huse i stil med deres romerske palæer.

Samtidig blev der etableret store vandreservoirer, så Taormina på sin bjergrige position kunne modstå lange belejringer. Byen var en vigtig provinsby, men efter Romerrigets fald skiftede byen herskere flere gange mellem blandt andre byzantinere og arabere. Efter to opstande mod det arabiske styre i 962 og 969 blev byen ødelagt. Det var først nogle århundreder senere, at Taormina igen blev koloniseret, men den nåede aldrig igen sin tidligere betydning.

Især efter et oprør mod det spanske styre 1674-1678 gjorde situationen for Taormina værre, og da vejen mellem Messina og Siracusa blev flyttet til kysten i det 18. århundrede og derved ikke længere kørte gennem Taormina, blev den henlagt som en ubetydelig landsby. Det var gennem 1800-tallets turisme, Taormina igen oplevede et økonomisk boom, og den er i dag forbundet med de efterspurgte strande nedenfor bjerget, hvor byens gamle centrum ligger.

En af de første turister i Taormina kom allerede i 1787. Det var Johann Wolfgang von Goethe, som besøgte stedet med ledsagelse af Christoph Heinrich Kniep. Han beskrev Taormina og markedsførte derved byen. Senere udarbejdede maleren Otto Geleng landskabsmalerier af Taormina, og de gjorde også stedet kendt. Takket være det milde klima blev Taormina et populært vinteropholdssted for flere europæiske aristokrater som fx den tyske kejser Wilhelm II.

I anledning af den østrigske kejserinde Elisabeths besøg i 1866 i Taormina blev Taormina-Giardini banegård udvidet betydeligt, og den nuværende hovedbygning i jugendstil blev opført. Senere satte mange kendisser sit præg på byen, der blev feriested for filmstjerner som Greta Garbo, Marlene Dietrich, Cary Grant, Elizabeth Taylor og mange andre.

Ud over Taorminas naturskønhed er der er del seværdigheder at se og opleve i byen. Taormina Antikke Teater/Teatro antico di Taormina (Via Teatro Greco) er fx et af de største på Sicilien. Teatret blev opført af romerne i 100-tallet f.Kr. på toppen af et mindre græsk teater på stedet. Oprindeligt var det et skuespilteater, men med en udbygning til en egentlig arena i 100-tallet e.Kr. blev der også afviklet gladiatorkampe her. Dimensionerne var 120x50 meter og 20 meter i højden. Atypisk for et romersk teater var det delvist bygget ind i klippen, men dette skyldtes fortiden som græsk bygningsværk. Teatret er ganske godt bevaret, og ved siden af det ligger Antiquarium, der er et arkæologisk museum.

I Taormina blev der i den romerske tid også opført et mindre teater; det såkaldte Odeon (Via Don Bosco). Resterne af Odeon blev opdaget i 1892, og man mener nu, at teatret blev anvendt som teater for byens spidser samt som samlingssted for diskussioner mellem samme.

Af kirker kan man se Domkirken/Duomo (Piazza Duomo), der blev bygget i 1400-tallet på ruinerne af en kirke fra den tidlige middelalder. Domkirken er treskibet, og man kan se en række sidealtre på vejen mod hovedaltret. Portalen og rosetten i facaden blev til ved en ombygning i renæssance i 1638.

Der er også flere interessante verdslige bygninger i Taormina. Palæet Palazzo Corvaja (Corso Umberto, Via Fratelli Ingegneri) er en bemærkelsesværdig bygning, idet det byder på et bevaret 1000-tals forsvarstårn. Tårnet står som et af meget få eksempler på arabiske fæstningstårne i Europa. Et andet palæ er Palazzo Duchi di Santo Stefano (Corso Umberto), der var residens for den spanske adelsfamilie De Spucches, som var hertuger af Santo Stefano.

Ved et besøg i Taormina bør man også tage en slentretur af gågaden Corso Umberto, der er byens forretningsstrøg. Det er også i hver ende af Corso Umberto, man kan se Taorminas to bevarede byporte; Porta Messina og Porta Catania.

Ture fra byen

    Catania, Italien

    Catania

    Den sicilianske storby Catania ligger ved vulkanen Etna, og det har præget historien, ligesom det præger bybilledet med de mange bygninger, der gennem tiden er blevet opført i sort lavasten.

    Geologiske begivenheder har flere gange sat sit fysiske og ødelæggende aftryk på Catania, der flere gange har måttet genopbygges. Dagens Catania er således et resultat af en kolossal mængde nyanlæg efter det jordskælv, der lagde byen og området i grus den 11. januar 1693.

    Catanias dominerende historiske arkitektoniske stil er siciliansk barok, som ikke mindst bycentrums mange kirker er opført i. Kirkerne med byens katedral i spidsen er en oplevelse i sig selv, hvor det ene smukke og righoldigt dekorerede ydre og indre afløser det andet. Nogle steder ligger kirkerne nærmest dør om dør, og det gælder blot om at gå på opdagelse i dem.

    Rundt omkring i byen kan man også opleve Catanias græske og romerske fortid. Odeon, et amfiteater og et teater med op til 20.000 tilskuere ligger således mellem den moderne bys fine bygninger, og de giver en spændende kontrast i gadebilledet.

    Læs mere om Catania

     

    Duomo, Messina

    Messina

    Messina er den tredjestørste by på Sicilien, og den er kendt for beliggenheden ved Messinastrædet mellem øen og det italienske fastland. Den blev grundlagt af græske kolonister i 700-tallet f.Kr. med navnet Zancle, der kom fra kong Zanclus. Siden da har Messina været fristad og regeret af blandt andre romere, goter, byzantinere og normanner.

    Gennem tiden er flere store begivenheder sket her; fx menes pesten at været kommet hertil med genovesiske skibe som det første sted i Vesteuropa, og i 1548 grundlagde Sankt Ignatius verdens første jesuiterkollegium her. Det var fra Messina, Den Hellige Ligas skibes stævnede ud fra på vejen mod Slaget ved Lepanto i 1571. I 1783 lagde et jordskælv meget af byen i grus, og stort set hele byen skulle genopføres efter et stort skælv med efterfølgende tsunami den 28. december 1908.

    Læs mere om Messina

Tilmeld dig vores nyhedsbrev