Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Sassari er Sardiniens næststørste by, og den ligger på øens nordlige del i en højde på 225 meter over havet. Området har været beboet gennem årtusinder, mens selve byen Sassari først kendes nævnt fra 1131. I 1166 blev byen angrebet af genovesere, og den blev underlagt Republikken Pisa i 1275. Genova vandt dog over Pisa i et søslag i 1284, og Sassari rev sig løs og dannede Republikken Sassari. Senere kom byen ind under Aragoniens krone og senere skiftende herredømme. I 1836 blev byens mure delvist revet ned, og det gav plads til ny udvikling og industrialisering.

Den gamle bydel i Sassari er præget af smalle gader og stemningsfulde pladser, og rundt om ligger de nyere udvidelser fra 1800-tallet. Her ligger byens største plads, Piazza d’Italia, der er et imponerende skue, som blev anlagt lige uden for de gamle bymure i 1872. På midten af pladsen står en statue af Vittorio Emanuele II, og ellers dominerer provinsregeringens store bygning. Over for den kan man se det nygotiske Palazzo Giordano.

Hovedgaden gennem den gamle bydel hedder Corso Vittorio Emanuele, og langs den kan man se huse fra mange forskellige perioder. Man kan også gå til Piazza Duomo, hvor byens domkirke ligger. Cattedrale di San Nicola blev opført i romansk stil i 1100-tallet, men siden da er den blevet ombygget og udbygget i gotisk stil, renæssance, barok og nyklassicisme. Går man et stykke mod nord kan man se byens kendte springvand, Fontana di Rosello, der blev bygget 1603-1606 af genovesere.

Der ligger også en del museer, man kan besøge i Sassari. Det mest kendte er G.A. Sanna Nationalmuseum, der ligger i en tempellignende bygning fra 1928. På museet kan man se en kunstsamling og en lang række arkæologiske fund. Et andet museum er Pinacoteca Nazionale, der er indrettet i et tidligere jesuiterkollegium. På galleriet kan man se en fin kunstsamling fra 1600-tallet til i dag. I byen ligger der også et etnografisk museum, et historisk museum og et museum for Sassari-brigaden som nogle få eksempler.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev