Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Udine er en by i regionen Friuli Venezia Giulia, og historisk var den hovedstad i Friuli. Byen kendes fra år 983, men det var først i tiden efter 1223, hvor Udine fik et marked, at byen udviklede sig til et regionalt centrum. I 1420 blev Udine underlagt Venedig og var en del af den venetianske republik, indtil dennes opløsning i 1797. Udine var republikkens næststørste by, og efter Napoleonstiden blev byen en del af Kongeriget Lombardiet-Venetien, før området indgik i Kongeriget Italien fra 1866.

Den gamle bydel i Udine er et hyggeligt kvarter at gå rundt i. Her finder man charmerende gader, smukke pladser og flere seværdigheder. Man kan starte turen på Piazza della Libertà. Her kan man se Udines rådhus, Loggia del Lionello, der blev bygget i årene 1448-1457 i venetiansk gotik. Over for rådhuset står det samtidige klokketårn, der blev opført med Venedigs tilsvarende tårn som inspiration. På pladsen kan man også se en søjle, hvor den venetianske løve står på toppen.

I centrum ligger også pladserne Piazza Giacomo Matteotti og Piazza del Duomo, hvor Udines katedral ligger. Katedralen blev opført fra 1236, og den blev kirkeligt indviet i 1335. Det imponerende barokinteriør blev skabt ved en ombygning i starten af 1700-tallet, og man kan se en del kunstværker af bl.a. Giovanni Battista Tiepolo og Pomponio Amalteo. Ved katedralen ligger der også et domkirkemuseum med kirkekunst. Ved siden af domkirken kan man se bygningen Oratorio della Purità, der blev opført af renæssancearkitekten Andrea Palladio i 1550erne.

Midt i byen ligger Udines gamle borg, Castello di Udine. Foran borgens residens ligger pladsen Piazza del Castello, og herfra er der en fornem udsigt over store dele af Udine og til Alperne mod nord. Den nuværende hovedbygning blev opført i 1500-tallet og er i dag indrettet som byens kunst- og historiske museum. Tæt herpå ligger Palazzo Arcivescovile, der blev opført i 1517 som residens for Udines ærkebiskopper.

Udine har gennem århundreder været ærkebispesæde, og i byen kan man se deres residens, Palazzo Arcivescovile, der i sin nuværende udgave blev færdigt i 1700-tallet. Paladset har siden 1995 været sæde for Stiftsmuseet og Tiepolo Galleri, der udover en rig samling af kirkekunst også omfatter paladsets sale med de berømte fresker af Tiepolo. Ærkebiskoppernes residens rummer også Biblioteca Delfiniana, der åbnede i 1709 som den første offentlige bibliotek i Udine.

Ture fra byen

  Miramare, Trieste

  Trieste

  Trieste er den østligste storby i Norditalien, og dens beliggenhed på handelsvejene mellem latinske, germanske og slaviske folk har givet den en rig historie. Byen hørte fx under det habsburgske monarki gennem århundreder fra 1382 til 1918, og den var en overgang Østrig-Ungarns fjerdestørste by.

  Det smukke centrum i Trieste byder på smukke bygninger og elegante pladser med fantastiske Piazza Unità d'Italia som den mest berømte. Her ligger fine bygninger på tre sider, og i sidegaderne er der mange andre seværdige steder. Det gælder fx Canal Grande i kvarteret Borgo Teresiano.

  Læs mere om Trieste

   

  Dogepaladset, Venedig

  Venedig

  Venedig i det nordlige Italien er en enestående by i verden og en oplevelse, man aldrig glemmer. Byen opstod i sumpede områder på mange millioner pæle, og den blev med tiden til Adriaterhavets perle og opbygget gennem århundreder til den pragtfulde og særegne by, man i dag kan besøge.

  Kanalerne skærer gennem Venedig på kryds og tværs, og en gondoltur på Canal Grande er også en sejltur gennem byens lange historie. Her ligger de mange paladser, der gennem 1.000 år har huset byens rige familier. Rialtobroen, Dogepaladset og selvfølgelig Markuspladsen er blot nogle af de mange verdensberømte seværdigheder, man også kommer forbi på en tur gennem den centrale vandvej i byen.

  Læs mere om Venedig

Tilmeld dig vores nyhedsbrev