Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Udine er en by i regionen Friuli Venezia Giulia, og historisk var den hovedstad i Friuli. Byen kendes fra år 983, men det var først i tiden efter 1223, hvor Udine fik et marked, at byen udviklede sig til et regionalt centrum. I 1420 blev Udine underlagt Venedig og var en del af den venetianske republik, indtil dennes opløsning i 1797. Udine var republikkens næststørste by, og efter Napoleonstiden blev byen en del af Kongeriget Lombardiet-Venetien, før området indgik i Kongeriget Italien fra 1866.

Den gamle bydel i Udine er et hyggeligt kvarter at gå rundt i. Her finder man charmerende gader, smukke pladser og flere seværdigheder. Man kan starte turen på Piazza della Libertà. Her kan man se Udines rådhus, Loggia del Lionello, der blev bygget i årene 1448-1457 i venetiansk gotik. Over for rådhuset står det samtidige klokketårn, der blev opført med Venedigs tilsvarende tårn som inspiration. På pladsen kan man også se en søjle, hvor den venetianske løve står på toppen.

I centrum ligger også pladserne Piazza Giacomo Matteotti og Piazza del Duomo, hvor Udines katedral ligger. Katedralen blev opført fra 1236, og den blev kirkeligt indviet i 1335. Det imponerende barokinteriør blev skabt ved en ombygning i starten af 1700-tallet, og man kan se en del kunstværker af bl.a. Giovanni Battista Tiepolo og Pomponio Amalteo. Ved katedralen ligger der også et domkirkemuseum med kirkekunst. Ved siden af domkirken kan man se bygningen Oratorio della Purità, der blev opført af renæssancearkitekten Andrea Palladio i 1550erne.

Midt i byen ligger Udines gamle borg, Castello di Udine. Foran borgens residens ligger pladsen Piazza del Castello, og herfra er der en fornem udsigt over store dele af Udine og til Alperne mod nord. Den nuværende hovedbygning blev opført i 1500-tallet og er i dag indrettet som byens kunst- og historiske museum. Tæt herpå ligger Palazzo Arcivescovile, der blev opført i 1517 som residens for Udines ærkebiskopper.

Udine har gennem århundreder været ærkebispesæde, og i byen kan man se deres residens, Palazzo Arcivescovile, der i sin nuværende udgave blev færdigt i 1700-tallet. Paladset har siden 1995 været sæde for Stiftsmuseet og Tiepolo Galleri, der udover en rig samling af kirkekunst også omfatter paladsets sale med de berømte fresker af Tiepolo. Ærkebiskoppernes residens rummer også Biblioteca Delfiniana, der åbnede i 1709 som den første offentlige bibliotek i Udine.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev