Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Maribor er en by i det nordøstlige Slovenien. Den er landets næststørste by, og den kendes omtalt fra 1100-tallet som Castrum Marchburch. Maribor blev en markedsby og opnåede stadsret i 1264. Byen blomstrede som handelsby og blev en del af det habsburgske rige. 1600-1700-tallene var præget af adskillige brande og epidemier, mens byen blev hver gang genopbygget, og 1800-tallets industrialisering var med til at give ny udvikling.

Byens centrum er pladsen Glavni trg, hvor der er caféer, hygge og flere seværdigheder. Det er her, byens rådhus fra 1500-taller ligger, og foran rådhuset kan man se Maribors pestsøjle. Der blev rejst en søjle i 1681 i taknemlighed over, at datidens pestepidemi sluttede, og den nuværende søjle er en afløser fra 1700-tallet. Fra Glavni trg kan man også gå en tur i byens strøggader og til pladsen Slomškov trg, hvor byens romanske domkirke fra 1100-tallet ligger som en af flere seværdige opførelser.

Maribor ligger langs bredderne af Drava, og lige syd for Glavni trg kan man krydse floden ad broen Stari most, der er den mest kendte i byen. Broen er 270 meter lang, og den stod færdig i 1913. Når man er i området, kan man også tage en spadseretur langs Drava og i det grønne bælte, der ligger på den sydlige bred. Herfra er der en fin udsigt til Maribors profil i den gamle bydel.

I Maribor ligger byens gamle slot i den nordlige del af centrum. Det blev opført af kejser Frederik III i årene 1478-1483 som en del af byens forsvarsværker, og i dag er slottet indrettet som Maribors regionalmuseum. Man kan også se andre bevarede dele af byens gamle fæstningsanlæg. Langs Drava ligger tårnene Vodni Stolp, Sodi Stolp og Židovski stolp, der blev opført i 1400-1500-tallene. Tæt på Vodni Stolp kan man besøge Maribors synagoge fra 1200-tallet, der i dag er et museum.

Ture fra byen

  Ljubljana, Slovenien

  Ljubljana

  Ljubljana er Sloveniens hovedstad og udgør det økonomiske, politiske og kulturelle centrum i landet. For storbyturister byder hovedstaden Ljubljana på mange seværdigheder. Centrum af Ljubljana er hyggeligt og pittoresk med krogede og smalle gader, elegante kirker, smuk arkitektur og fine museer.

  På toppen af Ljubljana ligger bogstaveligt talt byens borg, der troner som en manifest del af byens historie. Siden i hvert fald fra 1100-tallet har den været en del af Ljubljanas forsvar, og borgen har også været adelig residens. Fra borgen kan man se over hele den slovenske hovedstad og derved få et godt overblik over byen.

  Læs mere om Ljubljana

   

  St Mark's Church, Zagreb

  Zagreb

  Zagreb er Kroatiens hovedstad, og den ligger smukt omkring højdedragene langs floden Sava og byder på et varieret udbud af seværdigheder, kultur, natur, museer og natur.

  Zagreb gamle bydel er Gornji Grad, der ligger hævet over den moderne by, Donji Grad. I Gornji Grad venter blandt meget andet flere gamle kirker, museer, krogede gader og Kroatiens regeringsbygninger i kvarterer, der engang var to selvstændige byer.

  Oplevelserne er gode i Zagreb, og afstandene er små. På den måde kan man nå det hele i ro og mag på en vandretur, hvor man i den gamle bydel bør tage en tur af den hyggelige gågade Tkalčićeva ulica, hvor restauranter ligger på stribe.

  Læs mere om Zagreb

   

  Graz, Østrig

  Graz

  Graz er en by i det sydøstlige Østrig. Den ligger i delstaten Steiermark og er en landets bæststørste by. Graz er en gammel by, der allerede i 1100-1200-tallene var en vigtig handelsby. I det følgende århundreder blev Graz en residensby, og i 1585 blev byens universitet grundlagt. I samme periode blev der anlagt nye befæstninger omkring byen, og de kom i anvendelse under flere kampe med Napoleons tropper fra 1797 til 1809. I 1999 blev Graz’ gamle bydel optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.

  I dag den indre by i Graz en smuk og hyggelig oplevelse at nyde en spadseretur i, og der er mange seværdigheder. Hauptplatz er byens centrale plads, og her ligger Graz’ imponerende rådhus fra 1880erne. Fra Hauptplatz kan man gå ad byens strøggader som fx Herrengasse, hvor huset Landeszeughaus fra 1642-1644 ligger. Huset er et museum med en af verdens fineste samlinger våben og rustninger. Går man videre ad Herrengasse, kommer man til Opernring og Graz’ nybarokke operahus, der åbnede med Friedrich Schillers Wilhelm Tell i 1899.

  Læs mere om Graz

Tilmeld dig vores nyhedsbrev