Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Zadar er en by ved den kroatiske Adriaterhavskyst. Byområdet har været beboet i flere tusind år med udgravede fund fra 800-tallet f.Kr. I år 48 blev byen en romersk colonia, og i den romerske tid blev Zadar bygget efter romersk model med bl.a. et forum og capitolium med et tempel. Senere blev byen venetiansk og var administrativt centrum for Dalmatien. Efter Venedigs fald i 1797 blev Zadar østrigsk til 1918, derefter italiensk, før byen blev en del af Jugoslavien og senere Kroatien.

I dag kan man stadig se Zadars lange historie i gadebilledet. Centrum i den gamle bydel er det romerske forum, som er det største af sin slags på det østlige kyst af Adriaterhavet. Forum blev grundlagt af kejser Gaius Julius Caesar Octavian, og der er rester fra romernes tid. På pladsen kan man også se kirken Crkva sv. Donata, der blev opført fra 800-tallet. Den cirkulære kirke er Kroatiens største præromanske opførelse.

Tæt på Forum ligger Zadars imponerende Skt. Anastasia Katedral, der er Dalmatiens største kirke. Den nuværende katedral går tilbage til 1100-1200-tallene, mens facaden stod færdig i 1324. Der er også andre gamle bygninger i den gamle bydel som fx den romanske kirke Crkva sv. Krševana, der blev indviet i 1175, og flere museer. På Forum ligger byens interessante arkæologiske museum, og flere steder i byen er der afdelinger af Zadars nationalmuseum.

Det er også meget spændende og smukt at gå en spadseretur omkring Zadars centrum. Mod sydøst kan man se store dele af byens gamle bymur, og her ligger den smukt bevarede byport Kopnena Vrata, der blev bygget i 1500-tallet som Zadars hovedindgang. Byporten var en del af byens fæstningsmure, der stadig kan ses, og som er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Fortsætter man rundt om centrum, kan man også nyde nogle dejlige udsigter over Adriaterhavet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev