Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Pécs er en by i det sydvestlige Ungarn, og den er hovedby i denne region. Området har været beboet i flere tusind år, og romerne etablerede Sopianae i begyndelsen af 100-tallet. Nogle hundrede år senere blev byen en vigtig kristen by. Fra starten af 1700-tallet oplevede Pécs en ny vækstperiode for handel, industri og kultur. Der blev bl.a. bygget et nyt rådhus i denne tid, og der blev grundlagt et akademi i byen.

I dag kan man opleve en fin gammel bydel med opførelser fra de seneste århundreder. Pladsen Széchenyi tér er centrum i Pécs, og på den kan man tydeligt se byens afvekslende historie. Den dominerende bygning er Den Velsignede Jomfru Maria Kirke, der blev bygget i 1500-tallet som en moské. Det skete i tiden efter, at området var blevet erobret af de muslimske osmanner, og selv om moskéen blev konverteret til en kirke, kan man fortsat se den islamiske arkitektur.

Man kan også se andre moskéer i byen fra den osmanniske tid, og naturligvis er der også mange kirker i byen. Den mest imponerende er Skt. Peter og Paul Basilika, der i sin oprindelse går tilbage til 300-tallets romerske tid. Basilikaens nyromanske ydre stammer fra en ombygning i slutningen af 1800-tallet, mens det smukke kirkerum går tilbage til middelalderen. Vest for kirken kan man se fæstningstårnet Barbakán, der blev opført i 1400-tallet som en del af bispesædets forsvar.

Umiddelbart syd for Pécs’ basilika ligger byens mest berømte seværdighed. Det er Cella Septichora, der er en bevaret tidlig kristen kirkegård, som er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Stedet er unikt grundet de mange imponerende gravkamre, der hovedsageligt blev opført af velstående familier. På toppen af gravkamrene blev der opført fine mausoleer, og i dag kan man besøge kirkegården og opleve konstruktionerne og deres bevarede udsmykninger.

Ture fra byen

  Budapest

  Budapest

  Budapest er en af Donaus perler, og dens storslåede historie starter tilbage i romertiden med militærposten Aquincum, som man fortsat kan se udgravede rester af. Siden da har en af de smukkeste byer i Centraleuropa bredt sig på begge sider af flodens løb.

  Det bakkede Buda rejser sig over for det flade Pest, og de to bydele ligger på hver sin side af Donau, der slynger sig gennem den ungarske hovedstad. Byen er særdeles rig på monumenter fra alle perioder inden for de sidste 2.000 år, og kombineret med den meget smukke beliggenhed giver det rig mulighed for mange fornemme oplevelser.

  De varme kilder under byen er særlig og meget populær seværdighed, der for mange er målet med en tur til Budapest. I flere af byens bade kan man året rundt både udendørs og indendørs hoppe i det dejlige varme vand med masser af velvære som resultat.

  Læs mere om Budapest

   

  Osijek, Kroatien

  Osijek

  Osijek er en by i det østlige Kroatien. Den ligger ved floden Dravas bredder, og den er regionen Slavoniens største by. Osijeks historie gå tilbage til romernes bosættelse af stedet, som de kaldte Colonia Aelia Mursa. Middelalderens Osijek kendes fra slutningen af 1100-tallet, og efter århundreders udvikling blev byen spredt med selvstændige byer Gornji Grad og Donji Grad. I 1786 blev de tre byer slået sammen til Osijek, og de følgende århundreder blomstrede kulturen, og der blev anlagt nye bydele.

  I dag ligger pladsen Trg Ante Starčevića som Osijeks moderne centrum. Der ligger en del fine bygninger omkring den trekantede plads, og her kan man også se Peter & Paul-kirken, der troner over kvarteret med sit 90 meter høje tårn, der er et af Kroatiens højeste. Den nygotiske kirke stod færdig i 1898 på det sted, hvor der tidligere lå en mindre barokkirke. Fra Trg Ante Starčevića kan man med fordel gå mod øst ad gaden Kapucinska ul. til Europska avenija, der er kendt for sine mange smukke bygninger fra tiden omkring år 1900.

  Læs mere om Osijek

Tilmeld dig vores nyhedsbrev