Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Budapest er en af Donaus perler, og dens storslåede historie starter tilbage i romertiden med militærposten Aquincum, som man fortsat kan se udgravede rester af. Siden da har en af de smukkeste byer i Centraleuropa bredt sig på begge sider af flodens løb.

Det bakkede Buda rejser sig over for det flade Pest, og de to bydele ligger på hver sin side af Donau, der slynger sig gennem den ungarske hovedstad. Byen er særdeles rig på monumenter fra alle perioder inden for de sidste 2.000 år, og kombineret med den meget smukke beliggenhed giver det rig mulighed for mange fornemme oplevelser.

De varme kilder under byen er særlig og meget populær seværdighed, der for mange er målet med en tur til Budapest. I flere af byens bade kan man året rundt både udendørs og indendørs hoppe i det dejlige varme vand med masser af velvære som resultat.

Budapest har også alt det, der hører sig til en stor europæisk hovedstad med en rig historie. Her er smukke kirker, store bygningsværker som landets parlament, strøggader med butikker og cafeer og mange små arkitektoniske skønheder.

Topseværdigheder

  Fiskerbastionen

  Fiskerbastionen
  Halászbástya

  Fiskerbastionen er en smukt anlagt terrasse med et stort og seks mindre tårne. Anlægget blev etableret i årene 1895-1902 på stedet, hvor fiskere i middelalderen patruljerede for byens sikkerhed, og deraf kommer navnet. De i alt syv tårne symboliserer de syv stammer, der bosatte sig i det ungarske område i år 896.

  Fra bastionens terrasse er der en fantastisk udsigt over Donau og til bydelen Pest, der ligger på det flade land over for Budas højdedrag. På den sydlige del af terrassen kan man se en rytterstatue af kong Stefan I af Ungarn. Statuen blev opstillet i 1906, og reliefferne på piedestalen viser episoder fra kongens liv. Stedet er populært for lokale og turister for den fine beliggenhed og udsigten herfra.

   

  Buda Slot
  Budai Vár

  Buda Slot er Budapests gamle residensslot. Dets historie startede i midten af 1200-tallet, hvor kong Béla IV lod den første kongelige bolig opføre. Gennem middelalderen blev slottet kraftigt udvidet over flere omgange. Den ældste del, der er bevaret til i dag, stammer fra prins Istváns tid i 1300-tallet.

  Da de tyrkiske osmanner erobrede Budapest i 1541, blev det starten på en tid med forfald af slottet. En tid blev bygningerne brugt som blandt andet kaserne og lager. I 1686 blev slotsbygningerne voldsomt ødelagt under allierede kristne hæres belejring og indtog i byen, og i 1715 blev ruinerne i det store hele beordret fjernet.

  I 1715 blev den første del af det grandiose barokslot, der i dag ligger smukt over byen, opført. I 1748 tog grev Antal Grassalkovich initiativ til en udbygning, der skulle være storslået og stå som et symbol mellem den ungarske nation og den regerende Habsburg-familie. Slottet blev herefter opført i årene 1749-1769.

  I 1791 blev slottet officiel residens for den såkaldte palatin, der i Kongeriget Ungarn var øverste repræsentant for habsburgerne, og palatinen var samtidigt øverste retslige myndighed i landet. Af denne titel udspringer i dag Palatinerkrypten/Nádori Kripta, der er bevaret under slottet.

  I 1849 brændte Buda Slot nærmest ned til grunden under kampe mellem habsburgske tropper og revolutionære ungarere i forbindelse med den revolution, der var startet i 1848. Allerede året efter startede genopbygningen, der stod færdig i 1856.

  I 1867 var slottet en væsentlig del af rammen omkring kroningsceremonien af Franz Josephs kroning til ungarsk konge. Det var en begivenhed, der skete i forbindelse med det østrig-ungarske kompromis om større hensyn til den ungarske nation i Østrig-Ungarn.

  I tiden 1875-1912 blev slottet endnu en gang udbygget. Det skulle være lige så fornemt som andre store europæiske kongelige residenser, og slottet blev da også kaldt for Kongeslottet/Királyi Palota. Efter opløsningen af det østrig-ungarske rige blev kongeslottet residens for Miklós Horthy, der officielt var regent i Kongeriget Ungarn i perioden 1920-1944.

  I den sidste del af 2. Verdenskrig blev slotskomplekset endnu en gang ødelagt, og en ny genopbygning skulle igangsættes. Man udgravede og bevarede de mulige dele fra middelalderen, mens det nybarokke slot blev opbygget i en stærkt moderniseret udgave, hvor mange detaljer blev tilsidesat i processen. I 1966 stod det ydre færdigt, mens interiøret blev færdiggjort i 1980erne. I dag er der indrettet forskellige museer i det store bygningskompleks.

   

  Szechenyi Bro

  Széchenyi Bro
  Széchenyi lánchíd

  Broen Széchenyi Lánchíd er et af Budapests vartegn. Den blev opført i 1849 som den første permanente af broerne over Donau, og dermed skabte den også en ny og stor forbindelse mellem bydelen Buda og Pest. Broen er 375 meter lang, og spændet mellem de to smukke pyloner er 202 meter.

  Broen blev tegnet allerede i 1839 og opkaldt i 1898 efter initiativtageren, grev István Széchenyi. Om aftenen er byen smukt illumineret, og her er broen og hele Donaus løb gennem den ungarske hovedstad et uforglemmeligt syn.

   

  Parlamentet
  Országház

  Budapests store nygotiske parlamentsbygning blev opført i hovedsageligt nygotik i årene 1885-1904. Undervejs i byggeperioden blev byggeriet indviet i 1896 som markering af Ungarns 1000-års jubilæum. Arkitekten hed Imre Steindl, og han var inspireret af Londons parlamentsbygning, Westminster Palace. Det ungarske parlament blev opført til at huse landets to kamre, der var Underhuset og Overhuset. I dag hedder Underhuset Nationalforsamlingen/Országgyűlés, og Overhuset blev nedlagt i 1945.

  Bygningen ligger smukt langs Donau som et af Budapests absolutte vartegn. Parlamentet er 268 meter langt og 115 meter bredt. Kuplen er 96 meter høj og rummer den smukke Kuppelsal, hvor den kendte og pragtfuldt udførte hovedtrappe findes. I Ungarns kommunistiske tid i 1900-tallets var kuplen prydet af en rød stjerne. Den blev taget ned i 1990, efter at Mátyás Szűrös havde udråbt den nye ungarske republik fra parlamentets balkon mod pladsen Kossuth Lajos tér den 23. oktober 1989.

  Parlamentet er rigt ornamenteret. På facaden er der i alt 242 skulpturer, der forestiller ungarske ledere og militærpersoner. Indvendigt i parlamentsbygningen er de ungarske kronregalier udstillet. De tæller blandt andet Stefanskronen/Szent Korona, der blev produceret i 1000-1100-tallene. Man kan også se den tidligere sal for Overhuset, der ikke anvendes mere. Den virker som eksempel på den tilsvarende og nuværende sal for nationalforsamlingen.

  På pladsen foran bygningen står János Pásztors rytterstatue af Ferenc II Rákóczi, der i årene 1703-1711 ledte et oprør mod de regerende habsburgere.

   

  Sankt Stefan Domkirke

  Sankt Stefan Domkirke
  Szent István bazilika

  Sankt Stefan Domkirke blev opført i årene 1851-1905 som det mest imponerende kirkebyggeri i Ungarn i denne tid. Stilen var nyrenæssance, og det majestætiske bygningsværk blev opkaldt efter landets første kristne konge, Stefan, hvis højre hånd og underarm er bevaret i kirken som relikvier.

  Den centrale kuppel når en højde på 96 meter, og den er dermed en af byens højeste bygninger. De 96 meter symboliserer lige som højden på parlamentet året 896, hvor Ungarn blev etableret. I kuplen er der en udsigtsbalkon, hvorfra man kan få et smukt panoramaudsyn over Pest-bydelens centrale kvarterer. Kirken er 55 meter bred og 87 meter lang, den stod færdig i 1905 efter Miklós Ybls design.

   

  Metrolinje 1 (M1)
  Millenniumi Földalatti Vasút (M1)

  Linje 1 i Budapests undergrundsbane er den næstældste i verden, og i alder er den kun overgået af London Underground. Linjen er nu sat på UNESCO’s liste over verdens kulturarv for dens bevarede stand fra åbningen. Banen blev anlagt 1894-1896, og den blev bygget fra pladsen Vörösmarty tér (der i 1896 hed Gizella tér) i centrum og under gaden Andrássy út. for at give nem adgang til den store bypark Városliget mod nordøst.

  Metroen blev anlagt som en overdækket udgravning umiddelbart under gadeplan, og den blev åbnet 2. maj 1896 af kejser Franz Joseph I. Den oprindelige strækning var på 3,7 kilometer og er næsten fuldstændigt bevaret med de originale stationer. Der var ni stationer under jorden og to på jorden. I dag er den yderste del også gravet ned og banen forlænget til stationen Mexikói út.

  De oprindelige elleve stationer var Gizella tér (nu Vörösmarty tér), Deák Ferenc tér, Váczi körút (nu Bajcsy-Zsiliszky út), Opera, Oktogon, Vörösmarty út, Körönd (nu Kodály körönd), Bajza utca (nedlagt), Aréna út (nu Hősök tere), Állatkert (nedlagt) og Artézi fürdő (nu Széchenyi fürdő, der er lagt under jorden). Ved stationen Deák Ferenc tér ligger der i passagen under jorden et lille museum for metroen.

   

  Heltepladsen
  Hősök tere

  Heltepladsen er en af Budapests flotteste pladser. Den blev stort anlagt for enden af boulevarden Andrássy út og omgivet af fine bygningsværker. Det centrale element på pladsen er Tusindårsmonumentet/Ezredéves emlékmű, der blev anlagt fra 1896 ved fejringen af 1000-året for Ungarns grundlæggelse. Monumentet stod færdigt i 1929 og er nu et af byens vartegn.

  På toppen af monumentets 36 meter høje søjle er der en statue af ærkeenglen Gabriel, og nedenfor kan man se statuer af de syv høvdinge, der efter sigende førte det ungarske folk hertil. I midten finder man Árpád, der regnes for landets grundlægger. Bag søjlen er der en kolonnade på hver side, og i kolonnaden står der to gange syv figurer fra den ungarske historie.

   

  Szechenyi Bad

  Széchenyi Bad
  Széchenyi strandfürdő

  Det imponerende slotsagtige badeanlæg Széchenyi er Europas største og af mange regnet som Budapests bedste. Badene blev anlagt i byparken og åbnet i 1914 med indramningen af bygninger i imposant nybarok.

  Af byens termalbade indeholder Széchenyi det varmeste vand, og ud over indendørs faciliteter som fx damp- og svovlbade er her også et stort varmt friluftsbad i anlæggets midte. Badet er meget elegant, og vandet er så varmt, at anlægget også benyttes om vinteren, hvilket er en særlig oplevelse.

   

  Nationalmuseet
  Nemzeti Múzeum

  Det ungarske nationalmuseum blev grundlagt i 1802, og det rummer landets største samlinger af kunst og genstande fra Ungarns historie. Den store nuværende museumsbygning i nyklassicistisk stil blev opført i årene 1837-1847.

  Der er så righoldige samlinger på museet, at man kan bruge flere dage her. Det kan være en god idé at vælge dele af udstillingerne eller særlige temaer eller effekter, man gerne vil se. Blandt de mange smukke ting er her blandt andet kronregalierne fra 1100-tallet, romerske mosaikker samt utallige genstande fra 1000-1900-tallene.

   

  Pariserarkaden
  Parisi udvar

  Parisi udvar udvar eller Pariserarkaden er en fornem butiksarkade, der blev opført i eklektisk stil med elementer af fx gotisk og maurisk stil i begyndelsen af 1900-tallet. Dens navn kommer af gadenavnet ved siden af bygningen, som er opkaldt efter den franske hovedstad.

  Der lå et hus fra 1817 på stedet, som i slutningen af 1800-tallet var blevet forfaldent. Efter nedrivning blev den nuværende bygning opført 1909-1913, og den var fra starten udstyret med forretninger og lejligheder, som var fint udsmykkede. Huset blev erklæret for nationalt monument i 1976 og derved både se- og bevaringsværdigt.

  En tur til Parisi udvar er en tur til starten af 1900-tallets arkitektur og butikscentre, som her på en af datidens Budapests fornemste adresser var ekstra fint. Under tidstypisk støbejern og den store glaskuppel er der et væld af fine bygningsmæssige detaljer at kigge på.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Budapest her.

Andre seværdigheder

  Gresham Palæ

  Gresham Palæ
  Gresham Palota

  Gresham Palæ ligger langs Donau på en fin placering ud for den smukke kædebro Széchenyi lánchíd. Palæet stod færdigt i 1907, og det er i dag en af Budapests markante bygninger fra den tid. Det store palæ er således blandt byens fineste i jugendstil.

  Gresham Palæ blev opført som udenlandsk hovedkontor for det engelske forsikringsselskab Gresham Life Assurance Company. I årtierne efter 2. Verdenskrig var det indrettet med boliger, og det er i dag indrettet som et fornemt hotel. Ved et besøg i stueetagen kan man som besøgende få et indblik i den spændende arkitektur.

   

  Alexander Palæ
  Sándor palota

  Sándor palota er navnet på den bygning, der er den officielle residens for den ungarske præsident og samtidig kontor for samme embede. Denne status har palæet haft siden 2003.

  Husets historie går tilbage til opførelsesårene 1803-1806, hvor grev Vincent Sándor lod det bygge, og det blev opkaldt efter ham. Det blev senere erhvervet af ærkehertug Albrecht, der var den kejserlige guvernør i Ungarn, og han boede her indtil den fejlslagne revolution i Ungarn i 1848.

  Herefter blev bygningen lejet og indrettet som regeringskontorer. Den mest kendte lejer var premierministeren Gyula Andrassy, der lejede stedet fra 1867 på vegne af regeringen. Senere købte Andrassy ejendommen, som han lod renovere. I stueplan var der regeringskontorer, mens han indrettede residens på førstesalen, og i alt nitten premierministre boede med tiden her. I 1941 begik premierminister Pál Teleki selvmord her som konsekvens af Tysklands invasion af landet. Senere i krigen blev palæet ødelagt under et allieret bombetogt.

  Palæet blev løbende renoveret efter systemskiftet i 1989 efter at have henligget som ruin siden afslutningen på 2. Verdenskrig. Væggene blev sikret, og der kom tag på, og i 2002 var restaureringen fuldført.

  Det fornemt indrettede palæ er åbent for publikum ved særlige lejligheder, og her kan man betragte det smukke interiør, der er fint genskabt fra fordums indretninger, som de skiftende premierministre satte hver deres præg på.

   

  Borghøjens Funiculare
  Budavári Sikló

  Mellem floden Donaus bred og borghøjen i Buda med det majestætiske Buda Slot kan man tage denne charmerende funiculare, der blev anlagt på privat initiativ i 1870. 50 år senere blev den 95 meter lange bane overtaget af bystyret. På en tur er højdeforskellen 51 meter, og den maksimale stigning er 48 %.

  Pladsen ved hængebroen Széchenyi Lanchid og ved funicularens startpunkt er det sted, hvor alle kilometerangivelser i Ungarn måles fra. Ved toppen af turen på pladsen Szent György tér kan man i øvrigt se den fine Habsburgtrappe, der blev anlagt som monumental indgang til slotsområdet i begyndelsen af 1900-tallet.

   

  Budapests Historiske Museum
  Budapesti Történeti Múzeum

  I dette museum, der er indrettet i Buda Slots sydlige fløj, er Budapests historie skildret. Man kan blandt andet se forskellige modeller af byens udvikling og en lang række fund og genstande fra middelalderen som fx gotiske skulpturer fra det gamle slot. En tur på museet fører også gennem de middelaldersale, som blev genskabt 1958-1962.

   

  Frihedsbroen

  Frihedsbroen
  Szabadság híd

  Frihedsbroen er en af de markante broer, der spænder over Donau og forbinder bydelene Buda og Pest. Broen blev konstrueret 1894-1896 og stod derfor færdig i 1000-året for ungarernes ankomst til området. Den var tidligere opkaldt efter kejser Franz Joseph I, der ved indvielsen selv satte den sidste nitte i og dermed færdiggjorde bygningsværket.

  Frihedsbroen er 336 meter lang og 20 meter bred. Der er to pyloner på broen, og på hver er der to spir, der er kronet med fuglen Turul, der stammer fra den ungarske mytologi.

   

  Gellértbjerget
  Gellért hegy

  Fra det 235 meter høje bjerg Gellért hegy kan man nyde en af de smukkeste udsigter over Budapest og floden Donau. Bjerget er opkaldt efter biskop Gellért, der prædikede kristendommens budskaber i Ungarn. På toppen af bjerget ligger et citadel og terrasser, der blev opført af østrigerne i 1848-1849.

  Den nordlige side af bjerget var i 1700-tallet hjemsted for vinproduktion. Kvarteret hedder Tabán, som senere og indtil 1930erne var tæt bebygget med nogle af byens dårligste boliger. Det er i dag udviklet som en dejlig park.

   

  Ungarns Statsopera
  Magyar Állami Operaház

  Ungarns Statsopera i Budapest blev opført 1875-1884 efter Miklós Ybls tegninger. Det meget smukke bygningsværk blev finansieret af såvel den østrig-ungarske kejser Franz Joseph I som Budapest selv. Stilen er nyrenæssance, og bygningen er særdeles rigt ornamenteret. Indvendigt er foyeren, hovedtrappen samt den store scene med den mægtige kongeloge særligt interessante at bemærke.

   

  Frihedspladsen

  Frihedspladsen
  Szabadság tér

  Frihedspladsen er en af Budapests stort anlagte, åbne og grønne pladser. Centralt kan man se monumentet for den sovjetiske befrielse af Budapest i 2. Verdenskrig. Det består af en obelisk med en rød stjerne i toppen, og det blev rejst til minde om de faldne sovjetiske soldater i kampene om byen.

  Rundt omkring pladsen ligger der en del imposante bygninger, blandt de interessante er det ungarske fjernsyns tidligere hovedkontor, Magyar Televízió (Szabadság tér 12), der ligger langs hele det vestlige side. Bygningen rummede før 2. Verdenskrig en børs. Over for fjernsynsbygningen ligger Ungarns Nationalbank/Magyar Nemzeti Bank (Szabadság tér 8-9) og USA’s Ambassade/Amerikai Nagykövetség (Szabadság tér 12).

   

  Vaci utca
  Váci utca

  Gaden Váci utca er Budapests fine strøggade med caféer og forretninger. Husene langs gaden stammer hovedsageligt fra 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet, og en strøgtur her en er blandt andet en herlig oplevelse, fordi man kan lægge mærke til de mange skønne detaljer på bygningerne. Gadens navn stammer fra Vácz-porten/Váczi Kapu, der lå her og udgjorde byen Pests nordlige indgang.

  Mod nord starter gaden fra pladsen Vörösmarty tér, hvorpå der står en statue af digteren Mihály Vörösmarty. På pladsen ligger også den kendte Gerbeaud Café (Vörösmarty tér 7) og bygningen for det fornemme historiske stormagasin Luksus (Vörösmarty tér 3).

  I den nordlige begyndelse af Váci utca ligger Bankpaladset/Bank Palota (Deák Ferenc utca 5), der blev opført som bankbygning 1911-1915. I der ligger byens børs her. Gadens nummer 9 er det sted, hvor komponisten Franz Liszt i 1823 spillede som 11-årig i banketsalen. Den nuværende bygning er dog fra 1840 og rummer blandt andet teatret Pest Teater og blomsterbutikken Philanthia, der åbnede i 1905. Butikkens interiør er det originale i smuk art nouveau.

  Huset med nummer 11 er arkitekten Ödön Lechners hus fra 1888-1890, som han opførte for møbelproducenten Jakab Thonet, som det nu er opkaldt efter. Huset er smukt dekoreret og kendt for brugen af de såkaldte Zsolnay-kakler.

  På den sydlige del af Váci utca ligger den elegante Sankt Michael Kirke/Szent Mihály templom, der blev opført i barok 1747-1749. Et stykke længere mod syd ligger den serbisk-ortodokse kirke/szerb ortodox templom. Bemærk, at den ligger tilbagetrukket bag andre huse. Mod syd slutter Váci utca ved pladsen Fővám tér.

   

  Den Store Markedshal
  Nagycsarnok

  Den Store Markedshal er efter manges mening Budapests smukkeste marked, og det er byens største indendørs markedshal. Hallen blev opført 1894-1896 efter Samuel Petzs tegninger, og oprindeligt gik der en kanal hertil fra den nærliggende flod Donau. På den måde kunne man sejle varer direkte til markedet.

   

  New York Café
  New York Kávéház

  Vil man på oplevelse i rammer fra det fornemme Budapest omkring om 1900, så er New York Café en mulighed. Caféen ligger i luksushotellet New York Palace og åbnede 1894 som selskabslokaler for det fine borgerskab. I dag står de gamle lokaler helt som nye fra den gamle tid med alt den dekoration, der hørte til i slutningen af 1800-tallet.

  Den smukke bygning blev opført af forsikringsselskabet New York Insurance Company. Den primære arkitekt var Alajos Hauszmann, og med hjælp fra Flóris Korb og Kálmán Giergl skabte han den rigt dekorerede bygning med det karakteristiske tårn.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Budapest her.

Ture fra byen

  Esztergom udsigt

  Esztergom

  Byen Esztergom har gennem tiden spillet en stor rolle i den ungarske historie. Det var her, landets første kristne konge blev kronet. Det var i år 1000, og byen var de følgende århundreder Ungarns hovedstad, indtil kong Bela IV i 1256 flyttede hovedstaden til Buda, der er den ene halvdel af det nuværende Budapest.

  Byen er Ungarns religiøse centrum, idet det er sæde for landets ærkebiskop og derved hovedsæde for landets romersk-katolske kirke. Esztergom Domkirke/Esztergomi Bazilika (Szent István tér) er Ungarns største kirkebygning og også blandt de største i verden. Kirken blev bygget 1822-1869, og de store dimensioner er 118x48 meter i grundflade, og kuplen når en højde på 102 meter.

  Domkirkens indvendige højde når 71,5 meter. I kirken er der plads til 8.000 mennesker og der er flere ting at se i det smukke kirkerum. Altermaleriet på cirka 13x6 meter blev malet på et stykke lærred af Michelangelo Grigoletto. Fra renæssancen kan man se kapellet for Tamás Bákocz, der blev opført 1506-1507. I krypten ligger flere tidligere ærkebiskopper begravet.

  Ud over domkirken ligger der mange smukke bygningsværker i Esztergom, hvis gamle bydel absolut er en spadseretur værd.

   

  Jánosbjerget Stolelift & Elisabeth Udsigtstårn
  János-Hegy Libegö & Erzsébet Kilátó

  Turen til Budapests højeste punkt bør man tage ved hjælp af den sjove tur med Jánosbjerget Stolelift. Som en anden skilift bliver man transporteret op ad bakken gennem naturen, og herfra er der en kort vandretur til det 23,5 meter høje udsigtstårn Erzsébet Kilátó (Janoshegyi út), der blev bygget i smuk dekoreret stil 1908-1910. Fra toppen er der er fabelagtig udsigt over området.

  Man kan også komme op og rundt på bakken med Børnenes Jernbane/Széchenyi-hegyi Gyermekvasút (Szilágyi Erzsébet fasor), som blev bygget som en ganske lang smalsporet jernbane som en slags original kopi af de ungarske jernbaner.

   

  Aquincum

  Den romerske by Aquincum blev grundlagt i år 89, og den var hovedstaden i den romerske provins Pannonia Inferiore. Da den var på sit højdepunkt, havde byen omkring 60.000 indbyggere. De store udgravninger af den historiske by startede på dronning Maria Theresias foranledning i 1700-tallet, og i dag er det en ganske speciel oplevelse at gå rundt i de romerske gader og betragte den gamle bys faciliteter.

  I området kan man blandt andet se ruinerne af de offentlige bade, der af romerne også blev brugt som mødested, samt markedshallen Marcellum. Romernes centralvarmeanlæg og kloakering kan man også se eksempler på. De væsentligste fund opbevares i den genskabte romerske villa, der ligger centralt i anlægget som et museum.

  Uden for selve museumsområdet i denne nordligste af Budapests tre byer kan man se ruiner af det store amfiteater, Aquincumi katonai amfiteátrum, der blev opført omkring år 150. Her var der plads til 14.000 tilskuere. Rundt omkring i Budapest ligger der forskellige ruiner og rester fra romertiden, og disse kan med fordel ses med udgangspunkt i en forståelse af tiden fra Aquincum.

   

  Szentendre

  Szentendre er en meget hyggelig by, hvor der særligt er bygninger fra middelalderen og 1700-tallet, en del museer og i det hele taget mange faciliteter for turister, der ikke mindst kommer hertil med tog eller skib fra Budapest.

  Kunsten er i fokus i Szentendre, der siden begyndelsen af 1900-tallet har tiltrukket mange udøvende kunstnere med byens smukke beliggenhed og levende miljø. Derfor kan man i dag besøge en lang række gallerier og kunstmuseer. De er at finde i byens hyggelige gader i centrum.

   

  Balaton udsigt

  Balaton

  Den ungarske sø Balaton er den største i Centraleuropa, og den kaldes også for Det Ungarske Hav med alt det, der dertil hører af bademuligheder, vandsport og oplevelser langs kysten. Om sommeren er søens vand ofte dejligt varmt, så stedet er et meget fint alternativ til fx en tur til Middelhavets strande.

  Balaton er 592 km² i overflade, og den er 77 kilometer lang og op til 14 kilometer bred. Dens største dybde er godt 12 meter. Størrelsen understreger derved, at ungarerne nærmest selv ser søen som et hav. Rundt om Balaton ligger mange dejlige steder, hvor man kan slå sig ned under en hel ferie eller tage som udflugtsmål. Nogle af de mest populære er Siófok, Balatonfüred og Tihany.

   

  Siófok

  Siófok er Balatons største ferieområde, og om sommeren kommer et væld af turister hertil for at nyde de dejlige strande og de mange aktiviteter og underholdning, byen byder på.

  Blandt Siófoks seværdigheder er den moderne lutheranske kirke, Evangélikus Templom, der kan ligne en mellemting mellem en tipi og en totempæl (Uj-piac tér). Det centralt placerede vandtårn Víztorony (Fö tér) er byens vartegn og en af de historiske bygninger, og overfor det ligger en fin katolsk kirke (u. Fö). Blandt de mange smukke anlæg i byen er parken med blandt andet en musikpavillon. Den ligger ved Siófoks lystslotlignende jernbanestation.

   

  Balatonfüred

  Balatonfüred er den største ferieby på Balatons nordkyst. Byen var det første resort, der blev anlagt her, og turiststrømmen startede i 1700-tallet. Stedet tiltrak fra 1800-tallet en del kunstnere og andre kendte samfundsborgere, der ville nyde Balatonfüreds sanatorium, der benyttede sig af områdets mineralholdige kilder.

  Fra 1700-1800-tallene kan man se en del bygninger, der gør byens stemning særlig rig og hyggelig. Det gælder blandt andet Store Kro/Nagyvendéglő (Blaha Lujza utca), der i dag er indrettet som hotel, og den nyklassicistiske runde kirke, Körtemplom (Blaha Lujza utca), der blev opført i 1840erne.

   

  Tihany

  Byen Tihany på halvøen med samme navn er en af Balatons perler. Den ligger hævet over søen og byder på en af de smukkeste udsigter over vandet. På toppen af Tihany ligger byens dobbelttårnede klosterkirke Tihanyi Apátság (I. András tér), der er et af Ungarns mest elegante barokbyggerier. Kirken blev bygget 1740-1754, og den er ikke mindst kendt for de smukke træskærerarbejder fra 1700-tallet og freskerne fra 1800-tallet.

  På samme sted har der tilbage til år 1055 ligget en klosterkirke. Stiftelsesdokumentet fra denne tid rummer de tidligste skrevne ungarske ord, der findes. Dokumentet opbevares dog ikke i Tihany. Ved siden af klosterkirken ligger et museum for klostret.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn

  Zoologisk have

  Állat-és Növénykert
  Állatkerti körút 6-12
  zoobudapest.com

   

  Børnenes jernbane

  Széchenyi-hegyi Gyermekvasút
  Szilágyi Erzsébet fasor
  gyermekvasut.com

   

  Metromuseum

  Millenniumi Földalatti Vasút Múzeum
  Deák Ferenc tere
  bkv.hu

   

  Jernbanemuseum

  Vasuttortenetipark
  Tatai út 95
  vasuttortenetipark.hu

   

  Naturhistorisk museum

  Magyar Természettudományi Múzeum
  Ludovika tér 2-6
  nhmus.hu

   

  Forlystelsespark

  Vidámpark
  Állatkerti körút 14-16
  vidampark.hu

Gode links
Historisk overblik

  Romernes Aquincum

  Budapests centrale placering på den karpatiske slette har gennem årtusinder bragt forskellige folkeslag hertil, blandt andet keltere, romere, hunner, mongoler og tyskere.

  Den første bosættelse stod kelterne for omkring år 0, og i det følgende århundreder kom romerne til området. De etablerede Aquincum i det nuværende Óbuda, og den blev som befæstet militærpost hovedbyen i regionen Nedre Pannonia i 106.

   

  Ungarn grundlægges

  Senere ankom magyarerne (ungarerne) fra det vestlige Sibirien. De bosatte sig i området og blev derved starten på det, der senere blev til Ungarn. Magyarerne var et rytterfolk, og det tog tid, inden de slog sig ned og grundlagde egentlige byer.

  Efter at være bremset af tyskerne i 955 på det ungarske område, og med kroningen af Stefan (Istvan) til landets første konge i 1000, blev landet Ungarn grundlagt.

  Landets første 250 år var påvirket af mange stridigheder om tronen, hvilket svækkede landet, der mistede områder til nabolandene. For at stoppe den udvikling blev borgen i Buda anlagt i 1247-1265 under Béla IV, og samtidigt blev Pest en by med kongelige privilegier.

   

  Velstand og stagnation

  De nye tiltag gav en styrkelse af byerne ved Donau, der oplevede en opblomstring. Kongeslottet blev udbygget, der blev grundlagt et universitet i Óbuda, og den første bro over Donau blev anlagt. Opgangstiderne endte efter Matthias Corvinus styre (1458-1490), hvorunder Budapest var blevet en af Europas førende byer og Ungarns absolutte hovedstad.

  I 1526 blev Budapest angrebet af tyrkerne, der ødelagde dele af byen, før de kom igen og indtog byen i 1541. Det blev en tid, hvor Budapest og Ungarns periode med uafhængighed og relativ velstand var ophørt.

   

  Ungarn under habsburgerne

  Landets egen modstand og hjælpen fra Østrig sendte tyrkerne på flugt i 1686, hvorefter Ungarn blev en provins i Østrigs Habsburgske Rige.

  Det blev starten på Budapests store vækst, både økonomisk og kulturelt. Buda blev tysktalende under navnet Ofen, og i slutningen af 1700-tallet var den landets administrationscentrum og en kongelig garnisonsby, mens Pest udviklede sig som regionens handelsby. Pests udvikling medførte en betydelig udvidelse af byen, og bymurene måtte sløjfes. Omkring 1800 boede der 50.000 i byområdet.

  I takt med Budapests positive udvikling opstod der en spirende national bevidsthed i hele det ungarske område. I 1849 ledte det til et oprør og en erklæret selvstændighed ledet af Lajos Kossuth. Det Habsburgske Rige formåede dog hurtigt at bekæmpe oprøret.

  Ungarerne fortsatte modstanden passivt, og efter nogle militære nederlag for habsburgerne blev dobbeltmonarkiet Østrig-Ungarn skabt i 1867. Den ungarske position i riget var betydeligt styrket.

   

  Sammenlægning og ny vækst

  De tre byer Buda, Pest og Óbuda var separate byer indtil 1873, hvor Ungarns nye rolle i monarkiet medførte en samling til én by, Budapest. Tiden efter dobbeltmonarkiets oprettelse og sammenlægningen af byerne til én blev uden sidestykke for Budapests økonomi og kulturelle opblomstring.

  Store dele af dagens Budapest er opført i denne periode. Byplanens store boulevarder blev anlagt, store tidstypiske huse blev bygget og det fornemme parlament, Mathiaskirken og andre store monumenter blev rejst. Et af Belle Epoque-tidens højdepunkter var den seks måneder lange udstilling i Budapest i 1896 som fejring af tusindåret for magyarernes erobring af det ungarske område. Samme år blev den første metro på det europæiske kontinent åbnet her.

   

  Dobbeltmonarkiets opløsning

  Det østrig-ungarske rige gik ind i 1. Verdenskrig sammen med Tyskland. Nederlaget betød en opsplitning af habsburgernes store rige, og Ungarn blev en republik. De ungarske kommunister havde magten i Budapest, indtil rumænske hære gik ind i landet fem måneder efter.

  Med 1. Verdenskrigs fredsslutning blev Ungarn stærkt reduceret og fik den størrelse, landet har i dag. Under 2. Verdenskrig blev dele af Budapest ødelagt, blandt andet blev Budas borg og broerne over Donau sprængt bort.

   

  Kommunisme og ny frihed

  I 1947 blev Ungarns kommunister valgt som landets magthavere, en position der blev fastholdt indtil 1989. I 1956 kom det til oprør med kamphandlinger i Budapests gader. Afslutningen på denne nationale opstand indtraf, da sovjetiske styrker indtog byen og genetablerede ro i landet.

  I årtierne efter opstandene blev der løbende lanceret reformer, der skabte en kulturel og økonomisk udvikling og velstand i ikke mindst Budapest. Janos Kádárs styre faldt med den generelle politiske omvæltning i regionen i slutningen af 1980erne. Efter 15 år som den nye ungarske republik, blev landet medlem af EU i 2004 med Budapest som hovedstad i det moderne Ungarn.