Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Budapest er en af Donaus perler, og dens storslåede historie starter tilbage i romertiden med militærposten Aquincum, som man fortsat kan se udgravede rester af. Siden da har en af de smukkeste byer i Centraleuropa bredt sig på begge sider af flodens løb.

Det bakkede Buda rejser sig over for det flade Pest, og de to bydele ligger på hver sin side af Donau, der slynger sig gennem den ungarske hovedstad. Byen er særdeles rig på monumenter fra alle perioder inden for de sidste 2.000 år, og kombineret med den meget smukke beliggenhed giver det rig mulighed for mange fornemme oplevelser.

De varme kilder under byen er særlig og meget populær seværdighed, der for mange er målet med en tur til Budapest. I flere af byens bade kan man året rundt både udendørs og indendørs hoppe i det dejlige varme vand med masser af velvære som resultat.

Budapest har også alt det, der hører sig til en stor europæisk hovedstad med en rig historie. Her er smukke kirker, store bygningsværker som landets parlament, strøggader med butikker og cafeer og mange små arkitektoniske skønheder.

Andre seværdigheder

  Gresham Palæ

  • Gresham Palæ/Gresham Palota: Gresham Palæ ligger langs Donau og ud for den smukke kædebro Széchenyi lánchíd. Palæet stod færdigt i 1907 som en af byens markante bygninger fra den tid. Det store palæ er således blandt Budapests fineste i jugendstil. Det er i dag indrettet som et fornemt hotel.
  • Alexander Palæ/Sándor palota: Sándor palota er navnet på bygningen, der er den officielle residens for den ungarske præsident og samtidig kontor for samme. Denne status har palæet haft siden 2003. Palæet blev løbende renoveret efter systemskiftet i 1989 efter at have henligget som ruin siden afslutningen på 2. Verdenskrig. I 2002 var restaureringen fuldført.
  • Borghøjens Funiculare/Budavári Sikló: Mellem floden Donaus bred og borghøjen i Buda med det majestætiske Buda Slot kan man tage denne charmerende funiculare, der blev anlagt på privat initiativ i 1870.
  • Budapests Historiske Museum/ Budapesti Történeti Múzeum: I dette museum, der er indrettet i Buda Slots sydlige fløj, er Budapests historie skildret. Man kan blandt andet se forskellige modeller af byens udvikling og en lang række fund og genstande fra middelalderen.

  Frihedsbroen

  • Frihedsbroen/Szabadság híd: Frihedsbroen er en af de markante broer, der spænder over Donau og forbinder bydelene Buda og Pest. Broen er konstrueret 1894-1896. Frihedsbroen er 336 meter lang og 20 meter bred.
  • Gellértbjerget/Gellért hegy: Ved Donau ligger det 235 meter høje bjerg Gellért hegy, og herfra kan man nyde en af de smukkeste udsigter over Budapest og over Donaus løb gennem den ungarske hovedstad.
  • Ungarns Statsopera/Magyar Állami Operaház: Ungarns Statsopera i Budapest er opført 1875-1884. Stilen er nyrenæssance, og bygningen er særdeles rigt ornamenteret. Indvendigt er foyeren, hovedtrappen samt den store scene med den mægtige kongeloge særligt interessante.

  Frihedspladsen

  • Frihedspladsen/Szabadság tér: Frihedspladsen er en af Budapests stort anlagte, åbne og grønne pladser. Centralt kan man se monumentet for den sovjetiske befrielse af Budapest i 2. Verdenskrig; obelisken med den røde stjerne i toppen er rejst til minde om de faldne sovjetiske soldater i kampene om byen.
  • Vaci utca/Váci utca: Gaden Váci utca er byens fine strøggade med caféer og forretninger. Husene er hovedsageligt fra 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet. En strøgtur her en er herlig oplevelse, og man kan lægge mærke til de mange skønne detaljer på bygningerne.
  • Den Store Markedshal/Nagycsarnok: Den Store Markedshal er efter manges mening Budapests smukkeste marked, og det er den største indendørs markedshal. Den er opført 1894-1896.
  • New York Café/New York Kávéház: Vil man på oplevelse i rammer fra det fornemme Budapest omkring om 1900, så er New York Café en mulighed. Cafeen ligger i luksushotellet New York Palace og åbnede 1894. I dag står de gamle lokaler helt som nye fra den gamle tid med alt den dekoration, der hørte til i slutningen af 1800-tallet.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Budapest her.

Historisk overblik

  Romernes Aquincum
  Budapests centrale placering på den karpatiske slette har gennem årtusinder bragt forskellige folkeslag hertil, blandt andet keltere, romere, hunner, mongoler og tyskere.

  Den første bosættelse stod kelterne for omkring år 0, og i det følgende århundreder kom romerne til området. De etablerede Aquincum i det nuværende Óbuda, og den blev som befæstet militærpost hovedbyen i regionen Nedre Pannonia i 106.

  Ungarn grundlægges
  Senere ankom magyarerne (ungarerne) fra det vestlige Sibirien. De bosatte sig i området og blev derved starten på det, der senere blev til Ungarn. Magyarerne var et rytterfolk, og det tog tid, inden de slog sig ned og grundlagde egentlige byer.

  Efter at være bremset af tyskerne i 955 på det ungarske område, og med kroningen af Stefan (Istvan) til landets første konge i 1000, blev landet Ungarn grundlagt.

  Landets første 250 år var påvirket af mange stridigheder om tronen, hvilket svækkede landet, der mistede områder til nabolandene. For at stoppe den udvikling blev borgen i Buda anlagt i 1247-1265 under Béla IV, og samtidigt blev Pest en by med kongelige privilegier.

  Velstand og stagnation
  De nye tiltag gav en styrkelse af byerne ved Donau, der oplevede en opblomstring. Kongeslottet blev udbygget, der blev grundlagt et universitet i Óbuda, og den første bro over Donau blev anlagt. Opgangstiderne endte efter Matthias Corvinus styre (1458-1490), hvorunder Budapest var blevet en af Europas førende byer og Ungarns absolutte hovedstad.

  I 1526 blev Budapest angrebet af tyrkerne, der ødelagde dele af byen, før de kom igen og indtog byen i 1541. Det blev en tid, hvor Budapest og Ungarns periode med uafhængighed og relativ velstand var ophørt.

  Ungarn under habsburgerne
  Landets egen modstand og hjælpen fra Østrig sendte tyrkerne på flugt i 1686, hvorefter Ungarn blev en provins i Østrigs Habsburgske Rige.

  Det blev starten på Budapests store vækst, både økonomisk og kulturelt. Buda blev tysktalende under navnet Ofen, og i slutningen af 1700-tallet var den landets administrationscentrum og en kongelig garnisonsby, mens Pest udviklede sig som regionens handelsby. Pests udvikling medførte en betydelig udvidelse af byen, og bymurene måtte sløjfes. Omkring 1800 boede der 50.000 i byområdet.

  I takt med Budapests positive udvikling opstod der en spirende national bevidsthed i hele det ungarske område. I 1849 ledte det til et oprør og en erklæret selvstændighed ledet af Lajos Kossuth. Det Habsburgske Rige formåede dog hurtigt at bekæmpe oprøret.

  Ungarerne fortsatte modstanden passivt, og efter nogle militære nederlag for habsburgerne blev dobbeltmonarkiet Østrig-Ungarn skabt i 1867. Den ungarske position i riget var betydeligt styrket.

  Sammenlægning og ny vækst
  De tre byer Buda, Pest og Óbuda var separate byer indtil 1873, hvor Ungarns nye rolle i monarkiet medførte en samling til én by, Budapest. Tiden efter dobbeltmonarkiets oprettelse og sammenlægningen af byerne til én blev uden sidestykke for Budapests økonomi og kulturelle opblomstring.

  Store dele af dagens Budapest er opført i denne periode. Byplanens store boulevarder blev anlagt, store tidstypiske huse blev bygget og det fornemme parlament, Mathiaskirken og andre store monumenter blev rejst. Et af Belle Epoque-tidens højdepunkter var den seks måneder lange udstilling i Budapest i 1896 som fejring af tusindåret for magyarernes erobring af det ungarske område. Samme år blev den første metro på det europæiske kontinent åbnet her.

  Dobbeltmonarkiets opløsning
  Det østrig-ungarske rige gik ind i 1. Verdenskrig sammen med Tyskland. Nederlaget betød en opsplitning af habsburgernes store rige, og Ungarn blev en republik. De ungarske kommunister havde magten i Budapest, indtil rumænske hære gik ind i landet fem måneder efter.

  Med 1. Verdenskrigs fredsslutning blev Ungarn stærkt reduceret og fik den størrelse, landet har i dag. Under 2. Verdenskrig blev dele af Budapest ødelagt, blandt andet blev Budas borg og broerne over Donau sprængt bort.

  Kommunisme og ny frihed
  I 1947 blev Ungarns kommunister valgt som landets magthavere, en position der blev fastholdt indtil 1989. I 1956 kom det til oprør med kamphandlinger i Budapests gader. Afslutningen på denne nationale opstand indtraf, da sovjetiske styrker indtog byen og genetablerede ro i landet.

  I årtierne efter opstandene blev der løbende lanceret reformer, der skabte en kulturel og økonomisk udvikling og velstand i ikke mindst Budapest. Janos Kádárs styre faldt med den generelle politiske omvæltning i regionen i slutningen af 1980erne. Efter 15 år som den nye ungarske republik, blev landet medlem af EU i 2004 med Budapest som hovedstad i det moderne Ungarn.

Topseværdigheder

  Fiskerbastionen

  • Fiskerbastionen/Halászbástya: Fiskerbastionen er en smuk terrasse med et stort og seks mindre tårne. Anlægget er etableret i årene 1895-1902. Fra bastionens terrasse er der en fantastisk udsigt over Donau og til bydelen Pest. Stedet er populært for lokale og turister for den fine beliggenhed.
  • Buda Slot/Budai Vár: Buda Slots historie startede i midten af 1200-tallet, hvor kong Béla IV lod den første kongelige bolig opføre. Det nuværende slot er genopbygget efter ødelæggelse i 2. Verdenskrig. I 1966 stod det ydre færdigt, mens interiøret var færdigopført i 1980erne. I dag er der indrettet forskellige museer i det store bygningskompleks.

  Szechenyi Bro

  • Széchenyi Bro/Széchenyi lánchíd: Széchenyi-broen er et af Budapests vartegn. Den er opført i 1849 som den første permanente af broerne over Donau, og dermed var der også en ny og stor forbindelse mellem bydelen Buda og Pest. Om aftenen er byen smukt illumineret, og her er broen og hele Donaus løb gennem den ungarske hovedstad et uforglemmeligt syn.
  • Parlamentet/Országház: Budapests store nygotiske parlamentsbygning er opført i hovedsageligt nygotik i 1885-1904. Bygningen ligger smukt langs Donau som en af Budapests absolutte vartegn. Den er 268 meter lang og 115 meter bred. Kuplen er 96 meter høj og rummer den smukke Kuppelsal, hvor den kendte og pragtfuldt udførte hovedtrappe findes.

  Sankt Stefan Domkirke

  • Sankt Stefan Domkirke/Szent István bazilika: Sankt Stefan Domkirke er opført i årene 1851-1905 som det mest imponerende kirkebyggeri i Ungarn i denne tid. Den centrale kuppel når en højde på 96 meter, og den er dermed en af byens højeste bygninger.
  • Metrolinje 1 (M1)/Millenniumi Földalatti Vasút (M1): Linje 1 i Budapests undergrundsbane er den næstældste i verden, den eneste ældre er dele af London Underground. Linjen er nu sat på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Banen blev anlagt 1894-1896.
  • Heltepladsen/Hősök tere: Heltepladsen er en af Budapests flotteste pladser. Den er stort anlagt for enden af boulevarden Andrássy út og omgivet af fine bygningsværker. Det centrale på pladsen er Tusindårsmonumentet/ Ezredéves emlékmű, der blev påbegyndt anlagt i 1896 ved fejringen af 1000-året for Ungarns grundlæggelse. Monumentet stod færdigt i 1929 og er nu et af byens vartegn.

  Szechenyi Bad

  • Széchenyi Bad/Széchenyi strandfürdő: Det imponerende slotsagtige badeanlæg Széchenyi er Europas største og af mange regnet som Budapests bedste. Badene er anlagt i byparken og åbnet i 1914 med indramningen af bygninger i imposant nybarok.
  • Nationalmuseet/Nemzeti Múzeum: Det ungarske nationalmuseum, der er grundlagt i 1802, rummer landets største samlinger af kunst og genstande fra Ungarns historie. Den store nuværende museumsbygning i nyklassicistisk stil er fra 1837-1847.
  • Pariserarkaden/Parisi udvar: Parisi udvar udvar eller Pariserarkaden er en fornem butiksarkade, der er opført i eklektisk stil med fx elementer af gotik og maurisk stil i begyndelsen af 1900-tallet. En tur til Parisi udvar er en tur til starten af 1900-tallets arkitektur og butikscentre.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Budapest her.

Ture fra byen

  Esztergom udsigt

  • Esztergom: Byen er Ungarns religiøse centrum, idet det er sæde for landets ærkebiskop og derved hovedsæde for landets romersk-katolske kirke. Esztergom Domkirke er Ungarns største kirkebygning og også blandt de største i verden. Ud over domkirken ligger der mange smukke bygningsværker i Esztergom, hvis gamle bydel absolut er en spadseretur værd.
  • Jánosbjerget Stolelift & Elisabeth Udsigtstårn/János-Hegy Libegö & Erzsébet Kilátó: Turen til Budapests højeste punkt bør man tage ved hjælp af den sjove tur med Jánosbjerget Stolelift. Fra toppen af det 23.5 meter høje udsigtstårn er der er fabelagtig udsigt over området.
  • Aquincum: Den romerske by Aquincum blev grundlagt i år 89, og den var hovedstaden i den romerske provins Pannonia Inferiore. Da den var på sit højdepunkt, havde byen omkring 60.000 indbyggere. I området kan man blandt andet se ruinerne af de offentlige bade, der af romerne også blev brugt som mødested, samt markedshallen Marcellum.
  • Szentendre: Szentendre er en meget hyggelig by, hvor der særligt er bygninger fra middelalderen og 1700-tallet, en del museer og i det hele taget mange faciliteter for turister.

  Balaton udsigt

  • Balaton: Den ungarske sø Balaton er den største i Centraleuropa, og den er ”Ungarns hav” med alt det, der dertil hører af bademuligheder, vandsport og oplevelser langs kysten. Om sommeren er søens vand ofte dejligt varmt, så stedet er et meget fint alternativ til fx en tur til Middelhavets strande.
  • Siófok: Siófok er Balatons største ferieområde, og om sommeren kommer et væld af turister hertil for at nyde de dejlige strande og de mange aktiviteter og underholdning, byen byder på.
  • Balatonfüred: Balatonfüred er den største ferieby på Balatons nordkyst. Byen er det første resort, der blev anlagt her, og turiststrømmen startede i 1700-tallet.
  • Tihany: Byen Tihany på halvøen med samme navn er en af Balatons perler. Den ligger hævet over søen og byder på en af de smukkeste udsigter over vandet overhovedet.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links