Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Vicenza er en renæssanceby ved floden Bacchiglione, der historisk voksede frem med bosættelser i århundrederne f.Kr. Byen blev hurtigt romersk og fik navnet Vicetia, der henviser til sejrsgudinden Victoria. Vicetia lå strategisk godt på den vigtige handelsvej mellem datidens Milano og Aquileia.

Efter Romerrigets fald gik der flere århundreder med skiftende alliancer i blandt andet Den Lombardiske Liga og med byen Padova, før byen i 1311 tilsluttede sig Scala-styret i Verona, der efterfølgende befæstede Vicenza. Der gik dog kun til 1404, før Vicenza blev underlagt Republikken Venedig.

Under den venetianske tid kom Andrea Palladio til at sætte sit præg på byen og området med byggeriet af flere velhaverpalæer i den velstående by. De palladianske bygninger er stadig den arkitektoniske arv, der definerer Vicenza, og som er noget af det, der gør byen seværdig i dag. Palladios designs i Vicenza og i Veneto-regionen blev da også optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv i 1994.

Andrea Palladios stil tog udgangspunkt i studiet af klassisk romersk arkitektur, og dermed blev hans værker en smuk og stilsættende fortsættelse af historien ind i 1500-tallets renæssance. Man kan se en del palladianske bygninger i det centrale Vicenza som fx Basilica Palladiana, der først blev opført i gotisk stil i 1400-tallet som Palazzo della Ragione. Efter et delvist kollaps fik Palladio opgaven med at rekonstruere byginngen, der er kendt for sin store loggia og Palladios design.

Teatro Olimpico er er anden af Andrea Palladios smukke kreationer. I 1579 erhvervede byens olympiske akademi en ejendom, og med akademiets medlemmers interesse for teater og scenekunst, fik de Palladio til at bygge en teatersal. Teatret med det pragtfulde klassicistiske interiør blev bygget fra 1580 og færdiggjort efter Palladios død samme år.

Der er også en del villaer og andre af Palladios bygninger i Vicenza som fx Villa Gazzotti Grimani, Palazzo Porto, Villa Americo Capra og Palazzo Chiericati, der i dag huser et museum. Man kan også se byens katedral, Duomo di Vicenza, og byens 82 meter høje Torre Bissara, der står ved siden af Basilica Palladiana på pladsen Piazza dei Signori.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev