Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Tokyo er en af verdens største metropoler, og givet vis en af de mest velordnede og fascinerende med blandingen af de århundredgamle japanske traditioner og det moderne Japans succes og anvendelse af teknologi, som man som turist ikke finder andre steder.

I hele Tokyo-området bor der cirka 30 millioner mennesker, og der er nærmest overalt liv, og japanerne synes at være på gaden hele døgnet rundt, dog uden på nogen måde at være for overvældende eller kaotisk.

Tokyo er mødet med en meget moderne by, hvor alt kan købes og alt synes at kunne lade sig gøre.  Her er indkøbscentre og varer overalt, men alligevel er der aldrig langt til det historiske Japans smukke tempelbyggerier og traditioner. Fx ligger der midt mellem byens højhuse en stor oase, som udgør den japanske kejsers palads, og herfra har Solens Rige gennem generationer været regeret fra.

Tokyo har også flere grønne områder, som er særligt stemningsfulde, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Det, den velsmagende og spændende japanske mad og mødet med på en gang det historiske og det moderne vil gøre et besøg i den kejserlige hovedstad uforglemmeligt.

Andre seværdigheder

  Ueno Park

  • Ueno Park/Ueno Kōen/上野公園: Ueno Park blev anlagt i 1873 og er en af Tokyos største. Ved parkens sydlige indgang står en statue af Saigo Takamori, der spillede en betydelig rolle i overgangstiden mellem Edo og Meiji-perioderne i 1800-tallet.
  • Ryogoku/Ryōgoku Kokugikan/両国国技館: Ryogoku-bydelen er kendt som sumo-brydningens centrum. Ved Ryogoku Station ligger den moderne sumoarena fra 1985, Kokugikan, hvor tre af de årlige seks store japanske sumo-turneringer foregår.

  Ginza

  • Ginza-distriktet/Ginza/銀座: Ginza-distriktet er blandt Japans mest prestigefyldte forretningskvarterer, hvor livet blandt de moderne bygninger nærmest udspiller sig døgnet rundt. Midt i travlheden kan man se byens kendte fodgængerovergange, der også går fra hjørne til hjørne.
  • Shinjuku-distriktet/Shinjuku-ku/新宿区: I Shinjuku-distriktet finder man de fleste af Tokyos moderne skyskrabere. Her ses det moderne Japan blandt høje bygninger, masser af varehuse og forretninger samt det store underholdningsområde i Kabukicho, hvor restauranter, barer og pachinko-spillehaller ligger side om side.

Historisk overblik

  Tokyo var helt indtil 1500-tallet en lille fiskerlandsby med navnet Edo. Landets hovedstad var Kyoto mod vest, men reelt blev Japan regeret af lokale krigsherrer, der forsøgte at bekæmpe hinanden.

  Året 1603 blev skelsættende for Tokyos historie og betydning. Det var dette år, krigsherren Ieyasu Tokugawa vandt kontrollen over Edo og ville gøre den til Japans mægtigste by. Tokugawa opnåede hurtigt vide beføjelser, da kejseren gjorde ham til militær leder med titlen Shogun.

  Tokugawa befalede landets krigsherrer at opholde sig en stor del i Tokyo, og deres familier skulle blive fast i byen. Det konsoliderede for første gang en national magt på et sted, og samtidigt bevirkede det en hastig udvikling af byen. Edo blev ikke bare Japans, men verdens største by med mere end 1 million indbyggere.

  I 1638 lukkede Ieyasu Tokugawas barnebarn, der også var shogun, næsten fuldstændigt Japan for omverdenen. Der kom således stort set ingen handelsskibe til landet de mere end 200 år, som isolationstiden varede.

  I 1657 hærgede en stor brand Edo, og mange af de tætbebyggede kvarterer, der fortrinsvist bestod af træhuse, blev ødelagt. I alt brændte cirka halvdelen af byen.

  Udviklingen af Edo skete ved, at områder i byen var domineret af forskellige lav – en struktur, der stadig ses i dag, når man fx køber bøger eller elektronik, som man finder koncentreret i visse bydele. 

  1853 ankom en amerikansk flåde til Japan. Den var under ledelse af Kommandør Matthew Perry og ankrede op i Tokyo-bugten. Den skulle bryde Edos og Japans isolation, og det lykkedes. Der blev åbnet havne for samhandel, og med de tilflyttende udlændinge, fik det japanske samfund en påvirkning udefra, der af gode grunde ikke var set mage til i flere århundreder.

  Tokugawa-shogunernes feudale styre blev brudt med samfundsændringerne, og magten blev overdraget til kejser Meiji, som flyttede sin residens fra Kyoto til Edo, der blev navngivet Tokyo, hvilket betyder ”den østlige hovedstad”. Den gamle feudale borg blev nu kejserlig residens, hvilket den fortsat er i dagens Japan.

  I årtierne før og omkring 1900 gennemgik Japan en kraftig industrialisering og militarisering. Landet vandt lokale krige mod Kina og Rusland, og Taiwan, Korea og Mikronesien blev erobret af Japan og underlagt regeringen i Tokyo. I samme periode medførte den industrielle udvikling en meget stor tilflytning fra hele Japan til storbyen Tokyo, der havde mere end 2 millioner indbyggere i starten af 1920erne.

  1. september 1923 ramte et kraftigt jordskælv Tokyo og Kanto-regionen. Halvdelen af byen blev lagt i ruiner af jordskælvet, og mere end 1 million mennesker blev gjort hjemløse. Byen stod over for et kolossalt genopbygningsarbejde, der gik i gang umiddelbart efter skælvet. Det gamle Tokyo bevarede sine snævre gader og den gamle byplan, mens yderområderne blev opført med mere moderne byplanlægning. Bygrænserne blev udvidet, så også helt nye områder kunne udbygges, idet der stadig var en vis tilflytning til hovedstaden.

  En ændring af byens indkøbsstruktur blev gennemført. I stedet for de tidligere personligt betjente specialforretninger byggede man nu vestligt inspirerede stormagasiner – bl.a. som det fortsat ses ved de større jernbaneknudepunkter.

  Efter det meget store opbygningsarbejde efter jordskælvet i 1923 blev Tokyo i 1945 igen lagt i ruiner. Det var med amerikanske bombardementer i 2. Verdenskrigs afsluttende fase, og endnu en gang inden for få år skulle byen nærmest rejses på ny. 

  Efter 1945 blev byen hurtigt genopført, i centrum nu også efter moderne planlægning. En fortsat industrialisering foregik, og den japanske økonomi blomstrede og var gennem de følgende mange årtier blandt de mest succesrige i hele verden. Tokyos indbyggerantal voksede med byens succes som både industrielt og administrativt centrum.

  Tokyos metro blev kraftigt udvidet, og de berømte Shinkansen-hurtigtogslinjer fra Tokyo til alle dele af Japan blev anlagt, startende med linjen til Osaka. Samtidigt byggedes motorveje gennem Tokyo og til og fra byens mange forstæder.  

  For omverdenen og i Japan blev afholdelsen af de Olympiske Lege i Tokyo 1964 et billede på den japanske økonomiske succes. Japan var igen etableret som et af verdens økonomisk førende lande – en position, der er fastholdt lige siden.

Topseværdigheder

  Asakusa Kannon Tempel

  • Asakusa Kannon-templet/Kinryū-zan Sensōji/金龍山浅草寺: Asakusa Kannon-templet kaldes også Sensoji, og det er Tokyos ældste og mest imponerende tempelanlæg. Templet stod færdigt i 645 på stedet, hvor en statue af barmhjertighedens gudinde Kannon efter sigende blev fundet ved floden.
  • Tokyo Nationalmuseum/Tōkyō Kokuritsu Hakubutsukan/東京国立博物館: Dette museums imponerende samling udstilles i flere bygninger. Hovedbygningen Honkan rummer japansk kunst, mens asiatisk kunst ses i Toyokan-bygningen. I bygningen Heiseikan kan man beundre arkæologiske fund, mens der i Horyuji-galleriet findes skatte fra Horyuji-templet i byen Nara.

  Tokyo Tower

  • Tokyo Tower/Tōkyō Tawaa//東京タワー: Tokyo Tower er inspireret af Eiffeltårnet i Paris. Tårnet måler 333 meter, og det stod færdigt i 1958. Der er en fantastisk udsigt fra de to observationsdæk, der ligger i 150 og 250 meters højde. I klart vejr kan man se Fuji-bjerget.
  • Kejserpaladset/Kōkyo/皇居: Tokyos kejserpalads ligger i et smukt og meget stort grønt område i hjertet af den japanske hovedstad. Der er kun adgang til paladsområdet få gange årligt, men på en vandretur langs voldgraven kan man se de elegante bygninger i japansk stil, den smukke Nijubashi-bro og de omkransende mure.

Ture fra byen

  Kamakura Buddha

  • Kamakura/鎌倉: Den historiske by Kamakura var hovedby for Minamoto-dynastiet, der regerede i 1192-1333, og den byder på utallige templer i sine smukke grønne omgivelser. Den største attraktion er Kamakuras berømte Buddhastatue, der stammer fra 1200-tallet.
  • Nikko/日光: Byen Nikko ligger cirka en times kørsel med tog fra Tokyo. Nikko er et af Japans historiske steder fra hovedsageligt Tokugawa-shogunernes tid. Her er flere templer, helligdomme, mausoleer og naturscenerier i byen og i området.
  • Yokohama/横浜: Yokohama, der nærmest er vokset sammen med Tokyo, er Japans næststørste by. Indtil midten af 1800-tallet var byen en mindre fiskerby, men idet havnen blev en af de første i landet, der blev åbnet, voksede byen hurtigt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn

  • Forlystelsespark: Asakusa Hanayashiki, 2-28-1 Asakusa, Taito-ku, www.hanayashiki.net
  • Spa/vandland: La Qua og Tokyo Dome City Attractions/Ra Kuua, Tōkyō Doomu Shiti/ラクーア、東京ドームシティ, 1-3 Koraku, Bunkyo-ku, www.laqua.jp
  • Videnskab: Nationalmuseet for Fremtidens Videnskab og Innovation/Nihon Kagaku Miraikan/日本科学未来館, 2-41 Oume, Koto-ku, www.miraikan.jst.go.jp
  • Temapark: Sanrio Puroland, 1-3 Ochiai Tama-city, www.puroland.co.jp
  • Aktiviteter: Sunshine City, 3-1 Higashi-Ikebukuro, Toshima-ku, www.sunshinecity.co.jp
  • Forlystelsespark: Tokyo Disney Resort/Tōkyō Dizunii Rizooto/東京ディズニーリゾート, Maihama, www.tokyodisneyresort.co.jp
  • Aktiviteter: Tokyo Dome City, 1-3-61 Korakuen, Bunkyo-ku, www.tokyo-dome.co.jp
  • Udsigtstårn: Tokyo Tower, 4-2-8 Shiba Koen, Minati-ku, www.tokyotower.co.jp
  • Forlystelsespark: Yomiuri Land, 4015-1 Yanokuchi Inagi-city, www.yomiuruland.co.jp

Gode links