Site logo
Se på kortet
 • Nikko City hall Mae, Imaichihonchō, Nikko, Tochigi 321-1272, Japan

Læs om byen

Nikko er en by, der ligger nord for Tokyo, og den er nemt tilgængelig med tog fra den japanske hovedstad. Byens historie startede, da Shōdō Shōnin (勝道上人) etablerede Rinnō-ji-templet i 766, efterfulgt af Chūzen-ji-templet i 784. Omkring disse templer udviklede landsbyen Nikkō sig, og senere blev Nikkō hjemsted for helligdommen Nikkō Tōshō-gū (日光東照宮), der stod færdig i 1617. Helligdommen Det blev kendt som begravelsesstedet for shōgun Tokugawa Ieyasu, der grundlagde Tokugawa- shōgunatet.

I Meiji-perioden udviklede Nikkō sig som et bjergresort og blev særligt populært blandt udenlandske besøgende til Japan. De japanske nationale jernbaner begyndte at betjene Nikkō i 1890, og byen er stadig velbesøgt med Nikkō Tōshō-gū, Futarasan-helligdommen/Futarasan jinja (二荒山神社) og Rinnō-ji (輪王寺), der udgør Nikkōs helligdomme og templer, som er optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Topseværdigheder

  Nikko Toshogu, Japan

  Nikkō Tōshō-gū (日光東照宮)

  Nikkō Tōshō-gū er en af Japans shinto-helligdomme med navnet tōshō-gū, som kendetegner, at helligdommen er tilegnet Tokugawa Ieyasu. Tokugawa Ieyasu grundlagde Tokugawa-shōgunatet, der strakte sig over perioden 1603-1868, og han blev en shinto-gud, en såkaldt kami, med navnet Tōshō Daigongen (東照大権現). Nikkō Tōshō-gū blev grundlagt i 1617 af Tokugawa Hidetada og udbygget af Tokugawa Iemitsu. Ud over dedikationen til Tokugawa Ieyasu ligger den berømte shōgun også begravet her.

  Efter helligdommens første torii kan man se Nikkō Tōshō-gūs femetagers pagode. Den oprindelige pagode blev doneret af en daimyō i 1650, men den blev ødelagt under en brand og blev genopbygget i 1818. Hver etage repræsenterer et element – jord, vand, ild, vind og æter, der er den øverste klare luft – i stigende rækkefølge. Inde i pagoden hænger en central shinbashira-søjle fra kæder for at minimere skader fra jordskælv.

  Når man fortsætter fra pagoden foran Nikkō Tōshō-gū, kan man se de tre vise aber/san'en (三猿). Aberne er et velkendt motiv i japansk kunst og er baseret på et motto eller et ordsprog om, hvordan man skal håndtere ondskab. De tre aber er henholdsvis Mizaru, der holder øjnene lukkede og ikke ser noget ondt, Kikazaru, der dækker sine ører og ikke hører noget ondt, og Iwazaru, som holder sin mund og ikke siger noget ondt. Herfra kan man gå gennem toriien mod de vigtigste bygninger i helligdommen.

  Som næste indgang ligger porten Yōmei-mon (陽明門), hvor man kan se udskæringer i dybe relieffer, som er malet i rige farver. Herefter ligger et gårdmiljø, hvor man kan se helligdommens sovende kat, Nemuri-neko (眠り猫), der blev udarbejdet af Hidari Jingorō. Katten er et symbol på harmoni og på et symbol på Nikkō og Tokugawa Ieyasus ånd, som man troede var manifestationen af helbredelsens Buddha, der giver næring til sind, krop og ånd, og som trøster de syge og helbreder sygdomme.

  I gården kan man også se porten ind til det inderste af helligdommen, Kara-mon (唐門). Bag Kara-mon ligger de centrale bygninger i Nikkō Tōshō-gū, der følger den klassiske opbygning af en shinto-helligdom; Haraiden (祓殿), hvor renselsesceremonier finder sted, bedehallen Haiden (拝殿), offerhallen Heiden (幣殿) og hovedhallen Honden (本殿). Og overalt er bygningerne smukt bygget med høj grad af detaljeret udsmykning.

  Fra denne del af Nikkō Tōshō-gū kan man gå mod øst og forbi den sovende kat til porten Sakashita-mon (坂下門), der fører til en sti videre ind i skoven bag helligdommen. Efter en flot tur mellem høje træer kommer man til den indre helligdoms bedehal, Okumiya haiden (奥宮拝殿), og bag den fører en trappe op til porten Inuki-mon (鋳抜門), der giver adgang til selve shōgun Tokugawa Ieyasus gravmæle, der står som et meget smukt og harmonisk anlæg.

Andre seværdigheder

  Futarasan jinja, Nikko

  Futarasan Helligdom/Futarasan jinja (二荒山神社)

  Futarasan jinja er en shinto-helligdom i Nikkō, der er et af de meste besøgte steder i byen. Helligdommen blev grundlagt i 767 af den buddhistiske præst Shōdō Shōnin, der søgte et sted i regionen, og valget blev blev ved det hellige bjerg, Futarasan, der også kendes som Nantai. Futarasan jinja ligger smukt i naturen, og helligdommen består af tre dele.

  De primære bygninger udgør helligdommens lettest tilgængelige del. Disse ligger umiddelbart vest for Nikkō Tōshō-gū. Her kan man se de traditionelle shinto-helligdommes bedehal, Haiden (拝殿), og hovedhallen Honden (本殿), der blev opført i 1619. Man kan også se en smuk indgangsport, Karamon (唐門), og ved helligdommen springer en kilde, der siges at give to slags vand. Den ene er en sake-kilde, mens den anden siges at hjælpe mod alderdom og dårligt syn, hvis man drikker af den.

  Futarasan jinja er dedikeret tre kami Ōkuninushi-no-Mikoto (玉祖命), der blandt andet er gud for medicin og beskyttende kræfter, gudinden Tagorihime no Mikoto (田心姫命) og Ajisukitakahikone (味耜高彦根命), der er gud for landbrug og torden. Helligdommens område omfatter otte toppe af Nikkō-bjergene og Kegon-vandfaldet. Helligdommens kamier stammer fra disse områder.

  Den midterste del af Futarasan jinja ligger ved bredden af søen Chuzenji vest for Nikkō. Det blev oprindeligt bygget i 1096, mens de nuværende bygninger blev rekonstrueret i 1699. Den øverste og inderste del af helligdommen ligger på toppen af bjerget Nantai/Nantai-san (男体山) og blev grundlagt i 782. En særlig del af helligdommen er Shinkyo Bro/Shinkyō (神橋), der er en hellig bro, som blev bygget i 1636 og står som en af Japans smukkeste broer. Broen ligger sydøst for Futarasan jinja og står som indgang til hele Nikkōs tempel- og helligdomsområde.

   

  Rinno-ji, Nikko

  Rinnō-ji Tempel/Rinnō-ji (輪王寺)

  Rinnō-ji er et buddhistisk tempel og en af de seværdigheder i Nikkō, der er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Templet blev grundlagt i 766 af den buddhistiske munk Shōdō Shōnin, der året efter grundlagde den nærliggende shinto-helligdom, Futarasan jinja. Templet tiltrak hurtigt flere munke med den afsides beliggenhed dybt i bjergere, hvor der var tid til ensomheden.

  Der er flere bygninger i Rinnō-ji-templet, hvoraf De Tre Buddhaers Hal/Sanbutsudō (三仏堂) er blandt de mest seværdige. Her her man se statuer af Mokuzō senju Kannon zazō (木造千手観音坐像) med de tusind arme, Batō Kannon (馬頭観音坐像) med hestehovedet og Amida Kannon (阿弥陀仏), der hersker i det rene land. Disse gudeskikkelser er i buddhismen manifestationer på Nikkōs tre bjergkami, som netop Futarasan jinja er dedikeret til. Sanbutsudō kendes også som templets hovedhal, Hondō (本堂), og den stammer fra 1647.

  Foran Sanbutsudō kan man se templets skatkammer, Hōmotsuden (宝物殿), hvor det blev opbevaret buddistiske skulpturer og andre vigtige effekter. På den modsatte side af hovedhallen ligger Daigoma-dō (大護摩堂), der blev bygget som hal for diverse ceremonier. På tempelområdet kan man også gå en tur i templets vandrehave, Shōyō-en (逍遥園), der er et smukt landskab omkring en lille sø. Ved indgangen til templet kan man i øvrigt lægge mærke til statuen af Shōdō Shōnin, der grundlagde Rinnō-ji.

Ture fra byen

  Tokyo, Japan

  Tōkyō
  東京

  Tokyo er en af verdens største metropoler, og givet vis en af de mest velordnede og fascinerende med blandingen af de århundredgamle japanske traditioner og det moderne Japans succes og anvendelse af teknologi, som man som turist ikke finder andre steder.

  I hele Tokyo-området bor der cirka 30 millioner mennesker, og der er nærmest overalt liv, og japanerne synes at være på gaden hele døgnet rundt, dog uden på nogen måde at være for overvældende eller kaotisk.

  Læs mere om Tokyo

Tilmeld dig vores nyhedsbrev