Site logo
Se på kortet
 • Perth Town Hall, Hay Street, Perth Western Australia, Australien

Læs om byen

Perth er den største by i det vestlige Australien og også hovedstad i staten Western Australia. Byen er opkaldt efter Perth i Skotland, og med flere end to millioner indbyggere i storbyområdet er den vokset hastigt fra grundlæggelsen i 1829 til i dag.

Perth byder på en rig variation i muligheder og oplevelser. Storbyens skyskrabere i det centrale forretningskvarter tårner sig op og skaber en smuk skyline, som kan ses fra mange af byens rekreative områder. I Perth er der nemlig store parker og vandet, der fungerer som oaser for både borgere og turister.

Der er flere museer i Perth, hvor man bl.a. kan stifte bekendtskab med Westerns Australias historie og derved få en spændende indblik i opbygningen af en afsidesliggende koloni, der først blev bundet sammen med resten af Australien med åbningen af den berømte Indian Pacific-jernbane. Banen kører stadig i dag på tværs gennem det australske landskab.

I omegnen af Perth er der mange aktiviteter, som venter. Havnebyen Fremantle ligger som en forstad, og sejladser hertil og herfra er et populært valg. Stranden langs Det Indiske Ocean lokker også i Perths klima, der lyder på varme somre og milde vintre.

Topseværdigheder

  Western Australian Museum, Perth

  • Western Australian Museum: På det vestlige Australiens nationalmuseum skildres den store regions historie, kultur og natur. Den store udstilling er særdeles interessant og giver et fint overordnet indtryk af både Perth og regionen omkring byen.
  • Regeringsbygningen/Government House: Perths fornemme Government House blev bygget 1859-1864 som regeringsbygning og residens for staten Western Australias guvernør. Den rolle har det stadig og er således sæde for repræsentanten for landets monark.

  St George's Cathedral, Perth

  • Sankt Jørgen Katedral/St. Georges Cathedral: Den smukke anglikanske St. George’s Cathedral blev opført i nygotisk stil i perioden 1880-1888. Den er byens førende anglikanske kirke, og i dag ligger den engang store bygning omgivet af byens højhuse.

  King's Park, Perth

  • King's Park: Den store King’s Park er et af Perths mest besøgte rekreative områder. Her ligger anlagte parkområder fra grundlæggelsen i 1872 side om side med det naturlige australske bushlandskab. Der er en fremragende udsigt til Perths centrum fra parken, hvor man også kan se mindesmærket State War Memorial.

Andre seværdigheder

  Town Hall, Perth

  • Rådhuset/Town Hall: Perths rådhus er en af byens ældste og vigtigste offentlige bygninger, opført 1867-1870 ved brug af straffefangers arbejdskraft.

  Perth Railway Station

  • Perth Banegård/Perth Railway Station: Denne victorianske bygning blev bygget som endestation for et af verdens store jernbanebyggerier, The Indian Pacific.
  • Swan Bells Tower: Swan Bells Tower er et af Perths mest karakteristiske moderne bygningsværker, opført til fejringen af årtusindskiftet 2000. Bygningen ligner en stående guitar, der måler 82,5 meter.

  St Mary's Cathedral, Perth

  • Vor Frue Katedral/St. Mary's Cathedral: Perths gotiske katolske katedral er opført på et af de højeste steder i den centrale by. Her skulle oprindeligt have ligget en anglikansk kirke, men stedet vurderedes at ligge for langt væk fra centrum.

Ture fra byen

  Fremantle Markets

  • Fremantle: Byen Fremantle med sin historiske charme ligger som forstad til Perth ved mundingen af Swan River. I byen er der utallige seværdigheder som rådhuset og Maritime Museum, og der er også gode muligheder for rekreation på fx stranden Leighton Beach.
  • Swan Valley: Swan Valley er et stort vinområde, som blev opdyrket i 1800-tallet, da nybyggere sejlede op ad Swan River for at finde nye frugtbare jorde. Det vestlige Australiens mange solskinstimer giver en dejlig vin.

  Rottnest Island, Western Australia

  • Rottnest Island: Øen Rottnest Island er kendt for at have nogle af Australiens bedste strande og dykkerområder. I øens mange bugter kan man finde varmt og lavt vand, så alle svømmere kan være med.
  • Rockingham: Byen Rockingham er et dejligt sted, kendt for sine strande og mange maritime muligheder. Man kan tage på båd- eller fisketure fra havnen, og surfing er også populært her.
  • New Norcia: New Norcia er Australiens eneste klosterby. Den blev grundlagt af en gruppe benediktinermunke i 1846, og den giver med sine mange historiske bygninger et indtryk af tidligere spanske kolonier.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  I Australien har der boet aboriginals, landets oprindelige befolkning, i mange tusinde år. Der gik indtil 1616, før de første europæere kom til det vestlige af det store land. Det var den hollandske Dirk Hartog, der gik i land ved Shark Bay nær Carnarvon.

  I 1828 sejlede britiske skibe op ad Swan River, og året efter gjorde Storbritannien krav på territoriet efter kaptajn Fremantles landgang.

  1829 blev også året, hvor kaptajn James Stirling sejlede længere ind ad Swan River og sammen med en gruppe nybyggere grundlagde Perth på stedet, hvor byens rådhus nu ligger. Byen blev opkaldt efter den britiske minister, Sir George Murrays fødeegn Perthshire.

  Kolonien ved Swan River oplevede vanskeligheder i begyndelsen af sin tid. Beliggenheden langt væk fra stort set alt andet gav mandskabsmangel, økonomiske udfordringer og kommunikationsvanskeligheder. Den britiske regering kom bosættelserne til undsætning ved i perioden 1850-1868 at sende tusindvis af straffefanger til byerne, de kunne så medvirke til en stærkt forøget udbygningstakt af området.

  Perth blev udbygget, og mange af de historiske bygninger, man kan se i dag, er opført ved hjælp af straffefangers arbejdskraft. Det gælder bl.a. rådhuset, Town Hall, og regeringsbygningen, Government House, der var sæde for fristaten Western Australia og dermed gjorde Perth til dennes hovedstad.

  På trods af den nye billige arbejdskraft udviklede Perth sig dog ikke lige så hurtigt som byerne på østkysten. Store guldfund i 1890erne fik imidlertid udviklingen til at eksplodere. Perths indbyggertal blev firdoblet på blot et årti.

  I år 1900 blev staten Western Australia ved en afstemning en del af Commenwealth of Australia. Det isolerede Western Australia med hovedstaden Perth i spidsen krævede bl.a. en jernbaneforbindelse over det vidtstrakte og øde landskab for at indgå i den nye nation. Jernbanens anlæggelse startede efter forundersøgelser i 1912, og jernbanelinjen blev en vigtig kilde til samhandel og kommunikation på tværs af landet. Store fund af bl.a. guld og nikkel kunne nu lettere blive eksporteret, og det var med til at øge Perths velstand.

  Perth voksede gennem hele 1900-tallet, og de rige naturforekomster i Western Australia bragte hele tiden ny velstand til byen. Mange historiske bygninger blev revet ned for at blive erstattet af moderne skyskrabere.

  I dag bor der omkring 1,5 million mennesker i Perth, og det er hovedparten af Western Australias befolkning. Byen har renoveret sine historiske bygninger og bygget meget nyt, der giver en smuk, moderne skyline. Turismen til området har også udviklet sig kraftigt, ikke mindst grundet naturrigdommene, som starter i selve Perth med dens smukke beliggenhed.