Site logo
Se på kortet
 • Perth Town Hall, Hay Street, Perth Western Australia, Australien

Læs om byen

Perth er den største by i det vestlige Australien og også hovedstad i staten Western Australia. Byen er opkaldt efter Perth i Skotland, og med flere end to millioner indbyggere i storbyområdet er den vokset hastigt fra grundlæggelsen i 1829 til i dag.

Perth byder på en rig variation i muligheder og oplevelser. Storbyens skyskrabere i det centrale forretningskvarter tårner sig op og skaber en smuk skyline, som kan ses fra mange af byens rekreative områder. I Perth er der nemlig store parker og vandet, der fungerer som oaser for både borgere og turister.

Der er flere museer i Perth, hvor man bl.a. kan stifte bekendtskab med Westerns Australias historie og derved få en spændende indblik i opbygningen af en afsidesliggende koloni, der først blev bundet sammen med resten af Australien med åbningen af den berømte Indian Pacific-jernbane. Banen kører stadig i dag på tværs gennem det australske landskab.

I omegnen af Perth er der mange aktiviteter, som venter. Havnebyen Fremantle ligger som en forstad, og sejladser hertil og herfra er et populært valg. Stranden langs Det Indiske Ocean lokker også i Perths klima, der lyder på varme somre og milde vintre.

Topseværdigheder

  Western Australian Museum, Perth

  Western Australian Museum

  Western Australian Museum er et slags nationalmuseum for staten Western Australia, og her skildres den store stats historie, kultur og natur. Den store udstilling er særdeles interessant og giver et fint overordnet indtryk af både Perth og regionen omkring byen.

  Museet blev grundlagt i 1891 som Geological Museum, og det åbnede i fængselsbygningen Old Perth Gaol, der stammer fra 1855. De geologiske samlinger blev hurtigt udvidet med etnografi, biologi og andre områder af interesse for museet, staten og besøgende.

  I dag har Western Australian Museum flere afdelinger, hvoraf den største og mest kendte afdeling ligger på James Street i Perth. Efter en stor ombygning åbnede denne afdeling igen i 2020 i et kompleks af flere bygninger, hvor Old Perth fortsat er en af dem.

  Museumsfilialen i Perth kendes også som WA Museum Boola Bardip, og her kan man nyde forskellige permanente udstillinger som fx WA Land and People, der er en historisk skildring af Western Australia, Diamonds to Dinosaurs med diverse interessante fund og Katta Djinoong, der formidler statens aboriginske historie og kultur.

   

  Regeringsbygningen
  Government House

  Government House er et fornemt palæ, der blev bygget 1859-1864 som regeringsbygning og residens for staten Western Australias guvernør. Den rolle har det stadig og er således sæde for repræsentanten for landets monark.

  Stedet blev allerede anvendt af den første guvernør efter etableringen af Swan River Colony i 1829, og dagens Government House er den tredje guvernørresidens, der har ligget her. Det var Edmund Henderson, der tegnede palæet i primært den såkaldte jakobinske stil.

  Bygningens unikke arkitektoniske karakter er kendetegnet ved brugen af murværk med sprossede vinduer, dekorerede gavle og slanke tårne. Derved fik Government House et nærmest slotsagtigt udseende. Palæet er også smukt indrettet med mange fine rum og sale som fx Ballroom og guvernørens kontor.

   

  St Georges Terrace, Perth

  St Georges Terrace

  St Georges Terrace er hovedgaden i Perth, og her kan opleve både storbyoplevelser og byens historie. Gaden går nemlig tilbage til kolonitidens Perth, og dens navn kommer fra 1800-tallets St Georges Cathedral, som man stadig kan se langs St Georges Terrace.

  Gadens centrale del mellem Barrack Street og William Street var i 1930erne og 1940erne bebygget homogent med relativt ensartet arkitektur og bygningshøjde. Sådan stod St Georges Terrace i det store hele indtil 1970erne, hvor ældre og lavere bygninger blev afløst af moderne højhuse.

  Perths tidligere højeste bygninger var dog også placeret på St Georges Terrace før 1970erne. Det gjaldt fx Colonial Mutual Life Building, der var byens højeste fra 1936 til 1962 med elleve etager. Siden da er der bygget mange højere huse som fx Central Park på adressen 152-158 St Georges Terrace, der åbnede 1992 med en højde på 249 meter.

  Langs gaden kan man se flere seværdige bygninger. Man kan starte i sydøst ved Victoria Avenue og gå mod nordvest. Her ligger den moderne Perth Concert Hall, Government House og Supreme Court of Western Australia på sydsiden, mens St Georges Cathedral og Old Treasury Buildings ligger mod nord.

  De lave bygninger bliver afløst af højhuse mellem Barrack Street og William Street, hvor man dog også kan se den charmerende shoppingarkade London Court, der blev opført i 1937 i fin tudorstil, Trinity Church fra 1893 og det fine indkøbsstrøg Trinity Arcade. På hjørnet mod William Street ligger det tidligere Palace Hotel fra guldgravertidens 1897.

  På det følgende stykke af gaden ligger der også lave bygninger i skyskrabernes skygge. Her kan man blandt andet se rødstensbygningen, der blev opført som Perth Technical School i 1910. Ved siden af den kan man se Old Perth Boys School fra 1852, der står som den ældste offentlige skolebygning i Western Australia.

  På den vestligste del af St Georges Terrace passerer man bygningen The Cloisters, der blev opført som skolebygning i 1858 af straffefanger i den daværende koloni. Lidt længere mod vest ligger St George's House, der stammer fra 1891-1892.

   

  St George's Cathedral, Perth

  Sankt Jørgen Katedral
  St Georges Cathedral

  St Georges Cathedral er Perths smukke anglikanske domkirke. Den blev opført i nygotisk stil i årene 1879-1888. St Georges Cathedral er som domkirke byens vigtigste anglikanske kirke, og i dag ligger den engang store bygning omgivet af byens højhuse, der står i stærk kontrast til 1800-talsbygningen.

  Domkirken blev opført som en flot rødstensbygning, og i kirkerummet venter der besøgende en smuk oplevelse. Man kan se fine buer, lofter og glasmosaikvinduer i den luftige kirke. Arkitekturen er nygotisk i stilen Victorian Academic, og det var Edmund Blacket, der var den primære arkitekt op byggeriet.

   

  King's Park, Perth

  King's Park

  King's Park er en stor park, der ligger som et af Perths mest besøgte rekreative områder. Her ligger anlagte parkområder fra grundlæggelsen i 1872 side om side med det naturlige australske bushlandskab. I alt breder parken sig over 400 hektarer.

  Der er skønne vandreture i vente i King's Park, og mange steder man man nyde en fremragende udsigt til Perths centrum og Swan River. I parken kan man også se mindesmærket State War Memorial og en nærliggende evig flamme.

  State War Memorial består blandt andet af en kenotaf, der er en 18 meter høj granitobelisk, der ærer alle fra Western Australia, som gav deres liv i deres lands tjeneste. Fundamentet omslutter en indre krypt, hvor væggene viser navnene på mere end 7.000 medlemmer, der faldt i tjenesten.

Andre seværdigheder

  Town Hall, Perth

  Rådhuset
  Town Hall

  Town Hall er Perths rådhus, og det er et af byens ældste og vigtigste offentlige bygningsværker fra sin tid. Rådhuset blev opført 1867-1870 ved hjælp af arbejdskraft fra straffefanger i den daværende koloni. Det var det eneste rådhus i Australien, der blev opført af straffefanger.

  Town Hall var ved sin åbning den højeste bygning i byen. Det var arkitekterne Richard Roach Jewell og James Manning, der designede bygningen i tidens victorianske nygotik, og grundstenen blev lagt af Western Australias guvernør, John Stephen Hampton.

   

  Parliament House

  Parliament House i Perth er sæde for parlamentet i den australske stat Western Australia. Parlamentet består af overhuset, Legislative Council, og underhuset Legislative Assembly, og begge kamre har mødesale i parlamentsbygningen.

  De oprindelige rådsmøder i Swan River Colony fra 1832 blev holdt i mindre regeringskontorer på St Georges Terrace, og senere blev det andet kammers møder holdt i en anden bygning. I 1897 blev planerne vedtaget for at samle parlamentet i en ny og samlet bygning.

  Opførelsen af Parliament House startede i 1902 med en nyklassicistisk facade. Det var en stil, der i denne periode ofte blev benyttet på offentlige byggerier. Parlamentet åbnede i 1904 og senere udvidet. På facaden kan man se statuer af en løve og en enhjørning, der kom fra parlamentet i London. Løven symboliserer England, mens enhjørningen er et symbol på Skotland.

   

  Perth Railway Station

  Perth Banegård
  Perth Railway Station

  Perth Railway Station er Perths hovedbanegård og derved et af byens trafikale knudepunkter. Den victorianske banegårdsbygning er også kendt som endestation for et af verdens store jernbanebyggerier, The Indian Pacific, der krydser landet mellem Det Indiske Ocean og Stillehavet.

  Den første station i Perth blev åbnet i 1880 som en del af Eastern Railway mellem Fremantle og Guildford. Stationen blev for lille, inden årtiet var omme, og man besluttede at bygge en ny banegård, der er den nuværende, som åbnede i 1894. Den første station blev revet ned, og siden åbningen er Perth Railway Station flere gange blevet udvidet.

   

  Swan Bells Tower

  Swan Bells Tower er et af Perths mest karakteristiske moderne bygningsværker. Tårnet blev opført til fejringen af årtusindskiftet 2000. Bygningen blev tegnet af den lokale arkitekt, Hames Sharley, og det er et 82,5 meter højt klokketårn med 18 klokker, som blev opført med markant anvendelse af kobber og glas.

  Tårnet står smukt ved Elizabeth Quay og Swan River, som det har fået navn efter. 12 af tårnets 18 klokker har en særlig historie, idet de kommer fra kirken St Martin-in-the-Fields på Trafalgar Square i engelske London. Klokkernes historie går tilbage til 1300-tallet, og de ringede blandt andet, da James Cook sejlede fra London på turen, der bragte ham til Australien.

   

  St Mary's Cathedral, Perth

  Vor Frue Katedral
  St. Mary's Cathedral

  St. Mary's Cathedral er Perths gotiske katolske katedral. Kirken blev opført på et af de højeste steder i den centrale by og står smukt i omgivelserne. Der skulle oprindeligt have ligget en anglikansk kirke her, men stedet blev dengang vurderet til at ligge for langt væk fra byens centrum.

  Katedralen blev grundlagt i 1863 og opført ad flere omgange. Den første fase stod færdig i 1865, og herefter gik der til 1973, før næste del af byggeriet blev afsluttet. Det sidste fase og derved afslutningen af byggeriet blev indviet i 2009.

  I dag kan man se katedralen med en spændende arkitektonisk blanding, hvor man tydeligt kan se de senest byggede dele som fx det ene tårn, der er en forenklet udgave af det først opførte. Indvendigt er der også opført og indrettet elementer rum og moderne udbygninger med lys og luft.

   

  Supreme Court of Western Australia

  Supreme Court of Western Australia er den øverste retsinstans i staten Western Australia. Dens historie går tilbage til etableringen af den daværende kolonis højesteret i 1861. De følgende årtier voksede rettens resortområder, og det blev med tiden nødvendigt med en ny og større bygning.

  Planerne om et nyt domhus blev offentliggjort i 1901. Det skete efter en, at en komité under parlamentet havde peget på den nuværende placering på St Georges Terrace. Byggeriet blev igangsat i 1902 og åbnet i 1903. Det var arkitekten John Harry Grainger, der tegnede bygningen i datidens ofte anvendte nyklassicisme.

   

  Chinatown

  Chinatown i Perth er et lille område langs og mellem gaderne Roe Street og James Street i Perth. I området ligger der en del kinesiske forretninger og restauranter, og Chinatown er også centrum for kinesiske kulturarrangementer og festligheder.

  Den kinesiske befolkning og andre asiater har gennem årene slået sig ned forskellige steder i Perth. Således finder man også mange asiatiske forretninger i gaden William Street, men koncentrationen er i Chinatown, hvor man langs Roe Street kan se en kinesisk portal.

   

  His Majesty's Theatre, Perth

  His Majesty's Theatre

  His Majesty's Theatre er et teater i Perth, som blev opført i edwardiansk barok i årene 1902-1904. Perth oplevede stor vækst i begyndelsen af 1900-tallet, hvor der blev opført en del bygninger og imponerende opførelser som fx His Majesty's Theatre.

  Teatret blev åbnet som det største i Australien, og det havde plads til et publikum på 2.500. Gennem tiden har der været utallige store opsætninger på scenen, der i dag er hjemsted for West Australian Ballet og West Australian Opera, der begge har regelmæssige forestillinger på det smukke teater.

   

  Art Gallery of Western Australia

  Art Gallery of Western Australia er et kunstmuseum, der ligger som en del af Perth Cultural Centre. Museet blev grundlagt i 1895, og det lå oprindeligt i Jubilee Building, der i dag er en del af Western Australian Museum.

  I dag er samlingen vokset til mange tusind værker, og museet flyttede ind i den nuværende hovedbygning i 1979. Den blev tegnet med brutalistisk inspiration af Charles Sierakowski. Man kan blandt andet se en fin samling kunst fra Northern Territory og Western Australia.

   

  Elizabeth Quay, Perth

  Elizabeth Quay

  Elizabeth Quay er et moderne havneområde i det centrale Perth ved Swan River. Projektudviklingen blev startet i 2012, og navngivningen skete på samme tid. Indvielsen af det attraktive område fandt sted i 2016, og der er i dag flere ting at se her.

  Man kan tage en dejlige spadseretur omkring havneområdet ad slyngede stier med flotte udsmykninger. En del af rundturen går ad den s-formede Elizabeth Quay Bridge, hvorfra man har et panoramakig til hele området, der er et populært sted i midtbyen.

   

  Old Court House

  Old Court House i Perth er et domhus, der blev bygget i 1836. Det var den første retsbygning, der blev opført i byen, og Old Court House er i dag det ældste bevarede offentlige bygningsværk i Perth. Bygningen fungerede de første år også som kirke, indtil St Georges Church åbnede i 1842.

  Det var koloniingeniøren Henry Willey Reveley, der tegnede huset, som han også gjorde med andre administrationsbygninger i datidens Swan River Colony. Arkitekturen er et godt på en georgiansk bygning med græsk-klassicistisk inspiration.

   

  Yagan Square, Perth

  Yagan Square

  Yagan Square er et moderne byrum, der ligger mellem Horseshoe Bridge og Perth Busport umiddelbart nord for Perths centrum. Pladsen blev anlagt fra 2016 og åbnede i 2018, hvor den blev navngivet efter den aboriginske kriger Yagan fra Noongar-aboriginerne.

  Man kan se 14 søjler på Yagan Square. De repræsenterer de 14 Noongar-sproggrupper fra områdets aboriginske folk. Den 9 meter høje statue Wirin står også på pladsen. Den blev designet af Noongar-kunstneren Tjyllyungoo og repræsenterer den hellige kraft, der forbinder liv på moder Jord.

  På Yagan Square er man også omgivet af spændende moderne arkitektur, hvor fladernes sammenspil giver et flot hele. Der er også installeret et digitalt tårn på pladsen, hvor der også kan holdes arrangementer i et opbygget amfiteater.

   

  Regal Theatre, Perth

  Regal Theatre

  Regal Theatre er et teater, der ligger i forstaden Subiaco vest for centrum af Perth. Det er et smukt eksempel på art deco-arkitektur i byen, og det blev opført af den velhavende Coade-Hewett-familie.

  Teatret blev bygget som biograf fra 1937 og åbnet året efter. Det blev opkaldt efter kong George VI, der havde overtaget tronen på daværende tidspunkt. I 1977 blev teatret omdannet til levende forestillinger efter sin tid med filmfremvisninger.

Ture fra byen

  Fremantle Markets

  Fremantle

  Fremantle er en af Western Australias dejlige byens langs kysten af Det Indiske Ocean. Den beliggenhed giver et væld af muligheder for rekreation og aktiviteter ved og i vandet; fx sejlture til Rottnest Island, badning og surfing.

  Fremantles historie er interessant, og man kan se en del bygninger fra 1800-tallet, hvor byen blev grundlagt på cirka samme tid som storbyen Perth, som Fremantle er forstad og havneby til. Siden da er udviklingen gået stærkt, men i gadebilledet er der smukke og seværdigheder huse fra fx den victorianske tid.

  Det marine liv som havneby præger Fremantle, og man kan tage på sejlture i havnen og ad Swan River, der forbinder Fremantle med Perth ad søvejen. En anden dejlig oplevelse er en tur med sightseeingvognen Fremantle Tram Tour, der kører forbi de vigtigste steder i byen.

  Læs mere om Fremantle

   

  Swan Valley Wine, Perth

  Swan Valley

  Swan Valley er et område, der ligger langs Swan Rivers løb nordøst for Perth. Området er kendt for sin frugtbare jord, der er ualmindelig i Perth-regionen, og Swan Valley er også blevet et stort udflugtsmål.

  De populære steder omfatter adskillige vingårde, der i volumen går fra små familieejede virksomheder til nogle at Western Australias største producenter. Ud over vinene kan man finde mikrobryggerier og køb af landbrugsprodukter som druer, meloner, jordbær med videre.

  Vinområdets historie startede allerede i 1800-tallet, da nybyggere sejlede op ad Swan River for at finde nye frugtbare jorde, de kunne opdyrke. Klimaet med det vestlige Australiens mange solskinstimer og jordene giver dejlig vine, som man kan smage på en tur her.

   

  Rottnest Island, Western Australia

  Rottnest Island

  Rottnest Island er en ø, der er kendt for at have nogle af Australiens bedste strande og dykkerområder. Øen ligger i Det Indiske Ocean vest for Perth og Fremantle, og det er nemt at sejle til Rottnest Island fra fx det centrale Perth.

  Rottnest Island blev adskilt fra det australske fastland for cirka 7.000 år siden, da havniveauet steg. Man har fundet meget ældre beviser for menneskelig aktivitet på øen, der i dag er kendt for sin dejlige natur. I øens mange bugter kan man fx finde varmt og lavt vand, så alle svømmere kan være med, og der er et rigt dyreliv her.

  Øens nyere historie er dog også interessant. Da briterne etablerede Swan River Colony i 1829, etablerede de sig også på Rottnest Island for at opdyrke øen. Fra 1838 til 1931 kom den afsides beliggende ø også til at blive brugt som fængsel og arbejdslejr for aboriginere.

   

  Rockingham, Western Australia

  Rockingham

  Rockingham er en by ved havet, der ligger som en sydlig forstad til storbyen Perth. Byen er et dejligt sted, kendt for sine strande og mange maritime muligheder. Man kan fx tage på båd- eller fisketure fra havnen i Rockingham, og surfing er også populært her.

  Navnet Rockingham kommer fra et af de tre skibe, som Thomas Peel chartrede til at sejle bosættere til Western Australia. Rockingham kom til området den 14. maj 1830, og det drev derefter til søs og sank efter flere forsøg på at redde skibet. Nogle af de ankommende bosatte sig efter sigende ved kysten på vragstedet, og det blev til Rockingham.

  I dag kan man nyde stemningen og gåturene langs Det Indiske Ocean. Man kan også gå en tur til Rockingham Naval Memorial Park, der er et militærmonument langs vandet nord for byen. I parken er der flere mindeplader, og man kan se et kanontårn fra HMAS Derwent og en ubådsfinne fra HMAS Orion.

   

  New Norcia, Western Australia

  New Norcia

  New Norcia er Australiens eneste klosterby. Den blev grundlagt af en gruppe benediktinermunke i 1847, og den giver med sine mange historiske bygninger et indtryk af tidligere spanske kolonier. Det var da også de spanske munke Giuseppe Serra og Rosendo Salvado, der startede bosættelsen af missionsbyen.

  New Norcia blev opkaldt efter italienske Norcia, som var Sankt Benedikts fødeby. Munkede havde før grundlæggelsen haft kontakt til aboriginere i to år, og de besluttede, at det var bedre at etablere en mission end at følge aboriginernes rejse, og derved blev New Norcia en realitet.

  I dag er består New Norcia fortsat af de mange klosterbygninger, der står som en særlig seværdighed i den australske natur. Man kan starte med at besøge New Norcia Visitor Centre, der ligger i det gamle kloster, og herfra kan man gå en tur forbi pigeskolen St Gertrude's College og drengeskolen St Ildephonsus' College.

  I samme område kan man se det gamle New Norcia Hotel, hvor forældre til børn på klosterskolerne kunne indlogere sig. Går man øst for New Norcia Road, kommer man til missionens klosterkirke og den store klosterbygning. Der er informativ skiltning på området, hvor der også ligger værksteder og andre servicebygninger til klostret.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  I Australien har der boet aboriginals, landets oprindelige befolkning, i mange tusinde år. Der gik indtil 1616, før de første europæere kom til det vestlige af det store land. Det var den hollandske Dirk Hartog, der gik i land ved Shark Bay nær Carnarvon.

  I 1828 sejlede britiske skibe op ad Swan River, og året efter gjorde Storbritannien krav på territoriet efter kaptajn Fremantles landgang.

  1829 blev også året, hvor kaptajn James Stirling sejlede længere ind ad Swan River og sammen med en gruppe nybyggere grundlagde Perth på stedet, hvor byens rådhus nu ligger. Byen blev opkaldt efter den britiske minister, Sir George Murrays fødeegn Perthshire.

  Kolonien ved Swan River oplevede vanskeligheder i begyndelsen af sin tid. Beliggenheden langt væk fra stort set alt andet gav mandskabsmangel, økonomiske udfordringer og kommunikationsvanskeligheder. Den britiske regering kom bosættelserne til undsætning ved i perioden 1850-1868 at sende tusindvis af straffefanger til byerne, de kunne så medvirke til en stærkt forøget udbygningstakt af området.

  Perth blev udbygget, og mange af de historiske bygninger, man kan se i dag, er opført ved hjælp af straffefangers arbejdskraft. Det gælder bl.a. rådhuset, Town Hall, og regeringsbygningen, Government House, der var sæde for fristaten Western Australia og dermed gjorde Perth til dennes hovedstad.

  På trods af den nye billige arbejdskraft udviklede Perth sig dog ikke lige så hurtigt som byerne på østkysten. Store guldfund i 1890erne fik imidlertid udviklingen til at eksplodere. Perths indbyggertal blev firdoblet på blot et årti.

  I år 1900 blev staten Western Australia ved en afstemning en del af Commenwealth of Australia. Det isolerede Western Australia med hovedstaden Perth i spidsen krævede bl.a. en jernbaneforbindelse over det vidtstrakte og øde landskab for at indgå i den nye nation. Jernbanens anlæggelse startede efter forundersøgelser i 1912, og jernbanelinjen blev en vigtig kilde til samhandel og kommunikation på tværs af landet. Store fund af bl.a. guld og nikkel kunne nu lettere blive eksporteret, og det var med til at øge Perths velstand.

  Perth voksede gennem hele 1900-tallet, og de rige naturforekomster i Western Australia bragte hele tiden ny velstand til byen. Mange historiske bygninger blev revet ned for at blive erstattet af moderne skyskrabere.

  I dag bor der omkring 1,5 million mennesker i Perth, og det er hovedparten af Western Australias befolkning. Byen har renoveret sine historiske bygninger og bygget meget nyt, der giver en smuk, moderne skyline. Turismen til området har også udviklet sig kraftigt, ikke mindst grundet naturrigdommene, som starter i selve Perth med dens smukke beliggenhed.