Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Alice Springs er en by, der ligger i Australiens såkaldte Red Centre, hvor man med jordens røde farve hurtigt kan forstå tilnavnet. At solnedgangene lægger et ekstra rødt skær på er kun prikken over i’et. Allerede fra luften kan man se den røde jord men oasen Alice Springs, der på trods af sit relativt lille indbyggertal er som en storby i ørkenen.

Byen Alice Springs er ikke en af Australiens største, men til gengæld er seværdighederne unikke. Alene historien om at kolonisere og udvikle det store landområde er noget, man kan følge rundt omkring i byen, der også fungerer som en slags hovedstad for landet oprindelige befolkning, aboriginerne, hvis kunst og traditioner, man kan se flere steder i byen.

Institutioner som Royal Flying Doctor Service og School of the Air skildrer historien om at leve i og udvikle livet i det centrale Australien, hvor der ofte er langt til naboerne. Stederne har fine museer, der giver indblik i denne del af samfundet. I byen kan man også tage en shoppingtur ad Todd Mall eller se det hele fra oven fra toppen af Anzac Hill.

På en spændende køretur gennem landskabet kan man nyde landskabet på vej mod fx Ayers Rock og The Olgas, der er uforglemmelige klippeformationer. En vandretur omkring Ayers Rock eller ind i The Olgas er noget af det, der giver varige indtryk fra en tur down under, og både solopgang, solnedgang og egnens stjerneklare mørke giver særlige stemninger.

Topseværdigheder

  Alice Springs Telegraph Station

  Alice Springs Telegrafstation
  Alice Springs Telegraph Station

  Alice Springs’ historiske telegrafstation markerer stedet for den første europæiske bosættelse i området. Da telegraflinjen Overland Telegraph Line skulle etableres mellem Adelaide og Darwin (og derfra videre til Asien), blev der opført 12 telegrafstationer, hvoraf Alice Springs’ er den bedst bevarede af dem.

  Bygningerne blev opført 1871-1872, og den virkede som telegrafstation i cirka 60 år. I en periode herefter var der indrettet en skole her. I dag fungerer stedet som et historisk museum, og man får et særdeles godt indtryk af leveforholdene dengang.

  Området omkring telegrafstationen er også interessant at se nærmere på. Bag bygningerne ligger flodlejet for den normalt helt tørre flod Todd River, som de lokale kun sjældent ser vand i. Man kan se det sted, hvor John McDouall Stuart og hans følge fandt det vand, der afgjorde, at der overhovedet skulle bygges her. Smukke træer og mange papegøjer er også en del af oplevelsen på telegrafstationens område.

   

  De Flyvende Læger
  Royal Flying Doctor Service

  Royal Flying Docotr Service er navnet på det flyvende australske lægekorps, der begyndte deres flyvninger i 1928. I 1939 blev der oprettet en base i Alice Springs. Gennem tiden blev der oprettet flere baser, så det store land kunne dækkes af læger med en relativt kort responstid. Basen i Alice Springs er fortsat aktiv, og ved et besøg her kommer man blandt andet forbi kontrolcentret, så man kan følge arbejdet.

  Hvert år flyves flere millioner kilometer, og titusindvis af borgere i udkantsområder uden umiddelbar lægehjælp bliver assisteret. Både her og i museet Central Australian Aviation Museum, der også ligger i Alice Springs, kan man stifte bekendtskab med korpset.

   

  School of the Air, Alice Springs

  Luftens Skole
  School of the Air

  Som den første af sin slags begyndte School of the Air i Alice Springs at fjernundervise i 1951. Det skete fra Royal Flying Doctor Services kontorer. Tanken var opstået i 1944, hvor Adelaide Miethke foreslog at benytte tovejsradioer til at undervise børnene i den australske outback, der ligger langt fra almindelige skoler.

  Ud over selve skoleundervisningen kom der i 1955 også et socialt aspekt ind i School of the Air, da den første mødeuge blev holdt. Her mødtes 30 elever i alderen 5-15 år. I 1974 begyndte skolens lærere at besøge hver elev en gang om året. Elevtallet steg, og da skolen åbnede på dens nuværende sted i 1978, var der 13 lærere ansat.

  I 1996 åbnede besøgscentret på School of the Air, og her kan man lære om skolens historie og betydning for eleverne, som løbende tager nye teknologier i brug i forbindelse med fjernundervisningen.

   

  Anzac Hill, Alice Springs

  Anzac Hill

  Anzac Hill er en bakke, der ligger i centrum af Alice Springs. Bakken er let tilgængelig, og fra toppen er der en fin udsigt over byen og området. Mange benytter stedet til at nyde den typiske, røde solnedgang.

  På Anzac Hill står de ret monument, der blev rejst i 1934 til minde om de faldne i 1. Verdenskrig, hvor ANZAC-tropper deltog. ANZAC står for Australian and New Zealand Army Corps, og de udgjorde de australske og newzealandske soldaterenheder under fælles kommando.

  I dag er monumentet på Anzac Hill et mindesmærke for alle, der er faldet i alle de krige, som Australien har været involveret i.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Alice Springs her.

Andre seværdigheder

  Alice Springs Railway Station

  Alice Springs' Station
  Alice Springs Railway Station

  Alice Springs Railway Station er det første, mange ser, når de kommer til Alice Springs. Mange kommer nemlig hertil med toget The Ghan, der kørte sin første tur hertil fra Adelaide i 1929. Helt indtil 2004 gik jernbanen kun til Alice Springs, men siden da har The Ghan krydset det australske kontinent de 2.979 km mellem Adelaide i syd og Darwin i nord.

  Arbejdet med at anlægge The Ghan begyndte 1878 i byen Port Augusta i South Australia. Den oprindelige linje var smalsporet og fulgte telegraflinjen for Overland Telegraph Line. Forbindelsen og driften var med årene i stigende grad uregelmæssig, og i 1980 kunne man åbne en normalsporet jernbane mellem Tarcoola på den transaustralske jernbane og Alice Springs. Banen var flyttet mod vest for at undgå oversvømmelser, som havde været et problem på den gamle linje.

  Navnet The Ghan kommer fra de afghanske kameldrivere, der før jernbanens åbning opretholdt forbindelsen over kontinentet. Midt på perronen på Alice Springs Railway Station kan man i dag se en statue af en af disse afghanere.

  Ved stationen i Alice Springs kan man den moderne stationsbygning samt tre hytter, der blev bygget til banens start. To af hytterne var beboet af de lokale folk, mens den tredje var til overnatning for personalet i The Ghan.

   

  Stuart Town Fængsel
  Stuart Town Gaol

  Stuart Town Gaol var en bygning, der blev opført som Alice Springs’ fængsel og politistation fra 1907. Fængslet stod færdigt i 1909, og det var i brug indtil 1938, hvorefter det blev ombygget til lagerbygning for det lokale politi. Stuart Town Gaol er nu renoveret, og det står som et interessant minde over tiden i Alice Springs i 1900-tallets start.

   

  Hartley Street Skole
  Hartley Street School

  Hartley Street School er en lille og hyggelig skole i gaden Hartley Street i Alice Springs. Skolen blev opført 1929 som byens første egentlige skolebygning. Den renoverede bygning fungerer nu som kulturcenter, og der er indrettet et lille skolemuseum i bygningen.

   

  Todd Mall, Alice Springs

  Todd Mall

  Todd Mall er navnet på Alice Springs forretningsstrøg. Her ligger butikker, restauranter og også et indkøbscenter. Ud over mange almindelige varer er netop Alice Springs et godt sted at se på aboriginsk kunst, som man kan finde en del steder langs Todd Mall. En tur på Todd Mall er også et naturligt sted for at spadseretur blandt de lokale.

   

  Centralaustraliens Luftfartsmuseum
  Central Australian Aviation Museum

  Central Australian Aviation Museum er Alice Springs’ luftfartsmuseum, og det ligger i byens tidligere lufthavn. På museet kan man se forskellige flyvemaskiner i udstillingen, hvor man også får formidlet flytrafikkens store betydning for udviklingen af den europæiske civilisation i Northern Territory.

  Det første fly landede her i 1921, og gennem de følgende årtier blev der fløjet post rundt til de store kvægfarme. For mange var det den hyppigste og gennem lang tid eneste forbindelse til omverdenen.

  I perioden 1939-1973 opererede flyselskabet Connellan Airways flyvninger for det flyvende lægekorps, Royal Flying Doctor Service. Der blev i årene fløjet flere end 5.000 lægeflyvninger, og på museet kan man blandt andet se to af de historiske lægeflyvemaskiner. Det er en særlig historie, fordi museet er indrettet i Connellan Airways’ gamle hangar.

   

  John Flynn Memorial Church, Alice Springs

  John Flynn Mindekirke
  John Flynn Memorial Church

  John Flynn Memorial Church er en kirke, der ligger i centrum af Alice Springs. Kirken er opkaldt efter John Flynn, der havde en drøm om at opføre en katedral i det centrale Australien, hvor folk af alle trosretninger kunne komme. Efter Flynns død blev kirken opført til hans minde, og den blev indviet i 1956.

   

  Alice Springs' Ørkenpark
  Alice Springs Desert Park

  Alice Spring Desert Park er en miniudgave af landskabet og dyrelivet i det centrale Australien. Der er vandrestier, hvor man kommer gennem forskellige ørkenlandskaber som fx et flodområde og en egentlig sandørken. Langs stierne er der informativ skiltning af det, man ser og oplever.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Alice Springs her.

Ture fra byen

  Simpson's Gap, Alice Springs

  Simpson’s Gap

  Simpson’s Gap er et bjergpas, der er blevet dannet gennem tiden af vandets skær gennem bjergene i West MacDonnell Ranges. Man kan gå ad flodsengen til selve Simpson’s Gap, hvor det livgivende vand ligger som en sø på overfladen.

  Vandreturen er smuk, og her er utallige interessante planter, og så er stedet kendt som et af de områder, hvor man kan være heldig at se nogle af de sortfodede bjergkænguruer, der lokalt hedder Black-footed Rock-wallabies.

   

  King's Canyon

  Kongernes Kløft
  King’s Canyon

  King’s Canyon er en kløft, der er skåret 300 meter ned i de centralaustralske bjerge af vandløbet King’s Creek, der løber i den frodige dal i midten af det område, man som turist normalt besøger.

  Bjergvæggene omkring dalen rejser sig stejlt, og man kan vælge at vandre både gennem dalen og langs klippekanten rundt om dalen. Begge ture er smukke, og de giver et ganske forskelligt indtryk af den storslåede natur.

  Turen gennem dalen er cirka to kilometer lang, og i bunden af kløften er der en platform, hvor man rigtigt får et kig op ad bjergskrænterne.

  Turen på toppen og langs klippekanten er en rundtur på seks kilometer. Allerede ved den stejle opstigning på bakken Heartbreak Hill bliver man belønnet med en fin udsigt over det omgivende terræn. Blandt højdepunkterne på denne tur er Edens Have/Garden of Eden, der er et permanent vandhul, der ligger som en grøn oase. Udsigten over utallige sandstensformationer, der står som kupler i landskabet, er også meget betagende.

   

  Uluru Ayers Rock

  Uluru Ayers Rock

  Uluru Ayers Rock er et af Australiens mest kendte vartegn, og den store sten er i dag optaget på UNESCO’s liste over verdensarv. Uluru Ayers Rock er en af verdens største sten, og den ligger som smidt med gigantisk kraft ned i den ellers helt flade slette. Geologisk er Uluru Ayers Rock en monolit, hvilket vil sige en ubrudt sten, og man har fastslået, at den i hvert fald går 6 kilometer ned i jorden. Stenen kommer fra en historisk bjergkæde mod vest, og herfra er den endt ved dens nuværende beliggenhed. Ser man på stenens struktur, kan man se, at den faktisk står på højkant.

  Uluru Ayers Rock måler fra terrænets overflade 348 meter i højden, og omkredsen af stenen er hele 9,8 kilometer. Den er berømt for sit nærmest magiske farvespil, der varierer med sollyset og både morgen og aften samler mængder af tilskuere, der vil nyde de rødbrune farver, der får stenen til at gløde.

  Uluru er stedets aborigine navn, mens Ayers Rock blev givet i 1873, da den første europæer besteg klippen og opkaldte den efter kolonien South Australias premierminister, der hed Henry Ayers. I dag er de to navne slået sammen til Uluru Ayers Rock.

  Rundt om Uluru Ayers Rock går der en vandresti, og denne tur er meget anbefalelsesværdig, idet man får set alle stenens detaljer på tæt hold. På turen kan man nemt lade sig overraske af den store variation, der er i stenen på vejen rundt.

  Syd for stenen ligger stedets kulturcenter, Cultural Centre, der giver en fin introduktion til området med dets historie og seværdigheder. Kulturcentret bliver drevet af aboriginerne, der også formelt ejer jorden og selve stenen Uluru Ayers Rock.

   

  Kata Tjuta The Olgas

  Kata Tjuta The Olgas

  Lidt vest for Uluru Ayers Rock kan man se et andet af naturens vidundere i form af Kata Tjuta The Olgas, der er et område med 36 rundtoppede klippeformationer på op til 545 meter i højden over terræn. Kata Tjuta The Olgas består lige som Uluru Ayers Rock af monolitter, der stammer fra en nu nedbrudt bjergkæde mod vest.

  Kata Tjuta The Olgas er et helligt sted for aboriginerne. Kata Tjuta er et aboriginernes navn for området, og det henviser til klippernes mangehovedede udseende. Navnet The Olgas kommer fra stedets højeste punkt, Mount Olga, der i 1872 blev opkaldt efter tyske Württemburgs dronning Olga. Grunden til dette var som tak fra opdageren Ernest Giles, der via baron Ferdinand von Müller skyldte en tak til netop dronning Olga for en udnævnelse.

  Der er gode vandremuligheder i de meget røde og spændende klipper. En tur er gennem Vindenes Dal/Valley of the Winds er uforglemmelig, og hvis man vil se det hele lidt fra afstand, er det bedste sted panoramaområdet vest for klippeformationerne.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  Alice Plaza

  Todd Mall

   

  K-Mart

  Bath Street

   

  Yeperenye

  Hartley Street 36-38
  yeperenye.com.au

   

  Indkøbsgader

  Todd Mall

Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Den føreuropæiske historie

  Det centrale Australien menes beboet i titusinder år, hvoraf de lokale arrente-folk har været i området de seneste årtusinder. Arrente-folket bestod af tre grupperinger: vestlige, østlige og centrale, der alle levede i Centralaustralien omkring det nuværende Alice Springs og MacDonnell Ranges.

  Folkets kultur og sprog trives fortsat i dag, og det østlige og centrale arrente-sprog er det dominerende i regionen, hvor navnet for Alice Springs er Mparntwe.

   

  John McDouall Stuarts ekspeditioner

  Alice Springs ligger midt i Australien, langt fra alle landets større byer. Den ikke-aborigine tilstedeværelse i området startede med John McDouall Stuarts ekspedition for at finde vejen over det australske land fra syd til nord i 1862.

  Efter Stuarts rejse blev der anlagt en telegraflinje, The Overland Telegraph Line, fra Adelaide til Darwin, og telegrafstationen i midten af landet blev kaldt Alice Springs, idet man troede at have fundet en springende kilde på netop det sted, hvor selve telegrafstationen blev anlagt. Navnet Alice kommer fra Charles Todds kone, der hed Alice. Charles Todd, der har givet navn til floden Todd River, var ansvarlig for blandt andet anlægget af telegraflinjen i kolonien South Australia.

   

  Byen vokser

  Efter telegrafstationens bygning etablerede de første borgere sig omkring den, og den bebyggelse blev kaldt Stuart indtil 1933, hvor den officielt kom til at hedde Alice Springs. Byen voksede en smule fra 1887, hvor der blev fundet guld øst for byen, men til langt ind i 1900-tallet boede der kun få hundrede indbyggere.

  Alice Springs lå ganske isoleret, og de første mange år udgjorde kamelkaravaner transporten til og fra byen. Først da jernbanelinjen fra Adelaide blev åbnet i 1929 blev isolationen for alvor brudt. Byen er siden da vokset stille og roligt, og i dag har Alice Springs omkring 27.000 borgere.

   

  Alice Springs i dag

  Turistindustrien er stor i byen, og der er daglige fly fra flere af de australske storbyer. Siden starten af 2004 har man også kunnet køre hertil med tog fra Darwin i nord, og det har skabt ekstra trafik og flere muligheder for turisterhvervet, der ikke mindst arrangerer ture til den storslåede natur her i Australiens hjerte, fx Uluru/Ayers Rock og Kata Tjuta/The Olgas.