Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Australiens indre kaldes The Red Centre, og med jordens røde farve ser man hurtigt hvorfor. At solnedgangene lægger et ekstra rødt skær på er kun prikken over i’et. Allerede fra luften kan man se den røde jord, og midt i det hele ligger oasen Alice Springs, der på trods af sit relativt lille indbyggertal er som en storby i ørkenen.

Byen Alice Springs er ikke en af Australiens største, men til gengæld er seværdighederne unikke. Alene historien om at kolonisere og udvikle det store landområde er noget, man kan følge rundt omkring i byen, der også fungerer som en slags hovedstad for landet oprindelige befolkning, aboriginerne, hvis kunst og traditioner, man kan se flere steder i byen.

Institutioner som Royal Flying Doctor Service og School of the Air skildrer historien om at leve i og udvikle livet i det centrale Australien, hvor der ofte er langt til naboerne. Stederne har fine museer, der giver indblik i denne del af samfundet. I byen kan man også tage en shoppingtur ad Todd Mall eller se det hele fra oven fra toppen af Anzac Hill.

På en spændende køretur gennem landskabet kan man nyde landskabet på vej mod fx Ayers Rock og The Olgas, der er uforglemmelige klippeformationer. En vandretur omkring Ayers Rock eller ind i The Olgas er noget af det, der giver varige indtryk fra en tur down under, og både solopgang, solnedgang og egnens stjerneklare mørke giver særlige stemninger.

Topseværdigheder

  Alice Springs Telegraph Station

  • Alice Springs Telegrafstation/Alice Springs Telegraph Station: Dette er stedet for den første europæiske bosættelse i området. The Overland Telegraph Line blev etableret mellem Adelaide og Darwin, og Alice Springs’ er den bedst bevarede telegrafstation på ruten. Man kan se de gamle bygninger, der ligger i smukke omgivelser.
  • De Flyvende Læger/Royal Flying Doctor Service: Royal Flying Doctor Service er hjemsted for det centrale Australiens flyvende lægekorps. Det berømte korps begyndte deres flyvninger i 1928, og basen i Alice Springs blev etableret i 1939.

  School of the Air, Alice Springs

  • Luftens Skole/School of the Air: Som den første af sin slags begyndte School of the Air i Alice Springs at fjernundervise afsidesboende børn i 1951. Det skete fra Royal Flying Doctor Services kontorer, som man kan se i dag. Skolen fungerer som undervisningssted og socialt bindeled mellem børn, der bor langt fra hinanden.

  Anzac Hill, Alice Springs

  • Anzac Hill: Anzac Hill er et højdedrag ved centrum af Alice Spring. På toppen er der et monument, hvorfra der er en fornem udsigt over byen og området. Monumentet fra 1934 blev rejst til minde om de faldne i 1. Verdenskrig, og Anzac står for Australian & New Zealand Army Corps.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Alice Springs her.

Andre seværdigheder

  Alice Springs Railway Station

  • Alice Springs' Station/Alice Springs Railway Station: Mange kommer til Alice Springs med toget The Ghan, der kørte sin første tur hertil fra Adelaide i 1929. I 2004 blev banen fortsat til Darwin i nord, og miljøet omkring The Ghan er spændende.
  • Stuart Town Fængsel/Stuart Town Gaol: Opførelsen af Alice Springs’ fængsel og politistation begyndte i 1907. Fængslet stod færdigt i 1909, og det var i brug indtil 1938. Der er derved en af de ældre, bevarede offentlige bygninger i byen.
  • Hartley Street Skole/Hartley Street School: Den lille og hyggelige skole i gaden Hartley Street blev opført 1929 som byens første egentlige skolebygning. Det står smukt bevaret som fra tiden, den blev bygget.

  Todd Mall, Alice Springs

  • Todd Mall: Todd Mall er navnet på Alice Springs forretningsstrøg. Her ligger butikker, restauranter og også et indkøbscenter. Der er en ganske hyggelig og afslappet stemning på den lille gågade, hvor man bl.a. kan finde lokal kunst.
  • Centralaustraliens Luftfartsmuseum/Central Australian Aviation Museum: Alice Springs’ luftfartsmuseum ligger i byens tidligere lufthavn. Her er der fly og skildringer af flytrafikkens store betydning for udviklingen af den europæiske civilisation i Northern Territory.

  John Flynn Memorial Church, Alice Springs

  • John Flynn Mindekirke/John Flynn Memorial Church: Denne centralt beliggende kirke er opkaldt efter John Flynn, der havde en drøm om at opføre en katedral i det centrale Australien. Alice Springs er en mindre by, og i den skala er kirken ganske stor.
  • Alice Springs' Ørkenpark/Alice Springs Desert Park: Alice Spring Desert Park er en miniudgave af landskabet og dyrelivet i det centrale Australien. Der er vandrestier i forskellige ørkenlandskaber, som giver et indtryk af egnens flora, fauna og landskaber.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Alice Springs her.

Ture fra byen

  Simpson's Gap, Alice Springs

  • Simpson’s Gap: Simpson’s Gap er et bjergpas, der er dannet gennem tiden vandets skær gennem bjergene i West MacDonnell Ranges. Man kan gå af flodsengen til selve Simpson’s Gap og nyde en smuk vandretur i de nære omgivelser af Alice Springs.

  King's Canyon

  • Kongernes Kløft/King’s Canyon: King’s Canyon er en kløft, der er skåret 300 meter ned i bjerget af vandløbet King’s Creek, der løber i den frodige dal i midten af det område, man som turist normalt besøger. Bjergvæggene omkring dalen rejser sig stejlt, og man kan vælge at vandre både gennem dalen og langs klippekanten rundt om dalen.

  Uluru Ayers Rock

  • Uluru Ayers Rock: Dette er en af verdens største sten, og den ligger som smidt med gigantisk kraft ned i den ellers helt flade slette. Geologisk er stenen en monolit, hvilket vil sige en ubrudt sten, og man har fastslået, at den i hvert fald går 6 km ned i jorden. I dag er den et af Australiens bedst kendte vartegn, og man kan gå rundt om den.

  Kata Tjuta The Olgas

  • Kata Tjuta The Olgas: Lidt vest for Uluru, Ayers Rock kan man se et af naturens vidundere i det centrale Australien, Kata Tjuta, The Olgas, der er navnet for 36 rundtoppede klippeformationer på op til 545 meter i højden over terræn. Man kan gå gennem dele af klipperne, og det giver det rette indtryk at landskabet.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Alice Plaza, Todd Mall
  • K-Mart, Bath Street
  • Yeperenye, Hartley Street 36-38, www.yeperenye.com.au
  • Indkøbsgader: Todd Mall

Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Den føreuropæiske historie
  Det centrale Australien menes beboet i titusinder år, hvoraf de lokale arrente-folk har været i området de seneste årtusinder.

  Arrente-folket bestod af tre grupperinger: vestlige, østlige og centrale, der alle levede i Centralaustralien omkring det nuværende Alice Springs og MacDonnell Ranges.

  Folkets kultur og sprog trives fortsat i dag, og det østlige og centrale arrente-sprog er det dominerende i regionen, hvor navnet for Alice Springs er Mparntwe.

  John McDouall Stuarts ekspeditioner
  Alice Springs ligger midt i Australien, langt fra alle landets større byer. Den ikke-aborigine tilstedeværelse i området startede med John McDouall Stuarts ekspedition for at finde vejen over det australske land fra syd til nord i 1862.

  Efter Stuarts rejse blev der anlagt en telegraflinje, The Overland Telegraph Line, fra Adelaide til Darwin, og telegrafstationen i midten af landet blev kaldt Alice Springs, idet man troede at have fundet en springende kilde på netop det sted, hvor selve telegrafstationen blev anlagt. Navnet Alice kommer fra Charles Todds kone, der hed Alice. Charles Todd, der har givet navn til floden Todd River, var ansvarlig for blandt andet anlægget af telegraflinjen i kolonien South Australia.

  Byen vokser
  Efter telegrafstationens bygning etablerede de første borgere sig omkring den, og den bebyggelse blev kaldt Stuart indtil 1933, hvor den officielt kom til at hedde Alice Springs. Byen voksede en smule fra 1887, hvor der blev fundet guld øst for byen, men til langt ind i 1900-tallet boede der kun få hundrede indbyggere.

  Alice Springs lå ganske isoleret, og de første mange år udgjorde kamelkaravaner transporten til og fra byen. Først da jernbanelinjen fra Adelaide blev åbnet i 1929 blev isolationen for alvor brudt. Byen er siden da vokset stille og roligt, og i dag har Alice Springs omkring 27.000 borgere.

  Alice Springs i dag
  Turistindustrien er stor i byen, og der er daglige fly fra flere af de australske storbyer. Siden starten af 2004 har man også kunnet køre hertil med tog fra Darwin i nord, og det har skabt ekstra trafik og flere muligheder for turisterhvervet, der ikke mindst arrangerer ture til den storslåede natur her i Australiens hjerte, fx Uluru/Ayers Rock og Kata Tjuta/The Olgas.