Site logo
Se på kortet
 • Cairns Esplanade Lagoon, Esplanade, Cairns City Queensland, Australien

Læs om byen

Cairns er en dejlig og afslappet by i det tropiske Nordaustralien. Den er også porten til mange sejlture til Great Barrier Reef og alle de uforglemmelige oplevelser på snorkling og afslapning på revet.

Cairns er en relativt ung by med dens grundlæggelse i 1876. Siden dengang er byen vokset til en regional storby, og der er mange smukke bygningsværker fra Cairns' første tid under dens udvikling. Det drejer sig fx om offentlige opførelser og flere hoteller, der arkitektonisk står i Queensland-stil.

Der er mange oplevelser i Cairns, hvor man fx kan tage en badetur i Cairns Esplanade Lagoon, der ligger langs byens fornemme promenade langs havet. Her er der også shopping, restauranter og forskellige aktiviteter.

I omegnen af Cairns er naturen altid tæt på. Det gælder naturligvis Great Barrier Reef, men også i det smukke indland, hvor byen Kuranda er et godt mål for en udflugt. Herfra kan man opleve nationalparken Barron Gorge.

Andre seværdigheder

  • Barrier Reef Hotel: Dette gamle og charmerende hotel blev opført i 1926 af Carl Peter Jorgensen. I de år voksede Cairns, og hotellet blev opført med troen på byens fremtid med nye havneanlæg m.v.
  • Biskoppens Hus/Bishop's House: Denne bygning blev opført i 1930 som et katolsk kloster. Det var i en tid, hvor der blev etableret flere katolske institutioner i byen; fx klostret og en skole. I dag er den elegante bygning indrettet som den lokale biskops residens.
  • Skt. Monica Gamle Katedral/St Monica's Old Cathedral: Dette er en nu tidligere romersk katedral, som blev opført i 1927 med en tilhørende katolsk skole. Kirken blev i 1968 afløst som katedral af den større St Monica's Cathedral, der på det tidspunkt blev opført som en moderne kirke.

  Hides Hotel, Cairns

  • Hides Hotel: Hides Hotel er et af Cairns' store, smukke hotelbyggerier fra tiden mellem 1900-tallets verdenskrige. Det elegante hotel blev bygget i 1928, og gennem en del år lå det ved siden af Cairns Hotel fra 1885.
  • Cairns' Byrådsbygning/Cairns City Council Chambers: Denne bygning i nyklassicisme blev bygget i årene 1929-1930 som sæde for bystyret i Cairns. Den smukke bygning afløste en tidligere af træ, og siden 1999 har den fungeret som biblioteket Cairns City Library.

  War Memorial, Cairns

  • Cairns Krigsmindesmærke/Cairns War Memorial: Dette er et monument, der blev rejst i 1925. Monumentet blev stillet op til ære for dem, der kæmpede i 1. Verdenskrig. Mindesmærket blev flyttet til dets nuværende placering i 1972, og det angiver tiden 4.28. Det var på dette tidspunkt, ANZAC-tropper ankom til Gallipoli 25. april 1915.

Historisk overblik

  Den første europæiske tilstedeværelse i det nuværende Cairns-område forekom i 1770, da kaptajn James Cook fik landkending uden dog at gå i land på stedet.

  Der var først omkring 100 år senere, da der blev fundet guld ved Hodgkinson River, byen Cairns blev grundlagt som servicested for de mange minearbejdere. Det var i 1876, og Cairns blev opkaldt efter datidens guvernør af Queensland, William Wellington Cairns.

  Trafikken til Hodgkinson River forsvandt, da Port Douglas overtog rollen som den by med lettest adgang til mineområdet, men Cairns voksede alligevel, idet byen blev både udskibningshavn for ikke mindst regionens sukkerproduktion og jernbaneknudepunkt. Jernbanen fra Cairns blev påbegyndt i 1886.

  I dag bor der 130.000 indbyggere i Cairns, og en væsentlig del af byens indtægter kommer nu fra turisme. Her er et varmt tropisk klima, og udover byens egne seværdigheder kommer der mange besøgende for at se de smukke omgivelser; særligt Great Barrier Reef, der ligger en kort sejlads fra Cairns.

Topseværdigheder

  Cairns Esplanade

  • Cairns Esplanade: Den mondæne gade langs kysten, Cairns Esplanade, byder på en perlerække af butikker, restauranter, bådpladser, legepladser, kunstværker samt en række andre forlystelser og naturoplevelser.
  • Cairns Regionale Kunstmuseum/Cairns Regional Gallery: Dette kunstmuseum er kendt som et af de fremmeste af Australiens regionale kunstmuseer. Museet gør meget ud af at vise et bredt og varieret udbud af kunstværker, ikke mindst af lokale kunstnere fra det nordlige Queensland.

  Flecker Botanical Gardens, Cairns

  • Flecker Botaniske Have/Flecker Botanical Gardens: Tæt på Cairns’ centrum ligger denne botaniske have som en tropisk oase med sit væld af smukke blomster og spændende planter; bl.a. den 70 kilo tunge Amorphophallus Titanum.
  • Cairns Museum: Cairns Museum er en god introduktion til byen og området. Her kan man opleve spændende udstillinger og skildringer fra aboriginernes begyndelse til dagens moderne by i det tropiske nord.

Ture fra byen

  Great Barrier Reef, Australien

  • Great Barrier Reef: Great Barrier Reef er verdens største system af koralrev. I alt danner omkring 3.000 og næsten 1.000 øer et mere end 2.000 kilometer langt koralbælte langs den australske nordøstkyst. Revet er nemt at sejle til fra Cairns.
  • Skyrail Rainforest Cableway: Svævebanen, Skyrail Rainforest Cableway, er en særdeles smuk og spændende tur gennem nationalparken Barron Gorge. Turen afgår fra Cairns-forstaden Caravonica til byen Kuranda.

  Kuranda Scenic Railway, Cairns

  • Kuranda: Kuranda er en hyggelig by og indgangsporten til flere oplevelser som fx vandfaldet Barron Falls og parken Barron Gorge National Park. En spændende måde at tage til Kuranda på er med jernbanen Kuranda Scenic Railway.
  • Barron Gorge National Park: Dette er en smuk nationalpark med et frodigt og varieret landskab. Nationalparken ligger omkring floden Barron River, som i parken danner de smukke og imponerende vandfald, Barron Falls.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Cairns Central Shopping Centre, Aplin/Spence/McLeod/Bunda Streets, www.cairnscentral.com.au
  • Orchid Plaza, Abbott Street
  • Stockland Cairns, Mulgrave Road 537, Earlville, www.stockland.com.au
  • Indkøbsgader: CBD, Esplanade, Lake Street

Med børn

  • Fugle: Birdworld Kuranda, 8 Rob Veivers Drive, Kuranda, www.birdworldkuranda.com
  • Jernbane: Kuranda Scenic Railway, Cairns Railway Station, Bunda Street, www.ksr.com.au
  • Svævebane: Skyrail Rainforest Cableway, 6 Skyrail Drive, Smithfield, skyrail.com.au
  • Krokodiller: Hartley's Crocodile Adventures, Captain Cook Highway, Wangetti, crocodileadventures.com
  • Badning: Cairns Esplanade Lagoon, Esplanade
  • Dyr og zipline: Cairns ZOOM and Wildlife Dome, Wharf Street, cairnszoom.com.au

Gode links