Site logo
Se på kortet
 • Cairns Esplanade Lagoon, Esplanade, Cairns City Queensland, Australien

Læs om byen

Cairns er en dejlig og afslappet by i det tropiske Nordaustralien. Den er også porten til mange sejlture til Great Barrier Reef og alle de uforglemmelige oplevelser på snorkling og afslapning på revet.

Cairns er en relativt ung by med dens grundlæggelse i 1876. Siden dengang er byen vokset til en regional storby, og der er mange smukke bygningsværker fra Cairns' første tid under dens udvikling. Det drejer sig fx om offentlige opførelser og flere hoteller, der arkitektonisk står i Queensland-stil.

Der er mange oplevelser i Cairns, hvor man fx kan tage en badetur i Cairns Esplanade Lagoon, der ligger langs byens fornemme promenade langs havet. Her er der også shopping, restauranter og forskellige aktiviteter.

I omegnen af Cairns er naturen altid tæt på. Det gælder naturligvis Great Barrier Reef, men også i det smukke indland, hvor byen Kuranda er et godt mål for en udflugt. Herfra kan man opleve nationalparken Barron Gorge.

Topseværdigheder

  Cairns Esplanade

  • Cairns Esplanade: Den mondæne gade langs kysten, Cairns Esplanade, byder på en perlerække af butikker, restauranter, bådpladser, legepladser, kunstværker samt en række andre forlystelser og naturoplevelser. Det er et must at gå en tur her, når man er i byen. Undervejs kan man bl.a. nyde Esplanade Lagoon og naturligvis også observere dyrelivet med ikke mindst en del fugle.

  Esplande Lagoon, Cairns

  • Esplanade Lagoon: Cairns ligger betagende smukt langs havet, men risikoen for at møde saltvandskrokodiller og brandmænd gør, at det ikke er tilrådeligt at bade fra byens strande. Heldigvis kan man i stedet nye det varme saltvand i Esplanade Lagoon, der er en kæmpe swimmingpool midt i byen. En tur i vandet er gratis, og så kan man også slappe af på plænerne omkring lagunen og bare nyde livet.
  • Cairns Kunstmuseum/Cairns Art Gallery: Dette kunstmuseum er kendt som et af de fremmeste af Australiens regionale kunstmuseer. Museet gør meget ud af at vise et bredt og varieret udbud af kunstværker, ikke mindst af lokale kunstnere fra det nordlige Queensland. På museet arrangeres der skiftende udstillinger, så der er altid noget nyt af se her.

  Flecker Botanical Gardens, Cairns

  • Cairns Botaniske Have/Cairs Botanic Gardens: Tæt på Cairns’ centrum ligger denne botaniske have. Haven er en tropisk oase med sit væld af smukke blomster og spændende planter, hvor man bl.a. kan opleve den 70 kilo tunge Amorphophallus Titanum. Den smukke have blev anlagt fra 1886, hvor Eugene Fitzalan var en af de første til at etablere de smukke anlæg, man kan nyde i dag.
  • Lake Street: Man kan gå en tur af hovedstrøget Lake Street, hvor man kan se en høj koncentration af tidstypiske opførelser fra det store udbygning af Cairns i de første årtier af 1900-tallet. Det er særligt strækningen mellem Spence Street og Shields Street, man bør se, og an kan også kigge ned ad sidegaderne.
   I krydset Lake Street/Spence Street Street kan man se Earl Court fra 1926, The Boland Centre fra 1912-1913, Quaids Real Estate fra 1910 og Central Hotel fra 1909. I krydset Lake Street/Shields Street ligger Cairns Museum i den tidligere School of Arts fra 1907, Hides Hotel fra 1928, Lannoy House fra 1927-1928 og Qantas Building fra 1923 på gadehjørnerne.
  • Cairns Museum: Bymuseet Cairns Museum er en god introduktion til byen og området. Her kan man opleve spændende udstillinger og skildringer fra aboriginernes begyndelse til dagens moderne by i det tropiske nord. Museet er indrettet i den tidligere undervisningsbygning, Cairns School of Arts, der blev opført fra 1907 som et sted, hvor voksne kunne dygtiggøre inden for ikke mindst tekniske fag.

Andre seværdigheder

  • Biskoppens Hus/Bishop's House: Denne bygning blev opført i 1930 som et katolsk kloster. Det var i en tid, hvor der blev etableret flere katolske institutioner i byen; fx klostret og en skole. I dag er den elegante bygning indrettet som den lokale biskops residens.
   Oprindeligt hørte Cairns-regionen under bispesædet i Brisbane, men med grundlæggelsen af byen blev området fra Cardwell til Cape York skilt ud som North Queensland. Tre præster tog til området, og i 1885 etablerede de sognet St Monica i Cairns, og sognekirken blev bygget på det sted, hvor Bishop's House ligger i dag.
  • Skt. Monica Gamle Katedral/St Monica's Old Cathedral: Dette er en nu tidligere romersk katedral, som blev opført i 1927 med en tilhørende katolsk skole. Kirken blev i 1968 afløst som katedral af den større St Monica's Cathedral, der på det tidspunkt blev opført som en moderne kirke.
   Katedralen fra 1927 var en større udbygning af byens katolske kirke, hvis menighed indtil da benyttede den gamle St Monica's Church fra 1886, som var blevet ødelagt under en cyklon. Den gamle kirke var en trækirke, der ellers var blevet udbygget i takt med den voksende by.
  • Skt. Monica Katedral/St Monica's Cathedral: St Monica's Cathedral er Cairns romersk-katolske domkirke. Sognet blev etableret i 1885, og den første St Monica's Church blev åbnet i 1886, mens den anden og nu tidligere katedral stod færdig i 1927. Derved er den moderne og nuværende katedral fra 1967-1968 byens tredje katedral.
   St Monica's er en stor kirke med en åbent og lyst kirkerum, hvor man kan se en del glasmosaikvinduer. Udefra dominerer de høje rundbuer med matchende klokketårn designet. St Monica's er i øvrigt den eneste katedral i Cairns, idet det anglikanske bispesæde ligger i Townsville.
  • Skt. Josef Kloster/St Joseph's Convent: I Cairns kan man se en del opførelser i et katolsk bygningskompleks omkring St Monica's Cathedral, og her finder man også St Joseph's Convent. Klostret blev opført 1912-1914 som et nonnekloster for Sisters of Mercy, der som ordensinstitut blev stiftet i Dublin i 1831.
   Sisters of Mercy var aktive i Cairns fra 1892 og havde sæde i to mindre huse, før de nuværende kloster stod færdigt i 1914. Det var arkitekten og ingeniøren Edward Gregory Water, der stod for designet, som bl.a. byder på gavlhuse med omkringliggende verandaer, der er typiske for Queensland.

  Hides Hotel, Cairns

  • Hides Hotel: Hides Hotel er et af Cairns' store, smukke hotelbyggerier fra tiden mellem 1900-tallets verdenskrige. Det elegante hotel blev bygget i 1928, og gennem en del år lå det ved siden af Cairns Hotel fra 1885. Det nu nedrevne Cairns Hotel var startskuddet til Lake Street som en del af byens kommercielle centrum.
   Hides Hotel blev designet af Sydenham Stanley Oxenham for O'Hara-familien, der hørte til byens kendte embedsfolk. Ved åbningen var hotellet en af de største bygninger i Cairns og den ene af kun to med tre etager. Hides Hotel er naturligvis moderniseret i dag, men man kan stadig opføre noget af det oprindelige interiør og en dejlig atmosfære på fx den overdækkede veranda.
  • Barrier Reef Hotel: Barrier Reef Hotel er et gammelt og charmerende hotel, der blev opført som Empire Hotel i 1926 af Carl Peter Jorgensen. I de år voksede Cairns, og hotellet blev opført med troen på byens fremtid med nye havneanlæg m.v. Hotellet afløste et tidligere hotel fra 1898, og det er den bygning, der ligger tættest på det sted, hvor Cairns' byplan oprindeligt blev udlagt og udmålt fra.
   Denne del af Cairns blev udbygget som byens forretningskvarter i slutningen af 1800-tallet, hvor der blev bygget lagerbygninger, offentlig administration, hoteller, speditionskontorer m.v. Empire Hotel var relativt beskedent og opført til ikke mindst arbejdere på havneområderne. Hotellet fik sit nuværende navn i 1960.
  • Jack & Newell Building: På dette sted i det centrale Cairns lå Trinity Wharf i begyndelsen af 1900-tallet, og Jack & Newell Building blev opført i 1911 som nyt kontor for Fearnley and Company.
   Jack og Newell var to handelsmænd fra Queensland, og i 1939 erhvervede de bygningen, som de ejede til 1970erne. Siden da der opført højhuse med lejligheder på grunden, og man valgte at bevare den gamle facade.
  • Cairns' Byrådsbygning/Cairns City Council Chambers: Denne bygning i nyklassicisme blev bygget i årene 1929-1930 som sæde for bystyret i Cairns. Den smukke bygning afløste et tidligere rådhus af træ, og siden 1999 har den fungeret som biblioteket Cairns City Library.
   Det smukke rådhus blev opført i en tid, hvor Cairns var etableret som regionens førende havneby, og det gav en vækst, som ændrede byens centrum, der tidligere bestod af mange mindre træhuse. Designet stod de lokale Hill & Taylor for. De arbejdede i Cairns 1927-1933, hvorefter de fortsatte deres virke i Townsville.

  War Memorial, Cairns

  • Cairns Krigsmindesmærke/Cairns War Memorial: Dette er et monument, der blev rejst i 1925. Monumentet blev stillet op til ære for dem, der kæmpede i 1. Verdenskrig. Mindesmærket blev flyttet til dets nuværende placering i 1972, og det angiver tiden 4.28. Det var på dette tidspunkt, ANZAC-tropper ankom til Gallipoli 25. april 1915.
   Monumentet er bygget som en obelisk med en soldaterstatue på toppen, og det står som en kenotaf, hvilket også er tilfældet i mange andre australske byer. Under 1. Verdenskrig blev en høj andel af australske mænd ofre, sårede og tilfangetagne, og det påvirkede landet og alle små og store samfund.
  • Cairns Aquarium: Cairns Aquarium er et moderne akvarium, der åbnede i 2017 med bl.a. Australiens største ferskvandstank. I akvariet kan man opleve ti forskellige økosystemer, og derved er der kolossal variation i oplevelserne af fisk og meget andet marint liv, som Cairns-regionen i sig selv er så rig på i naturen.
   Ved et besøg på Cairns Aquarium kan man fx se nærmere på livet omkring Great Barrier Reef og dybere rev. Her er også et oceanarium og akvarier og området fra ferskvand, floder og mangrove. Regnskoven og krybdyrenes verden er også repræsenteret, og på den måde oplever man en del af regionens mangfoldighed.
  • Cairns Toldbygning/Cairns Customs House: Under det store byggeboom i Cairns i 1920erne og 1930erne blev byens toldbygning også nybygget. Det gamle toldhus i træ var blevet for lille til Cairns, der i begyndelsen af 1930erne var vokset til at være Queenslands tredjestørste havneby.
   Cairns Customs House blev bygget 1936-1937 efter design af Robert Henry Bowen. Byggeriet var en del af de offentlige investeringer i forbindelse med depressionen i 1930erne. Med årene blev huset ikke længere anvendt som toldbygning, og i 1990erne blev Cairns Customs House indbygget som en del af The Reef Hotel Casino.
  • Cairns Frimurertempel/Cairns Masonic Temple: Det første frimurermøde i Cairns fandt sted på Hides Hotel i 1885, og året efter åbnede frimurerne deres første loge i byen. I 1920erne var der etableret yderligere fem frimurerloger i Cairns. De mødtes i et hus i Lake Street, som gik til grunde i den cyklon, der ramte byen i 1927.
   I disse år blev der etableret en såkaldt District Grand Lodge i Carpentaria med hovedsæde i Cairns. Den nye storloge ville bygge en værdigt tempel i byen, og Cairns Masonic Temple blev opført 1934-1935. I dag fungerer templet ikke længere som frimurerloge, idet bygningen blev købt af den katolske kirke i 2017.
  • The Cairns Post: The Cairns Post er byens smukke, gamle postbygning, der i sin oprindelige størrelse blev opført i 1908. Den nuværende Cairns Post er et resultat af en udbygning i 1924.
   Cairns Post ligger centralt på hovedstrøget Abbott Street, hvor man mellem Shields Street og Spence Street kan se flere interessante bygninger fra samme periode; fx nabobygningen, der var en udbygningen af posthuset fra 1937, og som i dag er indrettet som forretninger. Rundt om hjørnet bag denne bygning kan man se Cairns gamle telegrafbygning.

Ture fra byen

  Great Barrier Reef, Australien

  • Great Barrier Reef: Great Barrier Reef er verdens største system af koralrev. I alt danner omkring 3.000 og næsten 1.000 øer et mere end 2.000 kilometer langt koralbælte langs den australske nordøstkyst. Revet er nemt at sejle til fra Cairns. Man kan eksempelvis sejle til Fitzroy Island National Park og til Frankland Island.
  • Kuranda: Kuranda er en mindre by, der ligger på Atherton Tableland nordvest for Cairns. Der er ca. 3.000 indbyggere i Kuranda, der ligger omgivet af områdets tropiske regnskab. Regnskoven og særligt Barron Gorge National Park har gjort byen til et populært udflugtsmål, der også i sig selv er hyggelig at gå en tur i. Kuranda blev bosat i 1885, og i 1891 kom jernbanen hertil, og siden da har byen været velbesøgt.
   Fra ankomsten med Kurana Scenic Railway eller Skyrail Rainforest Cableway kan man gå en tur ad hovedgaden Coondoo Street og også se byens kendte Kuranda Markets langs Thooree Street, der åbnede i 1978. Der venter også en smuk tur langs Barron River af stien River and Esplanade Walk. I byen er der også en del street art og mange kunstnere og kunst, som blomstrede med mange hippiers ankomst hertil i 1960erne.
  • Skyrail Rainforest Cableway: Skyrail Rainforest Cableway er en svævebane, der over 7,5 km forbinder Smithfield-terminalen nord for Cairns med byen Kuranda på højderne i Atherton Tableland. Banen blev anlagt fra 1994 og åbnet året efter som den længste gondolsvævebane i verden.
   En tur med svævebanens gondoler er uforglemmelig, når man passerer tæt over trætoppene på turen, der tager 90 minutter. Undervejs kan man stå af og på ved regnskoven ved stoppet Red Peak og ved Barron Falls og Barron Gorge ved stoppet Barron Falls. Man kan tage svævebanen både til og fra Kuranda eller med fordel nyde Kuranda Scenic Railway på udturen eller hjemturen.

  Kuranda Scenic Railway, Cairns

  • Kuranda Scenic Railway: Kuranda Scenic Railway er en 37 km lang jernbane, som blev åbnet mellem Cairns og Kuranda i 1891. Banen blev anlagt med en sporvidde på 1.067 mm, og den blev anlagt med 15 tunneler og 37 broer på vejen fra havniveau til Kurandas beliggenhed i 328 meters højde.
   Det første turisttog kørte på banen i 1936, og i dag er det hovedsageligt turister, der benytter linjen til at se det imponerende landskab langs Barron River og i Barron Gorge National Park. Toget kører primært vest for Barron River, og undervejs er der udsigt til vandfaldene Stoney Creek Falls og Barron Falls, hvor der er et særligt stop.
  • Barron Gorge National Park: Barron Goerge er en smuk nationalpark med et frodigt og varieret landskab, der ligger med floden Barron River og kløften Barron Gorge som naturlige midtpunkter. Barron River passerer på dette sted den østlige del af Atherton Tablelands og har et fald ved de smukke og imponerende vandfald, Barron Falls, på 265 meter. Faldene er blandt højdepunkterne i parken.
   Barron Gorge National Park er let tilgængelig, og mange tager turen til parken og vandfaldene med enten Kuranda Scenic Railway eller Skyrail Rainforest Cableway. Jernbanen forbinder byerne Cairns og Kuranda, og på den 37 km lange bane kan man se nationalparkens natur. Det kan man også med den 7,5 km lange svævebaneture, Skyrail, hvor man over trækronerne og Barron River også ankommer til Kuranda.
  • Mossman Gorge: Mossman Gorge er en kløft, der blev skabt af Mossman River, hvis krystalklare vand rammer granitsten i særdeles smukke omgivelser med tropisk regnskov. Mossman Gorge er en del af Daintree National Park.
   Regnskoven er en del af oplevelser ved et besøg i ved Mossman Gorge. Shuttlebusser kører fra besøgscentret til forskellige vandrestier med boardwalks gennem de grønne områder. Man kan gå en tur langs Mossman River med fine udsigtspunkter, og der er også en tur rundt i regnskoven. Cape Tribulation, Australien
  • Cape Tribulation: Nord for Cairns ligger Daintree National Park, der er delt i Mossman Gorge syd for Daintree River og Cape Tribulation nord for floden. Cape Tribulation er et sted, hvor man kan opleve, at regnskoven bogstaveligt talt møder havet.
   Efter at have krydset Daintree River, er man midt i regnskoven og langs smukke strande indtil selve Cape Tribulation. Fra parkeringspladsen ved Cape Tribulation kan man gå ad Kulki Boardwalk til en smuk udsigt over havet, regnskoven og bjergene, og fra samme sted udgår Myall Beach Track til stranden Myall Beach.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Cairns Central Shopping Centre, Aplin/Spence/McLeod/Bunda Streets, www.cairnscentral.com.au
  • Orchid Plaza, Abbott Street
  • Stockland Cairns, Mulgrave Road 537, Earlville, www.stockland.com.au
  • Indkøbsgader: CBD, Esplanade, Lake Street

Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Den første europæiske tilstedeværelse i det nuværende Cairns-område forekom i 1770, da kaptajn James Cook fik landkending uden dog at gå i land på stedet.

  Der var først omkring 100 år senere, da der blev fundet guld ved Hodgkinson River, byen Cairns blev grundlagt som servicested for de mange minearbejdere. Det var i 1876, og Cairns blev opkaldt efter datidens guvernør af Queensland, William Wellington Cairns.

  Trafikken til Hodgkinson River forsvandt, da Port Douglas overtog rollen som den by med lettest adgang til mineområdet, men Cairns voksede alligevel, idet byen blev både udskibningshavn for ikke mindst regionens sukkerproduktion og jernbaneknudepunkt. Jernbanen fra Cairns blev påbegyndt i 1886.

  I dag bor der 130.000 indbyggere i Cairns, og en væsentlig del af byens indtægter kommer nu fra turisme. Her er et varmt tropisk klima, og udover byens egne seværdigheder kommer der mange besøgende for at se de smukke omgivelser; særligt Great Barrier Reef, der ligger en kort sejlads fra Cairns.