Site logo
Se på kortet
 • Brisbane City Hall, Adelaide Street, Brisbane Queensland, Australien

Læs om byen

Storbyen Brisbane og nærliggende Gold Coast er blandt australiernes foretrukne feriesteder. Her er der spændende storbyoplevelser og nærmest garanti for godt vejr, badning og al den underholdning, som ikke mindst Gold Coast er så berømt for.

Brisbane har dog også meget andet end strandene at byde på. Her er flere interessante kunstmuseer, og vil man et strejf tilbage til den tidlige udvikling i området, så er der en del bevarede bygninger fra 1800-tallet, som står i arkitektonisk kontrast til byens moderne højhuse.

Der er også flere grønne pladser og parker i Brisbane, og vil man pludseligt en tur til stranden, så kan det også lade sig gøre i selve bymidten, hvor det indbydende South Bank Parklands ligger. Mange vil også besøge South Bank for denne bydels underholdning og udeliv.

Der er aldrig langt til Australiens storslåede natur noget sted i det store land, og det gælder også for Brisbane. Her vil mange nok vælge en sejltur på bugten Moreton Bay, hvor områdets første straffefangekoloni lå. Der giver både naturoplevelser og et glimt af statens historie.

Topseværdigheder

  St John's Cathedral, Brisbane

  Skt. Johannes Katedral
  St John's Cathedral

  St John's Cathedral er Brisbanes anglikanske domkirke, og den står som byens mest imponerende kirkebygning. Katedralen er dedikeret Johannes Døberen, og det ligger i gaden Ann Street i Brisbanes centrale forretningskvarter. Her ligger den gamle kirke side om side med moderne højhuse og danner derved en spændende historisk kontrast.

  Katedralen blev udtænkt allerede i 1880erne af William Webber, der var Brisbanes daværende biskop. Webber satte arkitekten John Loughborough Pearson til at udarbejde et forslag til en ny katedral, og planen blev godkendt i 1889. Der gik dog til 1901, før den senere kong George V kunne lægge grundstenen til katedralen.

  Den store St John's Cathedral blev herefter opført ad flere omgange. Den første del af kirken blev bygget fra 1906 og indviet i 1910. Næste fase af byggeriet startede i 1965, mens tredje og sidste fase blev sat i gang i 1989. Efter den blev den imponerende domkirke indviet i 2009. Derved tog det over hundrede år at opføre den nygotiske katedral.

  Katedralen står med en imponerende arkitektur. John Loughborough Pearson var da også en af de førende engelske kirkearkitekter i sin tid, og han stod blandt andet Truro Cathedral, som kan have været inspiration til katedralen i Brisbane. Det ydre er karakteriseret ved de markante tårne, mens interiøret er som at komme ind i en kirke fra århundreder tilbage med rene gotiske linjer.

   

  Toldhuset
  Customs House

  Customs House er Brisbanes gamle toldhus, og det er et af de fornemste eksempler på kolonialarkitektur i byen. Stilen er nyklassicisme, og med en stor kuppel er huset en af områdets markante gamle bygninger. Huset blev opført 1886-1889 efter design af Charles McLay fra Queenslands koloniale arkitektkontor.

  Customs House var en vigtig institution, idet importerede varer blev fortoldet her. Det gav vigtige indtægter for byen, hvor industriproduktion kun udviklede sig langsomt i forhold til andre steder. Toldmyndighederne havde sæde i huset helt indtil 1980erne, hvor Australian Customs Department flyttede til en anden adresse.

  Siden da er Customs House blevet renoveret, og huset er blandt andet blevet benyttet af byens universitet. Customs House danner også rammerne for koncerter og andre arrangementer i husets sal, der med renoveringen blev forberedt til kulturarrangementer.

   

  City Hall, Brisbane

  Rådhuset
  City Hall

  City Hall er Brisbanes rådhus, som blev opført i perioden 1920-1930. Ved åbningen var rådhuset byens højeste bygning. Inden byggeriet havde der gennem mange år været planer for opførelsen, før byens borgmester i 1914 besluttede sig for placeringen på den nuværende King George Square.

  I 1917 blev der lagt en grundsten, der dog måtte flyttes igen, da den ikke lå korrekt i forhold til det kommende byggerier. Derfor blev der lagt en ny grundsten i 1920, og den blev lagt af den senere britiske kong Edward VIII. Rådhuset blev taget delvist i brug i 1927, men det blev formelt åbnet i 1930.

  City Hall blev opført med inspiration fra italiensk renæssance og græsk arkitektur med både joniske og korintiske søjler på facaden. Det centrale og 64 meter høje klokketårn blev tegnet med inspiration fra Campanile på Markuspladsen i Venedig, og det blev åbnet med Australiens største urskiver.

  Indvendigt er en række fine udsmykninger af rådhusets sale, hvor det største og centrale er bygningens auditorium. Auditoriet blev bygget med Pantheon i Rom for forbillede, og der kan sidde 1.600 mennesker i det cirkulære rum. Rådssalen Council Chamber er en anden af de mest kendte sale i rådhuset, lige som foyeren med dens store marmortrappe også er seværdig.

   

  Old Windmill, Brisbane

  Den Gamle Vindmølle
  The Old Windmill

  The Old Windmill er en vindmølle i Brisbane, som blev opført af straffefanger i 1828. Vindmøllen står derved som Brisbanes ældste bevarede bygning. Da møllen blev bygget, stod den godt hævet over terrænet. Bygningen blev anvendt som mølle til 1861, hvor den blev ombygget til observatorium og signalstation, og Queensland Museum lå en overgang også her.

  Møllen blev bygget til male og behandle hvede- og majsafgrøderne i Moreton Bay-bosættelsen, og den havde en trædemølle til tider, hvor der ikke var vind. Denne del kunne også bruges som værktøj til at straffe straffefanger, der arbejdede her. Møllen var i drift med at male korn til 1845.

  The Old Windmill blev efter møllens nedlæggelse solgt til nedrivning, men det skete ikke. Med årene blev det 16 meter høje mølletårn et populært mål for besøgende, og de seneste årtier er bygningen blevet istandsat. I dag er der adgang til The Old Windmill, hvor der er en trappe op til en observationsplatform.

   

  Queensland Museum

  Queensland Museum er Queenslands statsmuseum, som er dedikeret til samlinger og udstillinger, der skildrer naturhistorie, kulturarv, videnskab og menneskelige præstationer og udvikling. Museet blev grundlagt i 1862 af Queensland Philosophical Society, og gennem de første årtier lå museet i The Old Windmill, Parliament House og i General Post Office.

  Museets samlinger voksede, og i mange år lå Queensland Museum i den imponerende udstillingsbygning, der i dag hedder Old Museum. I 1986 åbnede museet i de nuværende moderne rammer som en del af Queensland Cultural Centre, hvor man også finder Queensland Art Gallery.

  På museet kan man opleve historien om Queensland inklusive områdets forhistoriske fortid, kulturerne fra Queenslands aboriginere og Torres Strait Islanders og udstillinger, der formidler staten Queenslands unikke biodiversitet. Der er også skiftende udstillinger om forskellige emner i relation til staten eller til andre forhold.

   

  Parliament House, Brisbane

  Parlamentsbygningen
  Parliament House

  Parliament House er sædet for staten Queenslands parlament, der består af den lovgivende forsamling. Behovet for en parlamentsbygning opstod, efter at staten Queensland blev udskilt fra New South Wales i 1859. I begyndelsen mødtes det nye parlament i en kaserne i Queen Street, men det var en midlertidig løsning.

  Queenslands regering var i gang med at bygge Government House, og derfor valgte man at vente med en parlamentsbygning til efter færdiggørelsen af det igangværende byggeri. I 1863 valgte man beliggenheden for parlamentet, og efter en arkitektkonkurrence blev uden endelig vinder, valgte man et forslag fra koloniarkitekten Charles Tiffin.

  Den 14. juli 1865 blev grundstenen til bygningen lagt af Sir George Bowen. Den første del stod færdig i 1867, og den indeholdt blandt andet glasmosaikvinduer, der blev importeret fra Birmingham. I 1868 blev facaden mod George Street færdig i hovedsageligt fransk renæssance. Buegange og søjlegange ud mod George Street blev tilbygget i 1878, og fløjen mod Alice Street stod færdig i 1889.

  Man kan stadig se den store parlamentsbygning i sine smukke omgivelser, der med tiden også består af det moderne Brisbane, og derved ligger parlamentet som en historisk kontrast hertil. Parlamentet er åbent for besøgende, så man har mulighed for at se interiøret.

   

  Treasury Building

  Treasury Building er en bygning, der tidligere var staten Queenslands regeringsbygning. Det er en smuk bygning i italiensk nyrenæssance, som blev opført i tre etaper i perioden 1886-1928. Bygningen stod i begyndelsen som et af symbolerne på det selvstyrende Queensland.

  Beliggenheden på hjørnet af gaderne Queen Street og George Street blev allerede reserveret til offentlig administration i 1825. I begyndelsen lå der en kaserne her, og da militæret forlod stedet i 1864 flyttede et offentligt kontor ind, og ti år senere blev en lav og midlertidig bygning opført.

  I 1883 blev det besluttet at bygge nyt, og koloniarkitekten John James Clark tegnede bygningen, så den kunne udvides i tekst med behovet for mere plads. Første etape blev opført 1886-1889 og blev taget i brug af Queenslands administration med premierministerens kontor, ministerier med videre. Det var således også fra balkonen her, at føderationen Australien blev udråbt i Queensland i 1901.

  Siden da blev bygningen udvidet igen, og den stod færdig i 1928, selv om det senere blev nødvendigt med opførelsen af et anneks. Og senere flyttede de tilbageværende offentlige institutioner fra den smukke bygning til nye opførelser. I dag er Treasury Building indrettet som kasino.

Andre seværdigheder

  Land Administration Building, Brisbane

  Land Administration Building

  Land Administration Building er en af Brisbanes store bygninger fra tiden omkring år 1900. Huset blev bygget 1899-1905 til at huse forskellige offentlige instanser i Queensland inklusive statens premierminister, og bygningen var også kendt som Executive Building.

  Den store bygning blev opført til at huse Lands and Survey Departments, hvoraf navnet kommer; flere andre institutioner flyttede dog ind her i det, der står som det mest fremtrædende eksempel i Brisbane på Queensland-regeringens bygningsaktivitet forbundet med det økonomiske opsving i slutningen af 1890erne.

  Land Administration Building ligger ud mod det grønne område, Queens Garden, hvor bygningen danner smukke rammer sammen med Treasury Building og Old State Library. I dag er Treasury Building indrettet som kasino, og Land Administration Building fungerer som hotel i forbindelse med kasinoet.

   

  Den Gamle Regeringsbygning
  Old Government House

  Old Government House blev bygget 1860-1862 som residens for Sir George Bowen med familie. Bowen var staten Queenslands første guvernør, og han startede hvervet, efter at Queensland var blevet udskilt fra New South Wales som en ny koloni i 1859. Old Government House var det første større byggeri, den nye koloniregering gennemførte.

  Det var koloniarkitekten Charles Tiffin, der tegnede guvernørboligen, som lå smukt med udsyn til Brisbane River. Huset rummede både private og offentlige rum og sale. Guvernørerne flyttede residens fra 1910, hvor regeringen erhvervede en ny og mere moderne guvernørbolig. Bygningerne fra 1860erne blev derefter indrettet som administrationsbygning for University of Queensland.

   

  Story Bridge, Brisbane

  Story Bro
  Story Bridge

  Story Bridge er en smuk bro, der blev åbnet i 1940 over Brisbane River som Australiens længste cantileverbro. Den har en længde på 777 meter og forbinder forstæder mod nord og syd i byen. Broen er opkaldt efter John Douglas Story, der var embedsmand i Queensland, og som var en af de store fortalere for byggeriet.

  Der blev etableret planer for flere ny broer over Brisbane River i 1920erne for at lede trafik væk fra den centrale Victoria Bridge. Queensland-regeringen hyrede ingeniøren John Bradfield til at designe og bygge broen. John Bradfield tegnede den med inspiration fra Pont Jacques-Cartier i Canada, og Bradfield tegnede senere Sydney Harbour Bridge.

   

  Regeringsbygningen
  Government House

  Government House er den officielle residens for guvernøren i Queensland, der er den australske monarks repræsentant i staten. Huset blev bygget som bolig for Johann Christian Heussler i 1865, og det har huset guvernører siden 1910, hvor huset afløste det nuværende Old Government House.

  Heussler var fra Tyskland og flyttede til Victoria i 1852 og videre til Brisbane i 1854. Han engagerede den lokale arkitekt Benjamin Backhouse til at opføre sin nye residens, som han navngav Fernberg. Huset står smukt og er indrettet med blandt andet en fint udsmykket receptionssal. Ved særlige lejligheder er det smukke hus åbent for publikum.

   

  Newstead House, Brisbane

  Newstead House

  Newstead House er navnet på Brisbanes ældste bevarede beboelseshus. Det blev opført i 1846 som Patrick og Catherine Leslies bolig. Huset blev bygget som et mindre hus i kolonial-georgiansk stil. Det blev senere udvidet og er i dag malet og indrettet i senvictoriansk stil.

  Newstead House blev købt af Brisbane City Council i 1918 og blev tjenestebolig. I 1934 lejede Historical Society of Queensland en del af boligen, og senere blev bygningen brugt af amerikanske tropper under Anden Verdenskrig. I dag er der museum på stedet, og der arrangeres også events som fx koncerter i husets have.

   

  South Brisbane Rådhus
  South Brisbane Town Hall

  South Brisbane Town Hall er det gamle rådhus i South Brisbane, der blev etableret som selvstændig by i 1888. Rådhuset blev åbnet i 1892, og det var rådhus til 1925, hvor South Brisbane blev en del af Brisbane. I dag bruges det gamle rådhus til undervisning.

  Der blev udskrevet en konkurrencen om designet af det nye rådhus i 1890. Man valgte John Smith Murdochs forslag. Rådhusbygningens grundlæggende arkitektoniske stil er italienske nyklassicisme, og rådhuset består af to hovedetager og et klokketårn.

   

  Central Railway Station, Brisbane

  Centralstationen
  Central Railway Station

  Central Railway Station er Brisbanes smukke og ganske hyggelige hovedbanegård. Den første station åbnede her i 1889 som endestation i Brisbane, der en eksisterende linje blev forlænget hertil fra Roma Street Station. To år senere blev der anlagt en tunnel fra stationen til den daværende Brunswick Street Station, og derved kunne man også køre til byens nordlige forstæder.

  I 1899 blev der bygget en ny banegårdsbygning med hovedindgang fra Ann Street. Siden da er både banegården og byens jernbanenet blevet udvidet betydeligt. Det er blandt andet sket med anlægget af kontorbygninger, forretninger og andet omkring den gamle banegård.

   

  Brisbane Arcade

  Brisbane Arcade er en særdeles smuk indkøbsarkade, der blev bygget i årene 1923-1924. Arkaden forbinder gaderne Adelaide Street og Queen Street, og der er fine butikker mod begge gader og i to etager i selve arkaden.

  Brisbane Arcade blev designet af Richard Gailey Junior, og den er storbyens første indkøbsarkade af denne type, som blev bygget i blandt andet flere europæiske byer fra 1800-tallet. Arkaden var et af flere større byggeprojekter i 1920erne langs Queen Street, hvor Tattersalls Club og Regent Theatre også blev opført.

   

  ANZAC Square, Brisbane

  ANZAC Plads
  ANZAC Square

  ANZAC Square er en central plads, der er opkaldt efter de australske og newzealandske tropper, der kæmpede i 1900-tallets verdenskrige. Bogstaverne står for Australian and New Zealand Army Corps, og på pladsen kan man se et ANZAC-mindesmærke, Shrine of Remembrance, med den evige flamme.

  Shrine of Remembrance blev opført med stor symbolik. De 18 søjler repræsenterer 1918, der var fredens år efter 1. verdenskrig. Der er bottle trees, der mindes Queensland Light Horse Regiments, som tjente i Sydafrikas boerkrig, og mellemøstlige daddelpalmer som symbol på australske troppers succes i Mellemøsten under begge verdenskrige. De tre stier fra bunden af trappen repræsenterer de tre tjenester; hæren, flåden og luftvåbnet.

  I forlængelse af ANZAC Square kan man mod sydøst se parken Post Office Square med byens fine posthus fra 1872. I den modsatte ende mod nordvest på ANZAC Square ligger Central Railway Station, der er Brisbanes hovedbanegård.

   

  Skt. Andreas Forenede Kirke
  St. Andrew Uniting Church

  St. Andrew Uniting Church er en kirke, der stod færdig i 1905 som sognekirke for kvarterets presbyterianske menighed. Den er i dag et af Australiens bedste eksempler på romansk-byzantinsk inspireret kirkebyggeri.

  Det var den australske arkitekt George David Payne, der tegnede kirken. Gennem store dele af den victorianske tid hentede britiske kirker ofte inspiration fra gotikken, men fra slutningen af 1800-tallet skelede man mere til de byzantinske og romanske perioder.

   

  St Stephen's Cathedral, Brisbane

  Sankt Stefan Katedral
  Cathedral of St. Stephen

  Cathedral of St. Stephen er Brisbanes katolske domkirke og dermed sæde for byens katolske ærkebiskop. Grundstenen blev lagt til katedralen i 1863, men der gik flere årtier med en trinvis udbygning, før dagens kirke stod færdig. I dag ligger kirken smukt mellem moderne højhuse.

  Cathedral of St Stephen blev indviet i 1874, og det var faktisk meningen, at kirken kun skulle midlertidig katedral, men den tiltænkte Holy Name Cathedral blev aldrig opført. Man lagde ellers grundstenen i 1928, men byggeriet kom ikke i gang. I dag kan man kun se en mur langs Ann Street fra projektet.

  Byggeriet af Cathedral of St Stephen kom i gang efter ankomsten af James Quinn fra Irland i 1861. Han var Brisbanes første katolske biskop, og han ønskede at opføre en katedral til den voksende menighed. Kirken blev opført i nygotisk stil, og i kirkerummet kan man blandt andet se nogle fine glasmosaikker.

   

  Queen Street Mall

  Queen Street Mall er Brisbanes førende forretningsstrøg. En slentretur her giver et godt indtryk af byens moderne bygninger og dagliglivet i Brisbane. Der er naturligvis også et godt udbud af forretninger og restauranter.

  Queen Street Mall ligger mellem gaderne George Street og Edward Street. Det blev designet af Robin Gibson og åbnet af dronning Elizabeth II i 1982 som en initiativ for at tiltrække flere til byens centrum.

  Man kan naturligvis besøge butikker, varehuse og indkøbscentre langs Queen Street Mall. Undervejs kan man også kigge efter seværdige bygninger som fx Brisbane Arcade fra 1923-1924 og Regent Theatre, der blev opført 1928-1929.

   

  Allehelgens Anglikanske Kirke
  All Saints Anglican Church

  All Saints Anglican Church er en kirke fra 1869, der står som et af Brisbanes mest stemningsfulde steder. Mellem de moderne højhuse i byens centrum står den lille kirkebygning med en enkelt og smukt ydre og tilsvarende interiør.

  Kirken blev grundlagt i 1861, hvor den første bygning blev opført fra. Den nuværende kirkebygning blev designet af Benjamin Blackhouse og stod færdig i 1869. Den fine bygning er Brisbanes ældste anglikanske kirke, og den har et hyggeligt kirkerum.

   

  Queensland Museum, Brisbane

  Queensland Kulturcenter
  Queensland Cultural Centre

  Queensland Cultural Centre er en samling kulturinstitutioner, som man kan besøge i kvarteret South Bank. Centret består af kunstmuseerne Queensland Art Gallery og Queensland Gallery of Modern Art, biblioteket State Library of Queensland, museet Queensland Museum og teatret og koncertsalen Queensland Performing Arts Centre.

  Området blev etableret og bygget fra 1976, og de oprindelige dele blev tegnet af de lokale arkitekter Robin Gibson and Partners. Queensland Cultural Centre åbnede løbende gennem 1980erne, og det ligger smukt langs Brisbane River med fine udsigter til byens moderne centrum på den modsatte side af floden.

   

  Byens Botaniske Have
  City Botanic Gardens

  City Botanic Gardens er navnet på Brisbanes botaniske have. Den ligger langs Brisbane-flodens snoede løb i byens moderne forretningskvarter og danner en sand oase. Den blev anlagt i 1865, og der er derved mange gamle planter ud over et væld af blomster.

  Områdets kolonitidshistorie går dog længere tilbage end til 1865. I 1825 blev Moreton Bay Penal Settlement etableret som opholdssted og bosættelse for straffefanger. Bosættelsen var aktiv fra 1825 til 1842, og den blev til Brisbane. I 1825 blev netop dette sted udlagt som landbrug.

  Meget af den nuværende botaniske have blev udvalgt som stedet for en fremtidig offentlig have i 1828 af kolonibotanikeren Charles Fraser, og haven blev senere udlagt som naturområde, før haven blev etableret. En af kuriositeterne er, at Australiens første jacarandatræ blev plantet her i 1864.

Ture fra byen

  Mount Coot-tha Lookout, Brisbane

  Mount Coot-tha Lookout

  Mount Coot-tha Lookout er et udsigtspunkt, der ligger i højderne på Mount Coot-tha få kilometer vest for centrum af Brisbane. Bjergets top når en højde på 287 meter over havet, og den store og nemt tilgængelige udsigtsplatform ligger i 226 meters højde.

  Gennem mange år har bjerget tiltrukket besøgende, og Mount Coot-tha Kiosk har været og er et populært og hyggeligt spisested ved udsigtspunktet. Fra platformen ved stedet er der en fantastisk udsigt over Brisbane og byens omegn, og man kan blandt andet se til Moreton Bay og Glasshouse Mountains.

   

  Fort Lytton, Brisbane

  Fort Lytton

  Fort Lytton er et fort, der blev opført langs Brisbane-floden i årene 1880-1881 til forsvar af byen. Fortet ligger øst for byen og tæt ved udmundingen af Brisbane River i Moreton Bay. På den måde lå det strategisk godt ved indsejlingen til Brisbane.

  Fortet blev benyttet indtil slutningen af 2. Verdenskrig og til visse formål op til 1960erne. I dag ligger det som en del af Fort Lytton National Park, der er en historisk nationalpark omkring det koloniale kystfort og dets historie.

  Nationalparken er et skønt sted for en dejlig vandretur, og i fortet og parken kan man besøge Fort Lytton Military Museum, der skildrer fortets og Queenslands militærhistorie. Der indgår flere bygninger, kanongrave og mange effekter i museet.

   

  St. Helena Island National Park

  St Helena Island National Park er en ø, der ligger i bugten Moreton Bay ud for Brisbane og udmundingen af Brisbane River. Øen lagde jord til staten Queenslands første straffefangekoloni, og der er bevarede ruiner af nogle af 1800-talsbygningerne.

  Det oprindelige aboriginske navn for øen er Noogoon, men den blev omdøbt St Helena efter en aboriginer ved navn Napoleon, der blev sendt i eksil hertil i 1827. Øen fungerede i 1800-tallet også som karantænestation ud over at være fængselsø.

  I dag er øen udlagt som nationalpark i Queensland, og St Helena Island fungerer med dens beliggenhed og natur som et yndet for mange fugle. Man kan sejle til øen på arrangerede ture eller selv tage til St Helena Island, hvor der er bevarede dele af 1800-talsanlægget.

   

  Panorama, Gold Coast

  Gold Coast

  Gold Coast er en by på den australske østkyst i det sydøstlige hjørne af Queensland. Gold Coast hører til blandt Australiens støste byer, og det er den største, der ikke er hovedstad i en af landets stater. Det er således kun Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth og Adelaide, der er større end Gold Coast.
  Byen har gennemgået en kolossal udvikling som ferieby med dejlige badestrande, hoteller, temaparker og anden underholdning i massevis. Det var den gode beliggenhed, der satte gang i væksten i Gold Coast. Det første højhus blev opført i 1960, og udviklingen i byggeriet langs kysten tog for alvor fart i 1980erne.

  Der er mange ting at prøve i Gold Coast-området, hvis man vil besøge temaparker. Man kan fx tage til Dreamworld, Sea World, Wet'n'Wild Water World og Warner Bros. Movie World. Man kan også tage op til 77. etage i den 322 meter høje skyskraber Q1, hvorfra der er en panoramaudsigt over byen.

  Der er naturligvis også en del strande at vælge mellem i den subtropiske badeby. Forstaden Surfers Paradise er populært for mange besøgende, der også gerne vil surfe. Man kan også vælge Miami Beach eller Burleigh Beach, hvor man også kan se området fra oven fra Tumgun Lookout i Burleigh Head National Park.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Byen Brisbane er opkaldt efter Sir Thomas Brisbane, der var guvernør i New South Wales 1821-1825. Da den europæiske bosættelse blev etableret i 1824 var det som straffefangerkoloni efter guvernørens beslutning. Den oprindelige placering lå 28 kilometer nord for det nuværende bycentrum, ved det der i dag er Redcliffe, men allerede i 1825 blev Brisbane grundet mere stabil vandforsyning flyttet til det sted, hvor forretningskvarteret nu ligger.

  De følgende årtier var bosættelsen en straffefangekoloni uden en decideret byudvikling, men i 1842 blev der åbnet for fri bosættelse i Brisbane. Udviklingen kom i gang, egentlige huse blev bygget, og befolkning steg fra 829 i 1846 til 6.000 i 1859. Samme år blev Brisbane valgt som hovedstad, da staten Queensland blev oprettet.

  I sidste halvdel af 1800-tallet blev de fleste tegn på fortidens status som straffefangekoloni udvisket med opførelse af mange store og statelige bygninger, der symboliserede Brisbanes og Queenslands styrkede økonomi og politiske status. Da Australien blev dannet i 1901 var Queensland den hurtigst voksende stat i befolkning og udvikling, og Brisbane var lokomotivet for væksten.

  1930ernes fattigdom og depression ramte som mange andre steder Brisbane, og byen stagnerede, og der var mange teltbyer, hvor de fattigste måtte bo. 

  Under 2. Verdenskrig kom der vækst i byen og indbyggertallet i området nåede 750.000. Væksten skyldtes ikke mindst de tusindvis af amerikanske soldater, der blev stationeret i byen i forbindelse med, at et af general Douglas MacArthurs militære hovedkvarterer blev oprettet i Brisbane.

  Efter 2. Verdenskrig boomede økonomien i Brisbane, hvor nye virksomheder og forstæder skød op i stor stil. I 1980’erne blev byen nærmest redefineret gennem værtskab for både Commonwealth Games (1982) og Verdensudstillingen (1988), hvilket medførte en stor byggeaktivitet, modernisering af blandt andet infrastruktur og etablering af en række kulturinstitutioner.

  Syd for Brisbane ligger den store ferieområde Gold Coast, og netop turistindustrien har medvirket til den positive udvikling, byen har været i de seneste årtier. I dag bor der omkring 1,8 millioner mennesker i Brisbanes byområde, og den er dermed Australiens tredjestørste by. Gold Coast er præget af moderne hoteller, lejligheder og masser af underholdning.