Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Melbourne er hovedstaden og den største by i staten Victoria. Byområdet har i dag omkring 5 millioner indbyggere og Melbourne har derved oplevet en betydelig vækst siden dens grundlæggelse i 1835, hvor bosættere fra Tasmanien kom hertil.

I Melbourne ligger mange af Australiens berømte instutitioner og opførelser. Man kan således opleve udstillingsbygningen Royal Exhibition Building, der er på UNESCO’s verdensarvliste. Man kan også se banegården på Flinders Street og National Gallery of Victoria.

Melbournes berømte sporvogne kører i byen, hvor der er mange forskellige aktiviteter. Udelivet trives omkring Yarra Rivers løb, og af sport kan man bl.a. se grand slam-tennis, når Australien Open spilles i byen.

Omegnen omkring Melbourne er smuk med masser af muligheder. En køretur af Great Ocean Road er uforglemmelig, og de berømte pingviner på Phillip Island er turen værd. Man kan også tage færgen til Tasmanien fra Victorias hovedstad.

Topseværdigheder

  Circle Tram

  • Circle Tram Line: Rundt om Melbournes centrale bydel kører en turistsporvogn ad en ringrute. Man kan stige på mange steder på turen, som er en fornem introduktion til byen. Sporvognene selv er også en oplevelse.
  • Parliament of Victoria: Staten Victorias parlamentsbygninger regnes for at være Australiens smukkeste. Stilen er elegant klassicistisk og med et stort trappeparti ud mod Spring Street og byen Melbourne.

  Royal Exhibition Building

  • Royal Exhibition Building: Den imponerende Royal Exhibition Building stod færdigopført 1880 som udstillingsbygning i forbindelse med Melbourne International Exhibition. Den valgte byggestil var inspireret af florentinske katedraler, og stedet var i øvrigt rammen om Australiens første parlament i 1901.
  • Cook’s Cottage: Cook’s Cottage blev oprindeligt opført i England 1755 af James og Grace Cook, der er den berømte opdagelsesrejsende kaptajn Cooks forældre. I 1927 købte Sir Russell Grimwade huset, demonterede det og lod det genopføre i Melbournes Fitzroy Park.

  Shrine of Remembrance, Melbourne

  • Shrine of Remembrance: Dette er Melbournes måske mest karakteristiske bygning og et mindesmærke for staten Victorias 114.000 mænd og kvinder, der deltog i 1. Verdenskrig. Monumentet blev opført 1928-1934.

Andre seværdigheder

  Block Arcade

  • The Block Arcade: I Melbourne ligger der en række smukke historiske butiksarkader, og af dem er The Block Arcade fra 1892 den smukkeste. Stedet er stadig indrettet med forretninger.
  • Melbourne Observation Deck: Melbourne Observation Deck er er et byens bedste udsigtssteder. Det ligger på 55. etage af Rialto Towers, der blev opført som den sydlige halvkugles højeste kontorbygning.
  • Melbourne Museum: På dette museum er der en stor og interessant samling, der beskriver Australiens flora, fauna og kultur. På museet er der også en særlig udstilling om Melbournes historie.

  Flinders Street Station

  • Flinders Street Station: Melbournes banegård i Flinders Street er den ældste af Australiens store stationsbyggerier. Banegården er opført i en overdådig paladsstil, og den er en af Australiens travleste.
  • Melbourne Park and Olympic Park: Dette er byens største område for sportskampe, koncerter m.v. Det er fx her, Australian Open bliver spillet i tennis, og det var her, de centrale dele af De Olympiske Lege blev holdt i 1956.
  • St. Paul’s Cathedral: St. Paul’s er Melbournes anglikanske katedral. Bygningen blev indviet i 1891, og det var dengang Melbournes højeste bygning, og den dominerede derfor naturligt nok byens skyline.

  Yarra River

  • River Boat: En sejltur på Yarra-floden er en dejlig oplevelse. Floden går gennem nogle af Melbournes mange grønne områder, tværs gennem de moderne kvarterer i centrum og videre til det nyligt udviklede område, Docklands.
  • National Gallery of Victoria: Staten Victorias nationalgalleri har udstillet kunstværker for Melbournes borgere siden 1861. Dette er museets primære udstillingsbygning, hvor der vises international kunst af bl.a. Monet, Magritte og Rembrandt.

  Royal Botanic Gardens, Melbourne

  • Royal Botanic Gardens: Melbournes kongelige botaniske have anses for at være en af de smukkest anlagte i verden, og det er også det indtryk, man får på en tur i havens væld af forskellige planter, store plæner og skønne søer.

Ture fra byen

  Great Ocean Road

  • Great Ocean Road: Great Ocean Road er en smuk rute langs den sydvestlige kyststrækning i staten Victoria. Turen er fyldt med historiske byer, dejlige strande, skove og mageløse klippeformationer som fx De Tolv Apostle og London Arch.
  • Rippon Lea Estate: Dette store og smukke palæ lod Sir Frederick Thomas Sargood opføre 1868-1903 i fornem victoriansk stil. Palæets store attraktion er den omgivende mere end fem hektarer store have.

  Ballarat

  • Ballarat: Byen Ballarat har spillet en stor rolle for Melbournes udvikling, idet der blev fundet guld her i 1851. Flere end 20.000 lykkeriddere kom til byen efter guldfundet, og Ballarat og hele regionen blev velstående.
  • Phillip Island Penguin Parade: På den lille ø Phillip Island kan man opleve stedets fascinerende pingviner og deres daglige ritual: Ved solnedgang på Summerland Beach kommer massevis af pingviner vandrende fra havet, over stranden og op til klitterne, hvor de overnatter på land.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Byen grundlægges
  Melbourne-området har som det øvrige Australien været beboet gennem lang tid af landets oprindelige befolkning, aboriginerne.

  Den europæiske tilstedeværelse i området omkring det nuværende Melbourne startede med George Bass’ udforskning på havet i 1797, og tre år senere sejlede også James Grant rundt ved de sydøstlige australske kyster. I 1801 stævnede kaptajn John Murray som den første ind i Port Phillip Bay, og to år senere blev hele bugten udforsket af Charles Robbins og Charles Grimes. De sejlede ved den lejlighed også op ad Yarra-floden, og derved kom de til det område, der nu danner Melbournes centrale kvarterer.

  1803 blev også året, hvor den første europæiske bosættelse blev etableret. Det skete ved det nuværende Sorrento på Mornington-halvøen. Stedet blev dog rømmet efter kort tid, og der gik indtil 1834, før den næste bosættelse fandt sted i Victoria, og det var ved Portland.

  I 1835 sejlede den australske landmand og forretningsmand John Batman fra Tasmanien til mundingen af Yarra-floden, hvor han købte 2,430 km² land af aboriginerne. Sammen med briten John Pascoe Fawkner grundlagde Batman Melbourne, der blev opkaldt efter den britiske premierminister, William Lamb, der bar titlen 2nd Viscount Melbourne.

  Den første byplan
  I 1837 etablerede Robert Hoddle en byplan, han anlagde den nye by efter et stringent mønster med nøje udmålte og vinkelrette gader. Guvernør Gipps idé med dette var at få klargjort og solgt jord til byggeri så hurtigt som muligt. En kuriositet ved byplanen er de manglende pladser og torve, som blev udeladt efter Gipps ordre. Han mente, det kunne samle folk og dermed fremme demokratiske tanker.

  De følgende år gik det hurtigt. Gentagne gange blev der gennemført salg af jord i byen, og i 1838 blev havnen åbnet, hvilket startede en væsentlig immigration. Inden for næste årti blev der etableret flere offentlige institutioner, bl.a. et hospital. I 1836 boede her cirka 200 mennesker, mens tallet i 1850 nåede 25.000.

  Kolonien Victoria og guldfeber
  1851 blev skelsættende for Melbourne. Med byen som den centrale del blev Victoria skilt ud fra New South Wales og blev derved en selvstændig koloni. Umiddelbart efter blev der fundet guld i Ballarat vest for Melbourne, og det satte en kolossal guldfeber i gang.

  Guldfeberen medførte en eksplosiv vækst i immigrationen, og efter få års tilflytning boede her mere end 250.000 mennesker. I denne tid blev en tredjedel af verdens guld brudt i staten Victoria.

  Udviklingen fulgte med indbyggertallet og velstanden fra ikke mindst guldfundene. Der blev åbnet gasværk i 1852, og to år senere blev den første Flinders Street-banegård opført. Universitet, statsbibliotek, telegraf og et rådhus var blot nogle af de mange statelige bygninger, der blev opført i 1850’erne.

  Melbourne ekspanderede også stærkt på det kulturelle område. Byens museum blev grundlagt i 1855, og seks år senere blev det første hestevæddemål, Melbourne Cup, afholdt. Samme år dannede byen ramme for staten Victorias store udstilling.

  De sidste årtier af 1800-tallet fortsatte som en nærmest ubrudt vækstperiode. Indbyggertallet steg, og der blev hele tiden opført nye store offentlige og private bygningsværker. I 1885 blev den første kabelsporvognslinje igangsat, og i dag er Melbourne kendt for sine mange sporvogne. I perioden var Melbourne det industrielle og økonomiske centrum, og her lå de australske koloniers førende politiske administration.

  Australien bliver til
  Den nye nation, Commonwealth of Australia, blev etableret i 1901 med tiltrædelse af alle de australske stater. Både Sydney, der var vokset kraftigt og nød en stigende kommerciel succes og befolkningstilvækst, og Melbourne gjorde krav på at blive landets hovedstad. Som et kompromis valgtes Canberra, der ligger mellem de to storbyer. I Canberra skulle der opføres nye regeringsbygninger, og indtil parlamentet stod klart i 1927 var Melbourne den fungerende hovedstad.

  Første halvdel af 1900-tallet blev en hårdere tid end hidtil for byen og landet. Staten sendte mere end 100.000 soldater i kamp i 1. Verdenskrig, og senere kom den økonomiske depressionstid, der blev efterfulgt af 2. Verdenskrig, hvor australske soldater også var i kamp.

  Det moderne Melbourne
  Efter 2. Verdenskrigs afslutning ramte en ny immigrationsbølge Melbourne. I 1950-1960’erne kom der specielt mange grækere og italienere til byen, og de sætter fortsat deres præg på Melbourne. Udover internationaliseringen med den store immigration kom Melbourne også i verdens fokus, da de Olympiske Lege blev afholdt her i 1956.

  Fra 1970erne ankom mange asiater til Melbourne, og de seneste år har specielt folk fra Nordafrika bosat sig i den efterhånden særdeles internationale by, der har rundet 3,5 millioner indbyggere.

  I slutningen af 1900-tallet indledtes arbejdet med at omdanne de gamle og lidt nedslidte havneområder, Docklands, til et moderne og spændende miljø med aktiviteter og en række spisesteder. Moderne højhuse skød også op flere steder i byen, bl.a. langs Yarra-floden. Det er i dag blot nogle af mange dejlige steder i Melbournes åbne og sprudlende bydele.