Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Melbourne er hovedstaden og den største by i staten Victoria. Byområdet har i dag omkring 5 millioner indbyggere og Melbourne har derved oplevet en betydelig vækst siden dens grundlæggelse i 1835, hvor bosættere fra Tasmanien kom hertil.

I Melbourne ligger mange af Australiens berømte institutioner og opførelser. Man kan således opleve udstillingsbygningen Royal Exhibition Building, der er på UNESCO’s verdensarvsliste. Man kan også se banegården på Flinders Street og National Gallery of Victoria.

Melbournes berømte sporvogne kører i byen, hvor der er mange forskellige aktiviteter. Udelivet trives omkring Yarra Rivers løb, og af sport kan man bl.a. se grand slam-tennis, når Australien Open spilles i byen.

Omegnen omkring Melbourne er smuk med masser af muligheder. En køretur af Great Ocean Road er uforglemmelig, og de berømte pingviner på Phillip Island er turen værd. Man kan også tage færgen til Tasmanien fra Victorias hovedstad.

Topseværdigheder

  Circle Tram

  Circle Sporvognslinjen
  Circle Tram Line

  Circle Tram Line er en sporvognslinje, der kører på en strækning rundt om Melbournes centrale bydel. Sporvognene på linjen kører på skinnerne for byens almindelige sporvognsnet, men Circle Tram Line er i sig selv en turistsporvogn, der er en charmerende og god mulighed for at komme rundt i byen og se nogle af Melbournes seværdigheder.

  Linje 35, som Circle Tram Line også hedder, begyndte at køre i 1994 efter en lille udbygning af skinnenettet, så man kunne etablere en rundtur omkring forretningskvarteret. Ruten er siden åbningen blevet udvidet et par gange, og i dag er den en såkaldt zero fare-rute, der betyder, at Circle Tram Line er et gratis tilbud til lokale og turister, der vil benytte linjen.

  Man kan stige på Circle Tram Line mange steder på ruten, og selve sporvognene er også en oplevelse. De er nemlig af typen W-class, som blev bygget mellem 1923 og 1956. Sporvognene er nogle af Melbournes ikoniske vartegn, og en rundtur tager cirka en time. Circle Tram Line kører på rundstrækningen i begge retninger.

   

  Parliament House, Melbourne

  Parlamentsbygningen
  Parliament House

  Parliament House er sædet for staten Victorias parlament. Parlamentsbygningen regnes for at være Australiens smukkeste blandt de enkelte staters tilsvarende opførelser. Stilen er elegant klassicistisk med et stort trappeparti ud mod Spring Street og byen Melbourne. Parlamentets tilhørende parkanlæg er også et meget fint anlæg, og ved et besøg i bygningen bør man også tage en spadseretur her.

  De første planer om et parlament på dette sted kom frem før kolonien Victorias selvstyre i 1851. Guvernøren Charles La Trobe instruerede den ledende landmåler, Robert Hoddle, i at vælge et sted for et nyt parlament. Hoddle valgte stedet for enden af Bourke Street, idet man herfra havde udsyn over hele byen.

  Arkitekterne Knight & Kerr tegnede den nye parlamentsbygning, der blev opført 1855-1856 på det reserverede sted. Den planlagte parlamentsbygning var stor, så i første omgang koncentrerede man sig om at gøre mødestederne for parlamentets to kamre færdige. Herefter blev der bygget videre, og byggeriet af kompleksets østlige fløj og parlamentets bibliotek stod færdige i 1860.

  Salene The Great Hall og parlamentets vestibule stod færdige i 1879, og otte år senere blev The Great Hall omdøbt til Queen's Hall. Queen's Hall blev anvendt til store banketter og diverse repræsentative arrangementer. Det var også meningen, at Parliament House skulle have først et tårn og senere en kuppel, men disse planer blev ikke realiseret.

   

  Royal Exhibition Building

  Den Kongelige Udstillingsbygning
  Royal Exhibition Building

  Royal Exhibition Building er et imponerende bygningsværk, der stod færdigt i 1880 som udstillingsbygning i forbindelse med Melbourne International Exhibition, der blev holdt i byen 1880-1881. Melbourne International Exhibition var den ottende verdensudstilling og den første, der blev holdt på den sydlige halvkugle.

  Det var arkitekten Joseph Reed, der også stod bag Melbourne Town Hall og State Library of Victoria. Han tegnede det store værk med inspiration fra mange arkitektoniske stile og historiske bygninger. Den store kuppel på Royal Exhibition Building var inspireret af katedralen i Firenze, og den rejser sig centralt over udstillingsbygningen med en højde på 68 meter. Den øvrige del af konstruktionen var blandt andet inspireret af rundbuestil og byzantinske bygninger.

  Royal Exhibition Building blev anvendt til udstillingen Melbourne Centennial Exhibition i 1888, og her blev ordene Victoria Welcomes All Nations skrevet. Den vigtigste begivenhed fandt dog sted i 1901, hvor bygningen var hjemsted for åbningen af Australiens første parlament som selvstændig stat. Det skete den 9. maj 1901, og senere holdt staten Victorias parlament møder her i en årrække.

  I 1948 stemte Melbournes byråd om at rive Royal Exhibtion Building ned eller bevare den. De besluttede, at den skulle bevares, og nogle af sportsgrenene under de olympiske lege i Melbourne i 1956 blev holdt i den store bygning.

  I 2004 kom Royal Exhibition Building på listen over UNESCO’s verdenskulturarv som den første bygning i Australien. En af begrundelserne var, at den store opførelse var en af de eneste overlevende af 1800-tallets mondæne udstillingsbygninger i verden.

   

  Cook's Cottage, Melbourne

  Cooks Hus
  Cook’s Cottage

  Cook’s Cottage er et hus, der oprindeligt blev opført i England i 1755 af James og Grace Cook, der var forældre til den berømte opdagelsesrejsende kaptajn James Cook. Huset blev bygget i den engelske landsby Great Ayton, og her stod det til 1933, hvor husets ejer satte det til salg.

  Ejeren ønskede først at sælge det med den betingelse, at det skulle blive i England. Hun blev dog overbevist om at ændre England til Det Britiske Imperium, og betingelsen indbefattede også Australien på positivlisten. Ejeren modtog et lokalt bud på £300, mens australske Russell Grimwade tilbød £800, og det bud blev accepteret.

  Cook's Cottage blev herefter skilt ad og lagt i 253 kasser og 40 tønder, som blev sejlet fra Hull til Australien, hvor det blev genopbygget på husets nuværende beliggenhed i Fitzroy Gardens i Melbourne. Grimwade donerede formelt det genopbyggede hus til folket i Victoria den 15. oktober 1934. Det skete i forbindelse med 100 års-jubilæet for den europæiske tilstedeværelse i regionen.

  Man ved ikke med sikkerhed, om kaptajn Cook selv boede i huset, men han har givet vis været på besøg her, hvis hen da ikke også boede her. Det er en god historie, og i huset får man et godt indtryk af 1700-tallets England samt af kaptajns Cooks liv og opdagelsesrejser.

  I Fitzroy Gardens kan man tæt på Cook’s Cottage se en modellandsby i tudorstil. Den blev doneret af engelske byer som tak for Melbournes hjælp under 2. Verdenskrig. Modelbyen blev bygget i cement af englænderen Edgar Wilson og indviet i 1948.

   

  Shrine of Remembrance, Melbourne

  Shrine of Remembrance

  Shrine of Remembrance er et stort mindesmærke, der er Melbournes måske mest karakteristiske bygning. Mindesmærket blev rejst til minde om staten Victorias 114.000 mænd og kvinder, der deltog i 1. Verdenskrig, og naturligvis ikke mindst for dem, der faldt i kamp. Der var i alt 89.100, som tjente i udlandet, og af dem vendte cirka 19.000 ikke tilbage.

  Det centrale monument blev bygget i årene 1928-1934, og senere er der blevet bygget nye elementer til i forbindelse med krige og konflikter siden 1. Verdenskrig. Efter 2. Verdenskrig blev der blandt andet etableret en evig flamme, og der blev anlagt en mindepark i relation til krige som dem i Korea og Vietnam.

  Shrine of Remembrance blev designet af arkitekterne Phillip Hudson og James Wardrop, der begge selv tjente under 1. Verdenskrig. Stilen er klassicistisk, og Hudson og Wardrop lod sig inspirere af mausoleet i Halikarnassos og Parthenon i Athen. På toppen af pyramiden er en figur, der var inspireret af Lysikratesmonumentet, der også står i Athen.

  Monumentet bliver anvendt årligt til minde på Anzac Day den 25. april og Remembrance DAy den 11. november. Og netop den 11. november rammer solens stråler ordet "love" i inskriptionen "Greater love hath no man" på mindestenen i komplekset. Der er også en krypt i monumentet, hvor man kan se en bronzestatue af en far og søn. De repræsenterer de to generationer, der kæmpede i 1900-tallets to verdenskrige.

   

  Melbourne Museum

  Melbourne Museum

  Melbourne Museum er et stort og spændende museum, der i høj grad anvender moderne teknologi til at fremstille sin store samling, der beskriver Australiens flora, fauna og kultur. På museet er der også en særlig udstilling om Melbournes historie.

  Man kan se mange forskellige udstillinger på museet, og en af dem er 600 Million Years, der viser livets udvikling på Jorden, og her er blandt andet flere dinosaurusskeletter. 600 Million Years fortæller om de store træk, der over de mange år har ledt til det Victoria, man kender i dag.

  På museet kan man også se flere kendte ting fra Melbourne, Victoria, Australien og andre steder i regionen. Den gælder fx den udstoppede fuldblodshest Phar Lap, der af mange anses for at være verdens bedste væddeløbshest gennem tiderne. Phar Lap blev født i New Zealand i 1926, og den omkom under mystiske omstændigheder i Californien i 1932. Hesten blev legendarisk efter at have vundet 37 af sine 52 løb.

  Melbourne Museum er også kendt for museumsbygningens modernistiske arkitektur, der har gjort museet til et af byens og Australiens velkendte bygningsværker. Museet ligger umiddelbart nord for et andet vartegn, Royal Exhibition Building. Og det er muligt at opleve de forskellige arkitektoniske stile mellem de to bygninger, og fra Melbourne Museum arrangeres der også ture til Royal Exhibition buildings kuppel.

   

  Federation Square, Melbourne

  Federation Square

  Federation Square er en moderne plads, der er en af Melbournes mest enestående oplevelser i byrummet. Pladsen domineres af særdeles kreativt byggeri og de mange aktiviteter, der ofte foregår her. Således er Federation Square både en stilmæssig oplevelse og et sted, der virker som drivkraft inden for kunst, kultur og offentlige arrangementer.

  Pladsen er på en måde et resultat af, at Melbournes byplan og byudvikling altid har manglet en centrale plads, der kunne virke som byens samlingspunkt. I 1960erne besluttede byrådet, at man kunne etablere City Square over for byens rådhus på hjørnet af Collins Street og Swanston Street. Pladsen blev realiseret, men den kom aldrig til at fungere som plads, og den blev også minimeret i plads med årene.

  I 1996 bekendtgjorde regeringslederen i Victoria, at byen ville etablere Federation Square som nyt samlingspunkt i byen. Pladsen skulle indvies i 2001 som markering af 100-året for Australiens tilblivelse, og pladsen skulle etableres på en overdækning over nogle af Melbournes centralt beliggende jernbaneterræn.

  Federation Square blev herefter anlagt, og den ligger, så den integrerer Flinders Street Station og St. Paul's Cathedral med pladsens spændende geometriske former og nye bygninger. Layoutet forbinder også det gamle Melbourne med floden Yarra River og de grønne områder omkring floden.

  Der er mange ting at lægge mærke til på Federation Square. Selve belægningen består af sten fra Western Australia. Stenene ligger som et kunstværk fra Austrliens outback. Bygningerne på pladsen blev opført i dekonstruktivisme, hvor bygningsstrukturer nærmest bliver opløst og sammensat på nye måder. Det giver mange spændende flader og vinkler i arkitekturen.

  Bag facaderne kan man blandt andet se Ian Potter Centre, der er en del af Victorias nationalgalleri. Man kan også besøge biografcentret Australian Centre for the Moving Image samt se flere andre bygninger, der rummer forskellige kontorer og funktioner.

Andre seværdigheder

  Block Arcade

  The Block Arcade

  The Block Arcade er en af de smukke gamle butiksarkader, men kan opleve i Melbournes gader. Arkaden blev bygget 1891-1893 i den sene victoriatid, og den regnes som den smukkeste af byens butiksarkader.

  Går man gennem The Block Arcade, kan man nyde mange detaljer i udsmykningen som fx den centrale rotunde, mosaikgulve, butiksfacader i træ, støbejernsgitre og glas. Det var arkitekterne Twentyman & Askew, der designede arkaden, og den forbinder flere gader i byens centrum.

  Man kan bruge god tid i The Block Arcade med at indsnuse stemningen og besøge butikkerne. Hopetoun Tea Rooms er en særlig oplevelse, hvor man kan nyde et stykke kage, high tea eller andet i smukke rammer.

  Der ligger også andre butiksarkader tæt på The Block Arcade. Går man en spadseretur, kan man nemt besøge art deco-arkaden Cathedral Arcade fra 1925 og den storslåede Royal Arcade, der åbnede i victoriansk stil i 1870.

   

  Rialto Towers

  Rialto Towers er en moderne skyskraber i Melbournes forretningskvarter. Rialto Towers er 253 meter højt, og højhuset blev opført 1982-1986 som den højeste kontorbygning på den sydlige halvkugle. Den status har bygningen ikke længere, og den blev overgået i Melbourne af Eureka Tower, da denne åbnede i 2006.

  Den moderne skyskraber tårner sig op bag Collins Street, hvor man som kontrast kan se den såkaldte Rialto Building Group, der er en række gamle huse foran Rialto Towers. Husene blev alle bygget mellem 1888 og 1891 og består af Olderfleet (471-477 Collins), Record Chambers (479-481 Collins), New Zealand Chambers (483-485 Collins), Winfield Building (487-495 Collins) og Rialto Building (497-503 Collins).

  I årene 1994-2006 kunne man nyde en fremragende udsigt fra 55. etage i Rialto Towers, hvor udsigtsstedet Melbourne Observation Deck lå. I dag kan man nyde udsigten fra Eureka Tower, mens det nu er en restaurant i Rialto Towers i samme højde som det gamle observationsdæk.

   

  Eureka Tower

  Eureka Tower er en 297 meter høj skyskraber, der ligger i Melbournes Southbank-kvarter. Højhuset blev bygget i årene 2002-2006 og åbnet som Melbournes højeste bygning, hvilket den var indtil 2020, hvor Australia 108 overtog den status. Et særligt kendetegn ved Eureka Tower er de forgyldte glasfacader på de øverste etager.

  I 285 meters højde ligger Melbourne Skydeck, der er et observationsdæk, som ligger på Eureka Towers 88. etage. Der er selvsagt en fremragende udsigt fra etage til det meste af Melbourne, og herfra kan man se mange af byens kendte seværdigheder. Man kan også besøge et mindre udendørs areal og glaskuben The Edge, der hænger ud fra bygningen.

   

  Flinders Street Station

  Flinders Street Station

  Flinders Street Station i Melbourne er det ældste af Australiens store stationsbyggerier. Stationen på Flinders Street er også landets ældste station, idet den banegårdsbygning på stedet blev opført allerede i 1854, hvor det første tog kørte til Sandridge, der er det nuværende Port Melbourne. Den voksende by og kratigt stigende trafik gjorde dog en udbygning nødvendig ikke så mange år senere.

  Beslutningen om et nyt stationsbyggeri blev truffet i 1882, og der blev holdt en arkitektkonkurrence om en ny banegård året efter. William Salways vinderforslag bestod af to separate bygninger i italiensk, men man gik ikke videre med byggeriet. Der blev i stedet udskrevet en ny designkonkurrence i 1899, hvor der kom 17 forslag ind.

  James Fawcett og H. P. C. Ashworth indsendte et forslag i overdådig fransk renæssance, og det blev valgte som vinder. I deres design var der en stor kuppel over hovedindgangen og et tårn ved Elizabeth Street. Byggeriet gik i gang i 1905, og efter fem års byggetid blev banegården officielt åbnet i 1910. Flinders Street Station blev straks et vartegn og ikon for Melbourne.

  Der er en særlig detalje, man kan lægge mærke til på indgangsfacaden under kuplen. Her er der en række ure, der blev installeret på den tidligere station i 1860erne for at vise afgangstider for tog i løbet af dagen. Urene blev løbende indstillet manuelt med en lang pind. Urene udgør i dag et ofte anvendt mødested i Melbourne, når man siger "I'll meet you under the clocks".

   

  Melbourne & Olympic Parks

  Melbourne & Olympic Parks er et område, hvor Melbournes største og mest kendte arenaer for flere sportskampe, koncerter m.v. ligger. I Melbourne Park spilles årets første Grand Slam-turnering i tennis, der er den traditionsrige Australian Open. Australian Open blev spillet første gang i 1905, og hovedbanen til turneringen er Rod Laver Arena, der blev bygget i 1988.

  Olympic Park er også interessant, idet området dannede rammen om de olympiske sommerlege, der blev afholdt i Melbourne i 1956. Man kan dog ikke længere se det olympiske atletikstadion, idet det blev revet ned i 2012. I dag kan man se Olympic Park OVal på det sted, hvor det olympiske stadion lå.

  I området kan man også se AAMI Park, der er et stadion fra 2010, hvor der primært spilles fodbold og rugby. Nord herfor ligger Melbourne Cricket Ground, hvor man kan besøge Australian Sports Museum. Museet er dedikeret australsk sport inden for mange sportsgrene, hvor man blandt andet kan se museets Hall of Fame.

   

  St. Paul's Cathedral, Melbourne

  Sankt Pauls Katedral
  St. Paul’s Cathedral

  St. Paul’s Cathedral er Melbournes anglikanske domkirke, og den er sæde for byens ærkebiskop. Kirken blev tegnet af arkitekten William Butterfield og opført i nygotisk stil. Katedralen blev indviet i 1891, og den var ved indvielsen den højeste bygning i Melbourne. På det tidspunkt dominerede kirkens tårne derfor byens skyline, hvilket har ændret sig markant i dag. Kirkespirene var i øvrigt ikke en af 1800-talskirken, idet de blev påbygget senere.

  St. Paul's ligger i centrum i Melbourne, og kirken blev faktisk bygget på netop det sted, hvor byens første gudstjeneste blev holdt. Den fandt sted i 1835, og dengang var beliggenheden i udkanten af byen på en markedsplads. Byen voksede i årtierne efter 1830erne, og grundstenen til St. Paul's Cathedral blev lagt i 1880. Bispesædet havde besluttet, at der skulle bygges en stor katedral som afløser for St James Old Cathedral, som man stadig kan se i Melbourne i dag.

  Stilen bærer klare træk fra nygotikken og fra visse engelske kirkebyggerier. Der er dog også en del dekorative elementer som i andre af tidens større byggerier, og kirkerummets farver og kontraster var typiske elementer i William Butterfields bygninger. Man kan således se et smukt og meget stemningsfuldt kirkerum med imponerende konstruktioner og smukke kunstværker.

   

  Sankt Jakob Gamle Katedral
  St James Old Cathedral

  St James Old Cathedral er Melbournes ældste bevarede kirke. Kirken blev opført fra 1839, og den er derved en af de få bygninger i byen, som daterer sig til tiden før guldfeberen i Victoria i 1851. Før St James Old Cathedral lå der en lille trækirke på hjørnet af William Street og Little Collins Street.

  Det var Charles La Trobe, der lagde grundstenen til kirken den 9. november 1839. Robert Russell tegnede som byens landmåler St James Church, der blev bygget af George Beaver. Kirken blev indviet i 1842, men den stod endnu ikke færdig på det tidspunkt. St James stod færdig i 1847, og året efter blev Melbourne et anglikansk bispesæde, og det gav kirken status af katedral.

  St James Old Cathedral var domkirke indtil 1891, hvor biskoppen flyttede til den nyindviede og større St. Paul's Cathedral. Siden da er St James Old Cathedral blevet flyttet fra sin oprindelige placering tæt på hjørnet af Collins Street og William Street, der var Melbournes centrum i 1840erne. Kirken blev lukket i 1913 og genåbnet på sit nuværende sted i 1914.

   

  Yarra River

  Flodsejlads
  River Cruise

  Melbourne er en storby, der ligger langs bredderne af floden Yarra River. Byen udviklede sig nord for floden i 1800-tallet, mens der i nyere tid er blevet bygget mange moderne kvarterer syd for floden i kvarteret Southbank og i Docklands. Begge steder kan man opleve fin arkitektur og mange af de højhuse, der dominerer Melbournes skyline.

  Man kan gå en tur i områderne, men kan man også tage på en flodsejlads, der giver mulighed for at se områderne langs Yarra River fra et nyt perspektiv. Floden går både gennem nogle af Melbournes mange grønne områder, tværs gennem de moderne kvarterer i centrum og til Southbank og det nyligt udviklede Docklands-område.

  Undervejs er der blandt andet udsigt til Melbournes højeste huse, broerne over Yarra River og til særlige seværdigheder som fx det tremastede træskib Polly Woodside, der ligger i en af byens originale historiske dokker. Polly Woodside blev bygget i 1885 og rekonstrueret til dens oprindelige stand. I dag er skibet indrettet som museum.

   

  Victorias Nationalgalleri
  National Gallery of Victoria

  National Gallery of Victoria er staten Victorias nationalgalleri, og det er en institution, der har udstillet kunstværker for Melbournes borgere siden 1861. Derved er museet det ældste kunstmuseum i både Melbourne og i hele Australien.

  På museet kan man blandt andet opleve en del international kunst, der kan ses i galleriets primære udstillingsbygning; NGV International på St Kilda Road. Her er der værker af mange verdensberømte kunstnere. Claude Monet, René Magritte, El Greco og Rembrandt er blandt dem, der er repræsenteret i de permanente udstillinger, og hertil kommer skiftende udstillinger.

  National Gallery of Victoria har også en afdeling fra australske værker. Det er Ian Potter Centre: NGV Australia, som ligger tæt på Federation Square. NGV Australia åbnede i 2002, og her er der blandt andet fokus på aboriginsk kunst. Man kan også følge en kronologisk udvikling i australsk kunst.

   

  Royal Botanic Gardens, Melbourne

  Den Kongelige Botaniske Have
  Royal Botanic Gardens

  Royal Botanic Gardens er Melbournes kongelige botaniske have, der anses for at være en af de smukkest anlagte i verden. Og det er også det indtryk, man får på en tur i haven, hvor der er et væld af forskellige planter, store plæner og skønne søer. Som bagtæppe til alt det grønne i haven kan man se Melbournes moderne skyskrabere, og det giver en spændende kontrast.

  Den botaniske have blev grundlagt i 1846, hvor man udlagde et 38 hektarer stort område syd for Yarra River til formålet. Haven blev anlagt, og i 1857 etablerede man National Herbarium of Victoria. Siden da er haven blevet løbende udviklet, så der i dag findes over 50.000 planter fordelt på tusindvis arter. Hertil kommer samlingen på National Herbarium.

   

  Den Kinesiske Bydel
  Chinatown

  Chinatown i Melbourne er et farverigt og festligt kvarter med centrum i den østlige ende af gaden Little Bourke Street, hvor der ligger en del kinesiske butikker og restauranter. De bliver drevet af nogle af byens kinesiske immigranter, hvis historie går tilbage til 1850ernes guldfeber i Victoria.

  Da der blev fundet guld i Victoria i 1851, kom der tilflyttere fra nær og fjern, og Melbourne voksede. Der kom også tusindvis af kinesere fra primært Hong Kong-området og det sydlige Kina. Little Bourke Street blev et sted, hvor man på gennemrejse efter guld kom forbi efter blandt andet forsyninger, og snart efter havde kinesere etableret mange forretninger.

  Melbournes Chinatown er den ældste kinesiske bydel i den vestlige verden, og fra starten udviklede den sig hurtigt. I 1859 var der 45.000 kinesere i Victoria, og det svarede til næsten 8,5 % af befolkningen. I dag sætter kinesere tydeligt præg på området, og der står blandt andet fire kinesiske porte i hhv. Russell Street, Swanston Street, Exhibition Street og Cohen Place. Man kan også se en statue af Sun Yat-sen og en kinesisk have.

   

  Old Melbourne Gaol

  Melbournes Gamle Fængsel
  Old Melbourne Gaol

  Old Melbourne Gaol er Melbournes ældste bevarede fængsel, og det er samtidigt et af de tidligste bygningsværker i byen. Det gamle hus blev opført fra 1839, og det blev åbnet som fængsel i 1845. Der var hurtigt trængsel i fængselscellerne, og guldfeberen fra 1851 gav yderligere travlhed. Derfor blev komplekset flere gange udbygget.

  Fængslet lukkede i 1924, og gennem de aktive havde der fundet 133 hængninger sted her. En af de mest kendte indsatte og hængte personer var den berygtede landevejsrøver Ned Kelly, der blev kendt som Manden med Jernmasken.

  I dag er Old Melbourne Gaol indrettet som museum, hvor man kan se bygningerne og skildringer af fængselslivet i 1800-tallet. I de lange cellegange kan man se en del effekter som fx Ned Kellys dødsmaske. Der bliver også arrangeret aftenture i den uhyggelige atmosfære, der er i den tidligere institution.

   

  Old Treasury Building Museum

  Old Treasury Building Museum er et museum, der beretter bredt om Melbournes historie, arkitektur, kultur og moderne livsstil. Gennem spændende udstillinger kan man opleve de tidlige opdagelser af John Batman, byens nærmest eksplosive vækst efter guldfeberen i Victoria og udviklingen til dagens metropol.

  Man kan også lægge mærke til selve museumsbygningen, der er interessant og af historisk interesse. Den blev opført 1858-1862 som den britiske australske kolonis nationalbank, Old Treasury Building, og man kan se de bevarede depotrum for Australiens guld. Det var den kun 19-årige John James Clarke, der tegnede bygningen.

   

  Melbourne Kunstcenter
  Arts Centre Melbourne

  Arts Centre Melbourne er et bygningskompleks, der er et centrum for diverse scenekunst. Der er flere scener i anlægget, hvor man blandt andet kan opleve teaterforestillinger, store operaopsætninger og udendørs koncerter. På dette sted har der været diverse underholdning siden begyndelsen af 1900-tallet, men komplekset i dag er af nyere dato.

  Det var arkitekten Roy Grounds, der designede Arts Centre Melbourne, og byggeret startede i 1973 med løbende indvielse af stedets teatre og koncertsale. Det er dog det høje spir, der er det mest karakteristiske ved byggeriet. Spiret stod oprindeligt færdigt i 1981, men man måtte rekonstruere det i 1996, og i dag er den 162 meter høje konstruktion et af kvarterets vartegn.

Ture fra byen

  Great Ocean Road

  Great Ocean Road

  Great Ocean Road er en smuk vejstrækning langs den sydvestlige kyst i staten Victoria. Vejen er 243 kilometer lang, og den forbinder byerne Torquay og Allansford ved Warrnambool. Man kan køre på en del af strækningen eller den hele, hvor man kommer gennem hyggelige byer og har udsigt til dejlige strande, skove og mageløse klippeformationer.

  Det var hjemsendte soldater fra 1. Verdenskrig, der anlagde Great Ocean Road fra 1919 til 1932. Vejen blev dedikeret faldne soldater i krigen, og dermed er strækningen formelt set et krigsmindesmærke. Før Great Ocean Road lå der mange små samfund, som der ikke var veje til, og med vejens anlæg blev adgangen til disse dele af Victoria forbedret.

  Der er mange ting at se undervejs. Klippeformationerne De Tolv Apostle/The Twelve Apostles er Great Ocean Roads vartegn. Ved den dramatiske og 70 meter høje klintekyst ligger de op til 45 meter høje klipper spredt som sten kastet ud i vandet. Apostlene, som disse monolitter kaldes, er blevet formet af havets bølger gennem de sidste 20 millioner år. Man kan opleve det smukke natursceneri fra flere velplacerede udsigtsplatforme.

  Vest for De Tolv Apostle kan man besøge kløften Loch Ard Gorge, hvis kyst gennem tiden har været berygtet for at forårsage mange grundstødninger for skibe. Det er også her, man kan se klippeformationen London Arch, der står som en bue i vandet. Indtil 1990 var London Arch landfast med endnu en bue, og dengang hed stedet London Bridge.

  Man kan med fordel også bruge en tur ad Great Ocean Road til at udforske denne del af Victoria og køre lidt videre end blev den smukke vejstrækning. Man kan blandt andet besøge byen Portland, der er den ældste europæiske bebyggelse i Victoria. Camperdown, Port Fairy og Queenscliff er andre seværdige byer. Man kan også prøve Otway Fly, der er et 600 meter langt stisystem, der går mellem trækroner i 25 meters højde. Vejen til Otway Fly går fra Apollo Bay på Great Ocean Road.

   

  Rippon Lea Estate

  Rippon Lea Estate er en smuk palæejendom, der er omgivet af skønne haver. Det var Frederick Thomas Sargood, der opførte palæet i 1868. Sargood-familien boede her indtil Fredericks død i 1903, og gennem årene havde de flere gange udvidet huset i samtidens victorianske stil. Husets tårn blev bygget i 1897, og det er et er palæets særkender.

  Palæets store attraktion er det victorianske hus og ikke mindst den omgivende have, der breder sig med smukke anlæg på mere end fem hektarer. Her er der blandt andet mange blomsterbede, en sø og et udsigtstårn, hvorfra der er en fin udsigt over anlægget.

   

  Ballarat

  Ballarat

  Ballarat er en by, der har spillet en stor rolle for Melbournes udvikling. Det var nemlig her, der blev fundet guld her i 1851, og det startede straks en guldfeber i Victoria. Der kom flere end 20.000 lykkeriddere til byen efter guldfundet, og Ballarat og hele regionen blev velstående.

  Ballarat var en boomtown, og den blev endda en kulturel og økonomisk rival til Melbourne i nogle år. Den store rigdom skabte også problemer, der kulminerede i 1854 med Eurekaoprøret i Ballarat, hvor guldgravere protesterede mod øgede betalinger til det britiske kolonistyre. Det var her, Eureka-flaget første gang blev anvendt.

  Guldfeberen ebbede med tiden ud, men Ballarat klarede transformationen fra boomtown til en moderne by i industrialderen godt. Der blev opført en række smukke bygninger som fx Her Majesty’s Theatre fra 1875 og Craig’s Royal Hotel fra 1862. På hotellet overnattede prins Alfred i 1867, da han som den første kongelige besøgte byen.

  I dag er Ballarat en af de største byer i Victoria, men den er alligevel meget mindre end metropolen Melbourne. Man kan se en række victorianske bygninger fra slutningen af 1800-tallet i Ballarats hyggelige gader; fx Town Hall fra 1870-1872, det gamle posthus fra 1864 og Ballarat Railway Station.

  Det måske mest kendte sted i byen er frilandsmuseet Sovereign Hill, hvor man har genskabt et miljø fra 1850ernes Ballarat. Sovereign Hill ligger på et stort område i forstaden Golden Point, og her kan man se nærmere på husene i Main Street, hestevogne, guldfeberen og jagten på guldet. Man kan også med et lille minetog ind i en mine.

   

  Phillip Island, Melbourne

  Phillip Island

  Phillip Island er en ø, der ligger syd for Melbourne. Den er opkaldt efter Arthur Phillip, der var den første guvernør i New South Wales. Øen er et populært udflugtsmål, og den er i dag landfast med det australske fastland ad en 640 lang bro mellem byerne San Remo og Newhaven.

  På Phillip Island er det store naturområde, hvor der blandt andet er mange fugle, pingviner og kænguruer, og på øens vestligste del ligger Australiens største sælkoloni.

  På Phillip Island kan man også opleve øens verdensberømte pingviners daglige ritual. Ved solnedgang på Summerland Beach kommer massevis af pingviner vandrende fra havet, over stranden og op til klitterne, hvor de overnatter på land. Dette syn er et tilløbsstykke for besøgende fra hele verden.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Byen grundlægges

  Melbourne-området har som det øvrige Australien været beboet gennem lang tid af landets oprindelige befolkning, aboriginerne.

  Den europæiske tilstedeværelse i området omkring det nuværende Melbourne startede med George Bass’ udforskning på havet i 1797, og tre år senere sejlede også James Grant rundt ved de sydøstlige australske kyster. I 1801 stævnede kaptajn John Murray som den første ind i Port Phillip Bay, og to år senere blev hele bugten udforsket af Charles Robbins og Charles Grimes. De sejlede ved den lejlighed også op ad Yarra-floden, og derved kom de til det område, der nu danner Melbournes centrale kvarterer.

  1803 blev også året, hvor den første europæiske bosættelse blev etableret. Det skete ved det nuværende Sorrento på Mornington-halvøen. Stedet blev dog rømmet efter kort tid, og der gik indtil 1834, før den næste bosættelse fandt sted i Victoria, og det var ved Portland.

  I 1835 sejlede den australske landmand og forretningsmand John Batman fra Tasmanien til mundingen af Yarra-floden, hvor han købte 2,430 km² land af aboriginerne. Sammen med briten John Pascoe Fawkner grundlagde Batman Melbourne, der blev opkaldt efter den britiske premierminister, William Lamb, der bar titlen 2nd Viscount Melbourne.

   

  Den første byplan

  I 1837 etablerede Robert Hoddle en byplan, han anlagde den nye by efter et stringent mønster med nøje udmålte og vinkelrette gader. Guvernør Gipps idé med dette var at få klargjort og solgt jord til byggeri så hurtigt som muligt. En kuriositet ved byplanen er de manglende pladser og torve, som blev udeladt efter Gipps ordre. Han mente, det kunne samle folk og dermed fremme demokratiske tanker.

  De følgende år gik det hurtigt. Gentagne gange blev der gennemført salg af jord i byen, og i 1838 blev havnen åbnet, hvilket startede en væsentlig immigration. Inden for næste årti blev der etableret flere offentlige institutioner, bl.a. et hospital. I 1836 boede her cirka 200 mennesker, mens tallet i 1850 nåede 25.000.

   

  Kolonien Victoria og guldfeber

  1851 blev skelsættende for Melbourne. Med byen som den centrale del blev Victoria skilt ud fra New South Wales og blev derved en selvstændig koloni. Umiddelbart efter blev der fundet guld i Ballarat vest for Melbourne, og det satte en kolossal guldfeber i gang.

  Guldfeberen medførte en eksplosiv vækst i immigrationen, og efter få års tilflytning boede her mere end 250.000 mennesker. I denne tid blev en tredjedel af verdens guld brudt i staten Victoria.

  Udviklingen fulgte med indbyggertallet og velstanden fra ikke mindst guldfundene. Der blev åbnet gasværk i 1852, og to år senere blev den første Flinders Street-banegård opført. Universitet, statsbibliotek, telegraf og et rådhus var blot nogle af de mange statelige bygninger, der blev opført i 1850’erne.

  Melbourne ekspanderede også stærkt på det kulturelle område. Byens museum blev grundlagt i 1855, og seks år senere blev det første hestevæddemål, Melbourne Cup, afholdt. Samme år dannede byen ramme for staten Victorias store udstilling.

  De sidste årtier af 1800-tallet fortsatte som en nærmest ubrudt vækstperiode. Indbyggertallet steg, og der blev hele tiden opført nye store offentlige og private bygningsværker. I 1885 blev den første kabelsporvognslinje igangsat, og i dag er Melbourne kendt for sine mange sporvogne. I perioden var Melbourne det industrielle og økonomiske centrum, og her lå de australske koloniers førende politiske administration.

   

  Australien bliver til

  Den nye nation, Commonwealth of Australia, blev etableret i 1901 med tiltrædelse af alle de australske stater. Både Sydney, der var vokset kraftigt og nød en stigende kommerciel succes og befolkningstilvækst, og Melbourne gjorde krav på at blive landets hovedstad. Som et kompromis valgtes Canberra, der ligger mellem de to storbyer. I Canberra skulle der opføres nye regeringsbygninger, og indtil parlamentet stod klart i 1927 var Melbourne den fungerende hovedstad.

  Første halvdel af 1900-tallet blev en hårdere tid end hidtil for byen og landet. Staten sendte mere end 100.000 soldater i kamp i 1. Verdenskrig, og senere kom den økonomiske depressionstid, der blev efterfulgt af 2. Verdenskrig, hvor australske soldater også var i kamp.

   

  Det moderne Melbourne

  Efter 2. Verdenskrigs afslutning ramte en ny immigrationsbølge Melbourne. I 1950-1960’erne kom der specielt mange grækere og italienere til byen, og de sætter fortsat deres præg på Melbourne. Udover internationaliseringen med den store immigration kom Melbourne også i verdens fokus, da de Olympiske Lege blev afholdt her i 1956.

  Fra 1970erne ankom mange asiater til Melbourne, og de seneste år har specielt folk fra Nordafrika bosat sig i den efterhånden særdeles internationale by, der har rundet 3,5 millioner indbyggere.

  I slutningen af 1900-tallet indledtes arbejdet med at omdanne de gamle og lidt nedslidte havneområder, Docklands, til et moderne og spændende miljø med aktiviteter og en række spisesteder. Moderne højhuse skød også op flere steder i byen, bl.a. langs Yarra-floden. Det er i dag blot nogle af mange dejlige steder i Melbournes åbne og sprudlende bydele.