Site logo
Se på kortet
 • Legislative Assembly of the Northern Territory, Mitchell Street, Darwin City Northern Territory, Australien

Læs om byen

Darwin er hovedstad i australske Northern Territory, og den er også territoriets største by. Darwins tætte afstand til Sydøstasien gør byen til en nem indgangsport til hele Australien.

Darwin ligger i troperne, og det gør klimaet varmt og med sæsonudsving mellem tørt og fugtigt vejr. Beliggenheden giver naturligt nok Darwin alle forudsætninger for turisme og adgang til en frodig natur.

I Darwin er der en række spændende oplevelser og seværdigheder. Naturen er en del af mange af oplevelserne, men her er også interessante museer, bygninger i kolonitidens stil, markeder og andet fra det moderne australske samfund.

Darwin er det nordlige udgangspunkt for Stuart Highway og jernbanen The Ghan mod syd gennem Alice Springs til Adelaide. De er begge unikke oplevelser, og ikke langt fra Darwin er det nationalparker m.v.

Topseværdigheder

  Lyons Hytte
  Lyons Cottage

  Lyons Cottage er et fint eksempel på tidlig arkitektur i Darwin, og det er da også den eneste tilbageværende bungalow i original kolonistil, der er tilbage i byen. Huset blev bygget som bolig for medarbejdere i British Australia Telegraph, og det kendes også under navnet BAT House.

  British Australia Telegraph var en vigtig institution, idet de varetog søkablerne, der forbandt England og Australien. Det var Harold Edward George Snell, der opførte Lyons Cottage i 1925 med brug af lokalt brudte sten. Byggestilen var meget lig den arkitektur, der også blev anvendt til britiske koloniboliger i fx Malaysia og Singapore.

   

  Regeringsbygningen
  Government House

  Government House blev opført i 1870-1871 som regeringsbygning i Darwin, og den er en af de bygninger, der er sluppet nænsomt gennem alle de cykloner, der har ramt byen gennem 1900-tallet. Huset er sæde og residens for den såkaldte administrator af Northern Territory. Det er en person, der bliver udpeget af Australiens generalguvernør som regeringens repræsentant i Northern Territory.

  Government House er det ældste bevarede hus med europæisk historie i Northern Territory. Huset er et eksempel på en victoriansk gotisk villa, der her blev tilpasset det lokale klima ved tilføjelsen af talrige skyggefulde verandaer. Bygningen ligger på 13.000 kvadratmeter skrånende natur i centrum af Darwins forretningsdistrikt på The Esplanade.

   

  Darwin Waterfront Precinct

  Darwin Waterfront Precinct er navnet på Darwins moderne havneområde, hvor der er en dejlig stemning. Der er også et væld af aktiviteter, man kan foretage sig. Området omfatter flere steder som Stokes Hill Wharf, Darwin Waterfront Lagoon, Darwin Convention Centre, spisesteder, et hotel og flere badesteder.

  Man kan fx gå en tur ad Stokes Hill Road til stedets mole, hvorfra der er en fin udsigt og mulighed for at fiske. Bag en indre mole ligger et lukket vandområde med en lille strand og et bølgebad. Området er lukket fra havet, så man kan bade sikkert uden besøg af fx krokodiller. Ved Darwin City Beach er der også plæner og legepladser.

   

  Darwin Botaniske Have
  Darwin Botanic Garden

  Darwin Botanic Garden er Darwins botaniske have, som med sin beliggenhed i troperne er et orgie af blomster og planter. Oprindeligt var stedet en sumpet eucalyptuslund, men er siden grundlæggelsen i 1886 blevet varieret beplantet.

  I begyndelsen blev haven etableret for blandt andet at afprøve forskellige planters mulighed for at gro i Darwins klima. Det blev også etableret udsmykkende havekunst, men desværre blev næsten 90 % af haven ødelagt under cyklonen Tracy i 1974. Siden da er haven heldigvis blevet smukt genplantet.

  Den botaniske have byder på en stor samling af nordlige australske monsunflora, som fx omfatter mangrover og skovplanter fra Tiwi-øerne. Haven har også en stor samling af indfødte og introducerede tropiske planter som blandt andet cycader, palmer, adansonia og ingefær.

   

  Fannie Bay Fængsel
  Fannie Bay Gaol

  Fængslet Fannie Bay Gaol er en af de væsentligste kulturhistoriske bygninger, der er bevaret i Northern Territory. Det var et fængsel, som var i anvendelse fra 1883 til 1979, hvor fangerne blev overført til et mere moderne fængsel i Berrimah.

  I dag er Fannie Bay Gaol indrettet som museum. På museet ser man naturligvis fængselsbygningerne og fængslets indretning og historie. Der var i mange år separate afdelinger for mænd og kvinder, og ved kvindefængslet var der også en have til beskæftigelse for fangerne.

Andre seværdigheder

  Det Gamle Domhus
  Old Court House

  Old Court House er Darwins forhenværende domhus og politistation. Den blev opført i 1884 som den første af sin slags i Northern Territory. Den fine bygning har gennem tiden huset forskellig administration; fx havde den australske flåde sæde her i 1942.

  Det var arkitekten John G. Knight, der tegnede bygningen, og stilen blev tilpasset Darwins tropiske klima med de brede skyggegivende verandaer. I dag står Old Court House som en af byens smukke gamle opførelser.

   

  Parlamentsbygningen
  Parliament House

  Parliament House er sæde for Northern Territorys parlament. Det stod færdigt i 1994 og ligger i samlingen af offentlige myndighedsbygninger omkring Liberty Square og State Square. Parlamentsbygningen er en af de store moderne opførelser i Darwin.

  Huset blev tegnet af arkitekten Tim Rogers og officielt åbnet af den australske generalguvernør. Inden åbningen havde parlamentets forsamlinger og møder fundet sted i forskellige bygninger i Darwin fra parlamentets grundlæggelse i 1948.

   

  Det Kinesiske Chung Wah Tempel
  Chinese Chung Wah Temple

  Chinese Chung Wah Temple er Darwins oprindeligt kinesiske tempel. Det blev opført til den stigende mængde kinesere, der kom til Darwin gennem 1800-tallet, og det står på gaden Esplanade ved siden af Old Court House.

  Det oprindelige tempel blev åbnet i 1887, men de nuværende tempelbygninger stammer fra 1977. Det skyldes, at de tidligere opførelser i templet blev ødelagt af cyklonen Tracy i 1974. Templet er fint og traditionelt opbygget, og i templet kan man besøge Chinese Museum.

   

  Northern Territorys Museum og Kunstgalleri
  Museum and Art Gallery of the Northern Territory

  Museum and Art Gallery of the Northern Territory er et museum, der nærmest kan betragtes som et nationalmuseum for Northern Territory. Museumsbygningen blev åbnet i 1981 af den australske generalguvernør. Det skete to år efter, at Northern Territory havde fået tildelt selvstyre.

  På museet kan man få et godt indblik i Darwin og Northern Territorys historie og kunst. Museet er Northern Territorys førende, og dets fine samlinger skildrer regionens natur-, kultur- og kunsthistorie. Blandt de mere kuriøse effekter er krokodillen Sweetheart, der var kendt for at angribe både i 1970erne.

   

  Darwin Militærmuseum
  Darwin Military Museum

  Darwin Military Museum er et militærmuseum på East Point i Darwin, hvor man kan gennemleve byens krigshistorie. En af de væsentligste begivenheder var de japanske bombninger under 2. Verdenskrig og samme krigs udstationering af cirka 110.000 soldater i og omkring Darwin.

  Museet blev etableret i 1965 af Royal Australian Artillery Association. Det skete på området East Point, hvor der lå bevarede dele af stedets fæstningsværker. Siden da er museets samlinger vokset til at give et godt og bredt indtryk af militærhistorie i det nordaustralske område.

   

  Darwin Railway Station

  Darwin Railway Station

  Darwin Railway Station er for en del besøgende det første møde med Darwin. Mange tager nemlig toget The Ghan, der kørte sin første tur fra Adelaide i 1929. Helt indtil 2004 gik jernbanen kun til Alice Springs, men siden da har The Ghan krydset det australske kontinent de 2.979 km mellem Adelaide i syd og Darwin i nord.

  The Ghan var dog ikke den første jernbane i Darwin. North Autralia Railway havde kørt 509 kilometer mellem Darwin og Birdum fra succesive åbninger 1889-1929 og indgik banens nedlæggelse i 1976. 28 år senere rullede det første godstog fra Adelaide ind på Darwin Railway Station i januar 2024. Måneden efter ankom The Ghan.

  Arbejdet med at anlægge The Ghan begyndte 1878 i byen Port Augusta i South Australia. Den oprindelige linje var smalsporet og fulgte telegraflinjen for Overland Telegraph Line. Forbindelsen og driften var med årene i stigende grad uregelmæssig, og i 1980 kunne man åbne en normalsporet jernbane mellem Tarcoola på den transaustralske jernbane og Alice Springs.

  Navnet The Ghan kommer fra de afghanske kameldrivere, der før jernbanens åbning opretholdt forbindelsen over kontinentet. I dag er The Ghan en fantastisk oplevelse, hvor man oplever variationen i den australske natur, og hvor man undervejs på en rejse kan tage på ture til højdepunkter langs strækningen.

Ture fra byen

  Litchfield National Park

  Litchfield National Park

  Litchfield National Park er en cirka 1500 km2 stor nationalpark, som ligger i området sydvest for byen Darwin. Parken blev etableret i 1986 og er opkaldt efter Frederick Henry Litchfield, der var en af pionererne inden for udforskningen af Northern Territory.

  På en tur til Litchfield National Park kan man opleve en rig flora og fauna. Parkens dyrearter tæller blandt andet kænguru, wallaby, possum og dingo, og Litchfield er levested for hundredvis af fuglearter som fx sorte glenter og andre rovfugle.

  Nationalparken er nemt tilgængelig fra fx Darwin, og på en tur kan man tage et kig på nogle af naturen højdepunkter. Det drejer sig fx om de smukke vandfald, der udgør Florence Falls, og andre smukke vandfald som Tolmer Falls og Wangi Falls. Man kan også se de idylliske søer Buley Rockholes.

   

  Kakadu National Park

  Kakadu National Park

  Kakadu National Park er et af de absolutte højdepunkter i Northern Territorys store og imponerende natur. Parken er et unikt naturområde, der ligger øst og sydøst for byen Darwin, og som byder på storslåede klippeformationer og en frodig flora og rig fauna på parkens 19.804 km2, der er optaget på UNESCO's verdensarvsliste.

  Aboriginere har boet i området gennem årtusinder, og de har i dag ejerskab over store dele af Kakadu National Park. En af de mest betagende oplevelser i nationalparken er aboriginernes hulemalerier under klippefremspringene ved Ubirr Rock og Nourlangie Rock. Her kan man se værker, som huleforskere mener er cirka 60.000 år gamle.

  Naturen er overvældende i den store park. De mange vådområder, flodsystemer og vandhuller er hjemsted for et enormt fugleliv, som man kan nyde en del af på en tur hertil. De sorte jabiru-storke spadserer stolte rundt blandt ænder og gæs, der virker helt uberørte af de lurende krokodiller, som også er en del af Kakadus fauna.

  Der er oplevelser dag og nat, for hovedparten af Australiens dyr er nataktive, og det kan man høre i Kakadu National Park. I skumringen kribler undergrunden, og natten får øjne. Wallabies, kænguruer og de små bandicoots giver natten lyd, indtil solopgangen ledsages af fuglekvidder i en skøn forening.

  Der er flere måder at besøge Kakadu National Park på. En af de populære ture er på en arrangeret tur fra Darwin, hvor man kommer til nogle af nationalparkens højdepunkter. De tæller normalt et af stederne Ubirr Rock eller Nourlangie Rock. Ofte kan man også spotte krokodiller ved Cahills Crossing eller på en flodsejlads, og der er også ture med aboriginsk kultur som fx et stop ved Warradjan Cultural Centre.

   

  Katherine Gorge

  Nitmiluk National Park

  Nitmiluk National Park er en næsten 3.000 kvadratkilometer stor nationalpark, der ligger nordøst for byen Katherine i Northern Territory. En del af parken ligger omkring Katherine Rivers løb, og det nok mest kendte sted i parken er Katherine Gorge, der ligger ganske tæt på indkørslen til parken fra netop Katherine.

  Katherine Gorge kendes også som Nitmiluk Gorge, og den er en dyb kløft, der ved Katherine Rivers kraft er blevet hugget ud i området sandsten. Nitmiluk Gorge består af tretten kløfter med forskellige fald. Under den tørre tid, der varer omtrent fra april til oktober, er vandet gennem kløften roligt de fleste steder og ideelt til fx kanosejlads.

  Der kan være ferskvandskrokodiller i de fleste dele af floden, da de yngler langs bredderne. Saltvandskrokodiller kommer jævnligt ind i floden i den våde sæson, hvor vandstanden er meget høj, og hvor vandet er meget uroligt end i den tørre tid. Derfor er der restriktioner på blandt andet svømning i denne sæson.

  Man kan starte en tur til Nitmiluk Gorge med et visit til parkens besøgscenter, som man kommer til langs vejen fra Katherine. På besøgscenter kan man lære mere om nationalparkens geologi og natur, og man kan også lære om aboriginernes historie i området. Man kan også tage sejlture gennem en del af kløften.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  Casuarina Square

  Trower Road 247, Casuarina
  casuarinasquare.com.au

   

  Mitchell Centre

  Mitchell Street

   

  The Galleria

  Smith Street Mall

   

  Indkøbsgader

  Smith Street Mall, Mindil Beach Sunset Markets, Mitchell Street

Med børn

  Badning

  Wave Lagoon
  Waterfront Precinct

   

  Krokodiller og krybdyr

  Crocosaurus Cove
  58 Mitchell Street
  crocosauruscove.com

   

  Krokodiller

  Crocodylus Park
  815 McMillans Road, Barrimah
  crocodyluspark.com.au

   

  Udendørs biograf

  Deckchair Cinema
  Jervois Road
  deckchaircinema.com

   

  Fisk

  Aquascene
  28 Doctors Gully Road
  aquascene.com.au

   

  Botanisk have

  Darwin Botanic Gardens
  200 Gardens Road
  nt.gov.au/leisure

   

  Dyre- og naturpark

  Territory Wildlife Park
  Cox Peninsular Road, Berry Springs
  territorywildlifepark.com.au

   

  Perler og perlefiskeri

  Australian Pearling Exhibition
  Stokes Hill Road

   

  Marine

  Indo Pacific Marine
  29 Stokes Hill Road, Wharf Precinct

Gode links
Historisk overblik

  Den europæiske tid på den australske nordkyst startede med hollændernes sejlads her i 1600-tallet. De tegnede de første europæiske kort og navngav nogle områder, fx Arnhem Land øst for Darwin.

  I 1839 stævnede det engelske skib HMS Beagle ind ved det nuværende Darwin, og anført af John Wickham gik de i land og opkaldte havnen efter videnskabsmanden Charles Darwin, der havde sejlet med om bord på HMS Beagle på en tidligere ekspedition.

  Det var dog først i 1869, at en egentlig bosættelse blev en realitet. 135 personer etablerede sig her, og de kaldte stedet Palmerston. Allerede året efter begyndte man at opstille telegrafpæle, som skulle gå fra Post Augusta på sydkysten via Darwin til resten af verden, og derved var byen strategisk vigtig.

  I 1880erne blev under rejsningen af telegrafpælene der fundet guld ved Pine Creek, og det fik befolkningstallet til at stige. Efter nogle årtier med fremgang blev byen officielt kaldt Darwin, Palmerston er i dag en af byens forstæder, anlagt i 1980erne.

  Den 19. februar 1942 angreb japanske fly Darwin. Flere hundrede mennesker blev dræbt og mange bygninger ødelagt. Angrebet var det første af en lang række i 1942-1943.

  Den næste store katastrofe ramte Darwin den 25. december 1974, da cyklonen Tracy hærgede byen, dræbte 71 mennesker og lagde 70 % af bygningerne i grus.

  På trods af Tracys og andre cykloners ødelæggelser gennem tiden er Darwin igen og igen blevet opbygget, og nu med større sikkerhed indbygget som beskyttelse mod naturkatastrofer. Darwin er med sine godt 110.000 indbyggere den største by på den australske nordkyst.