Site logo
Se på kortet
 • Fremantle Markets, Henderson Street, Fremantle Western Australia, Australien

Læs om byen

Fremantle er en af Western Australias dejlige byens langs kysten af Det Indiske Ocean. Den beliggenhed giver et væld af muligheder for rekreation og aktiviteter ved og i vandet; fx sejlture til Rottnest Island, badning og surfing.

Fremantles historie er interessant, og man kan se en del bygninger fra 1800-tallet, hvor byen blev grundlagt på cirka samme tid som storbyen Perth, som Fremantle er forstad og havneby til. Siden da er udviklingen gået stærkt, men i gadebilledet er der smukke og seværdigheder huse fra fx den victorianske tid.

Det marine liv som havneby præger Fremantle, og man kan tage på sejlture i havnen og ad Swan River, der forbinder Fremantle med Perth ad søvejen. En anden dejlig oplevelse er en tur med sightseeingvognen Fremantle Tram Tour, der kører forbi de vigtigste steder i byen.

På en tur til Fremantle er det naturligt også at besøge Perth, der er Western Australias storby. Skyskraberne kan ses på lang afstand, og her er der storbyoplevelser med shoppingcentre, forretningskvarterer og interessante museer, der skildrer egnens historie.

Topseværdigheder

  Town Hall, Fremantle

  • King's Square: Dette er Fremantles centrale plads, navngivet i 1833, og stedet, hvor gammelt møder nyt. Saint John’s Church blev opført i 1882, og byens smukke rådhus, Town Hall, i 1887.
  • Fremantle Prison: Det store fængsel, Fremantle Prison, er et af de store historiske monumenter i det vestlige Australien. Det blev opført i 1850’erne som det sidste i Australien af og til straffefanger.

  Fremantle Markets

  • Fremantle Markets: Byens gamle markedsbygning i victoriansk stil slog dørene op i 1897, og man kan fortsat opleve en skøn atmosfære i den gamle bygnings mange forretninger.
  • Western Australian Maritime Museum: Dette moderne og spændende søfartsmuseum beretter om Fremantles og regionens betydning som havneby og destination for søfarten.

Andre seværdigheder

  Fremantle Railway Station

  • Fremantle Station/Fremantle Railway Station: Kommer man med tog til Fremantle kan man allerede få et indtryk af den historiske charme på byens station. Den rummer mange flotte detaljer, bl.a. de grandiose toiletter.

  Fishing Boat Harbour, Fremantle

  • Fiskerihavnen/Fishing Boat Harbour: Atmosfæren omkring Fremantles gamle fiskerihavn er fantastisk. Man kan gå på molerne og nyde udsigten over vandet og til fiskerbådene.
  • Skibsvragsgalleriet/Shipwreck Galleries: På dette museum for det australske vestkysts skibsvrag kommer man gennem drabelige historier om opdagelsesrejser, handel, mytterier og katastrofer på havet.

  Round House, Fremantle

  • The Round House: The Round House er det vestlige Australiens ældste bygning. Bygningen blev opført 1830-1831. som et fængsel, men med otte celler viste det sig for småt.

Ture fra byen

  Perth, Australia

  • Perth: Byen Perth er hovedbyen og hovedstaden i staten Western Australia. Der er mange seværdigheder i byen; bl.a. spændende museer, moderne arkitektur og dejlige parker.
  • Swan Valley: Swan Valley er et stort vinområde, som blev opdyrket i 1800-tallet, da nybyggere sejlede op ad Swan River for at finde nye frugtbare jorde. Det vestlige Australiens mange solskinstimer giver en dejlig vin.

  Rottnest Island, Western Australia

  • Rottnest Island: Øen Rottnest Island er kendt for at have nogle af Australiens bedste strande og dykkerområder. I øens mange bugter kan man finde varmt og lavt vand, så alle svømmere kan være med.
  • Rockingham: Byen Rockingham er et dejligt sted, kendt for sine strande og mange maritime muligheder. Man kan tage på båd- eller fisketure fra havnen, og surfing er også populært her.
  • New Norcia: New Norcia er Australiens eneste klosterby. Den blev grundlagt af en gruppe benediktinermunke i 1846, og den giver med sine mange historiske bygninger et indtryk af tidligere spanske kolonier.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Fremantle Markets, Henderson Street/South Terrace, www.fremantlemarkets.com.au
  • Indkøbsgader: King’s Square, Essex Street, High Street, Market Street

Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Ud for Fremantle havde tre hollandske skibe ankret op allerede i 1696-1697. Det var ved Rottnest Island, som de navngav ved det tilfælde, ligesom hollænderne ved den lejlighed navngav Swan River, som de havde taget landkending af. 

  Fremantle blev grundlagt som den første by langs Swan River. Det var i 1829, hvor kaptajn Charles Fremantle hejste Storbritanniens flag som tegn på, at området var britisk, og at den nye bosættelse var grundlagt. Kort efter blev de første byggerier igangsat, bl.a. fængslet The Round House fra 1830-1831, der nu er den ældst bevarede bygning i Western Australia.

  Da kolonierne Fremantle og Perth fik tilsendt straffefanger for at udbygge bosættelserne, blev det store fængsel, Fremantle Prison etableret. I de følgende årtier blev der opført mange nye offentlige bygninger, hoteller og andre faciliteter, der hørte en ambitiøs havneby til.

  I 1891 blev Fremantles havn gravet dybere på initiativ af den irske ingeniør Charles Yelverton O’Connor. Dermed kunne byen besejles af større skibe, hvilket gav ny vækst til byen og til Perth, 20 km oppe ad Swan River. 

  Fremantle var under 2. Verdenskrig ubådsbase for de vestlige magter. Inden USA oprettede baser på Filippinerne, stævnede mere end 150 amerikanske, britiske og franske ubåde ud herfra.

  I takt med Perths vækst udviklede Fremantle sig også gennem 1900-tallet. Byen er dog meget mindre end den nærliggende hovedstad, og den har derved bevaret store dele af sit historiske centrum, hvor der ikke er blevet opført højhuse.

  I 1987 blev den prestigefyldte sejlads America’s Cup afholdt i Fremantle. Dermed blev byen vist frem for hele verden. I dag beskrives denne begivenhed på byens søfartsmuseum.