Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Et besøg i Canberra er et møde med mange af Australiens nationale institutioner med parlamentet, nationalmuseet og Australiens Krigsmindesmærke i spidsen. Mange store bygninger ligger i centrum, og de huser også flere museer som fx landets nationale portrætgalleri. En rundtur i landets parlament giver både fin information og et indblik i australsk politik.

Når man er på tur i Canberras gader, finder man hurtigt ud af, at gadenettet er anlagt i et særligt mønster og med særlige zoner. Selve byen er da også en designet hovedstad, der er anlagt efter en nøje udtænkt plan, der skulle vise storheden i den australske nation og dens formåen. Walter Burley Griffin stod i spidsen for byplanen, der har skabt fornemme paradegader, imponerende pladser, rekreative område og fine udsigtspunkter.

I Canberra blomstrer kulturlivet også med blandt andet en lang række museer, og både når det gælder gastronomi og indkøb, byder byen på et overflødighedshorn af muligheder. I området omkring London Circuit kan man finde gågader og indkøbscentre, og tæt herpå ligger det fine australske nationalmuseum.

Canberra er en by, der er meget flad i sin bygningsmasse, og det giver panoramakig over naturen som fx fra Mount Ainslie. Derfra kan man også se, at man aldrig er langt til oplevelser i den vidtstrakte natur, der begynder få minutter fra centrum af Canberra.

Topseværdigheder

  ANZAC Parade, Canberra

  • ANZAC Parade: ANZAC Parade er en pragtgade, der blev anlagt som mindemonument for de australske og newzealandske styrker, Australian and New Zealand Army Corps. Gaden ligger i en akse mellem det australske parlament og Australian War Memorial.
  • Australiens Krigsmindesmærke/Australian War Memorial: Dette er et monument til minde om de australiere, der gennem tiden er faldet i krig. Ud over et monumentalt bygningsværk, er stedet også indrettet som udstilling, militærmuseum og forskningscenter.

  Mount Ainslie, Canberra

  • Mount Ainslie: Bjerget Mount Ainslie er et 842 meter højt bjerg med et udsigtspunkt, hvorfra der er en formidabel udsigt over Canberra, Australian Capital Territory og til det omliggende New South Wales.
  • Australiens Nationalmuseum/National Museum of Australia: Dette museum skildrer flere sider af den australske historie, kultur og natur. De tre primære temaer er landets historie fra 1788, det omgivende miljø samt den oprindelige australske befolknings kultur.

  Australian Parliament

  • Parlamentsbygningen/Parliament House: Parliament House er det australske parlaments mødested. Den 9. maj 1988 åbnede dronning Elizabeth II det nye og nuværende Parliament House på toppen af Canberras Capital Hill. Man kan se parlamentets rum og sale på en rundtur.
  • Den Gamle Parlamentsbygning/Old Parliament House: Old Parliament House er navnet på Australiens tidligere regeringsbygning, som stod færdig i 1927. Den arkitektoniske stil er elegant simplificeret klassicisme, og huset ligger i en lige akse med det nuværende parlament.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Canberra her.

Andre seværdigheder

  National Gallery of Australia, Canberra

  • Australiens Nationalgalleri/National Gallery of Australia: På det australske nationalgalleri kan man stifte bekendtskab med kunstværker fra både australske og udenlandske kunstnere; fx af Alfred Sisley, Claude Monet og Jackson Pollock. Her er bl.a. scener fra de australske landskaber.
  • Det Nationale Portrætgalleri/National Portrait Gallery: På Det Nationale Portrætgalleri kan man hovedsageligt se en samling portrætter af kendte australiere, der hver især har udmærket sig på sit felt. Museets samling blev grundlagt 1998.

  National Carillon, Canberra

  • Det Nationale Klokkespil/National Carillon: National Carillon er et 50 meter højt klokkespil og monument, der var en gave fra den britiske regering til det australske folk i anledning af 50-året for Canberras status som hovedstad.
  • Den Kongelige Australske Mønt/Royal Australian Mint: Vil man gerne lære noget om mønter og møntprægning, så er Royal Australian Mint stedet. Mønten åbnede i 1965, og her præges alle australske mønter.
  • Questacon: Questacon er Australiens nationale videnskabs- og teknologicenter, et slags forenet museum og eksperimentarium. Her er flere hundrede interaktive udstillinger og noget for enhver, der er nysgerrig.

  Commonwealth Place, Canberra

  • Commonwealth Place: Commonwealth Place er et anlæg på den sydlige bred af søen Lake Burley Griffin. Der er et centralt, åbent område omgivet af rækker af flag fra lande med repræsentation i Australien. Man kan også nyde udsigten over den centrale sø herfra.
  • Blundells Hytte/Blundell’s Cottage: Blundells Hytte ligger på nordsiden af søen Lake Burley Griffin, og den stammer fra Canberras tidlige historie. Den er fra omkring 1860 og er i dag museum efter at have anvendt til beboelse op gennem 1900-tallet.

  National Capital Exhibition, Canberra

  • Den Nationale Hovedstadsudstilling/National Capital Exhibition: Denne udstilling viser byen Canberras historie som australsk hovedstad og symbol på landets samling med kultur, befolkning, arkitektur, design og begivenheder.
  • Johannes Døberen Kirke/Church of Saint John the Baptist: Church of Saint John the Baptist er en anglikansk kirke, der blev indviet i 1845. Den er byens ældste og stammer således fra det tidlige Canberra.

  Captain Cook Memorial Jet, Canberra

  • Kaptajn Cook Mindespringvand/Captain Cook Memorial Jet: Captain Cook Memorial Jet er en vandkanon i søen Lake Burley Griffin, der med en springvandsstråle på fuld styrke når en højde på 152 meter.
  • Australiens Nationale Botaniske Have/Australian National Botanic Gardens: Den botaniske have i Canberra rummer landets største samling australsk flora. Haven blev planlagt i 1930erne, og de første træer blev plantet i 1949.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Canberra her.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Den europæiske ankomst
  Den europæiske bosættelse i Canberra startede i 1820erne, forinden boede her folk fra Australiens oprindelige befolkning, aboriginerne. Fire bosættelsesekspeditioner kom til området mellem 1820 og 1824, og den første bygning var et hus på Acton Peninsula, der ligger meget tæt på det nuværende centrum.

  Gennem 1800-tallet kom flere nybyggere hele tiden til, i starten tilskyndet af ansættelse på allerede etablerede farme. Større offentlige bygninger skød med tiden op, fx den endnu bevarede Johannes Døberen Kirke fra 1845.

  Den nye hovedstad
  Med etableringen af føderationen i Australien blev der brug for en fælles hovedstad. Både Sydney og Melbourne gjorde krav på denne status, men der måtte indgås et kompromis. Resultatet blev, at en ny hovedstad skulle etableres i en del af provinsen New South Wales, men den måtte ikke ligger tættere end 100 miles (160 kilometer) på Sydney.

  Landmåleren Charles Scriveners arbejde afgjorde i 1908, at Canberra skulle gøres til landets nye hovedstad, og landområdet Australian Capital Territory blev skilt ud fra New South Wales og givet til den føderale regering, der etablerede det som hovedstadsområdet.

  Udbygningen af hovedstaden
  12. marts 1913 fik Canberra sit nuværende navn. Det skete under en ceremoni på Capital Hill, der dengang hed Kurrajong Hill. Begivenheden har født den såkaldte Canberra Day, der falder på den anden mandag i marts og som markerer hovedstadens grundlæggelse.

  Canberra blev valgt som kommende hovedstad på et tidspunkt, hvor den på ingen måde rummede faciliteterne til det. Derfor skulle et helt nyt design udtænkes fra grunden.

  I en international arkitektkonkurrence i 1910 blev der søgt en overordnet byplan for Canberras mange nye institutioner, der blandt andet skulle tælle landets parlament og højesteret. Walter Burley Griffins plan blev valgt, og i 1913 startede de store anlægsarbejder.

  Fra hovedstad til storby
  Den føderale regering flyttede til byen i 1927, da en midlertidig parlamentsbygning stod klar. 1930ernes depression og 2. Verdenskrig forsinkede eller reviderede den planlagte udbygning, blandt andet er tiltænkte store anglikanske og katolske katedraler ikke blevet bygget.

  Efter 2. Verdenskrig blev mange regeringskontorer flyttet fra Melbourne til Canberra, da udviklingen af byen som en fuldt funktionsdygtig hovedstad blev tilendebragt. I dag kan man på et bykort tydeligt se den planlagte bys linjer med den såkaldte Parlamentariske Trekant som primære akser.

  Canberra i dag
  I dag er Canberra vokset støt med både mange australske tilflyttere, men også det internationale Australien med alverdens diplomatiske repræsentationer. Det er en by, der matcher andre hovedstæders internationale perspektiv, og flere gange har den været i verdens centrum.

  Under de olympiske lege i Sydney i år 2000 var Canberra vært for kampe i legenes fodboldturnering. De blev spillet på Bruce Stadium, som blandt andet er hjemsted for rugbykampe. Canberra er selvsagt også Australiens politiske hjerte, hvor landets bindes sammen gennem det parlamentariske arbejde, men også af begivenheder, der fejrer milepæle i landets historie.