Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Canberra er hovedstad i Australien, og den er et møde med mange af Australiens nationale institutioner med parlamentet, nationalmuseet og Australian War Memorial i spidsen. Der ligger mange store bygninger ligger i centrum, og de huser også flere museer som fx landets nationale portrætgalleri. En rundtur i landets parlament giver både fin information og et indblik i australsk politik.

Når man er på tur i Canberras gader, finder man hurtigt ud af, at gadenettet er anlagt i et særligt mønster og med særlige zoner. Selve byen er da også en designet hovedstad, der er anlagt efter en nøje udtænkt plan, der skulle vise storheden i den australske nation og dens formåen. Walter Burley Griffin stod i spidsen for byplanen, der har skabt fornemme paradegader, imponerende pladser, rekreative område og fine udsigtspunkter.

I Canberra blomstrer kulturlivet også med blandt andet en lang række museer, og både når det gælder gastronomi og indkøb, byder byen på et overflødighedshorn af muligheder. I området omkring London Circuit kan man finde gågader og indkøbscentre, og tæt herpå ligger det fine australske nationalmuseum.

Canberra er en by, der er meget flad i sin bygningsmasse, og det giver panoramakig over naturen som fx fra Mount Ainslie. Derfra kan man også se, at man aldrig er langt til oplevelser i den vidtstrakte natur, der begynder få minutter fra centrum af Canberra.

Topseværdigheder

  ANZAC Parade, Canberra

  ANZAC Parade

  ANZAC Parade er en pragtgade, der blev anlagt som mindemonument for de australske og newzealandske styrker, der deltog i 1. Verdenskrig. Disse kaldes ANZAC, der står for Australian and New Zealand Army Corps. Beplantningen langs gaden blev foretaget som symbol på de to nationers folk, og derfor kan man se lave hebe-buske fra New Zealand og australske eukalyptustræer.

  Den lange gade stækker sig mellem søen Lake Burley Griffin og Australian War Memorial, og den bliver anvendt til forskellige ceremonier og parader, ikke mindst på mindedagen ANZAC Day den 25. april. ANZAC Day markerer tidspunktet for styrkernes første ankomst til Gallipoli i Tyrkiet den 25. april 1915. Efter otte måneders kampe mod de tyrkiske osmanner, der var anført af Kemal Atatürk, havde Australien mistet over 8.000 soldater og New Zealand flere end 2.700.

  I siderne langs ANZAC Parade kan man i dag se en række mindesmærker. Disse er blandt andet blevet opstillet til minde om Australiens flyvevåben og for relationerne mellem Australien og New Zealand.

   

  Australian War Memorial, Canberra

  Australiens Krigsmindesmærke
  Australian War Memorial

  Australian War Memorial er et monument til minde om de australiere, der gennem tiden er faldet i krig. Stedet står som et monumentalt bygningsværk, men området er også indrettet som udstilling, militærmuseum og forskningscenter. Man får et indsigtsfuldt indtryk af de forhold, der har gjort sig gældende i landets krigshistorie, ved et besøg her.

  Monumentet ligger smukt placeret på aksen mellem Parliament House og ANZAC Parade mod sydvest og bjerget Mount Ainslie mod nordøst. På den måde er det store mindemonument et meget synligt bygningsværk fra store dele af Canberra.

  Idéen til Australian War Memorial fremkom under 1. Verdenskrigs kampe i Frankrig. Der blev udskrevet en arkitektkonkurrence i 1927, men man fandt ingen vinder i den. Emil Sodersten og John Crust fra Sydney blev dog valgt til at arbejde videre ud fra deres forslag, og i 1941 stod mindemonumentet færdigt.

  Selve monumentet blev bygget omkring en åben gård, hvor buegange på hver side leder til selve Mindehallen/Hall of Memory, der ligger under stedets kuppel. I Hall of Memory kan man se den ukendte australske soldats grav, og glasmosaikker i rummet afbilleder militærets forskellige værn og funktioner samt de kvaliteter, australske soldater repræsenterer.

  I den åbne gård er der en mindedam og en evig flamme, mens der i buegangene er mindetavler med navnene på de over 100.000 australske soldater, der er faldet i tjeneste gennem historien.

  Kompleksets grundplan har form som et kors, og stilen var inspireret af byzantinsk arkitektur og har desuden præg af samtidens art deco. I de store sale på hver side Hall of Memory er der udstilling af blandt andet militært isenkram fra ikke mindst 1900-tallets to verdenskrige. Man kan blandt andet se et Lancaster-bombefly og tyske Messerschmidt-fly. I salen Hall of Valour kan man se flere end 60 af de Victoriakors, som australske soldater er blevet dekoreret med gennem tiden.

  På plænen vest for Australian War Memorial kan man se en skulpturhave. Her kan man gå en lille spadseretur og se både skulpturer og forskelligt militærudstyr.

   

  Mount Ainslie, Canberra

  Mount Ainslie

  Mount Ainslie er et 842 meter højt bjerg, der står i udkanten af Canberra. Med den højde når bjerget 287 meter højere end vandspejlet i søen Lake Burley Griffin i Canberras centrum. Mount Ainslie blev opkaldt efter James Ainslie, der levede ti år i Canberra i 1820-1830erne, og det er en del af Canberra Nature Park, som består af en række beskyttede naturområder i hovedstadsområdet Australian Capital Territory.

  På Mount Ainslie kan man besøge et udsigtspunkt, hvorfra der er en formidabel udsigt over Canberra, Australian Capital Territory og til det omliggende New South Wales. Man kan køre hertil eller gå ad den til formålet anlagte vandresti, der udgår fra området ved Australian War Memorial.

   

  Australiens Nationalmuseum
  National Museum of Australia

  National Museum of Australia åbnede i 2001, og gennem en teknologisk moderne udstilling skildres flere sider af den australske historie, kultur og natur. De tre primære temaer er landets historie fra 1788, interaktionen med det omgivende miljø samt den oprindelige australske befolknings kultur.

  Museumsbygningens design blev bygget som symbol på reb, der er bundet sammen, og museet repræsenterer knuden, der binder alle ender sammen på samme måde som den australske historie, der er sammensat af mange enkelthistorier. Både i det ydre og indre bliver man da også mødt af spændende arkitektoniske rammer om udstillingen.

   

  Australian Parliament

  Parlamentsbygningen
  Parliament House

  Parliament House er det australske parlaments mødested. Det føderale parlament mødtes i Melbourne fra landets grundlæggelse i 1901 til 1927, og i årene 1927-1988 blev møderne holdt i Canberras nu benævnte Old Parliament House, der kan ses fra den nuværende parlamentsbygning.

  Det var dronning Elizabeth II, der åbnede det nye og nuværende Parliament House på toppen af Canberras Capital Hill. Det skete den 9. maj 1988, og beslutningen om det nye byggeri var truffet ti år tidligere i 1978.

  Der blev udskrevet en arkitektkonkurrence om det nye parlament, og den indbragte 329 forslag fra 28 lande. Vinderprojektet, der blev realiseret, byggede det meste af bygningen ind i bakken på stedet. Parlamentets centrale del har også en vis lighed med Old Parliament House, der ligger umiddelbart nordøst herfra. Se fra oven var formen inspireret af de australske boomeranger.

  Parlamentet har to kamre, som hedder Repræsentanternes Hus/House of Representatives og Senatet/Senate. De henholdsvis grønne og røde farver kommer fra de to tilsvarende kamre i Londons Palace of Westminster. De engelske farver blev dog justeret for at symbolisere grønne eukalyptusblade og den røde jord i den australske outback.

  På toppen af Parliament House vajer det australske flag i en 81 meter høj flagstang. Stangen vejer 220 ton og blev produceret i rustfrit stål fra Newcastle i New South Wales.

  Der er offentlig adgang til hovedparten af salene og rummene i Parliament House, og det gælder også taget med flagstangen. På en rundtur kan man ud over de politiske gange se nogle af de flere tusind kunstværker, der er i bygningen.

  Man kan fx se mosaikken Mødested/Meeting Place ved indgangen, der blev udført af Michael Tjakamarra Nelson. Og i Great Hall kan man se et 20 meter langt værk af Arthur Boyd.

   

  Old Parliament House, Canberra

  Den Gamle Parlamentsbygning
  Old Parliament House

  Old Parliament House er navnet på Australiens tidligere regeringsbygning, som stod færdig i 1927. På det tidspunkt flyttede den føderale administration hertil fra Melbourne, og bygningen var landets politiske centrum indtil 1988, hvor den nuværende parlamentsbygning blev indviet.

  Old Parliament House hed tidligere Provisional Parliament House, fordi det fra starten var tiltænkt som et provisorisk hjemsted for landets politiske repræsentanter. Arkitekten bag bygningen var John Smith Murdoch, og stilen var simplificeret klassicisme, som blev hyppigt anvendt ved regeringsbyggerier i Canberra i 1920erne og 1930erne.

  Indvendigt er der nogle fornemme sale som fx den centralt placerede Kongesal/King’s Hall, der blev navngivet efter kong George V. Der er en statue i kongen i salen. Fra King’s Hall er der adgang til parlamentets to kamres nu tidligere mødesale.

  På hver side af Old Parliament House blev der i sin tid etableret en have, hvor politikere fra henholdsvis Repræsentanternes Hus og Senatet kunne tage en spadseretur. De blev i 2004 genåbnet som De Nationale Rosenhaver/National Rose Gardens.

  Der er indrettet et museum for det australske demokrati i bygningen, The Museum of Australian Democracy. Museet beskriver landets udvikling mod dagens demokrati, og det er et museum, der generelt beskriver den politiske historie i Australien.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Canberra her.

Andre seværdigheder

  National Gallery of Australia, Canberra

  Australiens Nationalgalleri
  National Gallery of Australia

  På det australske nationalgalleri kan man stifte bekendtskab med kunstværker af både australske og udenlandske kunstnere. I de mange enkelte udstillinger på museet kan man blandt andet se værker af Alfred Sisley, Claude Monet og Jackson Pollock samt landets egne kunstnere som Albert Tucker og Arthur Boyd. Her er også en samling kunst af aboriginere; man kan fx opleve værket Aboriginal Memorial, der består af 200 udsmykkede træstammer.

  Uden for museet kan man tage en tur i den flotte skulpturpark, hvor man kan se en række værker af forskellige kunstnere. I skulpturparken er plantevalget naturligt nok arter, der er hjemmehørende i Australien.

  Galleriet blev etableret i 1967, og museumsbygningen blev opført fra 1973. Den arkitektoniske stil var og er brutalisme, og institutionen blev åbnet af dronning Elizabeth II i 1982. Siden da er museet blevet udvidet flere gange.

   

  Det Nationale Portrætgalleri
  National Portrait Gallery

  På Det Nationale Portrætgalleri kan man hovedsageligt se en samling portrætter af kendte australiere, der hver især har udmærket sig på sit felt. Museets samling blev grundlagt 1998, og indtil 2008 blev den opbevaret i blandt andet Old Parliament House.

  I 2008 åbnede den nuværende museumsbygning, der gav de mange portrætter nye, spændende arkitektoniske rammer. Museumsbygningen blev tegnet, så den tager udgangspunkt i geometrien, som Walter Burley Griffin også benyttede til det overordnede layout for den australske hovedstad, da den blev anlagt.

   

  National Carillon, Canberra

  Det Nationale Klokkespil
  National Carillon

  National Carillon er et 50 meter højt klokkespil og monument, der var en gave fra den britiske regering til det australske folk i anledning af 50-året for Canberras status som hovedstad. I monumentet er der 55 bronzeklokker, der hver vejer mellem syv kilo og seks ton.

  National Carillon står på den lille ø Aspen Island i Lake Burley Griffin, der er en kunstig sø, som blev opkaldt efter Walter Burley Griffin, som vandt designkonkurrencen for Canberra som ny hovedstad. Øen er forbundet til søbredden ad en gangbro. Klokkespillets kimen kan høres fra lang afstand i byen.

   

  Den Kongelige Australske Mønt
  Royal Australian Mint

  Royal Australian Mint er stedet for alle, der gerne vil lære noget om mønter og møntprægning. Mønten åbnede i 1965, og her præges alle australske mønter. Fra observationsdækket kan man blandt andet følge med i selve produktionen, og man kan også se en interessant møntsamling, som giver pengene perspektiv i den australske historie.

  Før åbningen af den australske mønt i Canberra blev australske mønter slået på Sydney Mint, Melbourne Mint og Perth Mint. Som sådan var Royal Australian Mint den første mønt i Australien, der var uafhængig af den britiske kongelige mønt i Det Forenede Kongerige, som var en britisk regeringsenhed.

   

  Questacon

  Questacon er navnet på Australiens nationale videnskabs- og teknologicenter, der er et slags forenet museum og eksperimentarium. Man kan se og opleve flere hundrede interaktive udstillinger, og blandt de mange oplevelser er der en rutsjebanesimulator, et videnskabsteater og området MiniQ, der er indrettet for babyer og mindre børn.

  Questacons historie går tilbage til 1986, hvor centret startede som et projekt under Australian National University. Questacons bygning åbnede i 1988 som en gave fra Japan i forbindelse med fejringen af 200-året for ankomsten af den første flåde med britiske straffefanger til de nye kolonier.

   

  Commonwealth Place, Canberra

  Commonwealth Place

  Commonwealth Place er et anlæg på den sydlige bred af søen Lake Burley Griffin. Det er et centralt, åbent område, som er omgivet af rækker af flag. Det mest iøjnefaldende på Commonwealth Place er den lange række flagstænger, hvor man kan finde et flag for hvert af de lande, der opretholder en diplomatisk mission i den australske hovedstad. Mellem flagene kan man se Speakers Square, der udgør den centrale del af anlægget.

  Walter Burley Griffin var Canberras byplanlægger, da den nye australske hovedstad skulle etableres, og han havde allerede dengang tænkt sig et folkets forum langs søbredden. Med Commonwealth Place blev denne tanke realiseret i 2005.

   

  Blundells Hytte
  Blundell’s Cottage

  Blundells Hytte ligger på nordsiden af søen Lake Burley Griffin, og den stammer fra Canberras tidlige historie. Hytten blev opført omkring 1860 som bolig for arbejdere på Duntroon-farmen.

  I dag er Blundells Hytte indrettet som museum for pionererne i området, og både huset og museet er en oplevelse af 1800-tallets Australien, hvor europæere etablerede og drev kolonier i det nyfundne land. Det var før, Canberra blev det nye lands hovedstad, og således er huset et eksempel på provinslivet i en koloni langt væk fra London og England.

   

  National Capital Exhibition, Canberra

  Den Nationale Hovedstadsudstilling
  National Capital Exhibition

  National Capital Exhibition er en udstilling, der viser byen Canberras historie som australsk hovedstad og som symbol på landets samling. Kultur, befolkning, arkitektur, design og begivenheder er alle elementer, der har været med til at forme byen, og de er nogle af de ting, man kan få en indsigt i på stedet.

  Man kan se også lære om Walter Burley Griffins overordnede byplan for Canberra, der tager udgangspunkt i geometrien og områdets naturlige elementer. Men kan også se spændende udstillinger om den oprindelige befolkning, der boede i området før den europæiske bosættelse.

  National Capital Exhibition ligger i det grønne område kaldes Commonwealth Park, der som rekreativt område var med i Walter Burley Griffins plan for etableringen af Canberra.

   

  Johannes Døberen Kirke
  Church of Saint John the Baptist

  Church of Saint John the Baptist er en anglikansk kirke, der blev indviet i 1845. Den er byens ældste og stammer således fra det tidlige Canberra. På denne tid var byen mange årtier fra at blive hovedstad, og derfor står kirken med kirkegården som et symbol på pionererne, der bosatte sig og opdyrkede området omkring Canberra.

  Der ligger også en tilhørende skolebygning ved kirken. Den stammer fra samme år som kirken selv. Skolen er indrettet som museet Schoolhouse Museum, hvor man kan opleve stemningen fra nybyggernes landlige skolestuer.

   

  Captain Cook Memorial Jet, Canberra

  Kaptajn Cook Mindespringvand
  Captain Cook Memorial Jet

  Captain Cook Memorial Jet er en vandkanon, der står i søen Lake Burley Griffin. Vandkanonen har en springvandsstråle, der på fuld styrke når en højde på 147 meter. Anlægget blev indviet af dronning Elizabeth II i 1970 som markering af 200-året for Captain Cooks opdagelse af den australske østkyst.

  Man kan naturligvis se Captain Cook Memorial Jet fra mange steder rundt omkring Lake Burey Griffin. Et godt og relevant sted er Regatta Point, hvor man også kan se mindegloben Captain Cook Memorial Globe, der viser ruterne for Cooks tre opdagelsesrejser.

   

  Australiens Nationale Botaniske Have
  Australian National Botanic Gardens

  Australian National Botanic Gardens er en botanisk have i Canberra, der rummer landets største samling australsk flora. Haven blev planlagt i 1930erne, og de første træer blev plantet i 1949. Haven har i dag den største samling af australsk flora i landet.

  Man kan nyde flere end 5.500 forskellige planter, som blandt andet giver gode indtryk af regnskovene i det østlige Australien, ørkenens planter, Sydney-regionens planter og variationen i eukalyptustræer. Haven er i sig selv smukt beliggende i det kuperede landskab på Black Mountain.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Canberra her.

Ture fra byen

  Tidbinbilla Nature Reserve, Australien

  Tidbinbilla Nature Reserve

  Tidbinbilla Nature Reserve er et cirka 55 kvadratkilometer stort naturreservat, der ligger sydvest for den australske hovedstad Canberra. Området består af en stor dalbund og de omkringliggende bjerge. Siderne af dalen er stejle, mens de nedre skråninger er delvist ryddet med en betydelig historie med aboriginsk og europæisk brug.

  Tidbinbilla-bjerget menes at have været brugt til aboriginernes indvielsesceremonier, og ordet tidbinbilla kommer da også af ordet Jedbinbilla, der betyder stedet, hvor drenge bliver til mænd. Der er kendte aboriginske steder ved Tidbinbilla. De omfatter blandt andet Birriagi Rock Shelter, som er det ældste aboriginske sted i Australian Capital Territory.

  Den første del af naturreservatet blev udlagt til formålet i 1936, og siden da er parkområdet blevet udvidet flere gange. Med tiden blev der blandt andet etableret et område for koalaer, og i dag er Tidbinbilla Nature Reserve et sted med en smuk natur, hvor man kan møde mange australske dyr som fx kænguru, wallaby, næbdyr, emu og koala.

   

  Batemans Bay

  Batemans Bay er en by, der ligger langs South Coast-regionen i den australske stat New South Wales. Det er på dette sted, at Clyde River munder ud i Batemans Bay og Det Tasmanske Hav. Batemans Bay er en relativt lille by, men den er et velbesøgt turistmål, hvor ikke mindst folk fra hovedstaden Canberra nyder en tur ved vandet.

  Områdets europæiske historie startede den 22. april 1770, hvor James Cook udforskede og navngav bugten Batemans Bay. Gennem 1800-tallet udviklede blandt andet østersindustrien sig her, og den europæiske bosættelse af Batemans Bay startede for alvor i 1880erne, hvor byen blev etableret i 1885.

  Byen er ganske hyggelig at gå rundt i. Centrum ligger på den sydlige bred af Clyde River tæt på Batemans Bay Bridge. I byen er der også flere strande, mulighed for sejlture, surfing og mange andre aktiviteter. Man kan fx tage på vandreture i naturen omkring byen. Det kan være en tur til North Head eller langs havet syd for centrum.

   

  Mount Kosciuszko, Australien

  Mount Kosciuszko

  Mount Kosciuszko er navnet på det højeste bjerg på det australske fastland. Det er 2.228 meter højt og opkaldt efter polakken Tadeusz Kosciuszko fra 1700-tallet. Navngivningen skyldtes, at det var polakken Paweł Edmund Strzelecki, der udforskede Mount Kosciuszko i 1840.

  Bjerget er toppen af et bjerrigt område, hvor der er mange skønne panoramaudsigter, og man kan relativt nemt komme til selve toppen af det, som man normalt tænker på som Australien. Det er nemlig kun Mawson Peak på Heard Island, der er et eksternt australsk territorium, som er højere end Mount Kosciuszko.

  For at tage turen til toppen kan man køre til Charlotte Pass, hvor der er en parkeringsplads og begyndelsen på vandre- og cykelstien mod bjergtoppen. Det er en tur på cirka ni kilometer hver vej ad et let stigende terræn. Man oplever naturligvis den australske natur på vejen til toppen, hvor der er en markering af det højeste punkt.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn

  Fugle

  Canberra Walk-in Aviary
  Federation Square, O’hanlon Place, Nicholls

   

  Park

  Cockington Green Gardens
  Gold Creek Road 11, Nicholls
  cockingtongreen.com.au

   

  Videnskab

  CSIRO Discovery
  North Science Road
  csiro.au

   

  Zoo og akvarium

  National Zoo & Aquarium
  Scrivener Dam, Lady Denman Drive, Yarralumla
  zooquarium.com.au

   

  Videnskab

  Questacon

  King Edward Terrace
  questacon.edu.au

   

  Natur

  Tidbinbilla Nature Reserve
  Paddys River Road
  tams.act.gov.au

Gode links
Historisk overblik

  Den europæiske ankomst

  Den europæiske bosættelse i Canberra startede i 1820erne, forinden boede her folk fra Australiens oprindelige befolkning, aboriginerne. Fire bosættelsesekspeditioner kom til området mellem 1820 og 1824, og den første bygning var et hus på Acton Peninsula, der ligger meget tæt på det nuværende centrum.

  Gennem 1800-tallet kom flere nybyggere hele tiden til, i starten tilskyndet af ansættelse på allerede etablerede farme. Større offentlige bygninger skød med tiden op, fx den endnu bevarede Johannes Døberen Kirke fra 1845.

   

  Den nye hovedstad

  Med etableringen af føderationen i Australien blev der brug for en fælles hovedstad. Både Sydney og Melbourne gjorde krav på denne status, men der måtte indgås et kompromis. Resultatet blev, at en ny hovedstad skulle etableres i en del af provinsen New South Wales, men den måtte ikke ligger tættere end 100 miles (160 kilometer) på Sydney.

  Landmåleren Charles Scriveners arbejde afgjorde i 1908, at Canberra skulle gøres til landets nye hovedstad, og landområdet Australian Capital Territory blev skilt ud fra New South Wales og givet til den føderale regering, der etablerede det som hovedstadsområdet.

   

  Udbygningen af hovedstaden

  12. marts 1913 fik Canberra sit nuværende navn. Det skete under en ceremoni på Capital Hill, der dengang hed Kurrajong Hill. Begivenheden har født den såkaldte Canberra Day, der falder på den anden mandag i marts og som markerer hovedstadens grundlæggelse.

  Canberra blev valgt som kommende hovedstad på et tidspunkt, hvor den på ingen måde rummede faciliteterne til det. Derfor skulle et helt nyt design udtænkes fra grunden.

  I en international arkitektkonkurrence i 1910 blev der søgt en overordnet byplan for Canberras mange nye institutioner, der blandt andet skulle tælle landets parlament og højesteret. Walter Burley Griffins plan blev valgt, og i 1913 startede de store anlægsarbejder.

   

  Fra hovedstad til storby

  Den føderale regering flyttede til byen i 1927, da en midlertidig parlamentsbygning stod klar. 1930ernes depression og 2. Verdenskrig forsinkede eller reviderede den planlagte udbygning, blandt andet er tiltænkte store anglikanske og katolske katedraler ikke blevet bygget.

  Efter 2. Verdenskrig blev mange regeringskontorer flyttet fra Melbourne til Canberra, da udviklingen af byen som en fuldt funktionsdygtig hovedstad blev tilendebragt. I dag kan man på et bykort tydeligt se den planlagte bys linjer med den såkaldte Parlamentariske Trekant som primære akser.

   

  Canberra i dag

  I dag er Canberra vokset støt med både mange australske tilflyttere, men også det internationale Australien med alverdens diplomatiske repræsentationer. Det er en by, der matcher andre hovedstæders internationale perspektiv, og flere gange har den været i verdens centrum.

  Under de olympiske lege i Sydney i år 2000 var Canberra vært for kampe i legenes fodboldturnering. De blev spillet på Bruce Stadium, som blandt andet er hjemsted for rugbykampe. Canberra er selvsagt også Australiens politiske hjerte, hvor landets bindes sammen gennem det parlamentariske arbejde, men også af begivenheder, der fejrer milepæle i landets historie.