Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Parma er en italiensk storby i regionen Emilia-Romagna. Den blev givet vis grundlagt af etruskerne, og i år 183 f.Kr. etablerede Rom en koloni her. Der blev bl.a. anlagt et forum som byens centrum, og datidens Parma opnåede titlen Julia i Romerriget. I middelalderen blev Parma et vigtigt stop på vejen mellem Rom og Nordeuropa, og nye byggerier skød op. Gennem de følgende mange århundreder var Parma en del af skiftende riger, før byen i 1860 blev en del af Kongeriget Italien.

Der er mange seværdigheder i Parmas gamle bydel, der ligger langs bredderne af Parma-floden. Piazza Giuseppe Garibaldi er det moderne og travle midtpunkt. På pladsen kan man se Palazzo del Governatore, der blev opført som handelshuse i 1200-tallet. Senere fik det det nuværende navn som sæde for capitano del popolo og guvernøren. I midten af palæet står byens smukke klokketårn, der i sin nuværende form blev bygget i 1763. På den modsatte side pladsen ligger Palazzo del Comune Palazzo del Podestà, der blev opført 1221-1240. Disse to palæer har gennem tiden været sæde for byens borgmester og administration.

I centrum finder man også pladsen Piazza del Duomo på en spadseretur i Parmas hyggelige gader. Her kan man se byens imponerende katedral og det tilhørende fritstående dåbskapel. Katedralen blev opført fra år 1059 og opført gennem de følgende århundreder. Kirkerummet er smukt udsmykket med bl.a. fresker af Antonio da Correggio. Dåbskapellet blev bygget 1196-1216 og særdeles smukt indrettet med fresker på vægge og i kuplen. Efter et besøg i katedralen kan man se kirken San Giovanni Evangelista lige bag domkirken. Kirken er fra 1490-1519, og man kan også se værker af Antonio da Correggio her.

Der er mange flere seværdige kirker i Parma, og der er mange andre spændende ting at se i den gamle bydel. Man kan bl.a. se operascenen Teatro Regio og Teatro Farnese fra 1618, som er et af de få bevarede renæssanceteatre i verden. Teatret ligger i bygningskomplekset Palazzo della Pilotta, hvor man også kan besøge Parmas nationale arkæologiske museum og kunstmuseet Galleria nazionale di Parma, der har en fin samling med værker af fx Leonardo da Vinci, Anthony van Dyck, El Greco og Antonio Correggio. Tæt herpå kan man gå en tur i den store og smukt anlagte park, Parco Ducale.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]