Se på kortet

München, Germany

Læs om byen

München er den sydtyske delstat Bayerns smukke og hyggelige hovedstad og samtidigt den nordlige port til Alperne. Byen er hjemsted for verdensberømte mærker som BMW-bilerne og fodboldklubben Bayern München, og så er det ikke mindst her, den årlige oktoberfest afholdes til glæde for millioner af besøgende.

Hertuger, kurfyrster, konger og kejsere har gennem tiden resideret i byen, og de har sat deres tydelige præg med massevis af byggerier. Her er slotte, kirker, haveanlæg, monumenter og meget andet. Det gælder bare at gå rundt i den gamle bydel og i de centrale kvarterer.

Blandt de religiøse højdepunkter er vartegnet Frauenkirche og den lille, men fantastisk indrettede Asam Kirche. Byporte, pladser og store offentlige institutioner udgør andre must see’s på en tur til München, hvor de 1900-talshistorisk interesserede også kan se nærmere på nazisternes bygninger som fx Führerbau.

De mange spændende og alsidige museer i byen er også noget, man bør tage sig tid til. Dertil kommer den velsmagende mad og selvfølgelig det gode bayerske øl, som også er sikre hit for tilrejsende; fx på Hofbräuhaus.

Vil man lidt ud af byen, er der ikke langt til Alpernes bjergtoppe, smukke søer og flere arkitektoniske og kulturelle perler. München er således et godt udgangspunkt for storbyoplevelser og aktiviteter i hele det sydtyske område, der i sæsoner varierer fra alpine skiferier til varme sommerrejser.

Andre seværdigheder

  Marienplatz, München

  • Marienplatz: Denne plads er byens centrum, og her ligger både Münchens gamle og nye rådhus. På pladsen kan man se Mariensäule, der blev stillet op på pladsen af kurfyrste Maximilian I i 1638.
  • Sankt Mikael Kirke/Sankt Michaels Kirche: Sankt Michaels Kirche er en smuk jesuiterkirke, der blev opført i årene 1583-1597 med Gesukirken i Rom som inspiration. Kirken byder på et af byens smukkest udsmykkede kirkerum.

  Bürgersaal, München

  • Borgersalen/Bürgersaal: Bürgersaal er et hus, der blev opført 1709-1710, som siden 1778 har været indrettet som kirke med et særdeles smukt interiør. Bygningen består af en nedre kirke og en øvre kirke.
  • München Bymuseum/Münchner Stadtmuseum: Dette er et bymuseum, der på interessant vis skildrer byens spændende historie. Museet ligger i det tidligere tøjhus, og her kan man bl.a. se en model af München i 1570.

  Viktualienmarkt, München

  • Viktualiemarkedet/Viktualienmarkt: Dette er Münchens skønne fødevaremarked, hvor man kan købe mange bayerske og tyske specialiteter i de mange boder, butikker og spisesteder, der er på markedet.
  • Isar Port/Isartor: Isartor er en af Münchens fire hovedporte fra 1300-tallets fæstningsbyggerier omkring byen. Porten står i dag som ved opførelsestidspunktet, og i byen kan man også se de to andre bevarede porte; Karlstor og Sendlinger Tor.

  Feldherrnhalle, München

  • Feltherrehallen/Feldherrnhalle: Denne bygning blev opført i årene 1841-1844 til minde om berømte militære kommandører i Bayern. Feldherrnhalle blev ekstra kendt, da en nazistisk march endte her den 9. november 1923.
  • Kunsthuset/Haus der Kunst: Haus der Kunst er en udstillingsbygning, der står som et fint eksempel på 1930ernes arkitektur i Tyskland. Arkitekturen skulle symbolisere et kunsttempel, og Große Deutsche Kunstausstellung blev holdt her 1937-1944.

  Ludwigstrasse, München

  • Ludwigstraße: Pragtgaden Ludwigstraße blev i begyndelsen af 1800-tallet anlagt under Ludwig I som byens nye og værdige indfaldsvej til centrum af den kongelige residensstad. Der er flere seværdigheder langs den fornemme gade.
  • Königsplatz: Pladsen Königsplatz blev anlagt af Ludwig I som centrum for byens kunst og kunstmuseer. Den imponerende bygning, Propyläen, står i midten, og museerne Glyptothek og Staatliche Antikensammlung ligger på hver side.

  Schloss Nymphenburg, München

  • Nymphenburg Slot/Schloß Nymphenburg: Nymphenburg er et overdådigt barokslot, der blev opført i perioden 1664-1675 med en tilhørende park. Slottet var gennem århundreder de bayerske regenters sommerpalads, og det er i dag indrettet som museum.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om München her.

Historisk overblik

  Broen over Isar
  Området omkring det nuværende München har været beboet siden neolitisk tid. I nyere tid kom munke fra benediktinerordenen hertil og slog sig ned i 700-tallet.

  Herefter menes München grundlagt i 1158 af Heinrich der Löwe, der to år inden var blevet hertug af Bayern; en post han sad på som Heinrich XII til 1180.

  1158 er i hvert fald det år, München første gang bliver nævnt i et dokument, og byens start var den bro over floden Isar, som Heinrich der Löwe lod bygge netop her ved benediktinernes kloster. Broen blev handelsrejsendes eneste vej over floden, idet hertugen lod Otto von Freisings nærliggende bro ødelægge, og derved måtte folk passere over broen ved klostret, og det skulle de betale for.

  Münchens første befæstning
  Allerede ved en tysk rigsdagssamling i Augsburg i 1158 var Münchens status og rettigheder blevet fastslået, og i 1175 opnåede München officiel bystatus, hvilket gjorde, at der blev anlagt forsvarsværker omkring den.

  I 1180 blev Heinrich der Löwe afsat og afløst af Otto I. Samtidig måtte byen se sig underlagt af biskoppen i Freising. Otto I var den første regent i det Wittelsbach-dynasti, der kom til at regere Bayern indtil 1918.

  1240 blev skelsættende for byens udvikling, idet det var her, Münchens styre officielt overgik fra Freisings biskop til Wittelsbach-familien. I 1255 blev München gjort til hovedstad i områdets hertugdømme.

  Udbygningen fortsætter
  Det næste århundrede blev München løbende udbygget som hovedstad i regionen, og yderligere forsvarsværker blev opført. Bymuren blev påbegyndt i 1293, og ad flere omgange blev bymuren udvidet, så Münchens areal på samme vis kunne gøres større.

  Samtidig undergik byen en handelsmæssig opblomstring, primært fordi den ved hertug Ludwig IV af Bayern fik tildelt monopol på salthandel. Ludwig IV var blevet tysk konge i 1314 og tysk-romersk kejser i 1328. Det var samme Ludwig, der opførte Alter Hof som residens og regeringskompleks i München; Alter Hof ses stadig i centrum.

  I 1327 blev det meste af byen ødelagt af en brand, men det stoppede ikke udviklingen. München blev både genopbygget og udbygget. Handelen blomstrede, og byens udvikling blev nærmest kun bremset af pestepidemier, som hærgede byen første gang i 1349. Store byggerier blev sat i gang, blandt andet af Frauenkirche i 1468 og to år senere af Alte Rathaus.

  Det bayerske øl
  München og Bayern er i dag kendt for utallige gode øl, og en væsentlig del af den succes blev skabt i 1487, da forskrifterne for ølbrygningen blev nedfældet.

  Det verdenskendte Reinheitsgebot blev dog først indført ved lov i 1516. Denne lov er en af de første fødevarelove i verden, da den fastslog, at der ikke måtte indgå andet end vand, gær, malt og humle i øl. Reinheitsgebot er i dag ikke en lov, men bliver fortsat fulgt af mange tyske bryggerier i deres ølbrygning.

  Reformation, katolikker og protestanter
  I 1504 var Münchens indbyggertal vokset til 13.500, og den var nu førende i Bayern. Året efter, i 1506, blev München hovedstad i hele Hertugdømmet Bayern, der var blevet genforenet.

  Reformationen, der var i gang en del øvrige steder i Tyskland i 1500-tallet blev ikke modtaget pænt af hertug Wilhelm IV af Bayern. Her blev katolicismen fastholdt, og byen blev centrum for antireformationskræfter i hele landet. Som følge af dette satte man blandt andet en række omkostningskrævende byggerier i gang såsom Residenz og Michaelskirche, der var centrum for kræfterne mod reformationen.

  I 1608 var Den Protestantiske Union blevet dannet som et forbund mellem protestantiske fyrster og byer i Det Tysk-Romerske Rige for at beskytte protestanternes religionsfrihed mod den katolske modreformation. Som modtræk hertil blev Den Katolske Liga grundlagt i München i 1609. De to unioners delte meningen endte med katolsk sejr i Slaget ved Det Hvide Bjerg under Trediveårskrigen i 1620, og derved var katolicismen blevet styrket i Bayern, dens hovedstad og i kejserriget.

  Dette varede dog ikke ved, idet Sveriges kong Gustav II Adolf ønskede at danne en sammenslutning af Tysklands protestanter under Sveriges protektion og overhøjhed. Samtidig ønskede han en tættere handel og derved nok reelt en ny skandinavisk-tysk stormagt med udgangspunkt i det protestantiske nord. I 1630 startede den svenske konge et felttog mod Tyskland, og i 1632 blev München belejret og plyndret af Sveriges tropper. Gustav II Adolf forlod München for at ride mod nord og dermed væk fra den bayerske hovedstad.

  Den barokke by og ny vækst
  Efter Trediveårskrigen og nye pestepidemier i 1634 og 1635 kom der på ny opblomstring i München, der blev kulturelt påvirket meget af tidens barok. Kurfyrste Ferdinand Marias hustru Henriette Adelaide inviterede flere italienske arkitekter til byen, og de kom til at sætte deres præg på byen, hvor blandt andet Theatinerkirche og slottet Nymphenburg blev opført.

  I 1705-1714 var München under ledelse af de østrigske habsburgere, og i 1742 kom det igen til østrigsk invasion. Freden blev dog genetableret af Maximilian III, og gennem resten af århundredet kunne der i stedet fokuseres på fx kulturel udvikling. Således blev der grundlagt flere uddannelsesinstitutioner i byen med Bayerns kunstakademi som den første i 1759.

  Napoleonstiden og 1800-tallet
  Franske Napoleon kom også til at påvirke München og Bayern. Hans restrukturering af de tyske landområder medførte, at Bayern næsten fordoblede sin størrelse, og byen blev hovedstad i Kongeriget Bayern i 1806.

  Fire år senere blev kronprins Ludwig gift med prinsesse Terese af Sachsen-Hildburghausen. Det bryllup blev fejret med en stor fest, der blev forbilledet for byens nu årligt tilbagevendende og berømte oktoberfester.

  Maximilian I Joseph blev kronet som den første konge i det kongerige, der kom til at eksistere til 1918.

  I 1818 blev staten den første tyske med egen nedskrevet forfatning, hvorefter statens parlament, Landdagen, blev oprettet. Bayerns særstatus er på mange måder bevaret helt til dagens Tyskland.

  I 1825 blev Ludwig I konge, og med ham blev der sat en kolossal udvikling i gang i byen af byggeprojekter og en begyndende industrialisering. Blandt andet blev Tysklands første jernbane åbnet herfra.

  Ludwig Is byggeprogram ses i dag overalt i Münchens gadebillede, fx i den stort anlagte Ludwigstraße med de omliggende monumenter og palæer. Men han ønskede også at gøre byen til kulturelt centrum. Fx blev Bayerns universitet flyttet til byen, Residenz blev udvidet, Königsplatz anlagt og Alte Pinakothek grundlagt.

  I 1848 måtte Ludwig I overgive kronen til sin søn Maximilian II, der satte den store industrialisering af München i gang.

  I 1864 blev Ludwig II kronet som konge. Han satte som Ludwig I sit store kulturelle og økonomiske aftryk på byen. Ludwig II igangsatte overdådige paladsbyggerier, der er smukke og i dag højt skattede bygningsværker, men de skabte økonomisk svære tider for staten.

  Bayern blev i 1871 indlemmet i det nye Tyskland anført af Preussen. Ludwig II blev siddende som konge indtil 1886, og i denne periode var byen hjemsted for blandt andet Richard Wagner, Kandinsky og mange andre kulturpersonligheder.

  Teknologisk skete der også meget i München i 1800-tallet. Fx var jernbanen åbnet her i 1839, sporvogne kørte i gaderne fra 1876 og elektrisk lys blev installeret fra 1882. På denne tid og de følgende årtier havde mange store opfindere deres gang i byen; det gjaldt Rudolf Diesel, Georg Ohm, Wilhelm Conrad Röntgen, Albert Einstein med flere.

  Verdenskrigene og nazisterne
  Med starten på 1. Verdenskrig indledte de allierede en blokade af Tyskland, og det gav svære tider. Mangel på mad og brændstof steg, og det kom til uroligheder i byen. De kulminerede i november 1918, hvor kong Ludwig III flygtede med sin familie, og derved var Bayerns status som kongedømme tilendebragt.

  I kølvandet på krigens afslutning i 1918 kom forskellige magthavere til i München; fx en overgang med kommunister, som Lenin, der havde boet i München, lykønskede.

  Weimarrepublikken blev dog Tysklands foreløbige fremtid og styre. I opposition hertil stod højreorienterede kræfter, der med Adolf Hitler som frontfigur vandt stigende tilslutning gennem årene.

  I 1920 holdt nazistpartiet sit første møde i byens Hofbräuhaus, og i 1923 blev München skueplads for Adolf Hitlers såkaldte ølstuekup. Kuppet var et fejlslagent forsøg på at styrte republikken og indtage magten i først Bayern og derefter Berlin og Tyskland. Adolf Hitler blev arresteret og fængslet, men München skulle igen blive arnestedet for Adolf Hitlers nazisme, der kom til magten i 1933.

  Münchens betydning for den nazistiske triumf gjorde, at byen blev kaldt Bevægelsens Hovedstad. Partiet NSDAPs hovedkontor lå i München, lige som mange parti- og førerbygninger blev opført omkring Königsplatz. Under 2. Verdenskrig blev byen stærkt beskadiget af bombardementer, men blev smukt genopbygget.

  München i dag
  Efter 2. Verdenskrig kom München som det øvrige Vesttyskland hurtigt i gang økonomisk. Byen rundede en million indbyggere i 1957, og den blev to gange centrum i verdens kommercielle kultur, i 1972 som hjemby for de Olympiske Lege og to år senere som spillested for finalen i VM i fodbold.

  Nye museumsbygninger er blevet opført, og BMW Welt er åbnet som besøgssted af bilkoncernen, der er en af Münchens mest kendte virksomheder; lige som fodbold i FC Bayern München er blevet blandt verdens bedste.

Topseværdigheder

  Neues Rathaus, München

  • Det Nye Rådhus/Neues Rathaus: Neues Rathaus er Münchens imponerende rådhusbygning, der blev opført i hollandsk nygotik i årene 1867-1909. Bygningen er rigt udsmykket med bl.a. statuer af Henrik Løve og Wittelsbach-dynastiet.
  • Residensen/Residenz: Dette er Münchens gamle byslot, som bl.a. byder på smukt interiør og staten Bayerns kronjuvelsamling. Residenz består i dag af tre primære bygningsdele; Alte Residenz, Königsbau og Festsaal.

  Frauenkirche, München

  • Vor Frue Kirke/Frauenkirche: Dette er Münchens katedral og byens største kirke. Kirkens berømte tvillingetårne står som byens vartegn og kan ses fra lang afstand. Kirkerummet er seværdigt med mange fine kunstværker.
  • Det Nye Pinakotek/Neue Pinakothek: Kunstmuseet Neue Pinakothek rummer en fornem samling af europæisk malerkunst fra 1700-tallet til det tidlige 1900-tal. Her er værker af bl.a. engelske landskabsmalere og franske impressionister.

  Asamkirche, München

  • Asamkirke/Asamkirche: Asamkirche er en af Münchens mindste kirker, men samtidigt også en af de smukkeste. Den står som et af Sydtysklands hovedværker fra senbarokken med et overdådigt kirkerum.

  Hofbräuhaus, München

  • Hofbryggeriet/Hofbräuhaus: Hofbräuhaus er et berømt bayersk bryggeri, der blev grundlagt af hertug Wilhelm V i 1589. Stedet blev ekstra kendt, idet Adolf Hitler den 24. februar 1920 grundlagde NSDAP her. Bryggeriet er i dag en stemningsfuld beværtning.
  • Det Gamle Pinakotek/Alte Pinakothek: På dette kunstmuseum kan man se en enestående samling med værker af bl.a. Albrecht Dürer, Rembrandt, Frans Hals, van Dyck, Rubens, Giotto, El Greco og Velázquez fra middelalderen til 1700-tallet.

  BMW Welt, München

  • BMWs Verden/BMW Welt: BMW Welt er et fantastisk bilmuseum, der ligger ved virksomhedens hovedsæde. Kernen er BMWs egne biler, men hele koncernens produktion bliver vist, og det gælder således også biler fra Rolls-Royce og MINI.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om München her.

Ture fra byen

  Schloss Neuschwanstein

  • Neuschwanstein Slot/Schloß Neuschwanstein: Dette er et af Tysklands og verdens mest ikoniske slotte. Det blev opført af eventyrkongen Ludwig II i 1800-tallet som en gammel middelalderborg. I dag er det et fantastisk museum.
  • Dachau: I byen Dachau kan man se Schloß Dachau, der var det foretrukne landsted for Münchens hof i 1700-tallet. Byen er også kendt for den tidligere koncentrationslejr, der var i drift 1933-1945.
  • Augsburg: Augsburg er en hyggelig bayersk provinsby med en rig historie, der betyder, at der er mange seværdigheder at opleve her. Det drejer sig bl.a. om renæssancerådhuset fra 1600-tallet og Vor Frue Kirke.

  Kloster Ettal

  • Kloster Ettal: Landsbyen Ettal ligger mellem de sydtyske bjerge, og her kan man se et benediktinerkloster med en overdådigt udsmykket klosterkirke. Højdepunktet i kirken er Johann Jakob Zeillers fantastiske loftsfresko fra 1746.
  • Zugspitze: Zugspitze er med 2.962 meter det højeste bjerg i Tyskland, og til forskel fra mange andre bjerge er der særdeles nem adgang helt til toppen. Man kan tage svævebaner hele vejen op, hvor udsigten er fantastisk.

  Linderhof

  • Linderhof: I de smukke bjergddale ved foden af de tyske alper ligger det lille smukke slot Linderhof, der var en af kong Ludwig IIs residenser. Ludwigs forbillede var Versailles, og i det fine anlæg er der da også en meget smuk have.
  • Chiemsee: Søen Chiemsee kaldes også Bayerns Hav, og den danner et smukt naturområde med afslapning og oplevelser. De største attraktioner er en tur på selve søen med de to øer, Herreninsel og Fraueninsel.

  Salzburg

  • Salzburg: Østrigske Salzburg er en af barokkens arkitektoniske perler og Mozarts hjemby. Byens centrums byder på utallige seværdigheder, og musikelskere flokkes hvert år til byen for at se de verdensberømte festspil.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links