Site logo
Se på kortet
 • Belfast City Hall, Donegall Square North, Belfast, Storbritannien

Læs om byen

Belfast ligger ved floden Lagan og er den største by og hovedstaden i Nordirland. Det er en by med mange seværdigheder, der bl.a. kommer fra byens historiske rolle som en vigtig britisk havne- og industriby.

En af de kendte industrier i byen var værftet Harland and Wolff, der byggede Titanic og søsterskibene til White Star Line. Titanic sank på sin jomfrurejse, og skibets korte historie bliver skildret på det imponerende museum, Titanic Belfast.

Der er mange imponerende bygningsværker i Belfast. Parlamentet Stormont og byens store rådhus er to af de mest berømte, men husk endelig også at se steder som Albert Memorial Clock, Belfast Castle og den anglikanske St Anne's Cathedral.

I omegnen af den nordirske storby er der flere smukke udflugtsmål. Giant's Causeway med omkring 40.000 sekskantede basaltsøjler ligger på nordkysten, hvor man også kan krydse havet ad den spinkle Carrick-A-Rede Bridge og se den dramatiske ruin af Dunluce Castle.

Topseværdigheder

  City Hall, Belfast

  Belfast Rådhus
  Belfast City Hall

  Dette er Belfasts store rådhus, som blev opført 1898-1906. Rådhusbygningen blev planlagt efter byens nye status af by, der blev tildelt af dronning Victoria i 1888. Udmærkelsen kom efter en stor vækst i byen, der en overgang var den største på øen Irland.

  Bystyret i Belfast finansierede det store byggeri med industrielle indtægter, og resultatet blev storslået. Rådhusets arkitektoniske stil er nybarok med et fornemt interiør. Den centrale kuppel er en karakteristisk profil i Belfasts skyline, og den er 53 meter høj.

   

  Parlamentsbygningerne (Stormont)
  Parliament Buildings (Stormont)

  Det nordirske parlament kendes også som Stormont, og den imponerende hovedbygning ligger smukt for enden af Prince of Wales Avenue. Bygningen blev opført 1928-1932 efter etablering af det nordirske styre med loven Government of Ireland Act 1920.

  På den såkaldte Stormont Estate ligger der flere bygninger som fx Stormont Castle og Stormont House. Stormont Castle er et slot i skotsk stil, som stod færdigt i 1830. Slottet er i dag indrettet som Nordirlands regeringsbygning, mens Stormont House er sæde for Storbritanniens departement for Nordirland.

   

  Titanic Belfast

  Titanic Belfast

  Luksuslineren Titanic, der sank på sin jomfrurejse i 1912, blev bygget i Belfast. I det tidligere værftsområde kan man nu besøge museet Titanic Belfast, der er en oplevelse af skibets historie. Selve museumsbygningen blev designet af Eric Kuhne and Associates, og den er Belfasts moderne vartegn.

  På museet kommer man gennem det spændende fortælling om Belfast i Titanics samtid i begyndelsen af 1900-tallet. Herfra berettes om byggeriet af Titanic og hele historien om søsætningen, jomfrurejsen og tragedien, der endte det store skibs krydsning over Atlanterhavet.

  Man bør også gå en tur i den umiddelbare omegn af museumsbygningen. Mod nord ligger de to beddinger, hvor RMS Titanic og søsterskibet RMS Olympic blev bygget. Beddingerne er markeret, og man kan nemt forestille sig byggeriet af de kolossale skibe, når man går en tur her. Syd for museet kan man se det smukke skib, SS Nomadic, der indgår i Titanic Belfasts udstilling.

   

  SS Nomadic

  SS Nomadic er et skib, der ligger i en tørdok lige syd for museet Titanic Belfast, og et besøg på skibet indgår som en del af besøget på Titanic Belfast. SS Nomadic er et smukt skib, som er det eneste bevarede fra rederiet White Star Line, der også stod bag bl.a. RMS Titanic og RMS Olympic.

  SS Nomadic blev færdigbygget i 1911, og det blev lavet til at sejle passagerer og post mellem havnen i franske Cherbourg og skibene RMS Titanic og RMS Olympic. De to søsterskibe var nemlig for store til at gå ind i Cherbourgs havn. Den 10. april var der 274 passagerer med om bord til Titanics jomfrurejse fra Cherbourg.

   

  Albert Mindeur
  Albert Memorial Clock

  Dette klokketårn ligger på pladsen Queen's Square, og det er et af Belfasts mest kendte bygningsværker. Tårnet blev opført 1865-1869 til minde om dronning Victoria afdøde mand, prins Albert, der pryder tårnet i form af en statue.

  Der var arkitekten William J. Barre, der tegnede det smukke klokketårn, og hans design var inspireret af fransk og italiensk gotik. Tårnet blev opført på den bløde undergrund omkring floden Farset, og det resulterede i, at tårnet med tiden kom til at hælde lidt over en meter i toppen.

   

  Belfast Fredsmur
  Peace Wall Belfast

  Peace Wall er et manifest bevis på nyere nordirsk historie og en slags seværdighed, som man sikkert gerne ville være foruden. Muren blev nemlig rejst som fysisk deling af Belfasts protestantiske og katolske befolkningsgrupper og ses bl.a. i gaden Cupar Way.

  Der blev også bygget mure andre steder i Nordirland, og de første blev opført allerede i 1920erne og 1930erne. De fleste forbinder dog murene med årtierne under The Troubles startede med den første mur i 1969. Selv efter fredsaftalen mellem grupperinger i 1998 er murene blevet fastholdt i gadebilledet og endda udbygget. Der er dog også planer om at nedlægge murene.

   

  Crown Liquor Saloon

  Dette er en af Nordirlands mest kendte barer, og den har en fin historie bag sig. Crown Liquor Saloon, der også kendes som Crown Bar, blev opført som et såkaldt Gin Palace i Victoriatiden, og facaden emmer fortsat af denne tids stemning.

  Crown Liquor Saloon blev indrettet i slutningen af 1800-tallet, hvor italienske håndværkere arbejdede på den smukke udsmykning. Italienerne var kommet til Belfast for at bygge kirker, men i fritiden var der også tid tid denne bar. Interiøret danner en tidslomme; bl.a. med de lukkede båse, der passede godt til Victoriatidens barbesøg.

Andre seværdigheder

  Ulster Museum, Belfast

  Ulster Museum

  Ulster Museum er det største museum i Nordirland, og det er en institution, der indgår i det nordirske nationalmuseum. Museets historie går tilbage til 1821, hvor det blev grundlagt som Belfast Natural History Society. De første udstillinger åbnede i 1833, og det har heddet Ulster Museum siden 1962.

  På museet kan man se en række fine udstillinger inden for bl.a. kunst, arkæologi og etnografi, som alle er med til at beskrive Nordirlands historie og kultur fra neolitisk tid til i dag. Nogle af de mange højdepunkter er fine fund af smykker fra bronzealderen.

   

  Det Store Operahus
  Grand Opera House

  Grand Opera House er en smuk teaterbygning, der blev tegnet af teaterarkitekten Frank Matcham. Teatret åbnede i 1895 i flotte rammer med orientalsk inspireret indretning, og i dag står Grand Opera House som det nok bedst bevarede i denne stil i Det Forenede Kongerige.

  Gennem tiden har mange store stjerner som fx Charlie Chaplin, Sarah Bernhardt og Gøg & Gokke optrådt på scenen. Teatret var gennem en række år indrettet som biograf, så repertoiret for publikum har været ganske afvekslende. Det er det fortsat, og man kan nyde forestillinger i næsten eventyrlige omgivelser.

   

  Botanic Gardens, Belfast

  Botanisk Have
  The Botanic Gardens

  Belfasts smukke botaniske have åbnede som en privat have i 1828 med navnet Royal Belfast Botanical Gardens. Som privat have var der kun offentlig adgang om søndagen indtil 1895, hvor haven blev åbnet som et offentligt tilgængelig botanisk have.

  I Botanic Gardens kan man bl.a. se det store palmehus fra 1840, som er havens største attraktion. Huset står som en af verdens ældste konstruktioner af denne type, og derfor er det i sig selv interessant. De mange planter under glastagene er naturligvis også interessante. Man kan også se en rosenhave og andre anlæg i haven.

   

  Crumlin Road Fængsel
  Crumlin Road Gaol

  Dette tidligere fængsel, der også blot kaldes The Crum, var i brug fra åbningen i 1846 til 1996. Herefter lå det øde nogle år, før det blev restaureret og indrettet som museum, koncertsted og konferencecenter. Man kan derved opleve stedets historie og interiør ved et besøg.

  Over for fængslet kan man se domhuset Crumlin Road Courthouse, der er en stor nyklassicistisk bygning, som blev opført i 1850. Domhuset blev opført med underjordisk passage til Crumlin Road Gaol. Efter mange års brug lukkede stedet som domhus i 1998, og i dag kan man tydeligt se den smukke arkitektur.

   

  Belfast Castle

  Belfast Slot
  Belfast Castle

  Belfast Castle var gennem århundreder Chichester-familiens residensslot. Det oprindelige byslot fra 1100-tallet brændte ned i 1708, og det nuværende blev opført som afløser i årene 1867-1870. Siden 1934 har det victorianske Belfast Castle tilhørt byen Belfast.

  I dag er Belfast Castle indrettet som museum, og ved et besøg kan man det spændende slots interiør, som bl.a. tæller et bevaret soveværelse fra 1920erne. Man kan også se mange referencer til den kendte historie om slotkatten, Castle Cat, der kan ses i bl.a. en skulptur og som mosaik.

   

  Sankt Jørgen Marked
  St George's Market

  Dette er et overdækket marked i en fin markedshal fra den victorianske æra. Det var bystyret i Belfast, der opførte markedet i årene 1890-1896. Det skete på det sted, hvor St George's Market indtil da lå som et udendørs marked.

  St George's Market er fortsat i brug som marked med mange boder og butikker. Der er en skøn stemning i hallerne, hvor der er et stort udvalg af varer. Stedet var et af flere overdækkede markeder i Victoriatidens Belfast, men i dag er det det eneste, som er bevaret.

   

  Waterfront Hall, Belfast

  Waterfront Hall

  Waterfront Hall er et stort konferencecenter og eventsted, der er vært for en del af Belfasts store begivenheder. Bygningen blev opført 1995-1997, og inspirationen til det store auditorium kom fra koncertsalen Berliner Philharmonie i Tysklands hovedstad.

  Waterfront Hall blev bygget med en kobberbelægning som en del af designet. Dette skete for at matche nogle af Belfasts kendte bygninger af ældre dato som fx Belfast City Hall. Med tiden bliver Waterfront Hall irret og kommer til at fremstå i den karakteristiske grønne farve.

   

  Ulster Hall

  Ulster Hall er en koncertsal, der blev bygget i det centrale Belfast i Victoriatiden. Koncertsalen åbnede i 1862, og det var William J. Barre, der tegnede den fine bygning. Ulster Hall blev bygget som konsekvens af Belfasts vækst i 1800-tallet.

  Det voksende indbyggertal gjorde krævede større byggerier end tidligere, og Ulster Hall var svaret på manges ønsker om en koncertsal af en ordentlig størrelse. Gennem tiden har mange kendte og mindre kendte kunstnere da også givet koncerter her, lige som der også har fundet politiske møder sted her.

   

  Merchant Hotel

  The Merchant er et luksushotel med en spændende bygningshistorie. Hotellet blev opført i 1860 som sæde for pengeinstituttet Ulster Bank, og i 2006 blev det ombygget til det nuværende hotel.

  Merchant Hotel har en smuk facade mod gaden Waring Street, og dette var bankens gamle hovedindgang. Indvendigt kan man se den gamle banksal, der i dag danner hotellets fornemt udsmykkede restaurant med bl.a. en imponerende lysekrone udarbejdet af firmaet Tyrone Crystal.

   

  Royal Courts of Justice

  Indtil 1920 lå de fleste af Irlands højere retsinstanser i Irland, men The Government of Ireland Act 1920, der var den fjerde lov om irsk hjemmestyre, var det nødvendigt at etablere et retssystem i Nordirland. Med loven var administrationen af Irland nemlig blevet delt i to dele, som kom til at forme Nordirland og den resterende del af øen Irland.

  Bygningen Royal Courts of Justice blev tegnet af Richard Allison og James Grey West i nyklassicistisk stil, opført 1928-1933. I den store bygning finder man flere af Nordirlands retsinstanser som fx højesteretten og appelretten. Med årene under The Troubles har bygningen flere gange været mål for bombesprængninger.

   

  Skt. Annæ Katedral
  St Anne's Cathedral

  St Anne's Cathedral er Belfasts anglikanske domkirke og hører under Church of Ireland. På dette sted lå sognekirken Church of St Anne fra 1776, men man ville gerne opføre en større kirke i slutningen af 1800-tallet. Resultatet blev, at man lagde grundstenen til St Anne's Cathedral i 1899 og byggede den nye katedral rundt om den gamle kirke, som blev revet ned senere i bygningsprocessen.

  Katedralen blev opført ad flere omgange, og den første del blev indviet i 1904. I 1924 besluttede man at opføre kirkens vestlige del og facade som minde om de faldne fra regionen Ulster i 1. Verdenskrigs kampe, og facaden står færdig i 1927. Kirken blev udbygget årene efter, men ødelagt under 2. Verdenskrig, hvorefter en genopbygning blev sat i gang. I 2007 blev kirken prydet af et 40 meter højt stålspir, der kaldes for Spire of Hope.

   

  Sankt Peter Katedral
  St Peter's Cathedral

  St Peter's Cathedral er den katolske domkirke i Belfast, og den er derved en af byens to katedraler. Kirken blev oprindeligt tænkt som en sognekirke for en af Belfasts voksende menigheder i 1800-tallets vækstperiode, men den blev katedral i det bispesæde, som blev oprettet i 1825.

  Katedralen blev opført i nygotisk stil i årene 1860-1866. Dog blev de karakteristiske dobbelttårne først bygget til i 1886, og hundrede år senere fik kirken status af katedral efter at have delt denne titel med St Patrick's Church i Donegall Street. Kirkebygningen har et smukt og seværdigt indre.

Ture fra byen

  Giant's Causeway, Nordirland

  Giant's Causeway

  På nordkysten af Nordirland ligger Giant's Causeway, der er et uforglemmeligt møde med naturen i form af omkring 40.000 basaltsøjler. De fleste er sekskantede, og de højeste er op til 12 meter høje. Stedet er optaget på UNESCO's liste over verdens naturarv, og det er skabt gennem vulkansk aktivitet.

  Man kan gå en tur langs kysten og se Giant's Causeway, der er spredt over flere seværdige steder. Grand Causeway er den største af tre klippefremspring, som udgør Giant's Causeway. Langs kysten kan man også se den støvleformede sten, der kaldes Giant's Boot, og man kan også tage plads i ønskestolen Wishing Chair, det er en naturligt dannet tronstolslignende formation.

   

  Dunluce Castle, Nordirland

  Dunluce Borg
  Dunluce Castle

  Dunluce Castle er en middelalderborgruin med en betagende beliggende på de nordirske kystklipper. Det var Richard Óg de Burgh, der var den 2. jarl af Ulster, det opførte det første slot ved Dunluce i 1200-tallet. Borgen skiftede hænder flere gange, og Dunluce Castle blev hjemsted for klanen MacDonnell af Antrim og klanen MacDonald af Dunnyveg fra Skotland.

  Herefter tjente Dunluce Castle som sæde for jarlen af Antrim indtil MacDonnells forarmelse i 1690 efter Slaget ved Boyne. Siden dengang har residensborgen været i forfald, og mange dele blev fjernet herfra for at tjene som materialer til nærliggende byggerier. Derfor står borgen i dag som en imponerende ruin på det dramatiske sted ved kysten.

   

  Mussenden Temple, Nordirland

  Mussenden Temple

  Mussenden Temple er en smuk bygning, der ligger højt hævet over Atlanterhavet på det yderste klippestykke fra den nordirske kysten. Templet blev opført i 1785 som en del af Downhill Demesne og residensen Downhill House, der ligger som en ruin 200 meter syd for Mussenden Temple.

  Templet er en cirkulær bygning, der oprindeligt lå længere fra kysten end i dag. Erosion har dog bragt klippekanten betydeligt tættere på bygningen i dag. Bygningen blev opført som bibliotek med reoler på væggene og konstant varme under templet. Designet blev til med inspiration fra Vestatemplet på Forum Romanum i Rom.

  Downhill House var et palæ, som blev bygget i slutningen af 1700-tallet til Frederick, der var 4. jarl af Bristol og Lord Bishop of Derry. En stor del af bygningen blev ødelagt af brand i 1851, før palæet blev genopbygget i 1870erne. Bygningen forfaldt efter Anden Verdenskrig og ligger i dag som ruin.

   

  Carrick-a-Rede Bridge, Nordirland

  Carrick-A-Rede Bro
  Carrick-A-Rede Bridge

  Carrick-A-Rede Bridge er en hængebro, hvor man svævende over havet går fra det nordirske fastland til den lille ø Carrickarede. Broen er 20 meter lang og hænger 30 meter over klippeskærene under den.

  I dag er broen en stor turistattraktion, men den var oprindeligt laksefiskere, der etablerede broer til den lille ø. Det var en periode, hvor der svømmede store mængder laks forbi Carrickarede på vejen mod gydeområde i floderne River Bann og River Bush.

   

  Londonderry-Derry, Nordirland

  Londonderry/Derry

  Londonderry, der også bliver kaldt Derry, er en af Nordirlands mest spændende byer. Den har en rig historie og mange seværdigheder, og det hele ligger i et overskueligt bycentrum, hvor der aldrig er langt mellem de oplevelser, der er at komme efter.

  Byen er blandt andet kendt for sine bymure, der omslutter centrum. Bymurene blev opført i starten af 1600-tallet for at beskytte de protestantiske tilflyttere fra England og Skotland, og murene er stadig intakte. De er sammen med Guildhall, flere kirker og museer byens store seværdigheder.

  Som andre steder på øen Irland har den historiske uenighed mellem nationalister og unionister sat sine spor i Londonderry/Derry. Her er der protestantiske områder og katolske kvarterer, og mellem dem spænder Peace Bridge over floden Doyle. Der er også museer og mindesmærker for de kampe, der har været her gennem årene.

  Læs mere om Londonderry/Derry

   

  Four Courts, Dublin

  Dublin

  I den irske hovedstad Dublin er en af de helt store seværdigheder den irske folkesjæl, som blandt andet kommer til udtryk i de berømte irske pubber med irsk musik. Det er en del af Irland, man endelig skal huske at tage minder med hjem fra, og man finder også mange hyggelige steder i området omkring hovedstaden,

  Dublin er dog også meget andet end pubber og hyggen i det centrale Temple Bar. Det gælder blandt andet vikingernes historiske bosættelse, det elegante og intellektuelle miljø på Trinity College, de store indkøbsstrøg, de grønne, georgianske 1700-talsoaser midt i byen og selvfølgelig statue af Molly Malone.

  Der er også flere seværdige kirkebygninger i Dublin. Flere af dem går tilbage til 1100-tallet, og byens katedraler har en unik status som formelle domkirker for både protestanter og katolikker. St. Patrick’s Cathedral og Christ Church Cathedral er de største religiøse seværdigheder i byen.

  Læs mere om Dublin

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links