Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Waterford ligger i det sydøstlige Irland, og den er øens ældste by. Vikinger grundlagde Veðrafjǫrðr i 914, og den er siden da blevet til dagens irske storby. Undervejs var det i Waterford, kong Henry II landede i forbindelse med normannernes invasion af Irland i 1100-tallet.

Byen var gennem middelalderen den vigtigste irske by efter Dublin. Waterford forblev katolsk efter den protestantiske reformation, og byen sluttede sig til Kilkennyforbundet, der var en del af forbundet med irsk selvstyre i 1640erne, før Oliver Cromwells engelske generobring i 1649.

1700-tallet var en blomstrende tid for Waterford, og meget af byens smukke arkitektur blev opført i dette århundrede. Et godt eksempel er kirken Christ Church Cathedral, og fra byens historie kan man også på på opdagelse i Waterford Viking Triangle med bl.a. Reginald’s Tower fra 1200-tallet.

Waterford er også kendt for produktionen af krystalglas, der startede med etableringen af Waterford Glassworks i 1783. Man kan besøge produktionen i byen, hvor der et showroom. Man kan også opleve de spændende museer; Waterford Museum of Treasures og Medieval Museum.

Topseværdigheder

  Christ Church Cathedral

  Denne store og smukke kirke er en af Irlands anglikanske katedraler under Church of Ireland. Den første kirke på stedet blev opført i 1000-tallet. Denne blev dog afløst af en gotisk kirke i 1210, men denne større kirke blev revet ned i 1700-tallet for at give plads til den nuværende katedral.

  Det var arkitekten John Roberts, der designede Christ Church Cathedral i georgiansk arkitrktur. Den regnes som et af Irlands fornemste kirkebyggerier fra 1700-tallet. Indvendigt kan man opleve et lyst kirkerum med mange fine detaljer i udsmykningen. John Roberts har anvendt stiltræk fra blandt andet nyklassicisme og rokoko i designet.

  Af historisk vigtighed kan det nævnes, at det var i den første katedral på stedet, at Richard de Clare med tilnavnet Strongbow blev gift med Aoife, der var datter af Diarmait Mac Murchada, konge af Leinster. Brylluppet fandt sted i 1170 og sikrede Richard arveret til Leinster, som han efter mange begivenheder blev feudalkonge af i 1171.

   

  Reginalds Tårn
  Reginald’s Tower

  Reginald’s Tower er et af Waterfords vartegn og samtidigt et historisk bygningsværk, der står som tydeligt symbol på fæstningsbyggerierne fra middelalderen. Tårnet menes oprindeligt bygget i 1003, mens det nuværende blev opført i 1200-tallet efter den engelsk-normanniske erobring af Waterford.

  Reginald’s Tower er 16 meter højt, og det blev bygget med 2-3 meter tykke mure. Tårnet var et af de 17 tårne, der sammen med mure omsluttede Waterford som en stor forsvarsring. I dag er seks af de gamle tårne bevaret, og Reginald’s Tower er det største af dem.

  Gennem tiden har flere konger besøgt tårnet; bl.a. Richard II i 1394 og 1399. Stedet har haft en militær funktion, men har også været benyttet som mønt, lager og fængsel. Siden 1954 har Reginald’s Tower været indrettet som museum. I dag kan man besøge The Viking Museum her.

   

  Middelaldermuseet
  Medieval Museum

  Dette er et af museerne i Waterfords Vikingetrekant/Viking Triangle, der er navnet på den gamle del af byen, som i vikingetiden blev grundlagt og omsluttet af bymure. Medieval Museum er en del af Waterford Museum of Treasures, der formidler Waterfords spændende historie.Medieval Museum er delvist indrettet i Choristers’ Hall fra 1200-tallet og Mayor's Wine Vault fra 1400-tallet, men det er den elegante moderne nybygning, der er stedets vartegn. De gamle dele af bygningerne ligger under jorden og er en interessant del af turen på museet.

  I samlingerne kan man opleve kunstværker, kostumer og andre fund fra Waterford, og man kan også se modeller af, hvordan byen har udviklet sig. Man kommer også gennem livet, som det har formet sig i Waterford. Blandt højdepunkterne er skriftet The Great Charter Roll of Waterford fra 1373 og Nordeuropas bedst bevarede guldbrodere dragt fra sin tid i midten af 1400-tallet.

Andre seværdigheder

  Den Helligste Treenighed Katedral
  Cathedral of the Most Holy Trinity

  Dette er Waterford katolske domkirke. Som mange andre byer på øen er der to katedraler i byen, den katolske og den anglikanske, og i Waterford blev begge kirker tegnet af arkitekten John Robert.

  Der blev opført en mindre kirke på dette sted tidligt i 1700-tallet, og Cathedral of the Most Holy Trinity blev bygget 1793-1796. Derved er den Irlands ældste katolske katedral. Gennem 1800-tallet blev der dog gennemført flere større udvidelser og ombygninger til den kirke, man kan se i dag.

   

  House of Waterford Crystal

  Waterford er blandt andet kendt for krystalglas fra Waterford Glassworks. Produktionen startede i 1783, da George og William Penrose startede produktion i byen. Gennem tiden er der blevet produceret mange smukke krystalglas, lysekroner m.v. i byen, og det kan man stadig opleve.

  På House of Waterford Crystal kan man komme nærmere på produktionen af det kendte krystalglas i mange fine kreationer. Det er et kombineret fabriksbesøg, hvor man kan lære om teknikker og stedets historie, og showroom, hvor man se se flotte eksempler fra produktionen.

   

  Biskoppalæet
  Bishop’s Palace

  Waterford er den by i Irland, der efter Dublin byder på de fineste 1700-talshuse i datidens georgianske arkitektur. En af de mest kendte bygninger er Bishop's Palace, som blev tegnet af arkitekten Richard Castles i 1741. Det var det første af de betydende georgianske byggerier i Waterford.

  I Bishop's Palace kan man i dag opleve et interessant museum, der skildrer Waterfords historie fra 1700 til omkrin 1970. Den tidligere del af denne periode var Waterford Irlands næstvigtigste by, og det beskrives naturligvis også. Man kan se masser af spændende ting i museets udstillinger; blandt andet det ældste stykke bevarede Waterford-krystal.

   

  Det Kongelige Teater
  Theatre Royal

  Theatre Royal blev grundlagt i 1785 som et såkaldt patentteater, der var en benævnelse for de teatre, der i datidens Storbritannien havde tilladelse til at opføre dramaer. Øvrige teater kunne kun vise opsætninger af fx komedier.
  Teaterbygningen blev tegnet af den lokale georgianske arkitekt, John Roberts, der også tegnede byens samtidige katedraler. Teatret blev ombygget i 1876, og senere blev der også vist film her; blandt andet den første talefilm i Waterford i 1929.

   

  King of the Vikings

  Waterford er Irlands ældste by, og dens vikingehistorie er noget af det, byen er kendt for. Man kan opleve forskellige dele af denne periode af historie i Waterfords såkaldte Vikingetrekant/Viking Triangle, hvor der er forskellige aktiviteter.

  En af dem er King of the Vikings, der er en 3D virtual reality-oplevelse af dele af Waterfords vikingehistorie. King of the Vikings ligger i en replika af et vikinghus ved stemningsfulde klosterruiner i byens centrum. Her kan man i øvrigt også se en kopi af et vikingelangskib, der står på gaden ved Reginald’s Tower.

   

  Gråbrødre Abbedi
  Greyfriars Abbey

  I det centrale Waterford kan man se en kirkeruin, der engang var en del af et aktivt gråbrødrekloster. Kirken blev oprindeligt bygget i 1241, og i slutningen af 1400-tallet blev kirketårnet bygget til. Klosteret var i drift til 1541, hvor det blev opløst efter kongelig forordning under kong Henry VIII. Nogle år senere blev stedet indrettet som fattighus og hospital.

  I dag kan man se den stemningsfulde ruin, og foran den er der en statue af Luke Wedding, der var en irsk franciskanermunk, der levede 1588-1657. På stedets kirkegård er der gennem tiden blevet begravet flere kendte mennesker fra Waterfords historie. Blandt dem er arkitekten John Roberts, der satte sit tydelige præg på byen i 1700-tallet.

Ture fra byen

  Waterford Greenway

  Waterford Greenway er en smuk gang- og cykelsti, der blev anlagt på den tidligere jernbanestrækning mellem Waterford og havnebyen Dungarvan. Undervejs kommer man forbi flere forskellige seværdigheder som fx Mount Congreve Gardens og dejlig natur som ved foden af bjergene Comeragh Mountains.

  Den nu historiske jernbane forbandt Waterford og Dungarvan fra 1878 til 1967. Den anlagte cykelsti på den gamle bane er i dag 46 kilometer lang, og den er nem at cykle ad i et gennemgående fladt terræn. På turen kan man nyde naturen og også en del af de imponerende jernbanebyggerier. Fra Waterford passerer man viadukterne Kilmacthomas, Durrow og Ballyvoyle, hvor Ballyvoyle Tunnel også ligger.

   

  Mount Congreve Park
  Mount Congreve Gardens

  Mount Congreve er et georgiansk palæ, som blev tegnet af arkitekten John Roberts, der også stod bag mange andre af Waterfords store byggerier i 1700-tallet. Det var John Congreve, der opførte Mount Congreve ved landsbyen Kilmeaden i 1760erne.

  John Congreves efterkommere boede i Mount Congreve indtil 2011, hvor ejendommen blev testamenteret til den irske stat, og stedet er i dag åbent for besøgende. Det er den pragtfulde botaniske have med over 3.000 forskellige træer og buske, der er berømt som udflugtsmål. Ud over selve beplantningen kan man blandt andet se en kinesisk pagode, et klassicistisk tempel og et vandfald.

   

  Waterford & Suir Valley Railway

  Dette er en smalsporsjernbane, der kører ad en cirka ti kilometer langs strækning langs floden Suir i området mellem Kilmeaden og Waterford. Banen er en turistjernbane med stop ved blandt andet Mount Congreve.

  Foreningen Waterford & Suir Valley Railway blev etableret i 1997 for at restaurere den historiske bane mellem Waterford og Tramore. Dette kunne ikke lade sig gøre, og i stedet blev det besluttet at genåbne en del af den tidligere så vigtige jernbane mellem Waterford og havnebyen Dungarvan. I 2003 kørte de første tog fra Kilmeaden, og året efter blev banen forlænget til Bilberry.

  I dag kan man nyde turen i forskelligt materiel. Strækningen på omkring 10 kilometer går smukt gennem Suir Valley, og der er udsigt over det blødt kuperede landskab og til floden Suir.

   

  Dunmore East

  Byen Dunmore East er en hyggelig fiskerby og et yndet udflugtsmål i det sydøstlige Irland. Det forstår man hurtigt, når man er i byen, hvor der er flere ting at lave. Den lille fiskerihavn ligger centralt i byen, og umiddelbart syd herfor kan man vandre en tur langt kystklipperne ad Dunmore East Cliff Walk.

  Nord for havnen ligger sandstranden Lawlor’s Beach, når tidevandet tillader det. I Dunmore East kan man nemlig opleve tidevandet, som med jævne mellemrum påvirker vandstanden med flere meter.

   

  Lafcadio Hearn Japanske Have
  Lafcadio Hearn Japanese Gardens

  I byen Tramore kan man besøge denne skønne japanske have. Den er opkaldt efter Lafcadio Hearn, der spenderede mange af sine somre som barn i Tramore. Senere tog Hearn til Japan, hvor han slog sig ned og giftede sig med en samuraidatter.

  Idéen til den japanske have opstod i 2012, da Lafcadio Hearns barnebarn besøgte Tramore. Og i dag kan man så besøge stedet, der består af 11 forskellige haveanlæg, der blev anlagt som en rejse gennem de kulturer, som Lafcadio Hearn levede i. Ud over japanske anlæg er der således en victoriansk have, en græsk have m.v.

   

  Kobberkysten UNESCO Globale Geopark
  Copper Coast UNESCO Global Geopark

  Dette er en omkring 25 kilometer lang seværdighed, der strækker sig ved Kobberkysten sydvest for byen Waterford. Navnet Kobberkysten kommer fra de kobberminer, der blev anlagt langs kysten i 1800-tallet.

  Man får en godt indtryk af området og dets historie i besøgscentret Copper Coast Geopark Visitor Centre, der ligger i den lille by Bunmahon. Umiddelbart øst for byen kan man se resterne af en af kobberminerne; Tankardstown Copper Mine. Undervejs kan man naturligvis også nyde landskabet og de mange udsigter over klippekysten.

   

  Comeragh Mountains

  Vest for Waterford ligger den lave bjergkæde Comeragh Mountains. Der er i alt 12 bjergtoppe i Comeragh Mountains med Fauscoum på 792 meter som den højeste. Bjergene er et populært udflugtsmål med de mange vandreruter, man kan finde her.

  Nogle af ruterne er krævende, mens andre er mere tilgængelige på en tur i området. Og der er mange smukke steder at se i den imponerende natur. Man kan fx parkere relativt tæt på vandfaldene Mahon Falls, som man kan komme til ad en cirka 4 kilometer lang rundstrækning. I modsætning hertil er den nok mest krævende rute den til søen Coumshingaun Lough, der regnes som et af de smukkeste steder i Comeragh Mountains.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  City Square Shopping Centre

  Arundel Square
  city-square.ie

   

  George's Court Shopping Centre

  24 George's Street, Waterford

   

  Indkøbsgader

  John Robert's Square, Michael Street, Arundel Square, Broad Street, O’Connell Street

Med børn
Gode links