Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Sligo er en by, der ligger i det nordvestlige Irland. Sligo ligger naturskønt med sine cirka 20.000 indbyggere. Som områdets hovedby har Sligo gennem århundreder været regionalt centrum med handel og kultur, og den har også været trafikalt knudepunkt og udskibningshavn.

Der er flere seværdigheder i Sligo. Her ligger blandt andet to domkirker ved siden af hinanden; den romersk-katolske Cathedral of the Immaculate Conception og den anglikanske St. John the Baptist Cathedral. Man kan også se byens fine rådhus og domhus, der begge er fra slutningen af 1800-tallet.

Man skal også besøge ruinerne af klostret Sligo Abbey, der er byens mest kendte seværdighed. Klostret blev grundlagt i midten af 1200-tallet af Maurice FitzGerald, og med klostret voksede byen efterhånden til Sligo, som man kan opleve i dag.

Området omkring Sligo er også interessant. Her er der mange smukke naturoplevelser i vente, og Irlands måske mest ikoniske bjerg, Ben Bulben, ligger ganske tæt på byen. Ben Bulbens profil dominerer landskabet, og der er mange dejlige vandreture omkring bjerget.

Topseværdigheder

  Sligo Abbedi/Sligo Abbey

  Sligo Abbey var et dominikanerkloster, der blev grundlagt i 1253. Det var den engelske myndighed i form af datidens guvernør i Irland, som etablerede klostret, der var dedikeret det hellige kors. Årsagen til grundlæggelsen skulle efter sigende være for at samle nogle munke, der kunne bede for Richard Marshal, den 3. jarl af Pembroke, fordi han var rygtet myrdet.

  I 1414 brændte det romanske kloster, der ikke kunne bekoste en genopbygning. I stedet anmodede de paven og hjælp, og ved hjælp af donationer kunne klostret igen tages i brug i 1416. Herefter var Sligo Abbey aktivt til slutningen af 1600-tallet, der blev et århundrede med mange prøvelser. Flere gange blev klostret ødelagt, og ved en lov fra 1697 skulle alle munke forlade Irland senest 1. maj 1698. Sligos dominikanere drog til Spanien og lod klostret stå tomt tilbage.

  Gennem 1700-1800-tallene blev det gamle kloster efterhånden til den ruin, man kan se i dag. Stedet blev blandt andet anvendt til at hente byggemateriale til andre bygninger, og tilbagevendte munke havde bygget en kirke og et kloster et andet sted i byen. I dag står Sligo Abbey som en stor ruin, hvor en del af kirkens murværk et bevaret. Man kan også se klostergården med nogle af de gamle buegange.

   

  Sligo County Museum

  Dette er et museum dedikeret historien i området County Sligo. Det blev åbnet i 1955 i huset, der tidligere var en præstegård. Her boede præsterne, der tjente i nabobygningen, som var en presbyteriansk kirke indtil 1954.

  Museet skildrer Sligos historie fra stenalderen til i dag. I udstillingen kan man blandt andet se effekter, som omhandler forfatteren William Butler Yeats, der vandt nobelprisen i litteratur i 1923. Her er også flere malerier, dokumenter og fotografier, der giver indtryk fra områdets historie.

  Den presbyterianske kirke ved siden af museum kan man i øvrigt stadig se. I dag er kirken indrettet som Sligo Bibliotek/Sligo Library, og inden for kan man tydeligt se strukturen af den tidligere kirke.

Andre seværdigheder

  Sligo Rådhus
  Sligo City Hall

  Dette er Sligos rådhus, der blev opført i 1860erne til at huse byens styre og administration. Rådhuset står som et smukt eksempel på italiensk palazzo-stil med velafbalancerede dimensioner og flerfarvet murværk, der understreger de arkitektoniske detaljer. Det var arkitekten William Hague, der tegnede rådhuset, der blev opført på stedet for flere tidligere huse i byen.

   

  Sligo Domhus
  Sligo Courthouse

  Sligo Courthouse blev tegnet af arkitekten Rawson Carroll og færdiggjort i 1878 som byens nye retsbygning. Det blev opført i fransk-gotisk stil og bygget i kvadersten. Huset blev bygget til juridiske formål, men efter den såkaldte Local Government Act fra 1898, som etablerede lokalråd i Irland, blev rådet for Sligo County etableret i samme bygning. Her holdt rådet sine møder indtil 1979, hvor det flyttede til moderne kontorer i byen.

   

  Mariæ Undfangelse Katedral
  Cathedral of the Immaculate Conception

  I Sligo ligger der to domkirker, og dette er den største af dem. Kirken er katedral i den katolske kirke, der er den dominerende i Irland. Det var biskop Laurence Gillooly, som besluttede sig for at opføre en ny kirke til afløsning for sognekirken St. John’s, idet han mente, at menigheden var vokset sig stor nok til et større byggeri.

  Gillooly engagerede den engelske arkitekt George Goldie, der var særligt kendt for at designe katolske kirker i 1800-tallet. George Goldie byggede den nye kirke i en stil, der arkitektonisk blandede romansk stil med træk fra både byzantinsk og normannisk arkitektur.

  Cathedral of the Immaculate Conception blev åbnet i 1874, og kirken står med sit 70 meter høje tårn og et elegant interiør, hvor man blandt andet kan se høje glasmosaikvinduer i kirkens apsis. Centralt i kirkerummet kan man det katedralens seværdige højalter.

   

  Johannes Døberen Katedral
  St. John the Baptist Cathedral

  St. John the Baptist Cathedral er den ene af Sligos to domkirken. Kirken tilhører Church of Ireland, der er navnet på den anglikanske kirke i Irland, som er en selvstændig del af det anglikanske kirkesamfund.

  Kirken blev opført i 1700-tallet som St. John’s Church og opnåede status af katedral i 1961. Det var den tyskfødte arkitekt Richard Cassels, der designede og opførte kirken, og han var særligt inspireret af den romanske byggestil. Man kan stadig se disse stiltræk, selv om flere ombygninger i 1800-tallet også satte deres præg.

   

  Sligo Mac Diarmada Station

  Banegården i Sligo er et af byens trafikale centre, og det har den været siden 1862, hvor den første jernbane kom til byen. Banen forbandt Sligo med Dublin, og senere blev der anlagt baner til Enniskillen og Limerick. Trafikken til Enniskillen blev nedlagt i 1957, mens der kørte tog til Limerick til 1963.

  Siden 1966 har Sligo Station været opkaldt efter Seán Mac Diarmada, der var en politisk og en af de irske revolutionsledere. Diarmada stammede fra County Leitrim øst for Sligo, og han deltog i påskeopstanden i 1916, hvor militante irere forsøgte at opnå irsk uafhængighed fra England. Samme år medunderskrev Diarmada en proklamation af en irsk republik.

Ture fra byen

  Carrowmore Megalitgravplads
  Carrowmore Megalithic Cemetery

  På dette sted kan man se en stor gruppe megalitter fra grave, der stammer fra den neolitiske tid, hvilket svarer til mere end for 5.000 år siden. I området er der omkring 30 bevarede grave, og Carrowmore regnes som et af de største og vigtigste af disse steder i Irland.

  Gennem de seneste århundreder er der en del af megalitterne, som er blevet ødelagt, siden Gabriel Beranger besøgte Carrowmore i 1779 og illustrerede stedet. Berangers arbejde og efterfølgende kunstneres indtryk gør, at man kender mere til, hvordan Carrowmore tidligere så ud.

  I dag er der et besøgscenter ved gravpladsen. Her er der beskrivelser af Carrowmore og stedets kendte historie, og man kan naturligvis gå en tur blandt de mange megalitter i det åbne landskab.

   

  Ben Bulben

  Ben Bulben er et karakteristisk taffelbjerg, der ligger smukt i landskabet nord for Sligo. Det ikoniske bjerg er Sligos naturlige vartegn, og det ses langvejs fra. Det højeste punkt ligger 526 meter over havet, og hele bjerget blev formet i istiden, da Irland lå under kolossale gletsjere.

  Man kan nyde synet af Ben Bulben, når man kører i området, men der er også rige muligheder for vandreture omkring bjerget. Man kan fx gå rundturen Ben Bulben Forest Walk, der består af fine vandrestier hele vejen rundt om Ben Bulben. På turen får man frisk luft og betagende udsigter til både Ben Bulben og det omkringliggende landskab.

  Der er også andre muligheder for dejlige naturoplevelser ved Ben Bulben. Øst for selve Ben Bulbens ikoniske profil kan man fra nord komme til Gleniff Horsehoe i Dartry Mountains, der også er et smukt sted. Nogle kilometer længere mod øst kan man nyde klipperne ved Eagle’s Rock, og syd for bjergmassivet kan man se vandfaldet Devil’s Chimney og den smukke sø, Glencar Lough.

   

  Donegal

  Byen Donegal er en hyggelig by med omkring 2.500 indbyggere. Pladsen med navnet The Diamond er Donegals centrum, og her ligger stemningsrige huse side om side. På midten af pladsen kan man se en stenstøtte, som mindes de såkaldte Four Masters. Four Masters var fire gæliske historikere, der skrev The Annals of the Four Masters om den irske middelalder i 1630.

  Der er hyggelige spisesteder omkring The Diamond og i sidegaderne, der samtidig udgør byens hovedstrøg. Tæt herpå bugter floden Eske sig gennem byen, og ved dens udløb i Donegal Bay mod vest ligger ruinen af det tidligere franciskanerkloster, Donegal Abbey. Klostret blev opført i 1474, og det blev ødelagt under belejringen af Donegal i 1601.

  Fra centrum af Donegal er der også mulighed for en sejltur med Donegal Bay Waterbus. Der er tidevand i Donegal Bay, så derfor varierer tiderne på sejladserne, der normalt varer 75 minutter og som sejler gæster rundt i bugten.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  Johnston Court

  O’Connell Street
  johnstoncourt.om

   

  Quayside

  Wine Street
  quayside.ie

   

  Indkøbsgader

  O’Connell Street, Grattan Street, Wine Street, Market Street

Med børn
Gode links