Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Galway er en hyggelig by på den irske vestkyst, der er et område med en storslået natur, som inviterer til mange ture. Det gør byen Galway også med dens middelaldergader, smukke kirker, farvestrålende huse og meget andet, der gør turen mindeværdig.

På Galway Museum kan man opleve byens historie, og herfra kan man nemt gå rundt til seværdighederne i gaderne. Latinerkvarteret med gaden Kirwans Lane er et must under et besøg, hvor plænerne på Eyre Square og husene langs The Long Walk også bør ses.

Galways kirker er også en spadseretur værd. Den gamle St. Nicholas' Collegiate Church er en af Irlands største sognekirker fra middelalderen, og den imponerende Galway Cathedral står som en af de yngste, store stenkatedraler i Europa.

Den vestirske by er også et godt udgangspunkt for ture til imponerende landskaber og monumenter. De verdenskendte Cliffs of Moher ligger mod sydvest, og mod nordvest kan man bl.a. se den smukke bygning, Kylemore Abbey, der ligger i et betagende landskab.

Topseværdigheder

  Galway Cathedral

  Galway Katedral
  Galway Cathedral

  Dette er en imponerende katolsk domkirke, som blev opført 1958-1965 på det sted, hvor byens fængsel før lå. Inspirationen kommer fra flere stilarter i europæisk arkitektur, og den 44 meter høje kuppel står smukt i byens skyline.

  Det var arkitekten John J. Robinson, der tegnede det smukke bygning, som byder på et særdeles smukt interiør, hvor man rigtigt kan nyde dimensionerne og detaljerne i Robinsons værk. Man kan blandt andet nyde de smukke glasmosaikker, kirkens rosettevindue og smukke kunstværk bag det centrale hovedalter.

   

  The Long Walk, Galway

  The Long Walk

  The Long Walk er navnet på en af Galways kendteste gader. Den ligger ned til River Corrib og Galway Bay, og det er kendt for de mange huse, der er malet i forskellige farver.

  På en tur ad The Long Walk kan man nyde udsigten over vandet, og i godt vejr har man selskab af en del lokale, der nyder den friske luft ved vandkanten, der ligger få minutters gang fra Galways travle indkøbsgader.

   

  Kirwans Lane

  Kirwans Lane er et af de fineste eksempler på stræder fra det gamle Galway i det såkaldte latinerkvarter. Man kan se smukke bygninger fra 1500-1600-tallene i Kirwans Lane, der er opkaldt efter Kirwan-familien.

  I Kirwans Lane ligger der en del barer og spisesteder, og på den måde kan man for alvor nyde de stemningsfulde omgivelser, der ligger blot få skridt fra de nyere dele af Galways centrum.

   

  Eyre Square, Galway

  Eyre Plads
  Eyre Square

  Denne plads er Galways centrum, og dens historie går tilbage til middelalderen, hvor byens markedsplads lå her. I dag er Eyre Square et dejligt og velbenyttet byrum, hvor indbyggere nyder solen på plænerne. Eyre Square hedder officielt John F. Kennedy Memorial Park, og man kan se en buste af den amerikanske præsident her.

  Efter en ombygning i georgiansk stil i 1800-tallet, blev pladsens midte omkranset af et støbejernshegn, som man også kender det fra mange samtidige parker på pladser i England. Hegnene står ikke længere på Eyre Square, men de kan ses omkring kirken St. Nicholas' Collegiate Church, hvortil de blev flyttet i 1960erne.

  Den amerikanske præsident John F. Kennedy besøgte Galway i 1963, hvor han holdt en tale på pladsen den 29. juni. To år senere fik pladsen sit officielle navn, John F. Kennedy Memorial Park. Det almindeligt anvendte navn, Eyre Square, stammer fra 1710, hvor borgmester Edward Eyre åbnede parken.

  Der er flere kunstværker på Eyre Square, hvor man også kan se indgangsporten Browne Doorway. Det er den gamle indgangsport fra et hus fra 1627, som blev flyttet hertil i 1905. Porten står som et eksempel på arkitekturen i Galways blomstrende tid fra 1500-tallet til 1700-tallet.

Andre seværdigheder

  Spanish Arch, Galway

  Den Spanske Bue
  Spanish Arch

  The Spanish Arch er det daglige navn for de to buer, Spanish Arch og Caoċ Arch, der er de tilbageværende i Galways såkaldte Front Wall fra 1584. Front Wall blev opført som beskyttelse af byens havn.

  Front Wall blev opført som en slags forlængelse af normannernes gamle bymure, som var blevet opført nogle århundreder tidligere. Bygningen med The Spanish Arch husede soldater, der bemandede kanoner på taget. Buens navn kommer fra de spanske galeoner og handelsskibe, der ofte lagde til kaj her.

   

  Galways Bymure
  Galway City Walls

  Efter grundlæggelsen af Galway blev der med tiden bygget mure som forsvar af byen. Murene blev opført fra 1200-tallet og kom til at omslutte omkring de 11 hektarer, som byen lå på. Galways indbyggere betalte en ekstra skat til bygning og vedligehold af murene, så byen havde et effektivt forsvar.

  I dag kan man se et smukt stykke bevaret bymur i indkøbscentret Eyre Square Shopping Centre, der ligger ved pladsen Eyre Square. Indvendigt i centret kan man dels se et stykke af middelaldermuren og dels se to tårne fra den gamle bymur; Shoemaker's Tower og Penrice's Tower. Penrice var en af middelalderens førende klaner i Galway.

   

  Corrib Sti
  Corrib Walk

  Floden Corrib bruser gennem centrum af Galway, og i dens løb har man anlagt Corrib Walk som en smuk og grøn gangsti langs floden. Man kan starte gåturen ved William O'Brien Bridge og gå mod nord til området ved Salmon Weir Bridge.

  Undervejs på turen møder man mange lokale, der også nyder omgivelserne ved den kun seks kilometer lange flod. Og man kan se Galway fra vandsiden med farvestrålende huse, fiskere og en generelt dejlig atmosfære.

   

  Galway Town Hall Teater
  Galway Town Hall Theatre

  Dette er et af Galways teater, og det ligger i en bygning med en interessant historie. Teatret blev opført i 1820erne som byens retsbygning, og i 1901 blev domhuset med den monumentale arkitektur ombygget til Galways rådhus.

  I 1950erne blev bygningen endnu en gang ombygget til et nyt formål. Der blev på det tidspunkt indrettet en biograf, som var i drift til 1990erne. På den tid var bygningen forfalden, men efter en restaurering og ny ombygning 1993-1995 kunne det nuværende teater åbne som byens teater.

   

  Galway Domhus
  Galway Courthouse

  I 1812 blev Galways domhus tegnet af arkitekten Richard Morrison og efterfølgende opført på Courthouse Square. Bygningen fungerer fortsat som retsbygning, og den har gennem tiden haft en vigtig og travl funktion i byen.

  I årtierne efter åbningen af domhuset var der omkring 200 forbrydelser, der kunne straffes med døden, og selv om dommerne i en del tilfælde undlod at dømme eller bruge de hårdeste domme, blev byens fængsel fyldt op. Fængslet lå, hvor byens katolske katedral i dag ligger, og der var knap 70 indsatte i starten af 1800-tallet. I midten af århundredet var det tal steget til 650.

   

  Lynch's Castle, Galway

  Lynchs Borg
  Lynch's Castle

  Denne nuværende bankbygning blev opført af Lynch-familien ad flere omgange som residens. Den største del af det befæstede hus stammer fra 1500-tallet og er i dag et smukt eksempel fra datidens Galway.

  Det var en tid med opblomstring og fine byggerier, hvilket tydeligt ses på udsmykningen af Lynch's Castle med blandt andet våbenskjold og gargoiler på facaden. Lynch-familien stammede fra angler og normanner, og de var en af Galways 14 ledende klaner.

   

  Galway Bymuseum
  Galway City Museum

  Dette er Galways bymuseum og stedet, hvor man får en interessant gennemgang af Galways historie fra middelalderen til i dag. På museet er der forskellige udstillinger med spændende temaer og effekter.

  Der er permanente udstillinger inden for arkæologi, geologi, kunst og naturhistorie, så man får et bredt indblik i mange sider af Galways historie ved et besøg. Blandt de konkrete samlinger er der en udstilling relateret til Galways maritime historie og et tema omkring 1800-1900-tallenes butikker, fabrikker og byliv i Galway.

   

  Forthill Kirkegård
  Forthill Cemetery

  Denne kirkegård er et sted med en både interessant og mørk historie. I 1589 beordrede William Fitzwilliam, at 300 ilandkomne sømænd fra den spanske armada skulle henrettes her. Det skete, og efter halshugningerne begravede de lokale spanierne, så deres sjæle kunne få fred.

  I 1602 blev der bygget et fort på stedet. Det var englænderne, der opførte fortet efter den vellykkede belejring af Kinsale, der afsluttede den engelske erobring af det gæliske Irland. Fortet blev senere i samme århundrede revet ned af byens borgere, og fra 1700-tallet udviklede Forthill sig til en kirkegård.

   

  University Library, Galway

  National University of Ireland, Galway

  Dette er Galways traditionsrige universitet, der blev grundlagt som Queen's College i 1845. Det er i dag en stor uddannelsesinstitution med en smuk hovedbygning, nyere bygninger og diverse kunstværker i området.

  Universitetet åbnede for studerende i 1849, og i begyndelsen var der 68 studerende. Den ældste bygning er den smukke Quadrangle Building, som tog imod de første studerende i 1849. Bygningen blev opført i tudorgotik og var arkitektonisk inspireret af Christ Church i engelske Oxford.

   

  Galwayfiskeriets Udkigstårnsmuseum
  Galway Fisheries Watchtower Museum

  Dette lille tårn er en af Galways mindre kendte seværdigheder. Tårnet blev opført som fisketårn i 1853, og det er i dag museum for fiskeriet i Corrib River, som er kendt for sine laks.

  Det lille tårn står nærmest ude i Corrib River, og det blev bygget af Ashworth-familien som en del af det såkaldte draft netting-fiskeri. Under draft netting var den ene side af et net fastgjort til land, mens den anden side af nettet blev trukket af en båd.

   

  St Nicholas Collegiate Church, Galway

  Skt. Nikolaj Kirke
  St. Nicholas' Collegiate Church

  Denne kirke er en af Irlands største sognekirker fra middelalderen. De ældste dele af den stemningsfulde bygning stammer fra 1300-tallet. Kirken er dedikeret Sankt Nikolaj, der er skythelgen for sømænd, der gennem hele Galways historie har været en vigtig del af byens udvikling. Det siges i øvrigt, at Christoffer Colombus bad i kirken i 1477 før et af hans forsøg på at sejle til den nye verden vestpå.

  Kirken blev ophævet til stiftskirke i 1484, hvilket pave Innocens VIII stadfæstede ved en pavelig bulle året efter. Med det steg byens Galways vigtighed også. Med reformationen, som det engelske kongehus gennemførte, blev kirken anglikansk. Det er den fortsat og hører under Church of Ireland.

   

  The Claddagh

  Dette er et kvarter, der ligger sydvest for Galways centrum. Det var fra 400-tallet en separat fiskerby, hvor indbyggerne solgte deres fisk i Galway. Man kan gå nogle fine ture i The Claddagh og se over vandet fra Claddagh Quay til de farverige huse langs The Long Walk.

  The Claddagh blev delt fra Galway med den anglo-normanniske bymur, der beskyttede selve byen. The Claddagh lå uden for bymuren og bestod som en fiskerby, hvor sejlbådene kaldet Galway Hookers blev anvendt i stor stil. Ved gaden Claddagh Quay kan man i øvrigt se slusen til kanalen Eglinton Canal, der blev anlagt 1850-1852 som stabil vandvej mellem havet og Lough Corrib. Har man lyst til en spadseretur, kan man gå langs kanalen mod nord.

   

  Nora Barnacles Hus
  Nora Barnacle House

  Nora Barnacle blev født i Galway og blev senere forfatteren James Joyces hustru. De mødtes 10. juni 1904 med første romantiske aftale den 16. juni, som Joyce senere valgte som dagen i bogen Ulysses. Dagen er også kendt som Bloomsday.

  I Galway boede Nora Barnacle med sin mor og onkel i det lille hus på adressen Bowling Green 4. Huset blev bygget i 1800-tallet og indrettet som museum i 1980erne. James Joyce og Nora Barnacle besøgte flere gange huset og opholdt sig bl.a. her under en ferie i 1912.

Ture fra byen

  Cliffs of Moher, Irland

  Mohers Klipper
  Cliffs of Moher

  De smukke kystklipper langs Irlands vestkyst er en af øens største seværdigheder. Klipperne består mest af skifer og sandsten, og de rejser sig over 200 meter op fra Atlanterhavets bølger. Den mest berømte udsigt får man fra tårnet O'Brien's Tower, der blev bygget i 1835 af Cornelius O'Brien som udsigtstårn til datidens turister.

  Fra tårnet og toppen af klipperne er der en storslået udsigt, hvor man kan se til øgruppen Aran Islands på vest, Loop Head mod syd og bjergene Maumturks og Twelve Pins mod nord. Navnet Cliffs of Moher stammer fra det nu nedrevne Moher Fort, der lå på det sted, hvor ruinen af Moher Tower fra Napoleonstiden kan ses i dag.

  Besøgscentret Cliffs of Moher Visitor Experience åbnede i 2007, og de fleste besøgende til klipperne starter her. På centret formidles områdets geologi, flora, fauna og historie. Man kan dog også vælge en del øvrige steder og stier langs klipperne.

   

  Kylemore Abbey, Galway

  Kylemore Abbedi
  Kylemore Abbey

  Kylemore Abbey er et smukt beliggende benediktinerkloster, der blev grundlagt på Kylemore Castle i 1920. Slottet var blevet bygget i 1860erne af Mitchell Henry, og klostret blev grundlagt til belgiske nonner, der var flygtet fra 1. Verdenskrig. Ved slottet og klostret kan man se et fint victoriansk haveanlæg.

  Kylemore Abbey står også som et af Irlands mest kendte bygninger. Stedet med den smukke natur er ofte fotograferet. Det ligger meget smukt i regionen Connemara, hvor Mitchell Henry ville vise verden, hvad der kunne lade sig gøre i den vilde irske natur. Derfor kan man ved et besøg også nyde nogle dejlige vandreture i skove og langs søer.

   

  Limerick, Irland

  Limerick

  Byen Limerick er med omkring 100.000 indbyggere en af de største i Republikken Irland. Den ligger ved bredderne af floden Shannon, der danner et stort æstuarium vest for byen. Limerick er hyggelig for gåture i centrum og langs Shannon. Højdepunkterne af seværdigheder er St. Mary's Cathedral, King John's Castle og en tur af O'Connell Street.

  Det moderne bycentrum ligger syd for Abbey River og har netop O'Connell Street som hovedgade og strøggade. I dette område kan man også besøge Hunt Museum, der er et af byens interessante museer. Man kan også nyde grønne omgivelser i People's Park og georgiansk arkitektur på Pery Square.

  Læs mere om Limerick

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links