Site logo
Se på kortet
  • St Patrick's Cathedral Dundalk, Roden Place, Townparks, Dundalk, County Louth, Irland

Læs om byen

Dundalk er en by, som ligger langs floden Castletown ved den irske østkyst. Området har været beboet siden neolitisk tid, mens byen Dundalk blev etableret som et normannisk fæstningsværk efter 1169. I 1300-tallet blev byen angrebet, ødelagt og indtaget af Edward the Bruce, og angrebene fortsatte de følgende århundreder, hvilket skyldtes Dundalks status som befæstet grænseby mod Ulster i nord. Gennem 1600-tallet skiftede byen hænder flere gange mellem englændere og irske katolikker. I 1700-tallet var Dundalk blevet engelsk, og byen kunne udvikle sig fredeligt. Dundalks nuværende byplan blev for en stor dels vedkommende lagt i denne tid. I 1800-tallet udviklede byen sig industrielt, men 1900-tallet igen gjorde Dundalk til grænseby; denne gang ved grænsen til Nordirland.

I dag er Dundalks centrum hyggeligt og overskueligt for en dejlig spadseretur mellem byens seværdigheder. Pladsen Market Square er Dundalks midte, og her kan man bl.a. se Dundalk Courthouse, der er byens nyklassicistiske domhus fra 1819. Herfra kan man gå ad Crowe Street til An Táin Arts Centre, der er et kunstcenter med en teatersal, som er indrettet i byens smukke Town Hall-bygning. Town Hall blev oprindeligt opført i 1859 af The Corn Exchange Company, og huset blev derefter erhvervet af byen Dundalk til bl.a. indretning af et teater.

Tæt herpå ligger St. Patrick’s Church, der er byens hovedkirke. St. Patrick’s Church blev bygget i nygotik i midten af 1800-tallet med klokketårnet som udbygning i 1903. Kirken byder på et smukt kirkerum, hvor man bl.a. kan se mange fine glasmosaikvinduer. Foran kirken kan man se Kelly’s Monument, der er et mindesmærke, der blev rejst i 1879 til minde om en tragedie til søs i 1858, hvor skibet Mary Stoddart sank i Dundalk Bay. En anden seværdighed i byen er Dundalks station, der regnes som den smukkeste på strækningen mellem Dublin og Belfast. Den nuværende station blev åbnet i 1894.

Når man er i Dundalk, kan man med fordel også besøge nogle steder omkring byen, og man kan lære mere om regionen på County Museum Dundalk. Museet formidler historien om County Louth, og det er indrettet i en bygning fra 1780, der tidligere var et magasin på et destilleri. Der er mange ting at se i Dundalks umiddelbare nærhed, og et af de populære steder er byen Blackstone, der ligger som en slags forstad til Dundalk langs kysten. I Blackstone kan man gå en dejlig tur ad Main Street, hvor byens promenade langs havet ligger. Her er der hyggelige spisesteder og en dejlig og spændende udsigt til tidevandet, der markant ændrer kystlinjen flere gange dagligt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]