Site logo
Se på kortet
 • St Patrick's Cathedral Dundalk, Roden Place, Townparks, Dundalk, County Louth, Irland

Læs om byen

Dundalk er en by, som ligger langs floden Castletown ved den irske østkyst. Området har været beboet siden neolitisk tid, mens byen Dundalk blev etableret som et normannisk fæstningsværk efter 1169. I 1300-tallet blev byen angrebet, ødelagt og indtaget af Edward the Bruce, og angrebene fortsatte de følgende århundreder, hvilket skyldtes Dundalks status som befæstet grænseby mod Ulster i nord.

Gennem 1600-tallet skiftede byen hænder flere gange mellem englændere og irske katolikker. I 1700-tallet var Dundalk blevet engelsk, og byen kunne udvikle sig fredeligt. Dundalks nuværende byplan blev for en stor dels vedkommende lagt i denne tid. I 1800-tallet udviklede byen sig industrielt, men 1900-tallet igen gjorde Dundalk til grænseby; denne gang ved grænsen til Nordirland.

I dag er Dundalks centrum hyggeligt og overskueligt for en dejlig spadseretur mellem byens seværdigheder. Pladsen Market Square er Dundalks midte, og her kan man bl.a. se Dundalk Courthouse, der er byens nyklassicistiske domhus fra 1819.

Herfra kan man gå ad Crowe Street til An Táin Arts Centre, der er et kunstcenter med en teatersal, som er indrettet i byens smukke Town Hall-bygning. Town Hall blev oprindeligt opført i 1859 af The Corn Exchange Company, og huset blev derefter erhvervet af byen Dundalk til bl.a. indretning af et teater.

Tæt herpå ligger St. Patrick’s Church, der er byens hovedkirke. St. Patrick’s Church blev bygget i nygotik i midten af 1800-tallet med klokketårnet som udbygning i 1903. Kirken byder på et smukt kirkerum, hvor man bl.a. kan se mange fine glasmosaikvinduer.

Foran kirken kan man se Kelly’s Monument, der er et mindesmærke, der blev rejst i 1879 til minde om en tragedie til søs i 1858, hvor skibet Mary Stoddart sank i Dundalk Bay. En anden seværdighed i byen er Dundalks station, der regnes som den smukkeste på strækningen mellem Dublin og Belfast. Den nuværende station blev åbnet i 1894.

Når man er i Dundalk, kan man med fordel også besøge nogle steder omkring byen, og man kan lære mere om regionen på County Museum Dundalk. Museet formidler historien om County Louth, og det er indrettet i en bygning fra 1780, der tidligere var et magasin på et destilleri.

Der er mange ting at se i Dundalks umiddelbare nærhed, og et af de populære steder er byen Blackstone, der ligger som en slags forstad til Dundalk langs kysten. I Blackstone kan man gå en dejlig tur ad Main Street, hvor byens promenade langs havet ligger. Her er der hyggelige spisesteder og en dejlig og spændende udsigt til tidevandet, der markant ændrer kystlinjen flere gange dagligt.

Ture fra byen

  Drogheda

  Drogheda er en by, der ligger i det nordøstlige Irland ved bredderne af floden Boyne. Byen har en spændende historie, som går tilbage til to separate byer med navnene Drogheda-in-Meath og Drogheda-in-Oriel. Dette skyldtes, at floden Boyne dannede grænse mellem to normanniske kongeriger, og byerne blev først slået sammen til Drogheda i 1412. Den gamle grænse er fortsat i dag som stiftsgrænse mellem Meath i syd og Armagh i nord.

  Gennem århundrederne blev Drogheda en vigtig by under engelsk styre, og der blev opført bymure omkring den. Gennem de seneste århundreder er Drogheda blevet udviklet som industriby, og i 1800-tallet blev der bl.a. etableret jernbaner og skibstrafik til England.

  Læs mere om Drogheda

   

  Four Courts, Dublin

  Dublin

  I den irske hovedstad Dublin er en af de helt store seværdigheder den irske folkesjæl, som blandt andet kommer til udtryk i de berømte irske pubber med irsk musik. Det er en del af Irland, man endelig skal huske at tage minder med hjem fra, og man finder også mange hyggelige steder i området omkring hovedstaden,

  Dublin er dog også meget andet end pubber og hyggen i det centrale Temple Bar. Det gælder blandt andet vikingernes historiske bosættelse, det elegante og intellektuelle miljø på Trinity College, de store indkøbsstrøg, de grønne, georgianske 1700-talsoaser midt i byen og selvfølgelig statue af Molly Malone.

  Der er også flere seværdige kirkebygninger i Dublin. Flere af dem går tilbage til 1100-tallet, og byens katedraler har en unik status som formelle domkirker for både protestanter og katolikker. St. Patrick’s Cathedral og Christ Church Cathedral er de største religiøse seværdigheder i byen.

  Læs mere om Dublin

Tilmeld dig vores nyhedsbrev