Site logo
Se på kortet
 • Limerick Tourist Information Office, O'Connell Street, Limerick, Irland

Læs om byen

Byen Limerick ligger smukt ved floden Shannon, der er den længste flod i Irland og på De Britiske Øer. Byen er Republikken Irlands tredjestørste, og det er en af de hyggelige byer langs den irske vestkyst, hvor der er en del seværdigheder og en god stemning.

Vikingerne grundlagde byen, og det historiske bycentrum ligger på King's Island langs både Shannon River og Abbey River. På King's Island ligger bl.a. kvarteret Englishtown, hvor man bl.a. kan se det smukke King John's Castle og domkirken St Mary's Cathedral.

Det moderne bycentrum ligger syd for Abbey River og har O'Connell Street som hovedgade og strøggade. I dette område kan man også besøge Hunt Museum, der er et af byens interessante museer. Man kan også nyde grønne omgivelser i People's Park og georgiansk arkitektur på Pery Square.

Den vestirske by er omgivet af smuk natur og spændende seværdigheder. Umiddelbart vest for byen ligger Shannons æstuarium, og både nord og syd for floden er der noget at køre efter. De verdenskendte Cliffs of Moher ligger mod nordvest, og både Cork og Galway ligger i fin afstand, hvis man vil se andre byer.

Topseværdigheder

  • St. Mary's Cathedral: St. Mary's er en anglikansk katedral, der blev grundlagt i 1168. Den er Limericks ældste bygning, der fortsat er i brug, og den blev bygget på det historiske område, hvor vikingerne holdt deres tingmøder i byen. I dag kan man se et smukt og spændende kirkerum, der ligger bag tårnet, der blev opført i 1300-tallet.
  • King John's Castle: Dette er en 1200-talsborg, der ligger på King's Island. Selve borgområdet blev etableret som regeringssted af vikingerne i 900-tallet, men det var kong John, der i år 1200 lod borgen bygge. Den smukke borg ligger ned til Shannon, og den er en af de bedst bevarede normannerborge i Europa.
  • O'Connell Street: O'Connell Street er Limericks hovedgade. Den hed oprindeligt George's Street, før den blev opkaldt efter den irske politiker Daniel O'Connell. Langs gaden kan man bl.a. se en del georgiansk arkitektur, og der stpr også et monument for O'Connell lige syd for gaden på The Crescent.
  • The Crescent: Den aflange plads, The Crescent, er Limericks nok smukkeste eksempel på en samlet georgiansk arkitektur. Stedet hed oprindeligt Richmond Place, men fik navn af pladsen bebyggede form. Ud over de distinkte byhuse kan man se Church of the Sacred Heart, der oprindeligt blev opført som jesuiterkirke, og et monument for Daniel O'Connell.

Andre seværdigheder

  • People's Park: Dette er en skøn bypark, der ligger i kvarteret Newtown Pery i det centrale Limerick. Parken var i 1830erne tænkt som en grøn plads med georgianske huse hele vejen rundt, men det var kun Pery Square mod vest, der blev udviklet. Parken blev indviet i 1877 og byder bl.a. på åbne plæner og et stort monument for Thomas Spring Rice.
  • Pery Square: På adressen Pery Square kan man se fine eksempler på sengeorgiansk arkitektur. Husrækken fra 1835-1838 i den sydlige ende af Pery Square hører til de fineste af sin slags i Limerick og også i Irland. Med husnummer 2 står et af husene som en slags museumshus, som er åbent ved forskellige arrangementer.
  • Hunt Museum: Ved flodbredden af Shannon ligger Hunt Museum, der viser familien Hunts kunstsamling, der blev doneret til museumsformål for at holde den samlet. Museet ligger i Custom House, der er en af byens fineste opførelser fra 1700-tallet. Man kan se en varieret samling af alt fra effekter fra stenalderen og oldtidens Egypten til arbejder af bl.a. Picasso.
  • Limerick City Gallery of Art: På dette kunstgalleri kan man ikke mindst nyde irsk kunst fra 1700-1900-tallene, der bliver vist som permanent udstilling. Museumsbygningen stammer fra 1906, da den blev bygget som Carnegie-bibliotek og -museum. Siden 1936 har det nuværende galleri ligget her.

Ture fra byen

  Cliffs of Moher, Irland

  • Mohers Klipper/Cliffs of Moher: De smukke kystklipper langs Irlands vestkyst er en af øens største seværdigheder. Klipperne består mest af skifer og sandsten, og de rejser sig over 200 meter op fra Atlanterhavets bølger. Den mest berømte udsigt får man fra tårnet O'Brien's Tower, der blev bygget i 1835 af Cornelius O'Brien som udsigtstårn til datidens turister.
   Fra tårnet og toppen af klipperne er der en storslået udsigt, hvor man kan se til øgruppen Aran Islands på vest, Loop Head mod syd og bjergene Maumturks og Twelve Pins mod nord. Navnet Cliffs of Moher stammer fra det nu nedrevne Moher Fort, der lå på det sted, hvor ruinen af Moher Tower fra Napoleonstiden kan ses i dag.
   Besøgscentret Cliffs of Moher Visitor Experience åbnede i 2007, og de fleste besøgende til klipperne starter her. På centret formidles områdets geologi, flora, fauna og historie. Man kan dog også vælge en del øvrige steder og stier langs klipperne.

  Galway, Irland

  • Galway: Galway er en smukt beliggende by, hvor der er meget at se. Galway Cathedral og St. Nicholas' Collegiate Church er seværdige kirker, og man kan også nyde byen på mange dejlige spadsereture. De kan gå ad The Long Walk, Corrib Walk og til den centrale Eyre Square, hvor man bl.a. kan se en buste af John F. Kennedy
   Vil man opleve byens historie, er Galway City Museum det rigtige sted. Her får man en interessant gennemgang af Galways historie fra middelalderen til i dag, og ved museet kan man se den kendte Spanish Arch. Herfra kan kan man også nemt gå rundt til seværdighederne i gaderne, hvor latinerkvarteret med gaden Kirwans Lane er et must under et besøg.

  Cork, Irland

  • Cork: Byen Cork i det sydvestlige Irland er den næststørste by i landet. Byens centrum er en ø, der ligger mellem to arme af floden Lee. I Cork er der mange seværdigheder som fx byens rådhus, domhuset og English Market. Man bør også tage forbi de berømte Shandon Bells i det hyggelige kvarter nord for Lee.
   Den anglikanske St. Fin Barre's Cathedral er også værd at se som en af Corks mest imponerende bygningsværker. Man bør også tage sig tid til en spadseretur ad Grand Parade og St. Patrick's Street. Fra Cork er der heller ikke langt til Cobh, der under navnet Queenstown var det sidste sted, Titanic lagde til inden skibets skæbnesvangre jomfrurejse i 1912.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn

  • Borg: King John's Castle, King's Island, kingjohnscastle.com
  • Legeland: Dreamland Fun Centre, Unit 6 Park Point, Dublin Road, dreamland.ie
  • Rugby: Thomond Park Museum, Thomond Park, thomondpark.ie
  • Minigolf: Jurassic Parrr Mini-Golf, Delta Retail Park, Ballysimon, jurassicpar.ie
  • Trampoliner: JumpLanes Trampoline Park, Kidstown 2, Unit 1, Delta Retail Park, Ballysimon Road, jumplanes.com
  • Flyvebåde, fly og søfart: Foynes Flying Boat & Maritime Museum, Aras Ide, Foynes, flyingboatmuseum.com

Gode links