Site logo
Se på kortet
 • Limerick Tourist Information Office, O'Connell Street, Limerick, Irland

Læs om byen

Limerick er en by, der ligger smukt ved floden Shannon, som er den længste flod i Irland og på De Britiske Øer. Byen er Republikken Irlands tredjestørste, og det er en af de hyggelige byer langs den irske vestkyst, hvor der er en del seværdigheder og en god stemning.

Vikingerne grundlagde byen, og det historiske bycentrum ligger på King's Island langs både Shannon River og Abbey River. På King's Island ligger bl.a. kvarteret Englishtown, hvor man bl.a. kan se det smukke King John's Castle og domkirken St Mary's Cathedral.

Det moderne bycentrum ligger syd for Abbey River og har O'Connell Street som hovedgade og strøggade. I dette område kan man også besøge Hunt Museum, der er et af byens interessante museer. Man kan også nyde grønne omgivelser i People's Park og georgiansk arkitektur på Pery Square.

Den vestirske by er omgivet af smuk natur og spændende seværdigheder. Umiddelbart vest for byen ligger Shannons æstuarium, og både nord og syd for floden er der noget at køre efter. De verdenskendte Cliffs of Moher ligger mod nordvest, og både Cork og Galway ligger i fin afstand, hvis man vil se andre byer.

Topseværdigheder

  Maria Katedral
  St. Mary's Cathedral

  St. Mary's Cathedral er en anglikansk katedral under Church of Ireland. Kirken blev grundlagt i 1168, og den er derved Limericks ældste bygning, der fortsat er i brug. Beslutningen om etableringen af katedralen blev dog allerede truffet ved en synode i 1111.

  Det var Domnall Mór Ua Briain, der var Munsters sidste konge, som grundlagde byggeriet af katedralen ved beliggenheden af hans daværende palads på King's Island. Paladset gik tilbage til det historiske område, hvor vikingerne holdt deres tingmøder i byen.

  Det vides ikke med sikkerhed, men dele af Domnall Mór Ua Briains palads kan være bygget in i kirken. Det kan fx være den vestlige dør, som kan have været hoveddør i det ellers historiske kongepalads. Denne dør indgår i øvrigt som en del af indsættelsesritualet af nye biskopper i Limerick.

  I dag kan man se et smukt og spændende kirkerum med blandt andet glasmosaikker i St. Mary's Cathedral. Før man kommer ind, kan man se det 36 meter høje kirketårn, der blev opført i 1300-tallet.

   

  Kong Johans Borg
  King John's Castle

  King John's Castle er en mægtig 1200-talsborg, der ligger på King's Island langs River Shannon. Selve borgområdet blev etableret som regeringssted af vikingerne i 900-tallet, men det var kong John, der i år 1200 lod borgen bygge, som man kan se i dag.

  Resterne af vikingejarlen Thormod Helgasons bosættelse og sæde fra 922 blev udgravet i 1900-tallet. Det var herfra, vikingerne i begyndelsen plyndrede områderne langs Shannon, men de blev besejret af andre vikinger i 937 og 943, og herefter fortsatte kampene gennem århundreder.

  Anglo-normannernes ankomst i 1172 ændrede landet. Normannerne erobrede Limerick-området endeligt i 1195, og allerede fem år senere startede kong John opførelsen af den borg, der også kaldes for Limerick Castle, og som i dag er en af de bedst bevarede normannerborge i Europa.

  Borgen blev opført ved Shannon for at forsvare Limerick mod gæliske kongeriger mod vest og mod eventuelle oprør fra normannerledere fra øst og syd. Borgen kom også til at fungere som byens sikkerhed, og med borgen voksede Limerick som havneby og handelscenter.

  Borgens mure blev delvist ødelagt under belejringen af Limerick i 1642, der var en af flere belejringer i 1600-tallet. Borgen står dog stadig som i sin storhedstid, og i årene 2011-2013 blev anlægget renoveret, og der blev opført et nyt besøgscenter, der giver en interessant formidling af borgens lange historie.

   

  O'Connell Street

  O'Connell Street er navnet på Limericks hovedgade. Den hed oprindeligt George's Street efter kong George III, før den blev opkaldt efter den irske politiker Daniel O'Connell, der blandt andet kæmpede for katolikkers ret til at sidde i parlamentet i Westminster i London.

  Gaden er kendt for en del bygninger i georgiansk arkitektur, som man også kan se mod syd, hvor O'Connell Street ender i The Crescent og et monument til Daniel O'Connell. Gaden blev da også planlagt i slutningen af 1700-tallet og starten af 1800-tallet som udvikling af Limerick syd for middelalderbyen.

   

  The Crescent

  The Crescent er en aflang og let buet plads, der ligger som Limericks nok smukkeste eksempel på et samlet ensemble af georgiansk arkitektur. Stedet hed oprindeligt Richmond Place, men fik navn af pladsens bebyggede form.

  Ud over de distinkte georgianske byhuse kan man se Church of the Sacred Heart, der oprindeligt blev opført som jesuiterkirke. I et mindre anlæg på midten står et monument for Daniel O'Connell, der var en betydende irsk politisk leder i første halvdel af 1800-tallet.

Andre seværdigheder

  Folkets Park
  People's Park

  People's Park er en skøn bypark, der ligger i kvarteret Newtown Pery i det centrale Limerick. Parken var i 1830erne tænkt som en grøn plads med georgianske huse hele vejen rundt, men det var kun Pery Square mod vest, der blev udviklet, og her kan man i dag se en af byens og landets fineste georgianske husrækker.

  Der var meningen, at parken i midten skulle være en slags privat have, og forbilledet var blandt andet Merrion Square i Dublin. Økonomisk nedgang ændrede planerne, og i stedet blev People's Park indviet i 1877 med blandt andet åbne plæner og et stort monument for Thomas Spring Rice.

  Jorden blev overdraget til byen Limerick i fem hundrede år med visse betingelser. Der måtte således ikke finde politiske og religiøse møder sted i parken, og det var også et krav, at koncerter ikke måtte finde sted om søndagen. I dag er parken et smukt anlagt og populært rekreativt område.

   

  Pery Square

  Pery Square er en adresse i kvarteret Newtown Pery i Limerick, hvor man kan se fine eksempler på sengeorgiansk arkitektur. Navnet Pery Square kommer fra politikeren Edmund Sexton Pery, der var født i Limerick, og som var Speaker of the Irish House of Commons fra 1771 til 1785.

  Husrækken fra 1835-1838 i den sydlige ende af Pery Square hører til de fineste af sin slags i Limerick og også i Irland. Det var arkitekten James Pain, der sandsynligvis stod bag designet af husrækken, som blev opført af Pery Square Tontine Company. Med husnummer 2 står et af de gamle huse som en slags museumshus, der er åbent ved forskellige arrangementer.

   

  Hunt Museum

  Hunt Museum er et museum, der ligger ved flodbredden af River Shannon. Museet udstiller familien Hunts kunstsamling, der blev doneret til museumsformål for at holde den samlet. Man kan se en varieret samling af alt fra effekter fra stenalderen og oldtidens Egypten til værker af blandt andre Picasso.

  Museet ligger i Custom House, der er en af byens fineste palladiansk-georgianske opførelser fra 1700-tallet. Det blev tegnet af italieneren Davis Ducart og bygget i kalksten til forskel fra de fleste øvrige bygninger fra denne sted i byen, som var murstenshuse.

   

  Limerick Kunstgalleri
  Limerick City Gallery of Art

  Limerick City Gallery of Art er et kunstgalleri, hvor man ikke mindst kan nyde irsk kunst fra 1700-1900-tallene, der bliver vist som permanent udstilling. Man kan også se skiftende udstillinger med samtidskunst.

  Museumsbygningen stammer fra 1906, da den blev bygget som Carnegie-bibliotek og Carnegie-museum i nyromansk stil. Siden 1936 har det nuværende galleri, der er kommunalt drevet, været indrettet her.

Ture fra byen

  Cliffs of Moher, Irland

  Mohers Klipper
  Cliffs of Moher

  De smukke kystklipper langs Irlands vestkyst er en af øens største seværdigheder. Klipperne består mest af skifer og sandsten, og de rejser sig over 200 meter op fra Atlanterhavets bølger. Den mest berømte udsigt får man fra tårnet O'Brien's Tower, der blev bygget i 1835 af Cornelius O'Brien som udsigtstårn til datidens turister.

  Fra tårnet og toppen af klipperne er der en storslået udsigt, hvor man kan se til øgruppen Aran Islands på vest, Loop Head mod syd og bjergene Maumturks og Twelve Pins mod nord. Navnet Cliffs of Moher stammer fra det nu nedrevne Moher Fort, der lå på det sted, hvor ruinen af Moher Tower fra Napoleonstiden kan ses i dag.

  Besøgscentret Cliffs of Moher Visitor Experience åbnede i 2007, og de fleste besøgende til klipperne starter her. På centret formidles områdets geologi, flora, fauna og historie. Man kan dog også vælge en del øvrige steder og stier langs klipperne.

   

  Galway, Irland

  Galway

  Galway er en smukt beliggende by, hvor der er meget at se. Galway Cathedral og St. Nicholas' Collegiate Church er seværdige kirker, og man kan også nyde byen på mange dejlige spadsereture. De kan gå ad The Long Walk, Corrib Walk og til den centrale Eyre Square, hvor man bl.a. kan se en buste af John F. Kennedy

  Vil man opleve byens historie, er Galway City Museum det rigtige sted. Her får man en interessant gennemgang af Galways historie fra middelalderen til i dag, og ved museet kan man se den kendte Spanish Arch. Herfra kan kan man også nemt gå rundt til seværdighederne i gaderne, hvor latinerkvarteret med gaden Kirwans Lane er et must under et besøg.

  Læs mere om Galway

   

  Cork, Irland

  Cork

  Byen Cork i det sydvestlige Irland er den næststørste by i landet. Byens centrum er en ø, der ligger mellem to arme af floden Lee. I Cork er der mange seværdigheder som fx byens rådhus, domhuset og English Market. Man bør også tage forbi de berømte Shandon Bells i det hyggelige kvarter nord for Lee.

  Den anglikanske St. Fin Barre's Cathedral er også værd at se som en af Corks mest imponerende bygningsværker. Man bør også tage sig tid til en spadseretur ad Grand Parade og St. Patrick's Street. Fra Cork er der heller ikke langt til Cobh, der under navnet Queenstown var det sidste sted, Titanic lagde til inden skibets skæbnesvangre jomfrurejse i 1912.

  Læs mere om Cork

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn

  Borg: King John's Castle

  King's Island

  kingjohnscastle.com

   

  Legeland

  Dreamland Fun Centre
  Unit 6 Park Point, Dublin Road
  dreamland.ie

   

  Rugby

  Thomond Park Museum
  Thomond Park
  thomondpark.ie

   

  Minigolf

  Jurassic Parrr Mini-Golf
  Delta Retail Park, Ballysimon
  jurassicpar.ie

   

  Trampoliner

  JumpLanes Trampoline Park
  Kidstown 2, Unit 1, Delta Retail Park, Ballysimon Road
  jumplanes.com

   

  Flyvebåde, fly og søfart

  Foynes Flying Boat & Maritime Museum
  Aras Ide, Foynes
  flyingboatmuseum.com

Gode links