Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Londonderry, der også bliver kaldt Derry, er en af Nordirlands mest spændende byer. Den har en rig historie og mange seværdigheder, og det hele ligger i et overskueligt bycentrum, hvor der aldrig er langt mellem de oplevelser, der er at komme efter.

Byen er blandt andet kendt for sine bymure, der omslutter centrum. Bymurene blev opført i starten af 1600-tallet for at beskytte de protestantiske tilflyttere fra England og Skotland, og murene er stadig intakte. De er sammen med Guildhall, flere kirker og museer byens store seværdigheder.

Som andre steder på øen Irland har den historiske uenighed mellem nationalister og unionister sat sine spor i Londonderry/Derry. Her er der protestantiske områder og katolske kvarterer, og mellem dem spænder Peace Bridge over floden Doyle. Der er også museer og mindesmærker for de kampe, der har været her gennem årene.

Londonderry/Derry ligger i det vestlige Nordirland, og der er flere spændende ting i se i omegnen. Der er ikke langt til den nordirske hovedstad Belfast og til UNESCO-verdensarven Giant’s Causeway. Byen ligger også kun få kilometer fra oplevelser i Republikken Irland som fx Glenveagh National Park.

Topseværdigheder

    Guildhall

    Guildhall i centrum af Londonderry/Derry er en af byens mest imponerende bygninger. Den blev finansieret af The Honourable The Irish Society, der også stod bag byggeriet af byens mure i det tidlige 1600-tal. Guildhall stod færdig i 1890 og er i dag sæde for det lokale bystyre for Derry City and Strabane District. I bygningen er der et smukt interiør, og den store repræsentationssal og Guildhalls glasmosaikvinduer er særligt seværdige.

    Der lå allerede et rådhus i byen fra 1600-tallet, og det første mødested for byrådet var i Market House, der blev ødelagt under belejringen af byen i 1689. Det nuværende rådhus er også blevet ødelagt flere gange. Første gang af en brand i 1908 og senere ved bombesprængninger i 1972 under konflikten i Nordirland, der varede fra 1960erne til 1998.

    Man kan i øvrigt også se Guildhalls tårn på bygningen, og ser det en smule bekendt ud, er der en god grund til det. Tårnet blev nemlig tegnet med inspiration fra Elizabeth Tower i London, der bedre en kendt som Big Ben.

     

    Bymurene
    City Walls

    Londonderry/Derry er unik by i Nordirland og resten af øen Irland på grund af dens bevarede bymure, der omslutter den gamle bydel. Bymurene blev opført i årene 1613-1619 af The Honourable The Irish Society. Formålet med murene var at beskytte englændere og skotter, der var flyttet til Ulster i forbindelse med samtidens bosættelse af netop Ulster.

    Murene omkring byen blev bygget som en konsekvens af O’Doherty’s oprør i 1608, hvor irere anført af Sir Cahir Rua O’Doherty angreb datidens Derry og nedbrændte byen. Med murene og The Honourable The Irish Society, der udsprang fra London, blev Derry omdøbt til Londonderry efter en kongelig forordning. Derved startede den mangeårige og fortsatte diskussion om navnet på Londonderry/Derry.

    Man kan gå langs bymurene, der er godt 1,5 kilometer lange. Der er syv porte på turen, og fire af dem blev opført på samme tid som murene. De oprindelige porte er Bishop’s Gate, Butcher’s Gate, Ferryquay Gate og Shipquay Gate, mens New Gate, Castle Gate og Magazine Gate blev opført i henholdsvis 1790erne, 1805-1808 og i 1888. Omkring på murene kan man se en del bevarede kanoner fra byens forsvar.

     

    Skt. Columban Kirke
    St. Columba’s Church

    Denne kirke, der også kendes som Long Tower Church, blev opført 1783-1788 på et sted, hvor der siden 1100-tallet havde ligger andre kirker. Den nuværende kirke er katolsk, og den blev ombygget til dens nuværende udseende i 1810.

    Kirken er ikke byens katolske domkirke, men af mange anses den som arnestedet for katolicismen i Londonderry/Derry. Derudover byder den også på det nok smukkeste interiør med fornemme udsmykninger, balkoner omkring kirkerummet og et fint alter som nogle af de seværdige elementer.

    Ved kirken kan man besøge St. Columba Heritage Centre, der byder på en spændende udstilling om ikke mindst Skt. Columban, der var en irsk munk og missionær, som levede i 500-tallet.

Andre seværdigheder

    Apprentice Boys’ Mindehal & Belejringsmuseet
    Apprentice Boys Memorial Hall & The Siege Museum

    De såkaldte Apprentice Boys er i dag en forening, som mindes byens forsvar mod den katolske kong James II’s belejring af Londonderry/Derry i 1688-1689. James II var Englands sidste katolske konge, og Londonderry/Derry var på det tidspunkt en protestantisk højborg.

    Belejringen af byen begyndte i december 1688, da 13 lærlinge, the Apprentice Boys, lukkede Londonderry/Derrys porte for 1.200 fremrykkende soldater. Belejringen varede til juli 1689, hvor skibe brød barriererne på floden Foyle og bragte forsyninger til byen. Omkring halvdelen af befolkningen var døde under belejringen af sult og skader under forsvarskampen.

    I to bygninger ved siden af hinanden ligger Apprentice Boys Memorial Hall og The Siege Museum, hvor man kan man en udstilling, der beskriver belejringen og på mange måder skildrer samtidens liv i byen og under belejringen.

     

    Museet for Det Frie Derry
    Museum of Free Derry

    Dette er et museum, der skildrer en del af den nyere lokalhistorie i Londonderry/Derry. Historien om Free Derry startede med etableringen af en borgerrettighedsbevægelse, der blandt andet ønskede de etablerede valgkredse ændret, så de i højere grad tilgodeså de nationalister, der mange steder var i flertal.

    I starten af januar 1969 kom det til kampe mellem nationalister og unionister, og nationalisterne finder sammen i kvarteret Bogside. Her etablerede de Free Derry, som var navnet på et område i byen, som nationalisterne udråbte som selvstændigt mellem 1969 og 1972. Områdets indbyggere byggede barrikader og bevæbnede sig for at undgå, at politiet og militæret kunne komme ind.

    Gennem de tre år med Free Derry kom det til flere kampe, og 30. januar 1972 blev 13 demonstranter dræbt, da en march blev beskudt af britiske soldater. Senere samme år, den 31. juli 1972, gik de britiske myndigheder ind i Free Derry-kvarteret, hvilket markerede afslutningen på Free Derry. Hele denne historie kan opleves på museet, og på gaderne omkring kan man gå en tur i kvarteret, hvor begivenhederne udspillede sig.

     

    Free Derry Corner

    Free Derry Corner er et sted og monument for den tid, hvor der var kampe mellem befolkningsgrupperne i Londonderry/Derry i 1900-tallet. Ved krydset mellem gaderne Lecky Road og Fahan Street kan man se muren, hvor de berømte ord ”You are now entering Free Derry” blev skrevet i 1969. Det skete som en del af det selvudråbte Free Derry, som opererede mellem 1969 og 1972.

    Muren med den sorte skrift var oprindeligt en husgavl, men gavlens hus og nogle af de omkringliggende har været revet ned i mange år, og derfor står muren midt på Lecky Road. Nord for gavlen kan man se et stort H, der er et mindesmærke for republikanske nordireres sultestrejke i 1981. Går man videre mod nord, kan man se mindesmærket Bloody Sunday Monument, der mindes den blodige søndag, der udspillede sig 20. januar 1972.

     

    Skt. Columban Kirke
    St. Columb’s Cathedral

    St. Columb’s Cathedral er den anglikanske domkirke i Londonderry/Derry, og den er dermed en del af Church of Ireland. Kirken er dedikeret Skt. Columban, der var en irsk munk og missionær. Columban blev født 521 i Donegal, og han levede til cirka 593.

    Før den nuværende katedral lå der en kirke på stedet, som blev ødelagt under Niårskrigen, der blev udkæmpet 1594-1603 mellem irske høvdinge og det engelske styre i Irland. Under krigen blev kirken først ødelagt, og i år 1600 kom englænderen Sir Henry Docwra til byen med 4.000 soldater. Han lod kirkeruinen rive ned for at bruge stenene til mure og befæstning af byen.

    Den nuværende katedral stod færdig i 1633. Det var den første kirke, der blev bygget som en anglikansk katedral på De Britiske Øer, og den var også den kirke ikke-katolske katedral, der blev opført i det vestlige Europa. Det var William Parratt fra London, der opførte kirken, og arkitekturen blev et smukt og tidstypisk eksempel på den gotiske stil i England i 1600-tallet.

    Katedralens interiør er imponerende. De smukke stenmure står som ramme for solide søjler, fornemt snedkerarbejde, glasmosaikvinduer og andre seværdige detaljer. Kirkerummet er siden kirkens opførelse blevet ændret flere gange. Det skete bl.a. ved en større ombygning i 1860erne, hvor hovedparten af indtrykket i dag blev skabt.

     

    Skt. Eugen Katedral
    St. Eugene’s Cathedral

    Som flere andre steder i Nordirland og i Republikken Irland er der to katedraler i Londonderry/Derry. St. Eugene’s Cathedral er byens katolske domkirke og derved sædet for den katolske biskop. Opførelsen af kirken blev muliggjort af den i 1829 vedtagne Roman Catholic Relief Act.

    Der blev samlet penge ind til byggeriet fra 1840, og selve opførelsen startede i 1849. Der kom donationer fra folk i byen, rundt omkring i Irland og fra Nordamerika, og arkitekten James Joseph McCarthy blev sat til at designe kirken, som han havde gjort med flere andre i Irland.

    Den nygotiske kirke blev indviet i 1873, men på det tidspunkt stod den ikke færdig. Der var ikke midler til at færdiggøre klokketårnet, og derfor kom den del af byggeriet først i gang i år 1900. Tre år senere var hele kirken opført, og den kan ses fra store dele af Londonderry/Derry.

     

    Skt. Augustins Kirke
    St. Augustine’s Church

    Dette er en lille, men meget stemningsfuld kirke, der ligger på et sted, hvor der gennem århundreder har været kirker og klostre. Det tidligste var Skt. Columban Kloster, der blev grundlagt i 546.

    Den nuværende kirke blev indviet i 1872, og den blev opført i nygotisk stil. Interiøret er smukt, og det gælder også udsigten fra området foran kirken. Her kan man også se en af byens gamle kirkegårde, hvis første gravsten går tilbage til en engelsk soldat, der blev begravet i 1603.

     

    Skt. Columban Historiske Center
    St. Columba Heritage Centre

    På dette sted kan man se en udstilling om Skt. Columban, der anses som Londonderry/Derrys grundlægger. Udstillingen perspektiverer byens historie med gennemgang af væsentlige senere begivenheder.

    St. Columba Heritage Centre er indrettet i en skolebygning fra 1800-tallet, som ligger ved kirken St. Columba’s Church. Man kan også lære om bygningens historie ved et besøg på stedet.

     

    Tårnmuseet
    Tower Museum

    I Londonderry/Derry ligger Tower Museum, som er indrettet i et af tårnene i byens bymure og forsvarsværker fra 1600-tallet. Derved er selve bygningen interessant, og det gælder også for museets udstillinger.

    Tower Museum fungerer som bymuseum, og i udstillingen ”The Story of Derry” fortælles byens historie fra tidlig tid til i dag. Man kan også se udstillingen ”An Armada Shipwreck – La Trinadad Valencera”. Den genfortæller historien om et af de største skibe i den spanske armada. Skibet sank ud for kysten ved Donegal i 1588 og blev genfundet af lokale dykkere i 1971.

    Husk også at gå op i tårnet, mens du er på museet. Fra toppen er der en betagende udsigt over Londonderry/Derry og det omkringliggende landskab. Og man kan efter et besøg på museet gå en tur ad bymuren, der ligger umiddelbart foran Tower Museum.

     

    Fredsbroen
    Peace Bridge

    Broen Peace Bridge er et af Londonderry/Derrys moderne vartegn. Broen er åben for forgængere og cyklister, og den spænder over floden Foyle. Den 235 meter lange bro blev designet med to lænende bropiller af ingeniørfirmaet AECOM, og den åbnede i 2011.

    Indvielsen fandt sted under overværelse af Nordirlands førsteminister, Republikken Irlands premierminister og EU’s kommissær for regionale anliggender. Repræsentanterne symboliserede, at broen var en del af freden i byen, hvor den kunne forbinde de protestantiske unionister på det østlige bred med de katolske nationalister på den vestlige bred.

     

    Ebrington Plads
    Ebrington Square

    På dette område lå kasernen Ebrington Barracks indtil 2003. Kasernen blev opført i 1841, og den blev opkaldt efter Hugh Fortescue, der havde titlen Viscount Ebrington. Efter kasernens flytning til Shackleton Barracks, byudviklede man kasernens paradeplads til den nuværende Ebrington Square.

    Rundt om pladsen kan man se en del bevarede bygninger fra tiden som Ebrington Barracks. De danner en fin ramme for den flot anlagte plads, hvor floden Foyle danner den vestlige grænse. Langs floden kan man se kunstinstallationen Mute Meadow, der består af 40 par søjler, der er smukt illuminerede om aftenen.

Ture fra byen

    Ulster American Folk Park

    På dette museum kan man stifte bekendtskab med den store udvandring, der skete fra Irland gennem 1700-1900-tallene. Museet er en del af Nordirlands nationalmuseum, og dets fokus er på de immigranter, der forlod provinsen Ulster til fordel for Nordamerika.

    Museet blev grundlagt i 1976, og det blev etableret omkring huset Mellon House, der var den irsk-amerikanske bankmand Thomas Mellons fødehjem. Man kan se Mellon House og også opbyggede områder af både Old World i Europa og New World i Amerika. På den måde kan man følge den rejse, udvandrerne begav sig ud på.

     

    Old Bushmills Distillery

    Irland er kendt for flere ting, og en af dem af det irske whiskey. Old Bushmills er et alkoholdestilleri, der primært producerer whiskey, så et besøg på stedet er en god mulighed for at få et indblik i tilblivelsen af den traditionelle drik.

    Bushmills' whiskey går tilbage til 1608, hvor stedets jordejer fik kongelig tilladelse til at destillere whiskey, hvilket siden da er sket med forskellige afbrydelser undervejs. Selve selskabet bag Old Bushmills blev grundlagt i 1784.

     

    Fort Dunree

    Fort Dunree er en fæstning, der ligger dramatisk på klipperne ved Irlands nordlige kyst. Fortet blev anlagt 1812-1813 under Napoleonskrigene, og det skulle beskytte fjorden Lough Swilly sammen med Knockalla Fort på fjordens modsatte bred. Efter freden i 1815 kom fortet til at henligge en årrække.

    I sidste del af 1800-tallet blev der etableret kanonstillinger på Fort Dunree, der efter fedsaftalen kaldet Den Engelsk-Irske Traktat fra 1921 vedblev at være på britiske hænder på trods af grundlæggelsen af Den Irske Fristat. Fortet blev ovrgivet til Republikken Irland i 1938.

    I dag er Fort Dunree ikke længere en aktiv del af landets forsvar, og det er indrettet som militærmuseum. Her er der forskellige spændende udstillinger, og man kan naturligvis også se indretningen af det gamle fæstningsværk.

     

    Glenveagh National Park

    Glenveagh er med 16.000 hektarer en af Republikken Irlands største nationalparker, og her kan man opleve dejlig natur omkring søen Lough Veagh og slottet Glenveagh Castle, der blev opført af John George Adair i årene 1870-1873.

    I nationalparken kan man se smukke bjerge, klare søer, vandfald og skove, der giver en varieret natur med mange fornemme udsigter over landskabet. Parken er velindrettet med mange forskellige vandrestier, så det er relativt nemt at nyde området.

    Vil man gerne se en meget planlagt frodighed, så er turen til slotsparken Glenveagh Castle Gardens en tur værd. Parken blev anlagt med forskellige haver i 1880erne og er stadig som i den victorianske tid. Det er også muligt at besøge Glenveagh Castle.

     

    Giant’s Causeway

    På nordkysten af Nordirland ligger Giant's Causeway, der er et uforglemmeligt møde med naturen i form af omkring 40.000 basaltsøjler. De fleste er sekskantede, og de højeste er op til 12 meter høje. Stedet er optaget på UNESCO's liste over verdens naturarv, og det er skabt gennem vulkansk aktivitet.

    Man kan gå en tur langs kysten og se Giant's Causeway, der er spredt over flere seværdige steder. Grand Causeway er den største af tre klippefremspring, som udgør Giant's Causeway. Langs kysten kan man også se den støvleformede sten, der kaldes Giant's Boot, og man kan også tage plads i ønskestolen Wishing Chair, det er en naturligt dannet tronstolslignende formation.

     

    Belfast

    Belfast ligger ved floden Lagan og er den største by og hovedstaden i Nordirland. Det er en by med mange seværdigheder, der bl.a. kommer fra byens historiske rolle som en vigtig britisk havne- og industriby. En af de kendte industrier i byen var værftet Harland and Wolff, der byggede Titanic og søsterskibene til White Star Line.

    Der er mange imponerende bygningsværker i Belfast. Parlamentet Stormont og byens store rådhus er to af de mest berømte, men man kan også opleve steder som Albert Memorial Clock, Belfast Castle, den anglikanske St Anne's Cathedral og museet Titanic Belfast.

    Læs mere om Belfast

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn

    Dyrepark

    Wild Ireland
    Dundrain, Burnfoot
    wildireland.org

     

    Legeland

    The Play Shed
    Unit 2B, Altnagelvin Industrial Estate, Trench Road
    theplayshed.com

     

    Søfart

    Inishowen Maritime Museum
    4 Coastguard Station, Greencastle
    inishowenmaritime.com

     

    Bymure og kanoner

    Derry City Walls
    Londonderry/Derry

Gode links