Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Visby er hovedbyen på den svenske ø Gotland. Byens tidlige historie er usikker, men der menes at have ligget et handelssted her siden 900-tallet. Visby udviklede sig hurtigt til i 1100-tallet til at være en vigtig havn for Hanseforbundet, og der boede mange tyskere i byen, der fik solide bymure mod både land og vand i 1200-tallet. Byen opnåede privilegier og frihandel, og købmændene handel over hele Østersøen.

Den danske konge erobrede Visby i 1361, og i 1408 blev Visby og Gotland en del af Kalmarunionen, og den danske tid startede nogle årtier senere. Med Freden i Brömsebro i 1645 blev Visby svensk, men på denne tid var tidligere tiders indbringende handel faldet markant. Krige og epidemier bremsede en ny vækst, og i 1720 boede der cirka 1.200 i Visby. 1800-tallet startede med bl.a. en russisk erobring, men århundredet igangsatte også byens udvikling af turismen og bevarelsen af den gamle bykerne og dens ringmur.

I dag ligger Visby som en unik by med mange seværdigheder i de hyggelige gader. Man kan starte en spadseretur på Stora Torget, der blev anlagt i 1300-tallet. På torvet kan man se Sankta Katarina Kyrkoruin, der er en smuk ruin af en franciskanerkirke, som blev opført fra 1233. Kirken blev ødelagt efter Lübecks angreb på Visby i 1525. Tæt nord for Stora Torget ligger en anden af byens mange kirkeruiner, Drottens Kyrkoruin, der er en tidligere kirke fra omkring 1240.

I samme del af Visby ligger Visby Domkyrka, der oprindeligt blev opført som gæstekirke for tyske købmænd med indvielse i 1225. Bygningen blev domkirke, da Visby Stift blev etableret i 1572. Kirkens udseende i dag kommer delvist fra ombygninger i 1700-tallet, hvor brande hærgede tårnene, der måtte genopføres i ny stil.

Næsten hele vejen rundt om centrum ligger Visby Ringmur, der blev opført i op til 11 meters højde i middelalderen. Muren er den bedst bevarede bymur i Skandinavien, og den er en del af Visbys optagelse på UNESCO’s verdensarvsliste. Ringmuren blev opført ad to omgange i 1200- og 1400-tallene med en samlet længde på 3,6 kilometer.

Rundt om muren var der 29 store tårne og 22 såkaldte sadeltårne. Langt hovedparten af muren og dens tårne er bevaret til i dag, og man kan man gå en dejlig tur langs ringmuren for at nyde det store bygningsværk og dens byporte og imponerende tårne. En detalje er, at muren et større mod landsiden end vandsiden, hvilket skyldes, at den bl.a. blev opført til at forsvare Visby mod Gotlands bønder.

Man kan også besøge Gotlands Museum, som er et arkæologisk og kulturhistorisk museum. På museet er der mange spændende udstillinger, og det er her, man kan se Spillingsskatten. Skatten er det største skattefund fra vikingetiden, og den blev fundet i 1699 på det nordlige Gotland. Museet har også en afdeling for kunst, Konstmuseet, der primært udstiller samtidskunst, kunsthåndværk og design med tilknytning til Gotland fra 1800-tallet til i dag.

Man kan også tage en tur et kort stykke nord for nord og ringmuren. Her ligger Galgberget, der er et naturområde, hvor man kan se de bevarede søjler, hvor byens galger tidligere hang. Det menes, at galgerne var i brug indtil 1845, og dengang var der fri udsigt til stedet fra byen og havet, så alle kunne se de henrettede personer. I dag er der heldigvis roligere på Galgberget, hvor man kan se over havet og landskabet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev