Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Lund er en by i Skåne i det sydlige Sverige. Byen emmer af historie, og den er en af det nuværende Sveriges ældste byer. Den blev grundlagt som købstad af Danmarks kong Knud den Store i slutningen af 900-tallet, og han etablerede bl.a. et møntværk. Det var således en vigtig by fra begyndelsen, og en kort overgang gjorde kong Erik Emune den til Danmarks hovedstad i 1130erne, og der kom betegnelsen Metropolis Daniæ.

I 1104 var Lund blevet sæde for den nordiske ærkebiskop, og her boede op mod 4.000 indbyggere. Fra 1300-tallet mistede Lund betydning ift. handel, idet havnebyen Malmø havde en bedre beliggenhed. Lund fortsatte dog som kirkeligt og uddannelsesmæssigt centrum. I 1658 blev Lund svensk med Freden i Roskilde, og en forsvenskning begyndte. I midten af 1800-tallet kom jernbanen til byen, og en større industrialisering udviklede herefter Lund.

I dag er Lund en spændende by med flere seværdigheder i det hyggelige bycentrum. Her kan man fx se Lunds Universitet, der blev grundlagt i 1666, som er en institution, der blev etableret som en del af den brutale og traktatstridige forsvenskning, der skete i de tabte danske Skånelande efter 1658.

Den smukke hovedbygning blev opført i 1882 efter arkitekten Helgo Zettervalls tegninger. I den danske tid havde der dog været en forløber til universitetet i form af Akademiet i Lund, Studium Generale, der i sin tid blev grundlagt i 1425. En anden kendt uddannelsesinstitution er Katedralskolen, der blev etableret i 1085 af Knud den Hellige, og den er derved den ældste skole i det daværende Danmark.

Lund Domkirke står som den mest berømte seværdighed i byen. Kirken blev opført fra omkring år 1100 efter ikke mindst donationer fra Knud den Hellige. I 1145 stod den oprindelige kirke færdig, og af den er apsis og krypten bevaret til i dag. Kirken var vigtig i den danske middelalder, og mange møder blev holdt her. Flere begivenheder fandt også sted her; fx Anders Sunesens kroning af Valdemar II Sejr.

Begge deltog i øvrigt i korstoget til Estland i 1219, hvor Dannebrog faldt ned fra himlen den 15. juni. Anders Sunesen ligger begravet i tværskibet, mens den sidste danske biskop, Peder Winstrup, blev begravet i krypten. Domkirkens nuværende tårne stammer fra en ombygning foretaget af Helgo Zettervall i slutningen af 1800-tallet. De afløste de middelalderlige, og med en højde på 65 meter er de et markant indslag i byens silhuet.

Der ligger også flere interessante museer i Lund. Som gammel universitetsby er der gennem tiden blevet etableret flere samlinger som man fx kan se på Historiska Museet, der udstiller arkæologiske og etnografiske samlinger. Museet er indrettet i huset, der blev opført 1840-1845 som residens for byens biskop, men som aldrig blev taget i brug som sådan.

I byen kan man også besøge Biologiska Museet, som har botaniske, entomologiske og zoologiske samlinger, og i Lund ligger der også en botanisk have med mange smukke anlæg. Det er også muligt at se svensk og nordisk samtidskunst i Konsthallen. Man kan naturligvis også blot nyde en gåtur i middelalderbyens strøggader som fx Lilla Fiskaregatan, Stora Södergatan, Bytaregatan og Skomakaregatan.

Ture fra byen

    Rådhuset

    Malmö

    Den sydsvenske hovedstad Malmø er på samme tid en storby og en overskuelig by, hvor de fleste seværdigheder og aktiviteter ligger inden for behagelig gåafstand af hinanden. Det giver store oplevelser med et stort udvalg muligheder, uanset hvor udgangspunktet er.

    Malmøs danske historie kommer blandt andet til udtryk gennem fornemme bygninger fra denne lange periode; det drejer sig fx om Malmøhus Slot, centrale byhuse og den store og stemningsfulde Sankt Petri Kirke. En del af byhusene fra denne tid danner det gamle Malmø, og man kan nyde nogle af stederne i god stemning på restauranter, der er indrettet i kældrene i dag.

    Malmø byder også på mange parker som områderne omkring Malmøhus Slot og Pildammsparken, der var centrum for Baltiska Utställning i 1914. Udstillingen gav byen ny vækst i kølvandet på en periode fra 1800-tallet, hvor smukke bygninger som fx kirker skød op. Kongeparken med sine vidtstrakte plæner tæt på centrum er et af de populære udflugstmål.

    Læs mere om Malmö

     

    Helsingborg, Sverige

    Helsingborg

    Helsingborg er Skånes næststørste by, og her kan man opleve en fin maritim stemning og historiske bygningsværker. Byen er en af de ældste i det område, der i dag udgør Sverige. Den blev grundlagt i Danmark i 1085 på den strategisk vigtige position over for Helsingør og derved ved Øresunds smalleste sted. Netop dette faktum har sat præg på byen, hvilket ikke mindst skete efter indførelsen af Øresundstolden i 1429.

    Tolden skulle betales af alle passerende skibe, og den var en af den danske konges største indtægtskilder. Med Freden i Roskilde blev Helsingborg svensk, og der blev igangsat en massiv forsvenskning af området. En anden betydende del af historien fandt sted i 1892, hvor der blev indsat jernbanefærger på overfarten til danske Helsingør, og passagerfærger er fortsat en vigtig del af byens identitet.

    I dag er centrum af Helsingborg et hyggeligt sted, hvor man kan gå nogle dejlige ture i strøggader og blandt seværdigheder. Stortorget er den centrale plads i byen, og herfra kan man gå ad fx den altid travle Kullagatan, der er byens hovedstrøg. Der ligger også flere kendte bygningsværker i kvarteret, der bl.a. tæller Helsingborgs smukke rådhus. Rådhuset stod færdigopført i 1897 efter den på det tidspunkt blot 26-årige arkitekt Alfred Hellerströms bidrag i en konkurrence udskrevet af bystyret i 1889.

    Læs mere om Helsingborg

Tilmeld dig vores nyhedsbrev