Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Umeå er en nordsvensk by i regionen Västerbotten. Byen kendes fra 1300-tallet, men de nomadiske samer har været i regionen, før der blev dannet en egentlig bosættelse her. Umeå startede med at bestå af en kirke og et handelssted, der lå på Kyrkbacken lidt vest for den nuværende bykerne. Gennem århundreder blev der handlet med samerne i Umeå, der dog ikke voksede betydeligt, og derfor mistede byen sine privilegier i 1590erne.

I 1622 genetablerede Gustav II Adolf Umeå, der i 1638 bestod af omkring 40 huse. Byen voksede og blev residensstad for Västerbotten. Der boede cirka 1.000 mennesker i byen i år 1800, og dette tal voksede til 3.000 i 1885. I 1888 blev Umeå ramt af en stor brand, der gjorde størsteparten af indbyggerne hjemløse, og i genopbygningen plantede man de mange birketræer, der stadig ses i gaderne.

I dag er Umeå en hyggelig by, der ligger langs Ume Älvs nordlige bred. Man kan gå nogle skønne spadsereture her og starte på fx Rådhustorget, hvor byens smukke rådhus fra 1891 ligger. Her udgår Rådhusesplanaden mod nord, som er en af de typiske alléer med birketræer. Syd for rådhuset kan man gå en tur i Rådhusparken, hvorom nogle af byens mest statelige bygninger blev opført efter branden i 1888, og ad Storgatan med flere seværdige bygninger.

Umeå har også flere museer, man kan besøge. På Västerbottens Museum kan man lære mere om byens og regionens kulturhistorie, mens man kan se forskellige udstillinger med international samtidskunst og visuel kunst på Bildmuseet.

Ved Ume Älv kan man gå en tur i Döblens Park, der blev anlagt i 1865 som byens første park og opkaldt efter general Georg Carl von Döbeln. Den blev anlagt i engelsk stil med lysthuse, terrasser og snoede gangstier. Anlægget skete på en del af jorden af Residenset, der ligger umiddelbart øst for parken.

Residenset blev opført i italiensk renæssance 1891-1894 som officiel residens og repræsentationssted for landshøvdingen i Västerbotten Län. Landshøvdingen er den svenske regerings repræsentant i lenet. Ved Döblens Park kan man også se den smukke trævilla, Moritzska Gården, der blev opført i 1891.

Over for Döbelns Parkkan man besøge Umeå Stads Kyrka, der ligger i det moderne centrum af byen langs Ume Älv. Stadskirken er en treskibet hallekirke, der blev opført i nygotisk stil i 1892-1894 efter en brand i den tidligere kirke juleaften 1887. Fra det gamle Umeå kan man besøge Backen vest for centrum, hvor Backens Kyrka ligger.

Den har ligget der siden i hvert fald det tidlige 1300-tal, og i de første århundreder var den en trækirke. Den nuværende stenkirke blev bygget i årene 1501-1508 som en af regionens største kirker. Tæt på Backens Kyrka ligger Umedalens Skulpturpark, der er et populært sted for en tur mellem forskellige kunstværker.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev