Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Luleå er en af de største byer i det nordlige Sverige. Den kendes historisk fra 1327, hvor en landsby lå, hvor Gammelstad nu ligger. Landsbyen fik en kirke og en markedsplads, og det førte til, at Gustav II Adolf grundlagde Luleå med købstadsrettigheder i 1621. I 1649 blev byen flyttet til dens nuværende placering, hvilket skete, fordi den daværende havn var for lavvandet. Luleå blev hærget af brande flere gange, og den voksede langsomt.

I midten af 1800-tallet boede her fortsat kun ca. 1.400 indbyggere. I 1887 blev store dele af Luleå hærget af en brand, men i slutningen af århundredet åbnede Malmbanen mellem Gällivare og Luleå, der derved blev udskibningshavn for jernmalm, og sammen med industrialisering skabte det stor vækst i byen, og efter 1887-branden blev der også bygget meget nyt med en mere rummelig byplan.

I dag ligger Luleås centrum på en halvø med et retvinklet gadenet. I midten ligger Stadshuset, der blev opført i 1958 efter arkitekten Bo Cederlöfs tegninger i tidens modernisme. Stadshuset er Luleås rådhus, og højhuset ligger over for Stadsparken, hvorfra man også kan se det store Stadshotellet fra 1890erne.

Fra Stadsparken man kan gå videre til Luleå Domkyrka, der er byens domkirke. Den blev indviet med sit 67 meter høje kirketårn i 1893 efter fire års byggetid. Det store kirkebyggeri blev sat i gang som afløsning for Gustafs Kyrka, der blev ødelagt af bybranden i 1887.

Tæt herpå kan man besøge fra kulturinstitutioner som fx Norrbottens Museum, der er et regionalmuseum for Norrbotten. Her kan man se spændende samlinger inden for arkæologi, etnografi, kunst og historie. Ikke langt herfra kan man i Residensgatan se Residenset, der er en smuk træbygning fra 1852.

Residenset er bolig og repræsentationslokaler for Norrbottens Läns landshøvding, der er den svenske regerings øverste repræsentant i lenet. Fortsætter mod man nord, kan man besøge Norrbottensteatern, og øst herfra finder man Norra Hamn og det moderne Kulturens Hus. I huset er der flere koncertsale og en kunsthal.

Når man er i det moderne Luleå, er det oplagt også at besøge den oprindelige bys beliggenhed ved Gammelstad, hvor Gammelstads Kyrkstad ligger som en unik samling af flere end 400 huse rundt om stedets kirke fra 1400-tallet. De forskellige bygning danner en kirkeby, der var udbredt i tidligere tiders nordlige Skandinavien.

De mange huse blev opført for at huse kirkegængere, der kom rejsende hertil fra regionen omkring kirken, og som ikke kunne nå hjem inden mørkets frembrud. Gammelstads Kyrkstad er i dag optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev