Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Kalmar er en by ved kysten i svenske Småland. Byen er en af Sveriges ældste byer, og gennem århundreder var den grænsefæstning mod Danmark. I 1200-tallet handlede Kalmar med Hanseforbundet, og med årene blev der bygget en ringmur omkring byen. I 1397 blev Kalmarunionen mellem Danmark, Norge og Sverige oprettet på et møde i Kalmar, og Erik af Pommern blev kronet til konge.

Kalmarkrigen blev kæmpet 1611-1613 mellem Danmark og Sverige, og i årtierne derefter blev byen flyttet fra slotsområdet til øen Kvarnholmen for at ligge mere sikkert. Med Sverige erobring af det nuværende Sydsverige i 1658 blev der dog mere fredeligt, og samtidigt mistede Kalmar sin betydning som grænsefæstning. Den svenske flåde blev flyttet til Karlskrona, og garnison blev nedlagt. I 1800-tallet begyndte Kalmar igen at vokse, og denne gang blev der udbygget uden for den gamle fæstningsby.

I dag ligger Kalmar smukt ved havet, og man kan se to byer i byen. Vest for Kalmar Slott ligger Gamla Stan, mens byens nuværende centrum ligger i 1600-talsbyen på Kvarnholmen. Byen blev anlagt med retvinklede gader og Stortorget som centrum. På torvet ligger Kalmar Domkyrka som den dominerende bygning på den fine plads. Den var slotsarkitekten Nicodemus Tessin den ældre, der tegnede kirken i modificeret barok, og den blev opført 1660-1703.

Kirkerummet er smukt, lyst og med fine udsmykninger, hvor man bl.a. kan se alterpartiet, orglet og prædikestolen som højdepunkter. På Stortorget kan man også se Kalmars rådhus, der blev bygget 1684-1690 i hollandsk barok, der stilmæssigt går igen i mange af Kalmars borgerhuse. Ved siden af rådhuset ligger Calmar Stadshotell fra 1907. Hotellet blev opført i tidens jugendstil.

Går man en tur på Kvarnholmen, kan man gå til pladsen Larmtorget, hvor byens vagt boede indtil 1800-tallet. Rundt om pladsen kan man se Kalmar Teater, der blev tegnet af Bror Malmberg og indviet i 1863. Ved siden af teatret ligger Frimurarehuset, der blev åbnet i 1878 af Frimurerordenen i Kalmar. Mod syd ligger bydelens tredje torv, Lilla Torget, hvor man kan se Kavaljersporten, der er Kalmars gamle byport mod havnen sydøst for byen. Porten blev bygget i 1697, og den ligger som en bevaret del af 1600-talsmuren rundt om bydelen på Kvarnholmen.

Fra Lilla Torget kan man gå langs havnen mod øst til bastionerne Regeringen, hvorved Kalmar Sjöfartsmuseum ligger, og Carolus Philipus. Mellem bastionerne lå Holmporten. Fortsætter man rundt om Kvarnholm kommer man til den imponerende Västerport, der var den vestlige byport mod fastlandet. Ved Västerport kan man se det 65 meter høje vandtårn, der blev opført 1887-1900, og herfra kan man gå ad Ravelinsbron, der fører til ravelinen Prins Carl, og som var byens eneste forbindelse til fastlandet.

På fastlandet lå det gamle Kalmar omkring Gamla Torget, før byen blev flyttet til Kvarnholmen i midten af 1600-tallet. Fra Gamla Torget kan man gå ad Gamla Kungsgatan, der giver fornemmelsen af det historiske Kalmar. Man kan også gå en tur ad den charmerende Västerlånggaten, hvor der nærmest hersker landlig idyl.

Tæt herpå ligger det smukke Kalmar Slott, som ligger på øen Slottsholmen. Det oprindelige slot blev opført omkring år 1200 som et fæstningsværk, og det nuværende slots udseende stammer fra 1500-tallet, hvor Gustav Vasa og hans sønner Erik XIV og Johan III ombyggede den middelalderlige borg til et storslået slot, der i dag står som et af Sveriges fineste renæssanceslotte. Der er mange fine indretninger af slottet som fx slotskirken og Gyllene Salen fra 1576. Det var her på slottet, at Kalmarunionen blev dannet i 1397, og således Kalmar Slott sig ind i historiebøgerne som et af Skandinaviens vigtige historiske steder.

Ture fra byen

  Stortorget, Karlskrona

  Karlskrona

  Karlskrona er en by i Blekinge i det sydvestlige Sverige. Byens historie går tilbage til 1600-tallet, hvor Sverige erobrede det sydlige Sverige fra Danmark. Nord for den nuværende by lå den danske middelalderby Lykkeby, og syd herfor lå øer i skærgården. I 1679 måtte Vittus Andersson sælge Trossö til den svenske stat, som etablerede Sveriges primære flådestation på øen. Flådehavnen lå naturligt beskyttet, og der blev anlagt befæstninger for at beskytte den.

  Karlskrona fik stadsprivilegier i 1680, og der blev bygget broer til fastlandet herfra. Nabobyer fik frataget privilegier, og borgere og købmænd blev tvunget til at flytte til den nye by, der voksede hastigt til at blive en af Sveriges største byer. Med årene mistede Sverige dog sin rolle som stormagt, og Karlskrona mistede dermed en del af sin betydning. Byen fastholdt dog sin position som flådebase og derved dens militære betydning.

  I dag kan man gå nogle dejlige ture i Karlskrona, der synligt blev anlagt i den svenske stormagtstid som en europæisk hovedstad. Her er der brede gader og den monumentale plads, Stortorget, med store offentlige byggerier for kirke og administration. På midten af Stortorget kan man se Fredrykskyrkan, der blev opført 1720-1744 i en for Skandinavien meget atypisk barok. Over for Fredrikskyrkan ligger Karlskronas nyklassicistiske rådhusbygning, der stammer fra slutningen af 1700-tallet.

  Læs mere om Karlskrona

Tilmeld dig vores nyhedsbrev