Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Sundsvall er en by i Västernorrlands Län. Den fik midlertidige købstadsrettigheder i 1621, og disse blev formelt godkendt i 1624. Byen blev navngivet efter græsmarker ved stedet Sund, men de første årtier lå den ved Åkroken vest for det nuværende centrum. Dronning Kristina flyttede byen i 1648 for at give den en bedre havn. Med tiden udviklede Sundsvall sig fra at være en fiskersamfund til at blive en vigtig industriby, og den blev et af landets centre for den økonomisk vigtige skovindustri. I 1888 ramte en af Sveriges største bybrande Sundsvall, og man valgte at genopbygge byen i sten, hvilket har givet Sundsvall tilnavnet Stenstaden.

I dag kan man gå nogle gode spadsereture i Sundsvall, hvor man kan opleve Stenstaden i hele centrum, der ligger med sine retvinklede gader syd for floden Selångersån. Stenstaden var afgrænset af floden mod nord, jernbanen mod syd, Skolhusalléen mod vest og Strandgatan mod øst. I midten af bydelen ligger Stora Torget, hvor man kan se en statue af Sundsvalls grundlægger, Gustav II Adolf. Rundt om torvet kan man se flere smukke bygninger i nederlandsk renæssancestil, og mod syd ligger Sundsvalls stadshus, der blev opført 1865-1868, og som var rådhus indtil 1975. Stadshuset blev delvist ødelagt af branden i 1888 og kunne genindvies i 1891.

Midt gennem Stenstaden løber Esplanaden fra nord til syd. Esplanaden er en gade og en promenadepark, der blev anlagt som brandbælte efter branden i 1888. Langs gaden ligger der flere karakteristiske bygninger som fx Sundsvalls Teater fra 1894, Sveateatern fra 1912, Rahmska Huset fra 1891 og Sundsvallsbankens bygning fra 1886, som ligger ved parken Vängåvan, hvor man kan se Sofia Gisbergs springvand fra 1886. Herfra kan man gå af hovedstrøget Storgatan, der er udlagt som gågade med butikker, caféer og restauranter.

Mod nord og tæt på Selångersån ligger Kulturmagasinet, der er indrettet i magasinbygningerne Skonerten, Barkassen, Briggen og Kuttern, der alle blev opført på byens havn i 1890erne. I Kulturmagasinet kan man bl.a. besøge Sundsvalls Museum, der formidler byens historie. Umiddelbart vest for Stenstaden står Gustav Adolfs Kyrka, der blev bygget i nygotisk stil i årene 1891-1894. Som meget andet i Sundsvalls blev den gamle kirke på dette sted ødelagt af branden i 1888, og derfor blev Gustav Adolfs Kyrka opført. I kirken kan man se et fint kirkerum med bl.a. glasmosaikvinduer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev