Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Örebro er en by i regionen Närke, og den er en af Sveriges største. Byen ligger ved floden Svartån, og den opstod som et vadested, hvor der senere blev anlagt en bro. Broen kom til at hedde Örebron, og deraf byens navn. Örebro voksede og menes at have opnået privilegier i 1200-tallet. Dengang var det en lille by, der lå mellem dagens Stortorget og Storbron. I midten af 1300-tallet lå der en kongsgård her, og på det tidspunkt anlagde Magnus Eriksson en fæstning som forløber til Örebro Slott.

Byen voksede omkring den vigtige bro over Svartån, og Örebro blomstrede, da den fik eneste på områdets jernhandel, som var betydelig grundet forekomsten i Bergslagen. I 1500-tallet boede der 600 personer her, hvor flere rigsdage blev holdt, og hvor Karl IX byggede et renæssanceslot. Med 1800-tallets industrialisering voksede mange fabrikker frem i byen, der hastigt voksede. Jernbanen kom hertil i 1856, og i 1888 blev Örebro Kanal indviet med tilhørende sluse.

I dag er Örebro er hyggelig og smukt beliggende storby med mange seværdigheder. Byens centrum er Stortorget, hvor man kan se Örebros rådhus, der blev opført i nygotisk stil 1859-1863. Bygningen afløste det tidligere rådhus, der havde lagt sale til rigsdage i både 1810 og 1812. Ved siden af rådhuset kan man se Sankt Nicolai kyrka, der ligger på det højeste punkt i bycentrum.

Kirken menes at være bygget i sidste halvdel af 1200-tallet til dens færdiggørelsen i det følgende århundrede. Korpartiet er den ældste del af Sankt Nicolai kyrka, som er blevet ombygget flere gange gennem tiden. Kirketårnets udseende går tilbage til slutningen af 1800-tallet, hvor en restaurering fremhævede kirkens gotiske stil. Gennem tiden har mange begivenheder fundet sted i kirken. Det var fx her, Jean Baptiste Bernadotte blev valgt til tronfølger ved rigsdagen i 1810.

Fra Stortorget kan man gå mod nord til Svartån, der bugter sig gennem Örebros centrum. Der er mange broer over floden, men Storbron er den mest kendte, og det var her, byens oprindelige vadested lå. Den nuværende Storbron blev bygget 1884, og fra den er der en smuk udsigt over Svartån og til Örebro Slott. Slottet ligger på en ø i Svartån, og dets historie startede med Magnus Erikssons fæstning fra 1300-tallet.

Gennem århundrederne er slottet blev ombygget en del gange, og det nuværende udseende blev skabt ved en renovering af det dengang forfaldne slot i årene 1897-1903. Den arkitektoniske stil blev præget af ønsket om at genskabe et renæssanceslot, og renoveringen var inspireret af en tilsvarende ombygning af Gripsholm Slott. I dag er det smukke slot indrettet som museum, hvor der er forskellige udstillinger om kunst og historie, og som residens for landshøvdingen i Örebro Län.

Fra slottet og bykernen kan man gå en dejlig tur langs Svartån, hvor man kommer gennem stadsparken. Her kan man se kvarteret Wadköping, der er et frilandsmuseum med træhuse og gårde fra det historiske Örebro. Museet er opbygget som et stemningsfuldt bymiljø med bygninger, der går tilbage til 1500-tallet og måske endda 1400-tallet, hvorfra Kungsstugan kan stamme. Kungsstugan lå tidligere på pladsen Järntorget, men blev som de øvrige bygninger på museumsområdet flyttet til Wadköping.

Järntorget ligger tæt på Örebro Slott, og i dette område kan man også se Örebro Teater, der blev opført 1851-1852 som en af Sveriges største teaterscener. Umiddelbart vest for teatret ligger det arkitektonisk karakteristiske Hotel Borgen, der blev opført i historicistisk stil i 1891 som sæde som Örebro Sparbank. Går man videre, kommer man til Frimurareholmen, hvor Örebros store frimurerloge ligger. Logehuset blev tegnet af slotsarkitekten Hjalmar Sandels og indviet i 1884.

Ture fra byen

  Linköping, Sverige

  Linköping

  Linköping er en by i regionen Östergötland, og den er en af Sveriges største. Byen har siden 1100-tallet været kirkeligt centrum for Östergötland, og byens biskop holdt sammen med kong Sverker det første svenske kirkemøde i Linköping, hvilket skete i 1152. Kong Valdemar Birgersson blev kronet i byens domkirke i 1251, hvilket understregede Linköpings vigtighed. På denne tid var der også etableret en katedralskole i byen. I 1598 blev Slaget ved Stångebro udkæmpet ved Linköping, og en af følgerne ved Linköpings blodbad, hvor fem adelsmænd blev henrettet i byen i år 1600.

  Hundrede år senere blev Linköping hærget af en brand, der ødelagde det meste af byen den 29. januar 1700. Byens domkirke og slot var blandt de bygninger, der overlevede branden, mens ellers skulle byen genopføres. Senere blev flere regimenter flyttet til Linköping, som også blev stedet, hvor SAAB’s militære flyproduktion kom til at ligge fra 1937, og det satte gang i en stor vækst i byen.

  I dag kan man gå nogle dejlige ture i Linköping, hvor gadenettet i centrum fortsat ligger som i middelalderen på trods af branden i år 1700. I bymidten ligger Stora torget, der er Linköpings ældste plads. Her kan man se Carl Milles springvandsskulptur Folkungabrunnen, der er en statue med Folke Filbyter fra 1927. Mod syd på Stora torget kan man se byens tidligere rådhus og Centralpalatset, der blev opført i jugendstil i 1907, og hvor man i dag kan opleve samtidskunst i Konsthallen Passagen.

  Læs mere om Linköping

Tilmeld dig vores nyhedsbrev