Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Stockholm er Sveriges hovedstad med tilnavnet Mälarens Dronning, og det er ikke for ingenting, byen har fået det navn. Stockholm ligger nemlig naturskønt som kun få andre hovedstæder i verden; mod vest ligger sølandskabet omkring Mälaren, og mod øst strækker skærgårdens utallige øer og klipperev sig mod Østersøen. I midten ligger Stockholm, der også selv gennemskæres af vand.

Stockholm er også meget andet end den omgivende natur, og der er noget for enhver smag. Gamla Stan er byens gamle bydel, og her går man gennem middelalderens krogede gader og smalle stræder uden at møde moderne bygningsværker. At gå rundt i denne bydel er som en tur til gamle dage,og blandt seværdighederne ved Gamla Stan er Storkyrkan og Stockholms kongeslot.

Nord for Gamla Stan ligger det moderne Stockholms centrum. Det aktive forretningskvarter breder sig omkring pladsen Sergels Torg og byder på masser af indkøbsmuligheder samt perlerækker af kulturtilbud og spisesteder. Mest kendt er strøggaden Drottninggatan, som for de flest er et must under et besøg i byen.

Stockholms museer er et kapitel for sig. Det ene mere interessante museum ligger nærmest overalt i byen, og perlen af dem alle er vel det enestående skib Vasa, der sank på sin jomfrurejse i 1628 og som nu kan ses restaureret til sin fordums pragt. Nordiska Museet og det svenske nationalmuseum er andre gode bud på steder at se og opleve i Stockholm.

Topseværdigheder

  Stockholms Tunnelbana

  • Stockholms Tunnelbane: Stockholms undergrundsbane er et fantastisk bygningsværk, der er sprængt synligt ud i undergrundens granit. Det giver sammen med udsmykninger nogle smukke perronmiljøer.
  • Gamla Stan: Gamla Stan er det svenske navn for Stockholms gamle bydel. Den centrale del er et spændende middelalderkvarter, der indbyder til at gå på opdagelse i de mange smalle gader og stræder.

  Stockholms Stadshus

  • Stockholms Stadshus: Stadshuset er Stockholms rådhus med en smuk beliggenhed ved Mälarens bred. Det blev bygget i årene 1911-1923, og det er et af byens vartegn. Rådhuset er bl.a. er vært ved Nobelbanketten.
  • Nationalmuseum: Nationalmuseet er den svenske stats museum, og det rummer Sveriges største kunstsamling. Her er store europæiske malere fra 1500-1900-tallene, fx nederlandsk 1600-tals og fransk 1700-talskunst samt franske impressionister.

  Vasamuseet

  • Vasamuseet: Vasamuseet er unikt i verden og en af Stockholms absolutte topseværdigheder. Museet er bygget omkring det bjærgede og restaurerede orlogsskib Vasa, der sank på sin jomfrurejse i 1628.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Stockholm her.

Andre seværdigheder

  Stortorget, Stockholm

  • Stortorget: Stortorget er en plads, der danner centrum i den middelalderlige Gamla Stan. Der er en hyggelig stemning her, og der er smukke huse hele vejen rundt om pladsen. Dem kan man nyde på en af caféerne her.

  Storkyrkan, Stockholm

  • Storkyrkan: Denne kirke en af byens vigtigste, og den har lagt gulv til mange kroninger gennem historien. Kirkens nuværende ydre i barok stil stammer fra 1700-tallet, selv om kirken selv er meget ældre.
  • Riddarhuset: Dette palæ blev opført efter Simon de la Vallées tegninger 1641-1674, og det regnes som et af Stockholms smukkeste bygningsværker. Ridderhuset var den svenske adels hus, og det er det stadig i dag.

  Stockholms Slott

  • Stockholms Slott: Stockholms Slott, der også hedder Kungliga Slottet, er den officielle residens for den svenske monark med familie. Der er flere museer i den store slotsbygning, hvor man bl.a. kan se Festsalen og Rigssalen.
  • Drottninggaten: Dette er Stockholms gågade, hvor der altid er en vrimmel af mennesker, der går på jagt i de mange butikker eller som nyder de mange udendørs serveringssteder i sommersæsonen.

  Riddarholmen, Stockholm

  • Riddarholmen: Riddarholmen er en af de centralt beliggende øer i hjertet af Stockholm. Ud over seværdige bygninger byder den på en mulighed for at få et smukt kig på den svenske hovedstad og ikke mindst til Stadshuset.
  • Sergels Torg: Det moderne Stockholms centrum ligger nord for Gamla Stan, og Sergels Torg er den centrale plads. Der er tænkt spændende byplanlægning i anlægget af Sergels Torg med et nedsænket gadeplan og en glasobelisk.

  Riksdagen, Stockholm

  • Riksdagen: Dette er Sveriges rigsdagsbygning, som blev opført i 1895-1904 til at huse landets to politiske kamre; førstekammeret og landstinget. Man kan se det fine interiør på guidede rundvisninger i den smukke bygning.
  • Kungliga Operan: Dette er Stockholms kongelige operabygning. Den blev opført i 1898 som afløser for byens tidligere opera. Operatraditionen i Stockholm startede allerede i 1773 med en opsætning i Stora Bollhuset i Gamle Stan.

  Hedvig Eleonora Kyrka, Stockholm

  • Hedvig Eleonora Kyrka: Hedvig Eleonora Kyrka er en karakteristisk kirke, som blev indviet i 1737 og er opkaldt efter kong Karl X Gustavs dronning Hedvig Eleonora. I kirkerummet kan man bl.a. se Det Gyldne Alter.
  • Historiska Museet: Dette er det førende historiske museum i Sverige, og på museet udstilles nogle af de største og mest betydelige arkæologiske fund, der er foretaget i landet.

  Nordiska Museet, Stockholm

  • Nordiska Museet: Nordiska Museet er et stort kulturhistorisk museum, der er indrettet i en overdådig museumsbygning i slotsagtig stil. Museets fokus er skildring af Sverige fra 1500-tallet til i dag.
  • Skansen: Skansen er et 30 hektarer stort, rekreativt område på øen Djurgården, og det rummer en masse forskellige attraktioner; ikke mindst frilandsmuseet, som dominerer det store område.

  Gröna Lund, Stockholm

  • Gröna Lund: Gröna Lund er Stockholms forlystelsespark, og med sin smukke beliggenhed og dejlige stemning er det en af byens mest populære attraktioner. Man får også en udsigt over vandet til bl.a. Södermalm, Skeppsholmen og Nybrohamnen herfra.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Stockholm her.

Ture fra byen

  Drottningholms Slott

  • Drottningholms Slott: Drottningholms Slott er et smukt og elegant slot, der er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. I dag er slottet et dejligt udflugtsmål, som man kan sejle til, og man kan også nyde en smuk slotspark her.
  • Birka och Hovgården: Birka på Björkö i Mäleren er den første vikingehandelsby i regionen, og på den nærliggende Adelsö lå en kongsgård ved Hovgården, hvorfra kongen kunne overvåge og kontrollere handlen i området.
  • Gripsholm Slott: Gustav Vasas Gripsholm Slott fra 1537 kan man nå med skib eller tog fra Stockholm. Gustav Vasa købte slottet i 1526, og i 1537 satte han gang i byggeriet af det nuværende Gripsholm Slott.

  Skærgården

  • Skærgården: Både øst og vest for Stockholm er der et utal af færgeruter til dejlige små og større øer. Det er et af Stockholms største rekreative aktiver, og man kan vælge at nyde landskabet fra færgerne eller gå i land på de små øer.
  • Vaxholm: Vaxholm er det nok mest besøgte sted i skærgården. Atmosfæren i Vaxholm er speciel, og man kan blandt andet se en række sommervillaer fra 1800-1900-tallene, der er bygget af stockholmske familier.

  Skogskyrkogården

  • Skogskyrkogården: Stockholms skovkirkegård er en anderledes seværdighed med kulturbærende landskaber og en arkitektur, der tilsammen danner en smuk ramme om stedets egentlige formål som kirkegård.
  • Uppsala: Byen Uppsala er et fint udflugtsmål fra Stockholm. Det er en by med bl.a. Nordens ældste universitet og en smuk domkirke. Det moderne Uppsala suppleres af den gode stemning i Gamla Uppsala.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Den tidlige historie
  Stockholm blev bygget på den strategisk vigtige handelsvej mellem vandene fra søen Mälaren til Østersøens åbne vand. På områdets højtliggende jord blev skibene omlastet, og det skabte grobund for aktivitet på det sted, der blev til en mindre bosættelse. Handelen med skibene drejede sig primært om produkterne jern, kobber og skind, som kom fra det indre land på den skandinaviske halvø.

  Positionen som omlastningssted blev fortsat vigtigere, og det blev nødvendigt at befæste det centrale område, hvor der kun var få indbyggere. I 1250 opførte Birger Jarl en borg i det nu centrale Stockholm, og 1252 gav han byen købstadsrettigheder. Derved var byen grundlagt.

  Stockholm vokser
  Stockholm voksede særdeles hurtigt, og det skete ikke mindst på grund af den store handel på Østersøen, som blev anført af Hanseforbundet, hvis tyngde lå i de nordtyske købstæder. På kun cirka 100 år var Stockholm på dette tidspunkt blevet Sveriges største by. Byen var den absolut dominerende i regionen, og tidligere væsentlige bosættelser som Birka blev endegyldigt forladt.

  Stockholm blev nævnt i Erikskrøniken, der menes at være skrevet i årene 1322-1332. Der blev refereret til Stockholm som byen mellem broerne, og den beskrivelse kan man ved selvsyn forstå den dag i dag.

  Gamla Stan og nye bydele
  Stockholm by, der lå i den nuværende Gamla Stan, blev udbygget hurtigt og på et tidspunkt overbefolket. Brande hærgede ofte, men byen blev hurtigt genopbygget i de smalle stræder, der stadig er bevarede. Tidens store byggerier var blandt andet Storkyrkan og tårnet Tre­kroner. I 1300-1400-tallene var presset på byens lille område dog så stort, at områderne Norrmalm og Södermalm blev udviklet. Derved blev konturerne etableret til det Stockholm, der er i dag.

  I 1388 blev Stockholm belejret under den danske unionsdronning Margrethe I, og byen faldt i 1398. Unionen mellem Danmark, Norge og Sverige var en realitet, og dronningen lod en større bymur opføre. I slutningen af 1400-tallet havde Stockholm 5.000 indbyggere, hvilket var en anselig mængde efter datidens forhold.

  I 1471 overvandt Sverige den danske unionshær i Norrmalm. Landet brød med Danmark-Norge, men kom igen ind i unionen i 1497-1502 under kong Hans. Kong Christian II erobrede igen Stockholm efter kong Hans, og i 1520 lod han 83 førende svenske mænd henrette på Stortorget under det såkaldte Stockholmske Blodbad.

  I 1523 blev Gustav Vasa kronet som Sveriges konge og tiden under dansk styre blev afsluttet. Stockholm blev det svenske riges førende by og kongens residensstad. Stockholm blev dog først officiel hovedstad i 1614.

  1500-1700-tallene
  Med udgangen af 1500-tallet var Stockholm en befæstet by med residensslot, store kirker og i det hele taget en by i vækst. Dens og Sveriges potentiale magtede, at Sverige blev en stormagt i Østersøen i 1600-tallet, og Stockholm blev centrum for kongehus, militær og administration. Det medførte en kraftig vækst i indbyggertallet.

  Trediveårskrigen udspillede sig i årene 1618-1648, og den kom til at betyde en opblomstring for Stockholm. Handelen steg, og der blev opført mange adelige palæer på blandt andet Riddarholmen.

  Gennem hele århundredet flyttede flere folk til byen, og flere kvarterer blev udbygget. Omkring 1700 havde byen 45.000 indbyggere, store boligkvarterer, palæer og et kongeslot.

  1700-tallet blev en stagnationsperiode for byen, der rundt om Østersøen mødte stigende konkurrence. Den kom hovedsageligt fra zar Peter den Stores anlæg af Sankt Petersborg som ny russisk hovedstad i 1703. I 1711 blev Stockholm ramt af en pestepidemi, der som vanligt gjorde et indhug i befolkningstallet.

  I århundredet var der dog også videnskabelig og kulturel opblomstring i hovedstaden, og i slutningen af 1700-tallet, under kong Gustav III, fortsatte byen den positive udvikling, der for alvor var startet i 1600-tallet.

  Modernisering og industrialisering
  1800-tallet blev endnu en blomstrende tid for Stockholm. Byen blev genopbygget ved, at mange gamle kvarterer blev erstattet af nye og mere moderne. Der blev også opført en række offentlige bygninger og institutioner som fx hospitals- og uddannelsesanlæg.

  Industrialiseringen satte også sit præg på byen. Fra 1860 blev der bygget jernbaner, og Stockholm fik fra 1877 et net af sporvogne. Byen udviklede sine industrier, og arbejderkvarterer som Sundbyberg og velhaverkvarterer som fx Djursholm fulgte med både industrier og stigende økonomisk aktivitet. I 1900 boede der omkring 300.000 mennesker i Stockholm.

  1900-tallet til i dag
  Gennem det meste af 1900-tallet befandt Stockholm sig i en opgangstid. I 1912 var byen vært ved de Olympiske Lege, og det satte for en tid den svenske hovedstad på verdenskortet for mange mennsker i hele verden.

  Under begge 1900-tallets verdenskrige var Sverige neutralt, og derved kunne ødelæggelser undgås, og der blev etableret en relativ vækst i forhold til mange andre steder, der var mere direkte påvirket af krigshandlingerne. Væksten og den generelt stigende urbanisering medførte en stigning i indbyggertallet fra 500.000 i 1930 til en million i 1960.

  I 1960erne blev store områder i Stockholm revet ned for at give plads til moderne byggeri. Af det er Sergels Torg det bedste eksempel; den centrale plads blev opført i det gamle jugendstilkvarter Klara. Moderniseringen har været meget omdiskuteret lige siden, men det har medvirket til at tilføre Stockholm en metropolstemning med store, moderne og til dels monumentale bygningsværker i centrum.

  Gennem de seneste årtier er der gjort meget for løbende at udvikle Stockholm som en turistby på samme tid som en af Skandinaviens førende forretningsbyer. For turister er byens vandrigdom nu som ved grundlæggelsen i 1200-tallet fortsat det, der giver grundlag for mange aktiviteter, og byens smukke beliggenhed er da også uforglemmelig.