Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Göteborg er Sveriges næststørste by og landets vindue mod vest. Søfarten har altid spillet en stor rolle for byens udvikling, og den er et af landets absolutte kommercielle centre med bl.a. Skandinaviens største havn. Göteborg, der har 500.000 indbyggere, ligger smukt ved mødet mellem den brede Göta Älv og den ørige skærgård mod Kattegat.

Stemningen i Göteborg er meget international, og byen rummer et meget bredt udbud af seværdigheder, kultur, gastronomi og oplevelser i den smukke natur, der kommer til syne helt ind mod bycentrum.

Spændende og varieret arkitektur er blandt byens kendetegn, ligesom mange interessante museer blot venter på besøgende med flot anlagte udstillinger. Indkøbscentre og strøggader, sporvognsture, kanalrundfarter, hyggelige cafeer og alverdens køkkener er derudover noget af det, der hvert år trækker besøgende til Göteborg.

Topseværdigheder

  Gustaf Adolfs Torg, Göteborg

  • Gustaf Adolfs Torg: Dette torv er et af Göteborgs centrale byrum. Det nuværende navn er kommet fra byens grundlægger, kong Gustav II Adolf, og der står en statue fra 1854 af ham midt på torvet. Omkring torvet ligger bl.a. byens rådhus, Stadshuset og Göteborgs børsbygning.
  • Liseberg: Liseberg er Göteborgs populære, sjove og hyggelige forlystelsespark, hvor lokale og turister i stor stil muntrer sig i sæsonen. Selve haven er smuk og seværdig; også selv om man ikke skal prøve forlystelserne.

  Universeum, Göteborg

  • Universeum: Universeum er et moderne videnskabscenter for alle med nysgerrighed og videbegærlighed for teknikkens og naturvidenskabens forunderlige verden. Her er der mange oplevelser i adskillige etager i en spændende museumsbygning.

  Götaplatsen, Göteborg

  • Götapladsen/Götaplatsen: Pladsen for enden af Kungsportsavenyn blev som en del af byens 300 år jubilæum færdigjort i 1923 med inspiration fra anlæg i Paris og Wiens. Bygningsensemblet er smukt og stilfuldt med flere seværdige bygninger.

  Masthuggskyrkan, Göteborg

  • Masthuggkirken/Masthuggskyrkan: Den imponerende Masthuggskyrkan er et af Göteborgs bedste eksempler på den nationalromantiske stil, der har sine primære inspirationskilder i vikingetiden og middelalderen.
  • Kronhuset: Kronhuset er Göteborgs tidligere tøjhus og tillige byens ældste bevarede bygning. Huset blev opført i perioden 1643-1654 og står i byens gamle kvarter indenfor de gamle voldgrave.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Göteborg her.

Andre seværdigheder

  Paddan, Göteborg

  • Paddan: Paddan er navnet på Göteborgs sightseeingbåde, og fra Kungsportbron ved Kungsportsplatsen afgår der flere forskellige ture på byens kanaler og havneløb. Det er spændende ture og et andet blik på byen.
  • Kungsportsavenyn: Kungsportsavenyn er Göteborgs brede og flot anlagte pragtboulevard. Avenuen blev anlagt på den gamle vej fra landområderne gennem byporten Kungsporten mod byen Göteborg. Det skete i 1800-tallet med inspiration fra europæiske boulevarder som Champs-Élysées i Paris og Ringstraße i Wien.

  Maritiman, Göteborg

  • Maritiman: Maritiman er navnet på et søfartsmuseum., og det maritime center i Göteborg er blandt verdens største skibsmuseer. Ud over en spændende udstilling med mange effekter, er der en lang række fartøjer, man kan se nærmere på.
  • Göteborgs Naturhistoriska Museum: Göteborgs naturhistoriske museum blev grundlagt i 1833, og i 1923 flyttede museet til den nuværende beliggenhed ved Slottsskogen. Blandt de kendte effekter er en bevaret blåhval, der tidligere har fungeret som café.

  Domkyrkan, Göteborg

  • Domkirken/Domkyrkan: Göteborgs domkirke er en smuk kirke, der blev tegnet af Carl Wilhelm Carlberg og bygget fra 1804. Kirken blev indviet i 1825 som den tredje domkirke på dette sted. Arkitekturen er klassicisme med et fint kirkerum.
  • Volvo Museum: På Volvo Museum kan man se mange af de kendte modeller udstillet; både fra starten i 1927 til nutidens luksuriøse vogne, men man kan også se konceptbiler og prototyper, der aldrig kom i produktion.

  Saluhallen, Göteborg

  • Salgshallen/Saluhallen: Saluhallen er en livlig markedsplads med mange små butikker, hvor man kan finde dejlige lækkerier. Markedsbygningen blev opført i 1889 og står fortsat som et smukt bygningsminde fra sin tid.
  • Göteborg Bymuseum/Göteborgs Stadsmuseum: Dette bymuseum skildrer byen Göteborgs og Vestsveriges historie. Udstillingernes temaer går fra nutiden tilbage til middelalderen, vikingetiden og til de første bosættelser i området.

  Stora Teatern, Göteborg

  • Stora Teatern: Stora Teatern er et af Göteborgs kulturelle centre. Teatret eksisterede allerede i 1816, men den nuværende bygning blev opført i 1859. Det var den første store stenbygning, der blev opført udenfor byens voldgrave.
  • Sjöfartsmuseet Akvariet: Dette er både et søfartsmuseum og et akvariet. Museet fortæller svensk søfarts historie fra 1600-tallet til i dag. Blandt andet gennemgås Göteborgs søfartshistorie, og man kan se en række fine skibsmodeller.

  Nya Älvsborg, Göteborg

  • Nya Älvsborg: Fæstningen Nya Älvsborg blev anlagt fra 1653 på Kyrkogårdsholmen i Älvsborgsfjorden, der er Göta Älvens munding. Man kan komme hertil fra Göteborgs centrum, og både turen og det imponerende fæstningsanlæg er en oplevelse.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Göteborg her.

Ture fra byen

  Marstrand, Sverige

  • Marstrand: Den hyggelige lille by Marstrand ligger næsten helt ud til havet på øerne Marstrandsön og Koön i Göteborgs skærgård. Stemningen er maritim, og her er både stor natur og flere seværdigheder som fx den magtige Carlstens Fæstning
  • Bohus Fästning: I byen Kungälv ligger ruinerne af den store Bohus Fæstning. Fæstningen blev opført fra 1308 af den norske kong Haakon V Magnus som forsvar af Norges sydlige grænse. Det blev et af Nordens største og stærkeste anlæg.

  Trollhättan, Sverige

  • Trollhättan: Industribyen Trollhättan er opstået for at kunne udnytte kraften i de store vandmængder i Göta Älv til energiproduktion. Allerede i 1700-tallet udnyttede man kraften fra byens store vandfald, der falder 32 meter i byen. Man kan i dag se vandfaldene, naturen, Trollhättans mange sluser og flere fine museer.
  • Tjolöholms Slott: Ud til vandet syd for Göteborg finder man det smukt beliggende Tjolöholms Slot. Slottet blev opført i 1904 i rigtig engelsk tudorstil af velhaveren Fredrick Dickson, der havde skotske aner. I dag ejer byen Göteborg slottet, hvor man også kan nyde et smukt haveanlæg.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Göteborgs oprindelse
  Det var først i 1200-tallet, at Sverige i Göteborg-området fik et landområde mellem det norske Bohus Län og det danske Halland med adgang til Kattegat. Før var Lödöse 40 km fra Göta Älvens munding nærmeste by.

  Omkring 1303 blev Gullberg som den første fæstning opført af kong Birger Magnusson. I 1333 nævnes borgen Lindholmen i et brev fra kong Magnus Eriksson, og i 1366 er Älvsborg nævnt første gang. Med fæstningerne kontrollerede svenskerne Göta Älvens munding.

  Götaholm bliver til
  Byen Götaholm blev grundlagt i 1473 og skiftede senere navn til Nya Lödöse. Götaholm overtog rollen som centrum for handelen til det indre svenske område.

  Götaholm lå udsat for mulige angreb fra vandsiden, og derfor blev beboelsen i 1545 flyttet til Älvsborg, der gav beskyttelse. I 1570 indtog danskerne dog Älvsborg Fæstning, og indbyggerne flyttede tilbage til den gamle plads.

  I begyndelsen af 1600-tallet kom en gruppe hollændere til området. De skulle udvikle Sveriges kobberhandel. Til det formål anlagde kong Karl IX Göteborg og gav den købstadsrettigheder i 1607. Allerede i 1611 blev byen ødelagt under Kalmarkrigen.

  Gustav II Adolfs by
  Kong Gustav II Adolf grundlagde i 1621 den anden og nuværende Göteborg. Den var en sammenblanding af de hollandske og de svensk-tyske beboeres kultur og traditioner fra de tidligere to byer i området. Store dele af Götaholm/Nya Lödöses befolkning blev flyttet.

  Gennem 1600-tallet blev Göteborg løbende udbygget i forbindelse med dens rolle som Sveriges vindue mod vest og centrum for handelen over havene til nordvesteuropæiske markeder.

  Byen var stiftsby med biskop og også en residensby for landshøvdinger og guvernører. I 1670 havde byen 4.000 indbyggere.

  Både Halland og Bohus Län var blevet svenske besiddelser. Göteborg fastholdt sin position som vestkystens dominerende by i en nu større svensk region.

  Gennem 1600-tallet var hollandsk handel og kapital dominerende i Göteborgs udvikling. Byen var blandt de førende inden for produktion af tekstilvarer. I 1700-tallet overtog englænderne den hollandske handelsposition i byen. De største eksportartikler var jern og trævarer fra det svenske indland, der blev sejlet til Göteborg ad Göta Älv.

  1700-1800-tallene
  1700-tallet var også årene, hvor Göteborg var hele områdets centrum for handelen med fx kinesisk te og porcelæn. Handlen foregik gennem det Ostindiska Kompagni, der blev grundlagt i 1731.

  Byens position i landet var stærk, og allerede i 1700-tallet var den Sveriges næststørste by. Omkring 1800 boede her 13.000 mennesker, og under 1800-tallets rivende udvikling tidobledes antallet til 130.000 i 1900.

  I begyndelsen af 1800-tallet med Napoleons fastlandsblokade blev Göteborg Englands transithavn for varer til og fra Europa. Det betød en opblomstring, og også efter blokadens ophævelse etablerede mange engelske og skotske forretningsdrivende sig i byen.

  Tilstedeværelsen af de britiske forretningsmænd gav, ud over økonomisk fremgang, et kulturelt løft. En del af dem var blevet velhavende, og de donerede formuer til Göteborg by, der gjorde det muligt at oprette forskellige institutioner, bl.a. hospital, bibliotek og universitet.

  Omkring 1850 var Göteborg blevet landets største import- og eksporthavn, og den store handel førte mange nye industrier med sig. Efter Stockholm var den Sveriges største industriby.

  1900-tallet til i dag
  Omkring 1900 blev det moderne Göteborg anlagt med de brede boulevarder og mange parker. Forlystelsesparken Liseberg og den smukt anlagte Göteplads blev opført i forbindelse med verdensudstillingen, der blev afholdt her i 1923.

  Byen blomstrede med fremgang for værftsindustrien og den svenske søfart. Nogle virksomheder blev også grundlagt i perioden, fx SKF Svenska Kullagerfabriken og bilfabrikken Volvo.

  Langt op i 1900-tallet var Göteborg domineret af havnen og mange sværindustrier. Med krisen i 1970’erne, der bl.a. medførte værftslukninger, fulgte nogle økonomisk svære år for byen.

  Dagens Göteborg er en moderne og åben by, der i de sidste årtier har udviklet sig økonomisk og ikke mindst kulturelt.