Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Göteborg er Sveriges næststørste by og landets vindue mod vest. Søfarten har altid spillet en stor rolle for byens udvikling, og den er et af landets absolutte kommercielle centre med bl.a. Skandinaviens største havn. Göteborg, der har 500.000 indbyggere, ligger smukt ved mødet mellem den brede Göta Älv og den ørige skærgård mod Kattegat.

Stemningen i Göteborg er meget international, og byen rummer et meget bredt udbud af seværdigheder, kultur, gastronomi og oplevelser i den smukke natur, der kommer til syne helt ind mod bycentrum.

Spændende og varieret arkitektur er blandt byens kendetegn, ligesom mange interessante museer blot venter på besøgende med flot anlagte udstillinger. Indkøbscentre og strøggader, sporvognsture, kanalrundfarter, hyggelige cafeer og alverdens køkkener er derudover noget af det, der hvert år trækker besøgende til Göteborg.

Topseværdigheder

    Gustaf Adolfs Torg, Göteborg

    Gustaf Adolfs Torg

    Dette torv er et af Göteborgs centrale byrum, og tidligere hed den det måske mere sigende navn Store Torv/Stortorget. Det nuværende navn er kommet fra byens grundlægger, kong Gustav II Adolf, og der står en statue fra 1854 af ham midt på torvet.

    På Gustav Adolfs Torgs sydside ligger Stora Hamnkanalen, der fører ud til Göta Älv. Tidligere var der også en kanal i Östra Hamngatan, men den blev fyldt i 1936. Torvet lægger adresse til flere af byens væsentligste administrative bygninger med rådhuset i spidsen.

    Fra pladsen kan man i sæsonen tage med sightseeingtoget Stinsen, som kører en rundstrækning gennem Göteborgs centrale gader og langs havnen, parker og kanaler.

     

    Liseberg

    Liseberg er Göteborgs populære, sjove og hyggelige forlystelsespark, hvor lokale og turister i stor stil muntrer sig i sæsonen. Parken slog dørene op i 1923 i forbindelse med 300-års jubilæet for byens grundlæggelse. Navnet Liseberg kommer fra midten af 1700-tallet, hvor stedets ejer sammentrak sin hustrus, Elisabeth Söderbergs, navn til netop Liseberg.

    Parken er ejet af Göteborg by, og den skulle have været revet ned efter jubilæumsfestlighederne. Byens borgere var dog så glade for stedet, at hundrede tusinder besøgte det fra starten, og dermed kunne Liseberg fortsætte.

    En af de oprindelige attraktioner var Gamla Bergbana, der ved indvielsen var verdens største rutsjebane med en længde på næsten en kilometer. Fra 1935-1962 var det store bassin, Lisebergsbadet, blandt de mest populære attraktioner i Liseberg.

    I dag er der alt fra dansesteder, restauranter og lykkehjul til hårrejsende rutsjebaner, der nærmest bogstaveligt skyder deltagerne ud af en kanon og opnår svimlende hastigheder. Revyer og showsteder med flotte opsætninger er også en naturlig del af parken, der om aftenen ligger som en smukt belyst perle i bunden af områdets kuperede terræn.

     

    Universeum, Göteborg

    Universeum

    Universeum er et moderne videnskabscenter for alle med nysgerrighed og videbegærlighed for teknikkens og naturvidenskabens forunderlige verden. Stedet fungerer også som et slags eksperimentarium, og der er spændende udstillinger med fx akvarier og regnskov i de forskellige temaer på stedet.

    Explora er centrets eksperimentarium, og her handler det om mennesket og den teknik, der omgiver os. I Akvariehallen er der hajer, krabber, rokker, moræner og meget mere i de flere millioner liter vand, der er i det store vandsystem med både ferskvand og saltvand samt koldt og varmt vand.

    Er man til det mere farlige, kan man gå en tur blandt giftige slanger i Dödliga Skönheter, mens regnskoven byder på blandt andet piratfisk, kakerlakker og edderkopper. Kort sagt er der en hel verden af spændende oplevelser i videnskabscentret, der åbnede i 2001.

     

    Götaplatsen, Göteborg

    Götaplatsen

    Pladsen for enden af Kungsportsavenyn blev tænkt anlagt i 1860erne, hvor byplanlæggeres inspiration kom fra anlæg som Paris’ pladser og Wiens Ringstrasse. De endelige planer og færdiggørelsen blev dog først til noget i 1920erne som en del af byens 300 år jubilæum i 1923, og derved blev Götaplatsen en realitet.

    Centralt står Carl Milles Poseidonspringvand, der blev indviet i 1931, og som ligger harmonisk mellem pladsens store byggerier. Den græske gud over havene, Poseidon, er naturligt nok valgt med havets betydning for Göteborgs udvikling.

    Fra Götaplatsen er der en smuk udsigt nedad Kungsportsavenyn med boulevardens træer og til den gamle bydel bag den historiske voldgrav. Her kan man godt se inspirationen fra storladne europæiske byplaner.

     

    Masthuggskyrkan, Göteborg

    Masthuggskyrkan

    Den imponerende Masthuggskyrkan er et af Göteborgs bedste eksempler på den nationalromantiske stil, der har sine primære inspirationskilder i vikingetiden og middelalderen. Kirken blev opført i perioden 1910-1914 af Sigfrid Ericsson, og den har fået navn fra den mastehugning, der tidligere har foregået på dette sted; her blev der forarbejdet master til brug i byens værfter og havneområde.

    Masthuggskyrkan er et karakteristisk landemærke ved ankomst til Göteborg fra søsiden, og man kan da også se det markante kirketårn fra lang afstand. Dermed er der selvsagt også en god udsigt fra plateauet på toppen af Stigberget, hvor Masthuggskyrkan ligger. Plateauet udgøres af flade klipper, hvor man både kan se mod Göteborgs centrum og mod Älvsborgsbron og byens havneløb mod Kattegat.

    Masthuggkyrkan er imponerende udefra, og det er også et smukt kirkerum, man bliver mødt af ved et besøg. Særlig imponerende er den store trækonstruktion i taget, og byggeriet giver en skøn og karakteristisk duft allerede ved indgangen til kirken. I kirken kan man se Göteborgs største kirkeorgel, og kirkens alter fra 1922 er også seværdigt.

     

    Kronhuset

    Kronhuset er Göteborgs tidligere tøjhus og tillige byens ældste bevarede bygning; huset blev opført i perioden 1643-1654. Kvarteret omkring Kronhuset udgjorde artilleriets tøjhus, og her fandtes blandt andet smedjer og militære forråd. Selve Kronhuset var både magasin og tøjhus, men i 1660 blev det indrettet som rigssal til landets rigsdagsmøder, som kong Carl X Gustav indkaldte til.

    I 1680 blev den nederste etage indrettet som kirkerum, og indtil 1899 blev der holdt gudstjenester for byens militære styrker på dette sted. I 1700-tallet brændte Kronhuskvarteret, og af de mange bygninger var det stort set kun Kronhuset, der stod tilbage.

    Göteborg by købte Kronhuset i 1927, der i 1956 blev indrettet som en del af Göteborgs bymuseum. I den gamle rigssal kan man se en gobelin fra Bruxelles, der er vævet omkring 1700. Museet lå her til 1996, og i dag bruges Kronhuset til forskellige arrangementer og udstillinger.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Göteborg her.

Andre seværdigheder

    Paddan, Göteborg

    Paddan

    Paddan er navnet på Göteborgs sightseeingbåde, og fra Kungsportbron ved Kungsportsplatsen afgår der flere forskellige ture på byens kanaler og havneløb. Det er en god og spændende mulighed for at opleve den svenske storby fra et nyt perspektiv.

    Den klassiske tur med Paddan går gennem centrum ad de centrale kanaler Vallgraven og Stora Hamnkanalen, før man sejler ud på Göta Älv og de store havneanlæg, der ligger i forbindelse med den. Turen tilbage til udgangspunktet går igen gennem bymidten ad Rosenlundskanalen.

     

    Kungsportsavenyn

    Kungsportsavenyn er Göteborgs brede og flot anlagte pragtboulevard. Avenuen er anlagt på den gamle vej mod byporten Kungsporten og selve Göteborg. I dag er det en fashionabel gade med store institutioner, forretninger og cafeer.

    Kungsportsavenyn hedder også blot Avenyn i folkemunde, og gader slutter på den smukke plads, Götaplatsen. Under et besøg i byen bør man tage en vandretur ad gaden og blot nyde atmosfæren på denne en af Sveriges mest berømte strøg.

     

    Maritiman, Göteborg

    Maritiman

    Dette maritime center i Göteborg er blandt verdens største skibsmuseer. Byen har altid været tæt bundet til havet og Göta Älv og derved udviklet sig på den handel og transport, det har medført. I 1970erne var der krise i værftsindustrien, som i stor stil måtte lukke. Det lagde store arealer øde i inderhavnen.

    På de tidligere industriområder slog det nye Göteborgs Maritima Center dørene op i 1987; i dag blot kaldet Maritiman. Museet skildrer byens maritime udvikling, og ud over en spændende udstilling med mange effekter, er der en lang række fartøjer, man kan se nærmere på.

    Her er blandt andet en ubåd, fragtskibe, en fiskekutter, et fyrskib og destroyeren Småland. I ubåden Nordkaparen fra 1952 kan man få en fornemmelse af livet som sømand, og man kan se nærmere på funktionerne om bord på et fyrskib på Fladen.

     

    Naturhistoriska Museum

    Göteborgs naturhistoriske museum blev grundlagt i 1833, og i 1923 flyttede museet til den nuværende beliggenhed. Tidligere havde samlingerne været udstillet i Ostindiska Huset på Norra Hamngatan, men i starten af 1900-tallet var pladsen ved at være alt for trang, og derfor blev den nye museumsbygning opført.

    Museet skildrer især det svenske dyreliv, men også dyr fra alle verdenshjørner. Temaer som økologi, miljøproblemer, menneskets påvirkning af naturen og livet i havene med flere bliver også gennemgået; alt sammen på interessant og oplysende vis.

    På museet kan man også se stedets fine samling af udstoppede dyr som blandt andet tæller en afrikansk elefant og museets kendte blåhval; den såkaldte Malmska Hval.

    Den Malmska Hval strandede i 1865 i Askimviken, der ligger syd for Göteborg. Det var en ung hanblåhval på godt 16 meter med en vægt på cirka 25 tons, som direktøren James Dickson købte og skænkede til det naturhistoriske museum. August Wilhelm Malm fik til opgave at tage vare på hvalen, og han fik den bugseret til en dok i værftsområdet i Göteborg. Hvalens skind blev sat på et træskelet, og der blev indrettet en salon inden i hvalen. Indgangen til hvalens gik gennem munden. Hvalen blev et tilløbsstykke, og den blev udstillet i Stockholm, Berlin og Hamburg.

    Museets afrikanske elefant er særdeles smukt udstoppet. Elefanten blev skudt i Angola i 1948. Den blev cirka 45 år og vejede 6 ton. Dens længde var 4,65 meter, og snablen målte 2,4 meter. Ud over hvalen og elefanten gælder det blot om at gå på opdagelse i museets store naturhistoriske samling.

     

    Domkyrkan, Göteborg

    Domkyrkan

    På dette sted har der gennem tiden ligget flere kirker. Den første midlertidige kirke var også byens første kirke. Den første egentlige kirke blev opført 1626-1633, tårnet stod dog først færdigt i 1643. Kirken og mange huse i området brændte i 1721. Allerede året efter kunne en ny kirke indvies. En ny brand i 1802 ødelagde igen kirken, og derefter blev den nuværende bygning opført og indviet i 1815. Hele byggeriet stod færdigt 1825 efter tårnets fuldførelse.

    Domkirken hedder officielt Gustavi Domkyrka og er opkaldt efter kong Gustav II Adolf. Bygningen er i klassicistisk stil, hvilket blandt andet er tydeligt med de doriske søjler ved den vestlige indgang. Dimensionerne er 59 meter i længden, 38 meter i bredden og med en højde på tårnet på 52 meter.

    Indvendigt kan man se kirkens orgel, hvis facade er original fra 1810. Selve orglet er dog fra 1962. På alteret kan man se nogle englefigurer fra 1752, der afviger i domkirkens øvrige stil. Figurerne blev reddet fra branden i 1802 og genopstillet i det nye interiør.

     

    Volvo Museum

    Volvo er et af de verdensberømte svenske ikoner på svensk industri, sikkerhed og teknologi. Mest kendt er person- og lastbilerne, men Volvo har også produceret andre ting som fx busser, traktorer og flymotorer.

    På Volvo Museum kan man se mange af de kendte modeller udstillet; både fra starten i 1927 til nutidens luksuriøse vogne, men man kan også se konceptbiler og prototyper, der aldrig kom i produktion. Blandt de populære modeller er P1800 og 244. Og så er det jo ikke kun bilerne, der kan opleves, men også andre eksempler på Volvos produkter gennem tiden.

     

    Saluhallen, Göteborg

    Saluhallen

    Saluhallen er en livlig markedshal med mange små butikker, hvor man kan finde dejlige lækkerier. Allerede siden midten af 1800-tallet var Kungstorget midtpunkt for byens marked og dermed handel med landbrugsprodukter.

    På initiativ af S.A. Hedlund blev det i 1887 at bygge en markedshal til salg af diverse fødevarer på Kungstorget. Allerede året efter startede opførelsen, og i 1889 kunne Saluhallen åbne.

    Selve bygningen blev bygget på Göteborgs Mekaniska Werkstad og opført af samme virksomhed. 89 boder og 12 åbne salgspladser var der ved åbninger, og hallen var også indrettet med kølerum i kælderen.

     

    Göteborgs Stadsmuseum

    Göteborgs bymuseum er indrettet i en af byens store historiske bygninger; det tidligere Svenska Ostindiska Kompaniets hovedbygning, Ostindiska Huset. Området, hvor huset ligger, blev ledigt efter en brand i 1746, og den imponerende bygning blev opført i perioden 1752-1762. I 1813 blev huset sat til salg, og fra 1861 har der været museum her.

    Det nuværende Göteborgs Stadsmuseum blev grundlagt 1993 gennem en fusion af flere museer. Det var blandt andet to, der allerede var indrettet i Ostindiska Huset.

    Göteborgs Stadsmuseum skildrer byen Göteborgs og Vestsveriges historie. Tiden går fra nutiden tilbage til middelalderen, vikingetiden og til de første bosættelser i området, og i samlingerne er der en mængde forskellige genstande fra forskellige perioder og samfundslag. Museumsbygningens oprindelige ejer, Svenska Ostindiska Kompaniets, historie er også med på det spændende museum.

     

    Stora Teatern, Göteborg

    Stora Teatern

    Stora Teatern er et af Göteborgs kulturelle centre. Teatret eksisterede allerede i 1816, men den nuværende bygning er opført i 1859 af B.C. Malmberg. Bygningen blev indviet under navnet Nya Theatern. Byggestilen er nyrenæssance, og teatret er inspireret af Gottfried Sempers hofteater i Dresden. Som i Dresden er Stora Teaterns ydre udformet efter den indre funktions krav og hensigtsmæssighed.

    I 1880 fik teatret sit nuværende navn, og det har været scene for mange forskellige kunstformer. I perioden 1920-1994 blev der fx opført både operaer, operetter og musicals. I 1994 flyttede opførelserne til den nyopførte Göteborgsoperan.

    Siden da er bygningen købt af SAMI, der er interesseorganisation for svenske artister og musikere. Foreningen renoverede og nyindrettede Stora Teatern, så det i dag benyttes til blandt andet store teateropsætninger, koncerter, konferencer og andre kulturelle arrangementer.

     

    Sjöfartsmuseet Akvariet

    I 1869 blev Den Nautiske Forening dannet i Göteborg. Foreningen indsamlede materiale om søfarten, og dens arbejde udgjorde starten på et muligt søfartsmuseum. I 1913 blev søfartsmuseet så grundlagt, og efter flere udvidelser af samlingen åbnede den nuværende museumsbygning dørene for besøgende i 1933.

    Museet fortæller svensk søfarts historie fra 1600-tallet til i dag. Blandt andet gennemgås Göteborgs søfartshistorie, og man kan se en række fine modeller af forskellige skibstyper. Her er også mange effekter, beskrivelser og andet, der skildrer søfartens udvikling og betydning for både søens folk, erhvervet og for Göteborg.

    På Søfartsmuseet er der også mange ting for børn; både et stort legeområde og en simulator med en fiskekutter på havets bølger er spændende, og man kan også selv prøve kræfter med forskellige forsøg.

    En anden del af museet er et akvarium, der viser eksempler fra klodens undervandsfauna. Der er fisk og andre havdyr fra både kolde og varme have som fx smukke koralrev, og udstillingen supplerer Søfartsmuseets fornemt omkring det våde element.

     

    Nya Älvsborg, Göteborg

    Nya Älvsborg

    Fæstningen Nya Älvsborg blev anlagt fra 1653 på Kyrkogårdsholmen i Älvsborgsfjorden, der er Göta Älvens munding. Nya Älvsborg blev opført på toppen af den skanse, Danmarks kong Christian IV tidligere havde ladet bygge, og den skulle afløse Gamla Älvsborg, som efter århundreder havde mistet sin militære værdi.

    Nya Älvsborg blev angrebet i 1719 af den danske flåde, der med Tordenskjold i spidsen netop havde indtaget Marstrands fæstning. Nya Älvsborg holdt stand, og det blev i stedet til en blokade og endeligt en fredsslutning i 1720.

    Herefter udspilledes Nya Älvsborgs rolle i forsvaret, og fæstningen forfaldt indtil 1800-tallet, hvor der blev indrettet et fængsel her. I dag er fæstningsøen et turistmål, og det er blandt andet interessant at se den lille kirke på stedet. Fra øen er der en dejlig udsigt over den omgivende fjord.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Göteborg her.

Ture fra byen

    Marstrand, Sverige

    Marstrand

    Den hyggelige lille by Marstrand ligger næsten helt ud til havet på øerne Marstrandsön og Koön i Göteborgs skærgård. Man kan nå hertil med båd fra Göteborg eller tage turen over land. Begge måder giver en smuk oplevelse. Over land kører man over flere øer i skærgården, før man når til Marstrand.

    Marstrand er et yndet turistmål, der ud over seværdigheder og flot natur byder på gode badestrande. Byen er også meget populær for sejlerfolket, og der er da også en dejlig maritim stemning her.

    I 1658 beordrede kong Karl X Gustav opførelsen af Carlstens Fästning højt oppe på Marstrandsön. Selv om formålet var et umiddelbart forsvar af kysten og Bohus Län, tog det over 200 år, før fæstningen var helt færdig. Den blev anset for at være en af Europas stærkeste søfæstninger. Det skete på trods af, at den før færdigbyggelsen blev indtaget to gange af den danske flåde; første gang var i 1677 og dernæst i 1719.

    I dag er der rundvisninger på fæstningen, der giver et spændende indblik i de historiske forsvarsværker. På øen kan man også opleve grotterne, hvor byens indbyggere gemte sig under kampene i 1719.

     

    Bohus Fästning

    Bohus Fästning

    I byen Kungälv ligger ruinerne af den store Bohus Fästning. Fæstningen blev opført fra 1308 af den norske kong Haakon V Magnus som forsvar af Norges sydlige grænse. Det blev et af Nordens største og stærkeste anlæg.

    Bohus blev administrativt centrum i regionen, og i 1300-tallet bosatte den norsk-svenske unionskonge Magnus Eriksson sig her. Inden for de følgende århundreder blev borgen belejret utallige gange, men ingen formåede at indtage den.

    Fæstningen mistede i 1600-tallet sin militære betydning, og den blev en tid anvendt som fængsel, før Kungälvs indbyggere senere kunne hente byggemateriale fra anlægget.

    I 1900-tallet foregik en stor restaurering af Bohus Fästning, og i dag får en meget fin fornemmelse for anlæggets imponerende omfang og faciliteter; se blandt andet det velbevarede tårn Fars Hat/Fars Hatt. På stedet kan man se en model over fæstningens oprindelige udseende.

    En tur rundt omkring Gamla Torget umiddelbart nord for Bohus Fästning er også meget anbefalelsesværdig. Med det stille miljø blandt mange gamle træhuse fra 1700-tallet er det som at tage et skridt tilbage i tiden.

     

    Trollhättan, Sverige

    Trollhättan

    Industribyen Trollhättan opstod for at kunne udnytte kraften i de store vandmængder i Göta Älv, der netop på dette sted har et stort fald og derved potentiale til energiproduktion. Allerede i 1700-tallet udnyttede man kraften fra byens store vandfald, og dermed var grundlaget for industrier til stede.

    I dag har Trollhättan med sin enestående kombination af smukke omgivelser og interessant industri- og kulturhistorie udviklet sig til et populært sted for turister med mange spændende seværdigheder. De tæller blandt andet Trollhätte Kanal, Trollhättefallen og byens sluser, der tillader skibstrafik gennem byen og forbi det store vandfald.

    Læs mere om Trollhättan

     

    Tjolöholms Slott

    Ud til vandet syd for Göteborg finder man det smukt beliggende Tjolöholm Slott. Slottet blev opført i 1904 i rigtig engelsk tudorstil af velhaveren Fredrick Dickson, der havde skotske aner. I dag ejer Göteborg by Tjolöholm Slott, og det bliver anvendt som rekreativt område for borgerne. Indretningen i slotsbygningen er bevaret i nærmest helt original stil og stand.

    Den lille slotspark er elegant og fredfyldt. Gå endelig på opdagelse i naturskønheden ned mod havet eller til siderne af den egentlige park, hvor mere vild skov breder sig. På ejendommen er der også et lille museum for slottets ejeres vognpark. På køreturen på vej mod slottet kan man holde øje med og se en kirke, der som selve slottet også blev opført i skotsk stil.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

    Arkaden

    Östra Hamngatan 1
    arkadengoteborg.com

     

    Kompassen

    Fredsgatan/Kungsgatan
    kompassen.se

     

    NK

    Östra Hamngatan 42
    nk.se

     

    Nordstan

    Nordstadstorget
    nordstan.se

     

    Indkøbsgader

    Drottninggatan, Fredsgatan, Kungsgatan, Kungsportsavenyn, Linnégatan

Med børn

    Forlystelsespark

    Liseberg
    Örgrytevägen
    liseberg.se

     

    NaturhistorieNaturhistoriska Museet
    Slottsskogen
    gnm.se

     

    Natur og dyreliv

    Universeum
    Korsvägen
    universeum.se

     

    Zoologisk have

    Borås Djurpark
    Borås, 60 km Ø
    boras-zoo.se

Gode links
Historisk overblik

    Göteborgs oprindelse

    Det var først i 1200-tallet, at Sverige i Göteborg-området fik et landområde mellem det norske Bohus Län og det danske Halland med adgang til Kattegat. Før var Lödöse 40 km fra Göta Älvens munding nærmeste by.

    Omkring 1303 blev Gullberg som den første fæstning opført af kong Birger Magnusson. I 1333 nævnes borgen Lindholmen i et brev fra kong Magnus Eriksson, og i 1366 er Älvsborg nævnt første gang. Med fæstningerne kontrollerede svenskerne Göta Älvens munding.

     

    Götaholm bliver til

    Byen Götaholm blev grundlagt i 1473 og skiftede senere navn til Nya Lödöse. Götaholm overtog rollen som centrum for handelen til det indre svenske område.

    Götaholm lå udsat for mulige angreb fra vandsiden, og derfor blev beboelsen i 1545 flyttet til Älvsborg, der gav beskyttelse. I 1570 indtog danskerne dog Älvsborg Fæstning, og indbyggerne flyttede tilbage til den gamle plads.

    I begyndelsen af 1600-tallet kom en gruppe hollændere til området. De skulle udvikle Sveriges kobberhandel. Til det formål anlagde kong Karl IX Göteborg og gav den købstadsrettigheder i 1607. Allerede i 1611 blev byen ødelagt under Kalmarkrigen.

     

    Gustav II Adolfs by

    Kong Gustav II Adolf grundlagde i 1621 den anden og nuværende Göteborg. Den var en sammenblanding af de hollandske og de svensk-tyske beboeres kultur og traditioner fra de tidligere to byer i området. Store dele af Götaholm/Nya Lödöses befolkning blev flyttet.

    Gennem 1600-tallet blev Göteborg løbende udbygget i forbindelse med dens rolle som Sveriges vindue mod vest og centrum for handelen over havene til nordvesteuropæiske markeder.

    Byen var stiftsby med biskop og også en residensby for landshøvdinger og guvernører. I 1670 havde byen 4.000 indbyggere.

    Både Halland og Bohus Län var blevet svenske besiddelser. Göteborg fastholdt sin position som vestkystens dominerende by i en nu større svensk region.

    Gennem 1600-tallet var hollandsk handel og kapital dominerende i Göteborgs udvikling. Byen var blandt de førende inden for produktion af tekstilvarer. I 1700-tallet overtog englænderne den hollandske handelsposition i byen. De største eksportartikler var jern og trævarer fra det svenske indland, der blev sejlet til Göteborg ad Göta Älv.

     

    1700-1800-tallene

    1700-tallet var også årene, hvor Göteborg var hele områdets centrum for handelen med fx kinesisk te og porcelæn. Handlen foregik gennem det Ostindiska Kompagni, der blev grundlagt i 1731.

    Byens position i landet var stærk, og allerede i 1700-tallet var den Sveriges næststørste by. Omkring 1800 boede her 13.000 mennesker, og under 1800-tallets rivende udvikling tidobledes antallet til 130.000 i 1900.

    I begyndelsen af 1800-tallet med Napoleons fastlandsblokade blev Göteborg Englands transithavn for varer til og fra Europa. Det betød en opblomstring, og også efter blokadens ophævelse etablerede mange engelske og skotske forretningsdrivende sig i byen.

    Tilstedeværelsen af de britiske forretningsmænd gav, ud over økonomisk fremgang, et kulturelt løft. En del af dem var blevet velhavende, og de donerede formuer til Göteborg by, der gjorde det muligt at oprette forskellige institutioner, bl.a. hospital, bibliotek og universitet.

    Omkring 1850 var Göteborg blevet landets største import- og eksporthavn, og den store handel førte mange nye industrier med sig. Efter Stockholm var den Sveriges største industriby.

     

    1900-tallet til i dag

    Omkring 1900 blev det moderne Göteborg anlagt med de brede boulevarder og mange parker. Forlystelsesparken Liseberg og den smukt anlagte Göteplads blev opført i forbindelse med verdensudstillingen, der blev afholdt her i 1923.

    Byen blomstrede med fremgang for værftsindustrien og den svenske søfart. Nogle virksomheder blev også grundlagt i perioden, fx SKF Svenska Kullagerfabriken og bilfabrikken Volvo.

    Langt op i 1900-tallet var Göteborg domineret af havnen og mange sværindustrier. Med krisen i 1970’erne, der bl.a. medførte værftslukninger, fulgte nogle økonomisk svære år for byen.

    Dagens Göteborg er en moderne og åben by, der i de sidste årtier har udviklet sig økonomisk og ikke mindst kulturelt.