Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Uppsala er en by i Uppland nord for Stockholm. Byen Uppsala havde sin oprindelse i det, der i dag hedder Gamla Uppsala, som ligger nord for den nuværende by. Uppsala blev i 1164 ærkebispesæde, og omkring 1273 blev ærkebiskoppen og bynavnet Uppsala flyttet til Östra Aros, der lå som flodhavn i centrum af dagens Uppsala. På Domberget blev der cirka samtidigt opført en domkirke, og byen udviklede sig løbende gennem bl.a. nye privilegier. I Uppsala blev Sveriges første universitet grundlagt i 1477 som det andet i Norden efter det danske Studium Generale i Lund fra 1425.

I 1500-1600-tallene indledtes Uppsala opblomstring, og under Gustav I Vasa blev Uppsalas slot opført fra 1549. Universitetet blev dog flyttet til Stockholm en periode, og i 1572 hærgede en stor brand. Store møder som synoder og såkaldte herredagar blev dog fastholdt i byen, der genvandt sin vigtighed. I 1702 ramte endnu en storbrand, der gav Uppsala et tilbageslag, og herefter kom der for alvor først ny vækst efter åbningen af jernbanen til byen i 1800-tallet.

I dag kan man gå nogle dejlige ture i Uppsalas bymidte med dens retvinklede gader og langs floden Fyris. I midten af byen ligger Stora Torget, der med sine sammenbyggede hjørner er tidstypisk fra 1600-tallet, hvilket er ganske usædvanligt for Sverige. Stora Torget blev anlagt ud fra Uppsalas byplan fra 1643, som flyttede byens centrum hertil fra det nærliggende Gamla Torget. Der er flere interessante bygninger omkring torvet som fx byens tidligere rådhus, der blev opført i 1645 og ombygget til det nuværende udseende i 1883.

Herfra kan man krydse Fyris og se Uppsalas slot, der ligger højt over byen på Kasåsen. Slottet blev opført fra 1549 som en befæstning af Uppsala, og siden da er slottet blev ombygget ved flere lejligheder. I dag er slottet bl.a. indrettet som officiel residens for landshøvdingen i Uppsala Län og som museum. Man kan besøge Uppsala Konstmuseum og det historiske musueum, Vasaborgen.

På Fyris’ festlige bred kan man også se Uppsala Domkyrka, der er byens mest kendte bygning. Kirken blev påbegyndt opført med pavens tilladelse i 1258 efter en brand i byens daværende domkirke. Selve flytningen af domkirken fandt sted i 1272-1273, hvor den nuværende kirkes start blev bygget. Der gik dog til 1430erne, før domkirken stod færdig i sin første udgave. Den nuværende kirke er et resultat af en større ombygning i årene 1885-1893, hvor den vestlige facade med de to høje tårne blev opført. Samtidig blev kirkens ydre generelt ombygget i nygotik.

I domkirken ligger mange kendte svenskere begravet som fx Gustav Vasa og Carl von Linné, og der er relikvier af Erik den Hellige i et sidekapel til kirkerummet. Man kan både se den imponerende bygning og kirkens museum, Skattkammaren, der ligger i det nordlige tårn. I samlingen kan man fx den danske dronning Margrethe I’s gyldne kjole, der er et krigsbytte, som Sveriges konge stjal fra Danmark i 1659.

Uppsala er også kendt for sit universitet, der blev grundlagt i 1477 af ærkebiskop Jakob Ulfsson og Sten Sture den Ældre. Universitetet blev dog lukket igen i 1500-tallet under Gustav Vasas regeringstid, før det blev genåbnet i 1593. De studerende gennem tiden tæller flere verdensberømte naturvidenskabelige folk som Anders Celcius, Carl von Linné og Anders Ångström. Universitets hovedbygning seværdig. Den blev færdigopført i 1887 i romersk renæssance.

Man kan også besøge universitetsmuseet Museum Gustavianum, der ligger i bygningen Gustavianum, som blev opført fra 1622 som en påtrængt udbygning af universitetets administration og faciliteter. I årene 1778-1887 var Gustavianum universitetets hovedbygning, og på museet kan man bl.a. opleve det anatomiske teater og den kuriøse samling med navnet Augsburgska Konstskåpet, der stammer fra 1600-tallets Augsburg.

Ture fra byen

  Stockholm skyline

  Stockholm

  Stockholm er Sveriges hovedstad med tilnavnet Mälarens Dronning, og det er ikke for ingenting, byen har fået det navn. Stockholm ligger nemlig naturskønt som kun få andre hovedstæder i verden; mod vest ligger sølandskabet omkring Mälaren, og mod øst strækker skærgårdens utallige øer og klipperev sig mod Østersøen. I midten ligger Stockholm, der også selv gennemskæres af vand.

  Stockholm er også meget andet end den omgivende natur, og der er noget for enhver smag. Gamla Stan er byens gamle bydel, og her går man gennem middelalderens krogede gader og smalle stræder uden at møde moderne bygningsværker. At gå rundt i denne bydel er som en tur til gamle dage,og blandt seværdighederne ved Gamla Stan er Storkyrkan og Stockholms kongeslot.

  Nord for Gamla Stan ligger det moderne Stockholms centrum. Det aktive forretningskvarter breder sig omkring pladsen Sergels Torg og byder på masser af indkøbsmuligheder samt perlerækker af kulturtilbud og spisesteder. Mest kendt er strøggaden Drottninggatan, som for de flest er et must under et besøg i byen.

  Læs mere om Stockholm

Tilmeld dig vores nyhedsbrev