Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Den sydsvenske hovedstad Malmø er på samme tid en storby og en overskuelig by, hvor de fleste seværdigheder og aktiviteter ligger inden for behagelig gåafstand af hinanden. Det giver store oplevelser med et stort udvalg muligheder, uanset hvor udgangspunktet er.

Malmøs danske historie kommer blandt andet til udtryk gennem fornemme bygninger fra denne lange periode; det drejer sig fx om Malmøhus Slot, centrale byhuse og den store og stemningsfulde Sankt Petri Kirke. En del af byhusene fra denne tid danner det gamle Malmø, og man kan nyde nogle af stederne i god stemning på restauranter, der er indrettet i kældrene i dag.

Malmø byder også på mange parker som områderne omkring Malmøhus Slot og Pildammsparken, der var centrum for Baltiska Utställning i 1914. Udstillingen gav byen ny vækst i kølvandet på en periode fra 1800-tallet, hvor smukke bygninger som fx kirker skød op. Kongeparken med sine vidtstrakte plæner tæt på centrum er et af de populære udflugstmål.

Af moderne bygninger kan man se højhuset Turning Torso, der med et svungent design er Malmøs moderne vartegn. Huset er rejst i de havneområder, der de seneste årtier er udviklet fra industriområder til aktive byområder ved vandet.

Topseværdigheder

    Malmøhus Slot

    • Malmøhus Slot: Malmøhus Slot er et af Skandinaviens ældste renæssanceslotte, og dets historie går tilbage til den danske kong Erik af Pommerns kastel på stedet fra 1434. I dag er slottet er seværdigt museum, og man bør også nyde slotsparken ved Malmøhus.
    • Sankt Petri Kirke: Sankt Petri Kirke er den største kirke i Malmø, og dens bygningshistorie strækker sig over flere perioder i middelalderen. I 1269 omtales en tidligere kirke på dette sted; denne blev opført i forbindelse med, at København på den anden side af Øresund fik bygget Vor Frue Kirke.

    Lilla Torg

    • Lilla Torg: Pladsen Lilla Torg er nok den hyggeligste af Malmøs pladser. I sæsonen emmer her af stemning med masser af udeservering og seværdige bygninger. Man kan bl.a. se Hedmanske Gården fra 1590erne og Faxeske Huset fra 1760erne.
    • Bådsightseeing: Malmøs kanaler og indre havn kan opleves fra søsiden med en af de kanalbåde, der i sæsonen sejler rundture i det indre af byen. En tur er dejligt afslappende og giver et andet perspektiv på byen, og turen bringer gæster rundt til steder, man normalt ikke besøger.
    • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Malmø her.

Andre seværdigheder

    Rådhuset

    • Malmö Rådhus: Malmøs rådhus blev første gang omtalt i 1353, hvor det lå umiddelbart nord for Sankt Petri Kirke. Det blev flyttet i forlængelse af reformationen i Danmark, hvor borgmester Jørgen Kock lod det store Helligåndskloster rive ned. Det gav plads til byens nuværende rådhus fra 1540erne.
    • Stortorget: Dette er Malmøs rådhusplads og centrale torv i den gamle bydel. Pladsen blev anlagt fra 1538, hvor byens Helligåndskloster blev revet ned. Man kan bl.a. se byens smukke rådhus, Jørgen Kocks Hus og en rytterstatue af Karl X Gustav på Stortorget.

    Moderna Museet

    • Moderna Museet: Dette er et museum for moderne kunst og samtidskunst, og man kan se et stort og varieret udbud af kunstværker fra 1900-tallet til i dag. Museet er en del af det statslige museum med samme navn, hvis hovedafdeling ligger i Stockholm.
    • Slottsparken: Slottsparken er en stor park, der tidligere udgjorde et militært øvelsesområde for husarregimentet, der var stationeret i Malmø. Parken ligger i området ved Malmøhus Slot, og den har smukke plæner og fine vandrestier.

    Turning Torso

    • Turning Torso: Turning Torso er en 190 meter høj skyskraber, der siden åbningen i 2005 har været Malmøs moderne vartegn. Højhuset står i byudviklingsområdet på havnen og kan ses fra lang afstand med den karakteristiske, drejede konstruktion.
    • Pildammsparken: Pildammsparken er et dejligt parkområde med plæner og beplantning ved stedets smukke sø. Historisk var dammene i parken Malmøs drikkevandsreservoir, og parken som sådan blev etableret i 1914 i forbindelse med afholdelsen af Den Baltiske Udstilling.
    • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Malmø her.

Ture fra byen

    Lund Domkirke

    • Lund: Byen Lund emmer af historie, og den er en af det nuværende Sveriges ældste byer. Den blev grundlagt som købstad af Danmarks kong Knud den Store i slutningen af 900-tallet og er ikke mindst kendt for sin domkirke.
    • Jakriborg: Jakriborg er en af de mest anderledes og overraskende seværdigheder i omegnen af Malmø. Det er en bydel i den lille by Hjärup, der er 1990erne blev bygget i en middelalderlig stil som kendt fra hansestæderne langs Østersøen.

    Landskrona Citadel

    • Landskrona: Dette er en af Skånes største byer, og her er en dejlig stemning og flere fine seværdigheder at opleve; fx byens citadel fra kong Christian III's tid. Man kan nyde udsigten over Øresund fra byen, og man kan sejle til øen Hven fra Landskronas havn.
    • Helsingborg: Helsingborg er Skånes næststørste by, og her kan man opleve en fin maritim stemning og historiske bygningsværker som fx borgtårnet Kärnan og Sankta Maria Kirke. Umiddelbart nord for byen kan man se det idylliske Sofiero Slot.

    Rosenborg Slot

    • København: København er Danmarks hovedstad, hvor seværdighederne er mange og afstandene små. København er også den største by i Skandinavien og Øresundsregionen med et væld af seværdigheder som fx Rosenborg Slot, Amalienborg og Nyhavn.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn

    • Legeplads: Sagolekplatsen, Slottsparken
    • Park: Folkets Park, Amiralsgatan 35, www.malmofolketspark.se
    • Teknik og søfart: Teknikens och Sjöfartens Hus, Malmöhusvägen 7A
    • Sejltur: Båtsightseeing, Norra Vallgatan, www.stromma.se
    • Forlystelsespark: Tivoli, Vesterbrogade, København, Danmark, www.tivoli.dk
    • Zoologisk have: Zoologisk Have, Roskildevej 32, København, Danmark, www.zoo.dk
    • Akvarium: Den Blå Planet, Jacob Fortlingsvej 1, Kastrup, Danmark, www.denblaaplanet.dk

Gode links
Historisk overblik

    Byen grundlægges
    På det stedet for Malmøs beliggenhed lå det allerede en mindre bonde- og kirkeby fra midten af 1100-tallet ved det nuværende Trianglen. Den egentlige by Malmø menes grundlagt i 1250erne som en befæstet kajplads ærkebiskop Jacob Erlandsen, der residerede i Lund cirka 20 kilometer nordøst herfra. Det oprindelige navn på bosættelsen var Malmhaug, der betyder malmhøjen, og byen lå på kirkens jorder væk fra den tidlige bondeby.

    Storbyen i Danmark
    Gennem tiden udviklede den strategisk velbeliggende by sig, og i 1400-tallet havde Malmø udviklet sig til at være en af Danmarks vigtigste og største byer. Her boede omkring 5.000 mennesker, og Hanseforbundet handlede regelmæssigt på byens markeder. Det var ikke mindst Øresunds rige sildefiskeri, der var byens store indtægtskilde. Det var også i 1400-tallet, Malmø fik sit byvåben. Det skete i 1437, hvor Erik af Pommern tildelte det i form af to griffer. Griffen præger stadig byens våben, og den kom fra kongens eget våbenskjold fra Pommern.

    Kort forinden, i 1434, var et citadel blevet etableret syd for selve Malmø; det er det nuværende Malmøhus. Malmøhus blev suppleret af en række andre forsvarsværker, der gjorde den til mest befæstede i det nuværende Sverige.

    1500-tallets opgør
    I 1500-tallet kom protestantismen tidligt til Malmø. Reformationen slog igennem i årene 1527-1529, og dermed blev byen en af de første i Skandinavien til at bekende sig til Martin Luthers teser. Det var Claus Mortensen, der begyndte at prædike Luthers ord, og Malmø blev derved startskuddet på reformationen i Lunds stift.

    Den borgerkrigslignende Grevens Fejde rasede i Danmark efter kong Frederik Is død i 1533. Malmø stod på linje med København på Christian IIs side mod indsættelsen af Christian III; byen frygtede blandt andet et adelsvælde og genindførelse af katolicismen. Efter fejdens tid i årene 1534 til 1536 accepterede Malmø Christian III og opnåede sine mål af netop selv at kunne vælge sine præster indenfor de protestantiske tro samt at friholde sig fra adelsstyre.

    Tabet af Malmø og Skåne
    1600-tallet blev omvæltningens store tid i Malmø. I sommeren 1644 belejrede Sverige byen, hvilket gentog sig året efter; begge gange uden større konsekvenser. De kom dog med Freden i Roskilde i 1658, hvor Danmark måtte afstå landsdelene Skåne, Halland og Blekinge, og med dem også Malmø. Senere i samme århundrede forsøgte Danmark at generobre ikke mindst Skåne, men den månedlange belejring af den skånske hovedby i 1677 endte uden succes, og Malmø forblev svensk.

    1700-tallet og industrialiseringen
    I begyndelsen af 1700-tallet var der cirka 2.300 indbyggere i Malmø, men dette tal faldt til omkring 1.500 i århundredets første årtier. Det skyldtes både pestepidemier og tab i krige, som kong Karl XII beskæftigede sig selv og landet med. 1700-tallet endte dog med stigende vigtighed og derved en større tilflytning, idet en moderne havn blev anlagt her.

    Industrialisering kom til Malmø i 1800-tallet, som det var tilfældet så mange andre steder i Europa. En af de store industrier blev skibsbygning. I 1840 blev værftet Kockums åbnet, og det blev til et af verdens største værfter. Jernbanen underbyggede snart efter Malmøs position, idet den åbnede mod Lund i 1856. De følgende år blev Södra Stambanan åbnet, og via 483 kilometer og byen Katrineholm gav den forbindelse med hovedstaden Stockholm.

    Flere industrier flyttede til byen, der voksede hastigt gennem århundredet. I 1870 var Malmø vokset, så den var Sveriges tredjestørste by; kun Stockholm og Göteborg var nu større, og ved udgangen af 1800-tallet boede der omkring 60.000 i den sydsvenske by.

    Baltiska Utställning og 1900-tallet
    I årtierne omkring år 1900 blev der bygget meget i Malmø, og mange større ejendomme skød op. Kontor- og beboelseshuse, kirker, en større banegård og et nyt centralposthus er blot få eksempler fra denne tid.

    Den Baltiska Utställning blev holdt i sommeren 1914, og det var det største arrangement i Malmøs historie. Sverige, Danmark, Tyskland og Rusland deltog, og portene var åbne fra 15. maj til 4. oktober. 850.000 gæster besøgte stedet. Udstillingen var en industrimesse, men her var også en del med landbrug og en med kunst, og så var der desuden musik- og idrætskonkurrencer. Folkeligt var der forlystelser og restauranter.

    Mange industrier skød også op disse år i byen, der omkring år 1900 havde passeret Norrköping i indbyggertal og dermed var blevet Sveriges tredjestørste by. Gennem 1900-tallet var værftet Kockums den mest kendte arbejdsplads i byen, og virksomhedens store kran var et symbol på arbejderbyen.

    Mellemkrigstiden blev også en vækstperiode trods depression og økonomisk trange kår. Malmøs lufthavn, Bulltofta, var et af anlægsarbejderne i disse år. Efter 2. Verdenskrig fortsatte væksten, og mange nye forstæder blev anlagt og opført. Flere store begivenheder kom også til byen, der blandt andet var en af de svenske værtsbyer ved verdensmesterskaberne i fodbold i 1958.

    De seneste årtier
    Slutningen af 1900-tallet prægede først Malmø i negativ retning. Der var recession i landet i 1970erne, og det ledte til mange virksomhedslukninger og stigende arbejdsløshed. Den tidligere industrispydspids i byen, værftet Kockums, måtte med årene også lukke, og den nedgående spiral med vigende indbyggertal varede til midten af 1990erne, hvor en større revitalisering af byen blev igangsat. I midten af den værste krise i starten af 1990erne kom en folkefest dog til byen i form af en værtsrolle for nogle kampe ved europamesterskaberne i fodbold i 1992.

    I 1998 blev et nyt universitet åbnet på Kockums tidligere værftsareal, og to år senere kunne Øresundsbroen indvies syd for byen. Med den blev vejen mod Danmarks hovedstad og Skandinaviens største by, København, etableret, og siden da har byerne sammen med oplandet udviklet sig som Øresundsregionen. De tidligere havneområder i Malmø er de seneste år blevet kraftigt udbygget, og i 2005 kunne den karakteristiske bygning Turning Torso indvies som byens moderne vartegn og et symbol på det fremadstræbende og moderne Malmø, der præger byen i dag.