Site logo
Se på kortet
 • Peace Gardens, Pinstone Street, Sheffield City Centre, Sheffield, Storbritannien

Læs om byen

Sheffield er en by i South Yorkshire i Midtengland. Byens historie starter i området angelsaksiske og danske tid, hvor der blev etableret bosættelser i området. Efter normannernes erobring af England blev der bygget en borg i Sheffield til forsvar af de lokale bosættelser, og byen voksede omkring borgen. I slutningen af 1200-tallet var der et marked i Sheffield, og byen blev kendt som markedsby, og senere udviklede produktionen sig også i Sheffield.

Industrielt blev byen førende inden for knive og bestik, og senere opstod Sheffield plate, der var en ny måde til forarbejdning af pletsølv, og en betydelige stålproduktion. På trods af en eksportnedgang fra 1700-tallet boomede Sheffield med den industrielle revolution, og indbyggertallet voksede fra ca. 60.000 i 1801 til over 450.000 i 1901. Under 2. Verdenskrig blev byen et bombemål pga. den store stål- og våbenproduktion, der var i byen.

I dag kan man gå nogle hyggelige spadsereture i Sheffields centrum. Man kan starte på pladsen Peace Gardens, der er udlagt med et grønt område på det sted, hvor St Paul’s Church stod indtil 1938. Kirken blev revet ned efter saneringer, der gav mindre menigheder, og i dag er pladsen et smukt byrum, hvor man kan se byens nygotiske rådhus, Sheffield Town Hall.

Rådhuset blev bygget 1890-1897, hvor dronning Victoria indviede bygningen, der afløste det rådhus, der i dag kaldes Old Town Hall. Old Town Hall kan ses et stykke nordøst for det nuværende rådhus, og det blev opført i nyklassicistisk stil i 1808-1809. Fra Peace Gardens kan man også gå ad byens strøggader, og Sheffield Winter Garden ligger også tæt på. Det er en have med over 2.000 forskellige planter, som ligger under glasdækkede buer af lærketræ.

Umiddelbart vest for Peace Gardens finder man pladsen Barker’s Pool, hvor Sheffields krigsmindesmærke står. Her kan man også se Sheffield City Hall, der er en stor koncertsal, som blev opført i nyklassicisme i årene 1929-1932. Det var oprindeligt planen, at bygningen skulle være mindehal for ofrene under 1. Verdenskrig, men planerne ændrede sig, og siden da har der været holdt mange koncerter og andre arrangementer på denne scene.

Lidt nord herfor kan man se Sheffield Cathedral, der var en sognekirke indtil 1914, hvor Sheffield blev etableret som bispesæde. Katedralen blev opført fra omkring år 1200, og der blev bygget på den gennem mange århundreder og helt frem til 1966. Derfor er Sheffield Cathedral i dag en blanding af forskellige tiders arkitektur. Kirkerummet er stemningsfuldt med bl.a. en del glasmosaikvinduer og en blanding af gammel og ny stil.

Der er også flere museer, man kan besøge i Sheffield. Man kan se skiftende udstillinger på Millennium Gallery og diverse kunstudstilling på Graves Gallery, der begge ligger i det centrale Sheffield. Vest for byen ligger Weston Park Museum, der er Sheffields klassiske museum med samlinger inden for arkæologi, historie og naturhistorie.

Ikke langt herfra kan man se den moderne arkitektur folde sig ud i universitetsbyggeriet The Diamond, og over for The Diamond ligger St George’s Church, der blev indviet i 1825. Man kan også tage syd for bycentrum, og her finder man bl.a. Bishops’ House. Bishops’ House er et af Sheffields ældste bevarede huse, og det stod færdigt omkring år 1500 som et smukt byggeri i bindingsværk. Huset er i dag åbent som museum. Man kan se et tilsvarende gammelt hus i centrum af byen, hvor Old Queen’s Head fra slutningen af 1400-tallet ligger.

Ture fra byen

  Old Market Square, Nottingham

  Nottingham

  Nottingham er en by i Midtengland. Den opstod som en angelsaksisk bosættelse, før danske vikinger erobrede byen i 800-tallet. Nottingham blev en del af Danelagen, og den var en befæstet by i denne periode. Efter vikingerne erobrede William I England i 1066, og to år senere lod ham en borg bygge i Nottingham, og byen voksede omkring borgen. Det var omkring denne borg, at legenderne om Robin Hood senere opstod.

  En del af byens indbyggere boede i de mange huler, der gennem tiden var hugget af i sandstensundergrunden, og de var beboede indtil 1700-tallet af bl.a. arbejdere på Nottinghams garverier. I 1642 startede den engelske borgerkrig i Nottingham, da kong Charles I hejste sit banner på byens slot. Byen voksede under den industrielle revolution, hvor Nottinghams velstand ikke mindst kom fra tekstilindustrien.

   

  Leeds, England

  Leeds

  Leeds er en by i det nordlige Midtengland ved floden Aire. Historisk var en by kendt på dette sted ved normannernes erobring af England, og siden da udviklede byen sig som markedsby i middelalderen med bl.a. stadsret i 1207. Leeds’ vækst fortsatte gennem århundreder, hvor byen etablerede sig som et vigtigt handelscentrum.

  Den givtige handel fandt bl.a. sted på klædebørsen White Cloth Hall fra 1711, og senere i århundredet sad Leeds på omkring en sjettedel af Englands eksporthandel. Succesen skyldtes bl.a. anlægget af kanalerne Aire and Calder Navigation i 1699 og Leeds and Liverpool Canal i 1816. Gennem 1800-tallet slog industrialiseringen også igennem i Leeds med mange nye fabrikker og virksomheder.

  Læs mere om Leeds

   

  Imperial War Museum North, Manchester

  Manchester

  Manchester er med sine flere end to millioner indbyggere et af de største byområder uden for London, og som turist oplever man et spændende og blomstrende kulturliv og et væld af aktivitetsmuligheder i den historiske industriby. Det hyggelige centrum med mange fornemme opførelser fra årtierne omkring år 1900 er mange spadsereture værd.

  Selve byen Manchester udgør hjertet af det industriområde, hvor ikke mindst tekstilproduktion lagde grunden til områdets velstand og vækst. De mange industribygninger sætter stadig sit præg på byens centrum og omgivelser, og blandt de mange højdepunkter er den gamle Liverpool Road Railway Station og Videnskabs- og Industrimuseet.

  Læs mere om Manchester

Tilmeld dig vores nyhedsbrev