Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Brighton er en mondæn badeby, der ligger ved Englands sydkyst. Dens historie går tilbage til keltiske bosættelser, og derefter erobrede romerne området sammen med det øvrige England. I denne tid byggede romerne villaer i byen. Senere blev landsbyen Bristelmestune omtalt, og i slutningen af 1000-tallet var Brighton en fiskerby med omkring 400 indbyggere. Befolkningstallet steg gennem århundrederne til 4.000 i midten af 1600-tallet, men derefter blev det nedgangstider, og antallet af indbyggere blev halveret. I sidste halvdel af 1700-tallet boomede Brighton dog, og denne gang var det turister til byens bade, som skabte væksten. Der blev bygget hoteller og meget andet i den victorianske æra, og der boede flere end 120.000 i Brighton i 1901.

I dag kan man stadig opleve en dejlig stemning af badeby ved et besøg i Brighton. Byens promenader langs Den Engelske Kanal er stadig, hvor man går nogle dejlige ture og nyder indbegrebet af Brightons herlige beliggenhed. Der er også her, man kan gå en tur ud ad den 525 meter lange Brighton Palace Pier, hvor der både er spisesteder, god udsigt og en forlystelsespark yderst på havet. Palace Pier er i øvrigt den tredje af denne typer moler i byen. I 1823 byggede man The Royal Suspension Chain Pier, men den blev ødelagt af en storm i 1896. West Pier var en mole, der blev åbnet i 1866. Den lukkede i 1975, og i dag kan man se resterne af den i havet vest for Palace Pier.

Langs vandet er der også meget andet at se. Tæt på Palace Pier kan man besøge byens Sea Life-akvarium, der i sin oprindelige udgave åbnede allerede i 1872. Lige øst for akvariet kan man prøve at køre med verdens ældste elektriske jernbane i drift, Volk’s Electric Railway, der blev anlagt af Magnus Volk og åbnet 1883. Banen kører ad en strækning på 1.640 meter, og i den østlige ende kan man gå en tur på Brightons store marina. Vest for Palace Pier kan man se hele byen og havet lidt fra oven i British Airways i360, der er et 162 meter højt observationstårn med en stor glaskuppel med panoramaudsigt i alle retninger.

Man kan også gå en tur ind i Brighton, hvor der er flere ting at se. Nord for Palace Pier ligger Old Steine Gardens, og nord for den kommer man til Pavilion Gardens, hvor Brightons nok mest kendte bygningsværk ligger. Det er det overdådige indiskinspirerede palads, Royal Pavilion, der blev opført i 1815-1823 af det britiske kongehus. Interiøret er fantastisk med bl.a. den storslåede banketsal. Man kan også besøge Brighton Museum & Art Gallery, hvor der er brede historiske og arkæologiske samlinger, kunst m.v. Det er også en god idé at gå en tur i de såkaldte Brighton Lanes, som er en labyrint af smalle stræder og hengemte pladser, som ligger mellem Brightons strande og gaden North Street. Brighton Lanes går tilbage til 1500-tallet, hvor byen var en mindre fiskerby.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev