Se på kortet

Bristol, UK

Læs om byen

Byen Bristol har været en af Englands førende økonomisk og kulturelt gennem de seneste mange århundreder, og det har givet en række spændende seværdigheder. Ikke mindst har handlen langs floden sat sit præg de sidste par hundrede år, og den kunstigt skabte flodhavn danner nu rammen om megen kultur, promenader og god atmosfære.

Museer er der flere af, og man kan blandt andet se skibet SS Great Britain, der var verdens største ved sin bygning i 1843, og den engelske kolonihistorie fortælles et andet sted i byen, der også byder på kunst, underholdning og rigtig gode indkøbsmuligheder.

Bristols beliggenhed ved floden Avon er fantastisk smuk. Umiddelbart vest for bykernen rejser klipperne sig majestætisk over flodens bredder i Avon Gorge, der er en af områdets uforglemmelige oplevelser. Her kan man nyde udsigten eller starte på en tur gennem den vestlige del af Bristol, som byder på blandt andet victoriansk arkitektur.

Byen er også porten til dejlige ture i det sydvestlige England, fx kan man nemt komme til byerne Bath og Wells, der begge supplerer Bristols historiske vingesus. Baths varme kilder tiltrækker mange turister og den kan være et stop på vej mod Stonehenge, og på under en time kan man komme til den walisiske hovedstad Cardiff.

Andre seværdigheder

  St Peter's Church, Bristol

  • Skt. Peters Kirke/St Peter’s Church: I parken Castle Park, der ligger smukt langs vandet, kan man se kirkeruinen af St Peter’s Church. Kirken blev opført i 1100-tallet og blev bombet i 1940 af tyskerne.
  • The Grand: I 1800-tallet satte ingeniøren Isambard Kingdom Brunel Bristol på det industrielle verdenskort, og det gav en markant vækst i byen. Det gav ny forretning, og fra victoriatidens by står hotellet The Grand.

  John Wesley's Chapel, Bristol

  • Den Nye Sal - John Wesleys Kapel/The New Room – John Wesley’s Chapel: The New Room er navnet på den ældste metodistkirke i verden. Den blev bygget i 1739 af John Wesley, som sammen med sin bror Charles dannede den protestantiske metodisme.
  • Red Lodge Museum: Huset Red Lodge rummer Red Lodge Museum, der er en perle med sine fornemt indrettede rum i tudorstil. Det blev bygget i 1580 som anneks til et større palæ, der lå ved den nuværende Colston Hall.

  Arnolfini, Bristol

  • Arnolfini: På kunstmuseet Arnolfini kan man se moderne kunst i en række udtryksformer. Museet blev grundlagt 1961 og har siden 1976 været indrettet i det tidligere temagasin, Bush House.
  • Cabot Tårn/Cabot Tower: Tårnet Cabot Tower er et udsigtstårn, der blev opført 1897 til minde om 400-året for den italienske opdagelsesrejsende Giovanni Cabotos rejse fra Bristol til Amerika i 1497.

  Queen Square, Bristol

  • Queen Square: Queen Square er en af Bristols elegante pladser. Den blev planlagt i 1699 og anlagt i perioden indtil 1727. Centralt i den lille park på pladsen står en rytterstatue af kong Vilhelm III.
  • Det Georgianske Hus/Georgian House: Huset Georgian House er et fint eksempel på et typisk byhus i georgiansk stil. Det er opført i årene 1788-1791 og har siden 1937 været indrettet som museum.

  The Matthew, Bristol

  • The Matthew: The Matthew er en kopi af det skib, som italienske Giovanni Caboto benyttede, da han stævnede ud fra Bristol i 1497 og på rejsen blev den første europæer siden vikingerne, der satte fod på det amerikanske fastland.
  • Tempelkirken/Temple Church: Korsridderkirken Temple Church blev grundlagt i 1100-tallet af Robert, der var den første jarl af Gloucester. Kirken har stået som ruin siden 2. Verdenskrig.

  Llandoger Trow, Bristol

  • Llandoger Trow: På en spadseretur i gaden King Street kan man se Llandoger Trow, der er en smukt bevaret husrække med tre gavle; rækken er bygget i 1664 og navngivet efter en landsby nord for Bristol.
  • Skt. Maria Redcliffe Kirke/St Mary Redcliffe Church: St Mary Redcliffe Church er en anglikansk sognekirke, der ligger i Bristol-bydelen Redcliffe. Den er karakteristisk ved sin imponerende højde på 90 meter.
  • Clifton Katedral/Clifton Cathedral: Clifton Cathedral er Bristols romersk-katolske katedral. Planlægningen af byggeriet startede i 1965, og efter tre års byggeri blev den moderne kirke indviet i 1973.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Bristol her.

Historisk overblik

  Byen grundlægges
  Bristol opstod som by i 1000-tallet, dengang over navnet Brycgstow, der betyder stedet ved broen. Som navnet antyder, var det et overgangssted, og efter den egentlige bosættelse var etableret blev borgen Bristol Castle opført til forsvar af området. Allerede i 1100-tallet blev floden Avons løb benyttet som havn, og ikke mindst den engelske handel med Irland gik denne vej.

  Den første vækst
  Byen blomstrede, og produktion og skibsbygning var noget af det, der trak stadigt flere mennesker til byen. I midten af 1300-tallet var Bristol med op mod 20.000 indbyggere blevet den tredjestørste i landet; kun overgået af London og York.

  Befolkningstallet faldt dog, ikke mindst med pestens indtog i 1348-1349. Det gav tilbageslag i udviklingen, men tallet holdt sig dog over de 10.000, hvilket var en større by efter datidens målestok.

  I 1373 kundgjorde kong Edward III, at byen Bristol nu og for altid skulle være by i egen region, Bristol County, og det var den første anerkendelse af byens status som centrum i det sydvestengelske land.

  Søfart og opdagelsesrejser
  I 1497 sejlede den italienske opdagelsesrejsende Giovanni Caboto ud fra Bristol mod Amerika. Caboto var hyret af England og kaldes her for John Cabot. Rejsen skulle blive den første siden vikingetiden, hvor europæere satte foden på det amerikanske hovedland. Bristol havde Englands næststørste havn og lå mod vest, så det var et naturligt sted at starte turen i skibet Matthew. Cabot menes at være gået i land ved Cape Bonavista på øen Newfoundland.

  I 1542 modtog Bristol købstadsrettigheder, og ved samme lejlighed blev klosterkirken St. Augustine ophøjet til status som byens katedral. Bristol oplevede igen en vækst, der varede de følgende århundreder, kun afbrudt af den engelske borgerkrig i midten af 1600-tallet, hvor der udbrød både kampe og sygdom.

  Det var ikke mindst kolonihandlen, der bragte vækst til England og til Bristol fra 1600- og 1700-tallene. Der var mange penge i slavehandel, og gennem 1700-tallet blev omkring 2.000 slaveskibe gjort klar i Bristol til at sejle fra Afrika til Nordamerika.

  Industrialisering
  Stoppet for slavehandel i 1807, krig med Frankrig og den engelske industrialisering, der startede i de nye industribyer i Midt- og Nordengland, gav konkurrence til traditionelle økonomiske centre som Bristol, og der blev lagt planer for udbygning af byens havn, så tidevandet i Avon-floden ikke var en hindring for konstant skibstrafik.

  Havnen blev anlagt, men i Bristol voksede også en del industri frem, og gennem 1800-tallet eksploderede indbyggertallet fra 66.000 i 1801 til flere end 300.000 ved århundredets udgang.

  En af de industrier, der voksede frem i 1900-tallet, var flyproduktion, og på grund af det blev Bristol et bombemål under 2. Verdenskrig.

  Industrierne var naturligvis de konkrete mål, men også det centrale Bristol omkring Broadmead og Bristol Castle blev kraftigt bombet, og man kan stadig i dag se bevarede ruiner fra den tid.

  Efterkrigstiden til i dag
  I tiden efter 2. Verdenskrig har Bristol været præget af to ting; dels genopbygningen af bykernen og dels flytningen af den primære havn til byen Avonmouth ved Avon-flodens munding. Genopbygningen af bykernen har blandt andet skabt Broadmead-indkøbscentret, og så har man bevaret den centrale park, hvor Bristol Castle tidligere stod.

  En større ændring af byen blev skabt med flytningen af industrihavnen fra den gamle Floating Harbour midt i byen til Avonmouth, der ligger elleve kilometer ad floden Avon mod nordvest. De gamle havneområder giver nu i stigende grad byen et nyt åndehul med nyanlagte promenader og gode oplevelser langs vandet.

Topseværdigheder

  Bristol Cathedral

  • Bristol Domkirke/Bristol Cathedral: Bristol Cathedral er byens imponerende hovedkirke, og den er en oplevelse i arkitektur og stemning. Kirken blev grundlagt i 1140, men dagens bygning stammer fra århundreders byggeri.
  • Den Flydende Havn/Floating Harbour: En af de dejlige seværdigheder i Bristol er områderne langs havnen. Floating Harbour er byens havneanlæg fra tiden som en af Englands førende maritime byer, hvor anlægget blev skabt med sluser.

  SS Great Britain, Bristol

  • SS Great Britain: SS Great Britain er et skib fra 1843, der er udstillet i en dok i Bristols gamle industrihavn; Floating Harbour. Skibet var ved dets bygning verdens klart største, og det var det første fartøj med jernskrog og propelskruer.

  Clifton Suspension Bridge, Bristol

  • Clifton Hængebro/Clifton Suspension Bridge: Clifton Suspension Bridge er en hængebro, der er bygget over floden Avon og den meget smukke kløft Avon Gorge. Broen med omgivelserne er nærmest som taget fra et eksotisk sted.
  • Børsen/The Exchange: The Exchange blev opført 1741-1743 af John Wood the Elder som Bristols børs. Hans børsbygning er den eneste bevarede i England fra 1700-tallet, og den står smukt i bybilledet med korintiske søjler.

  M Shed, Bristol

  • M Shed: M Shed er navnet på et af de museer, der udgør Bristols bymuseum. Navnet kommer fra en havnebygning fra tiden, hvor havnen var industrihavn. Se Bristol Life, Bristol People og Bristol Places på det spændende museum med masser af effekter og byhistorie.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Bristol her.

Ture fra byen

  Blaise Castle, Bristol

  • Blaise Slot/Blaise Castle: Blaise Castle er et fint 1700-tals herresæde, der er udødeliggjort af Jane Austen i romanen Northanger Abbey, hvor hun beskrev det som ”the finest place in England”. Slottet ligger smukt hævet over kløften Avon Gorge.
  • Gloucester: Byen Gloucester er et bispesæde tæt ved grænsen til Wales. Den blev grundlagt i år 97 af romerne. Byens primære seværdighed er Gloucester Cathedral, hvis historie går tilbage til et abbedi fra omkring år 680.

  Bath, England

  • Bath: En tur til byen Bath er næsten som at komme tilbage til Romerriget. Over hele centrum er der enten ruiner eller fund fra byens fortid som romersk by under navnet Aqua, og dagens Bath rummer også fornem engelsk arkitektur.
  • Wells: Byen Wells er efter engelske forhold ganske lille med omkring 10.000 indbyggere, men den tiltrækker mange turister med en status som gammelt bispesæde, hvor interessante Wells Cathedral ligger.

  Stonehenge, England

  • Stonehenge: Det forhistoriske monument Stonehenge har med sine stencirkler forundret den moderne verden gennem mange år. Spørgsmålet er, hvorfor og hvordan disse enorme megalitter er blevet opstillet her på Salisbury Plains.
  • Cardiff: En tur til byen Cardiff er et møde med Wales og waliserne, der udgør en del af Det Forenede Kongerige. Som walisisk hovedstad er der nærmest naturligvis meget at se og opleve som fx byens slot, centrum og havneområdet ved Cardiff Bay.

  Weston-super-Mare, England

  • Weston-super-Mare: Weston-super-Mare er en velbesøgt badeby, der ligger ved kysten af Bristol Channel. I sæsonen er her ferie- og badegæster, der nyder det milde klima og byens strande.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links