Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Byen Bristol har været en af Englands førende økonomisk og kulturelt gennem de seneste mange århundreder, og det har givet en række spændende seværdigheder. Ikke mindst har handlen langs floden sat sit præg de sidste par hundrede år, og den kunstigt skabte flodhavn danner nu rammen om megen kultur, promenader og god atmosfære.

Museer er der flere af, og man kan blandt andet se skibet SS Great Britain, der var verdens største ved sin bygning i 1843, og den engelske kolonihistorie fortælles et andet sted i byen, der også byder på kunst, underholdning og rigtig gode indkøbsmuligheder.

Bristols beliggenhed ved floden Avon er fantastisk smuk. Umiddelbart vest for bykernen rejser klipperne sig majestætisk over flodens bredder i Avon Gorge, der er en af områdets uforglemmelige oplevelser. Her kan man nyde udsigten eller starte på en tur gennem den vestlige del af Bristol, som byder på blandt andet victoriansk arkitektur.

Byen er også porten til dejlige ture i det sydvestlige England, fx kan man nemt komme til byerne Bath og Wells, der begge supplerer Bristols historiske vingesus. Baths varme kilder tiltrækker mange turister og den kan være et stop på vej mod Stonehenge, og på under en time kan man komme til den walisiske hovedstad Cardiff.

Topseværdigheder

    Bristol Cathedral

    Bristol Domkirke
    Bristol Cathedral

    Katedralen i Bristol, hvis navn egentligt er Cathedral Church of the Holy and Undivided Trinity, blev grundlagt i 1140 og opført 1140-1148. Oprindeligt var kirken en klosterkirke i romansk stil, og den blev udbygget med sidebygninger i årtierne efter byggeriet. Den gamle kirke er ikke bevaret, men af de tidligere bygninger er blandt andet en smuk portbygning bevaret; det er Great Gatehouse.

    Andre bygninger og egentlige ombygninger fulgte. Omkring 1220 blev kapellet Elder Lady Chapel bygget, og i årene 1298-1332 blev bygningens østlige del ombygget i engelsk gotisk stil. Resten af 1400- og 1500-tallene fortsatte udbygningen med fx kirkens centrale tårn. I 1542 blev Bristol Cathedral ophøjet af kong Henrik VIII til katedral. Det skete i forbindelse med etableringen af stiftet Bristol. Gennem sidste halvdel af 1800-tallet fik katedralen sit nuværende udseende. I tidens nygotik blev bygningen genindviet i 1877, dog stod den vestlige facade med de to tårne først færdig i 1888.

    Indvendigt er Bristol Cathedral atypisk for engelske kirkebygninger ved at være en halkirke, hvor sideskibene har samme højde som midtskibet. Lyset kommer fra forholdsvis store vinduer i sideskibene, og det giver et lyst og luftigt indtryk. Orglet stammer fra 1685, dog er det ombygget flere gange, hvilket skete senest i 1907. Og så er der en del monumenter i bygningen, hvor man i kapellet Berkeley Chapel kan se en 1400-tals kandelabre, der tidligere stod i byens korsridderkirke; Temple Church.

     

    Den Flydende Havn
    Floating Harbour

    Floating Harbour er en af de dejlige seværdigheder i Bristol, hvor dele af centrum ligger langs havnen. Det er områder, der i dag er udviklet til atmosfærerige promenader med en del muligheder for underholdning. Man kan tage en vandretur eller sejle rundt mellem de forskellige seværdigheder langs bredderne.

    Der har været en havn i byen siden 1200-tallet, men den nuværende byhavn blev dog først etableret i begyndelsen af 1800-tallet. Floden Avon er præget af tidevand på stedet, og derfor anlagdes sluser og en omløbskanal, hvorved man kunne holde et konstant vandniveau i havnen. Netop derfor fik den tilnavnet Floating Harbour. I dag ligger byens industrihavn i byen Avonmouth ved Avons munding, og derfor er den travle og betydningsfulde historiske havn blevet åbnet for borgere og turister.

    Floating Harbour blev etableret og udgravet for at kunne fastholde skibstrafikken i konkurrencen mod andre byer som fx Liverpool, hvis placering ved havet gav naturlig adgang for tidens stadigt større skibe. Floating Harbour starter i vest med sluser mod bassinet Cumberland Basin, der med to adgange til floden Avon var fleksibelt for den store trafik, der var til og fra Bristols havn. Fra Cumberland Basin var der igen sluser mod øst, hvor hele Bristols langstrakte Floating Harbour ligger. Efter anlægsstart i 1804 blev Floating Harbour indviet i 1809.

     

    SS Great Britain, Bristol

    SS Great Britain

    SS Great Britain er et skib fra 1843, der er udstillet i en dok i Floating Harbour, der er Bristols gamle industrihavn. Skibet var ved dets bygning verdens klart største, og det var det første fartøj med jernskrog og propelskruer. Det havde kapacitet til at sejle med 360 passagerer, og det var et tal, der senere blev øget til 730 gennem udbygning med en ny etage.

    SS Great Britain blev bygget i en dok i Bristols Floating Harbour, og efter søsætningen kunne det i over et år ikke passere sluserne for at komme ud af byen til det hav, det var bygget til. Først under særdeles højt tidevand i floden Avon og en delvis nedtagning af sluserne ud af Cumberland Basin lykkedes det at få skibet ud på verdenshavene.

    Jomfrurejsen gik til New York i 1845, og turen tog 14 dage. Senere blev SS Great Britain indrettet som emigrantskib, og det sejlede primært mellem England og Australien. I 1886 blev skibet usejlbart efter en brand, der indtraf på Falklandsøerne. I stedet blev det til et fastliggende kulmagasin indtil 1930erne. I 1970 blev SS Great Britain gjort flydende med pontoner, og det blev bugseret tilbage til Bristol, hvor det nu ligger på nøjagtigt på det sted, hvor det i sin tid blev bygget.

     

    Clifton Suspension Bridge, Bristol

    Clifton Hængebro
    Clifton Suspension Bridge

    Clifton Suspension Bridge er en hængebro, der blev bygget over floden Avon og den meget smukke kløft Avon Gorge. Broen med omgivelserne er som taget fra et eksotisk sted og er et vartegn for Bristol og et must at se under et besøg i byen.

    Allerede i 1753 fremkom en idé om at bygge en bro på stedet. Der blev sat penge af til formålet, og når renterne havde nået et vist beløb, skulle broen opføres, men der skulle alligevel anden finansiering til også. Efter en konkurrence i 1829 blev grundstenen til den nye bro lagt i 1831. Efter mange byggestop og økonomiske vanskeligheder stod broen færdig i 1864. Spændet på broen er 214 meter, højden på tårnene er 26 meter over gadeplan, og frihøjden under broen er 75 meter.

    En særlig begivenhed indtraf i 2003, hvor den sidste flyvning med overlydsflyet Concorde blev foretaget over Clifton Suspension Bridge for at lande på den nærliggende lufthavn, Filton Airfield.

     

    Børsen
    The Exchange

    The Exchange blev opført 1741-1743 af John Wood the Elder som Bristols børs. Hans børsbygning er den eneste bevarede i England fra 1700-tallet, og den står smukt i bybilledet med korintiske søjler på den imposante facade.

    Bag facaden lå der oprindeligt en indre gård omgivet af en kolonnade. Ved en større ombygning i 1872 blev gården overdækket, og gennem 1900-tallet skete der flere ændringer. Facaden mod gaden Corn Street står dog i det store hele som i 1700-tallet.

    Stedet blev kaldt Corn Exchange, men børsen var åben for alle handlende. I udsmykningen af bygningen indgik symboler på verdens kontinenter og derved nogle af de varer, der blev handlet i Bristol. Uden for bygningen står en slags bronzeborde, der kaldes for nails. Disse borde er fra 1500-1600-tallene, og der virkede som handelssteder for købmænd. Bordene har hævede kanter, så mønter ikke faldt ned.

    En detalje på The Exchange er bygningens ur, der blev installeret i 1822. På uret er der to store visere, hvilket skyldes, at både Bristols og Londons tid skulle vises. Dette var før indførelsen af en standardiseret tid. Tiden kom med jernbanen, og Bristol skiftede til den såkaldte Railway Time i 1852, hvorved der ikke længere var forskel på tiden i Bristol og i London.

    Både i Børsen og i bagvedliggende bygninger og passager kan man i dag gå på opdagelsen i det spændende St Nicholas Market.

     

    M Shed, Bristol

    M Shed

    M Shed er navnet på et af de museer, der udgør Bristols bymuseum. Navnet M Shed kommer af den måde, byens havnebygninger blev navngivet, da havnen var en aktiv industrihavn, og M Shed var således navnet på den bygning, museet nu er blevet indrettet i.

    Tidligere lå Bristol Industrial Museum på dette sted, hvor en del af byens historie formidles. Det drejer sig ikke mindst om en del af den maritime fortid med aktiv industri, slavehandel og andet, det stimulerede Bristols og Englands vækst. Bygningsmæssigt byder museet på et bevaret dokmiljø med fx en havnejernbane og en gammel dampdrevet kran fra 1878. Kranen er den eneste bevarede dampkran efter opfinderen Sir William Fairbairns design og patent fra 1850. Kranen var i brug indtil 1973.

    I selve museet er der tre primære udstillinger, der på hver sin måde stiller skarpt på dele af Bristols historie og kulturliv. Det drejer sig om temaerne Bristol Life, Bristol People og Bristol Places.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Bristol her.

Andre seværdigheder

    St Peter's Church, Bristol

    Skt. Peters Kirke
    St Peter’s Church

    I parken Castle Park, der ligger smukt langs vandet, kan man se kirkeruinen af St Peter’s Church. Kirken blev opført i 1100-tallet, hvilket ikke var længe efter slottet Bristol Castle, som parken har fået navn efter. Den oprindelige bygning blev ændret flere gange, blandt andet i 1657, hvor tårnet fik den borglignende karakter.

    I 1940 blev kirken bombet, og den står nu som en ruin og monument til minde for de faldne i den engelske borgerkrig 1642-1651, hvor der var kampe her i området.

    Af Bristol Castle er der enkelte, udgravede ruiner tilbage i Castle Park. De kan ses nordøst for St Peter’s Church. Slottet var blevet ødelagt i 1656, og i 1927 blev det eneste tilbageværende tårn revet ned.

     

    The Grand

    I 1800-tallet satte ingeniøren Isambard Kingdom Brunel Bristol på det industrielle verdenskort, og det gav en markant vækst i byen. Det gav ny forretning, og fra victoriatidens by står hotellet The Grand som et af de fornemme eksempler på datidens arkitektur. Stedet er fortsat hotel, og det er smukt renoveret og klar til at modtage gæster i de historiske rammer, der fortsat præger.

     

    John Wesley's Chapel, Bristol

    Den Nye Sal - John Wesleys Kapel
    The New Room – John Wesley’s Chapel

    The New Room er navnet på den ældste metodistkirke i verden. Den blev bygget i 1739 af John Wesley, som sammen med sin bror Charles dannede den protestantiske metodisme. Foran kirken kan man se en rytterstatue af netop John Wesley.

    Kirken står i dag som et fint 1700-talsrum, og ovenpå selve kirkerummet kan man besøge John Wesleys beboelse, hvor der også boede andre af kirkens præster. Fra beboelsen kan man se til kirken gennem den ottekantede lanterne over kirken. Denne form var ofte anvendt i samtiden for at reducere vinduesskatten.

     

    Red Lodge Museum

    Huset Red Lodge rummer Red Lodge Museum, der er en perle med sine fornemt indrettede rum i tudorstil. Det blev bygget i 1580 som anneks til et større palæ, der lå ved den nuværende Colston Hall. Senere blev dele af huset indrettet i den nyere georgianske stil.

    Seværdighederne er haven og rummene, der fortæller om husets historie fra at være opført i tudorstil til senere at være ændret til en victoriansk pigeskole. Tre rum er i tudorstil, tre er georgiansk ombygget, og så er der et rum, der fortæller om tiden og indretningen som pigeskole. Det smukke haveanlæg er blevet genskabt i 1600-tals stil.

     

    Arnolfini, Bristol

    Arnolfini

    Arnolfini er et kunstmuseum, hvor man kan se moderne kunst i en række udtryksformer. Museet blev grundlagt 1961 og har siden 1976 været indrettet i det tidligere temagasin, Bush House, der blev opført 1831-1836. Foran museet står en statue af den italienske opdagelsesrejsende Giovanni Caboto, der i England kaldes John Cabot. Caboto blev berømt, da han i 1497 stævnede ud fra Bristol og blev den første europæer siden de skandinaviske vikinger til at sætte fod på det amerikanske fastland.

    Museets navn kommer fra maleriet Arnolfini, der blev malet af Jan van Eyck i 1434. Den portrætterede er Giovanni Arnolfini, som var købmand og kunstmæcen fra byen Lucca i Italien.

     

    Cabot Tårn
    Cabot Tower

    Tårnet Cabot Tower er et udsigtstårn, der blev opført 1897 til minde om 400-året for den italienske opdagelsesrejsende Giovanni Cabotos rejse til Amerika i 1497. I England kaldes Caboto for John Cabot, og han sejlede fra Bristol om bord i skibet Matthew på den tur, der gjorde ham til den første europæer siden vikingerne til at gå i land på det amerikanske fastland. Cabot Tower er 32 meter højt og opført på en bakke, hvilket giver en meget fin udsigt herfra over byen.

     

    Queen Square, Bristol

    Queen Square

    Queen Square er en af Bristols elegante pladser. Den blev planlagt i 1699 og anlagt i perioden indtil 1727. Centralt i den lille park på pladsen står en rytterstatue af kong Vilhelm III. Den blev opstillet 1736 som tegn på byens loyalitet for kronen.

    På sydsiden af Queen Square kan man se 1700-talsbygninger, og mod øst kan man i nummer 29 finde huset Sailor’s Refuge, der blev opført 1709-1711. De oprindelige huse mod nord og vest blev ødelagt under de såkaldte Bristol Riots i 1831, og en stor del blev genbebygget i årene efter.

     

    Det Georgianske Hus
    Georgian House

    Huset Georgian House er et fint eksempel på et typisk byhus i georgiansk stil. Det blev opført i årene 1788-1791 og har siden 1937 været indrettet som museum. Bygningen indeholder en del af den originale indretning og oprindelige indbo, og det står derved som et fornemt eksempel fra sin tid.

     

    The Matthew, Bristol

    The Matthew

    The Matthew er en kopi af det skib, som italienske Giovanni Caboto benyttede, da han stævnede ud fra Bristol i 1497 og på rejsen blev den første europæer siden vikingerne, der satte fod på det amerikanske fastland. Det skete, da The Matthew nåede Newfoundland i det nuværende Canada.

    I 500-året for Cabotos rejse sejlede The Matthew på en tilsvarende tur med samme bestykning i besætningen. De anvendte også samme rute og samme tid, som var sket i 1497. I England kendes Giovanni Caboto i øvrigt som John Cabot.

     

    Tempelkirken
    Temple Church

    Temple Church er en korsridderkirke, der blev grundlagt i 1100-tallet af Robert, der var den første jarl af Gloucester. Indtil 1300-tallets opløsning af ordenen holdt tempelridderne til her, og kirken havde i den periode et traditionelt rundt grundrids. Kirken blev efterfølgende ombygget til en almindelig sognekirke.

    Det 35 meter høje tårn blev opført ad to omgange. Der var et byggestop på grund af, at tårnet havde fået en utilsigtet hældning. Da man var sikker på, at der ingen fare var for kollaps, blev det færdiggjort, hvilket skete i 1460. Temple Church står i dag som en ruin på grund af bombardementer under 2. Verdenskrig.

     

    Llandoger Trow, Bristol

    Llandoger Trow

    På en spadseretur i gaden King Street kan man se Llandoger Trow, der er en smukt bevaret husrække med tre gavle. Rækken blev bygget i 1664 og navngivet efter en landsby nord for Bristol. Under 2. Verdenskrig blev bygningen ramt, og to af de i alt fem gavle gik til grunde.

    Llandoger Trow har gennem tiden huset flere pubber, og det siges, at Daniel Dafoe og Alexander Selkirk mødtes her. Selkirks fire år på en øde ø var inspiration til Dafoes senere roman om Robinson Crusoe.

     

    Skt. Maria Redcliffe Kirke
    St Mary Redcliffe Church

    St Mary Redcliffe Church er en anglikansk sognekirke, der ligger i Bristol-bydelen Redcliffe. Den er karakteristisk ved sin imponerende højde på 90 meter, der gør den til en af Englands højeste sognekirker.

    De ældste dele af bygningen stammer fra 1100-tallet, men den nuværende kirke er dog hovedsageligt fra 1400-tallet. Spiret er fra 1872; det tidligere blev ødelagt af lynnedslag i 1446. Det meste af det originale interiør gik til grunde i forbindelse med 1500-tallets reformation, men der er senere kommet nyindretninger til. Det skete blandt andet under barokken og i den victorianske tid.

     

    Clifton Katedral
    Clifton Cathedral

    Clifton Cathedral er Bristols romersk-katolske katedral. Planlægningen af byggeriet blev sat i gang 1965, og efter tre års byggeri blev kirken indviet i 1973. Arkitekturen er ganske utraditionel, og der blev skabt et elegant og lyst rum for de 1.000 kirkegængere, der er plads til.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Bristol her.

Ture fra byen

    Blaise Castle, Bristol

    Blaise Slot
    Blaise Castle

    Blaise Castle er et fint 1700-tals herresæde, der blev udødeliggjort af Jane Austen i romanen Northanger Abbey, hvor hun beskrev det som ”the finest place in England”. Slottet ligger da også meget smukt hævet over kløften Avon Gorge med udsigt til Avonmouth og til Wales, når vejret tillader det.

    Blaise Castle består af to primære bygninger; det borglignende Blaise Castle og Blaise Castle House, der er stedets residens. Selve Blaise Castle blev opført i 1766, og det står meget idyllisk placeret i en skovrydning. Blaise Castle House blev bygget i årene 1796-1798, og det rummer nu blandt andet en del kunstværker fra Bristol’s City Museum and Art Gallery. Slotsparken er en skøn landskabshave, der hovedsageligt blev anlagt i slutningen af 1700-tallet.

     

    Gloucester

    Byen Gloucester er et bispesæde tæt ved grænsen til Wales. Den blev grundlagt i år 97 af romerne med navnet Colonia Glevum Nervensis, og det skete i kejser Nervas regeringstid. Senere udviklede byen sig som andre i området til at vokse grundet beliggenheden ved navigerbart vand til verdenshavene, og det præger fortsat Gloucester ved det hyggelige havneområde.

    Byens primære seværdighed er Gloucester Katedral/Gloucester Cathedral, hvis historie går tilbage til grundlæggelsen af et abbedi omkring år 680. Den nuværende bygnings historie startede omkring år 1100, og der er flere ting at se. Det fine gotiske interiør byder blandt andet på glasmosaikker fra 1300-tallet, hvor man kan se de tidligste gengivelser af golfspillet og også et andet boldspil, som kan være en tidlig udgave af fodbold.

    Kirkens mest betydningsfulde monument er gravmælet for kong Edward II, der regerede 1307-1327. Af andre begravede kan normanneren Walter de Lacy nævnes. Kirkens imponerende dimensioner er 130 meter i længden, 44 meter i bredden og med det karakteristiske tårn på 69 meter med fire spir som det højeste punkt. Fra nyere tid kendes katedralen som scene for dele af tre Harry Potter-film, og kendere af filmene vil måske kunne genkende fx klostergangene.

     

    Bath, England

    Bath

    Byen Bath er ikke en af Englands største byer, men helt sikkert en af dem, der gør størst indtryk på besøgende. Hele bykernen er som at komme tilbage til den georgianske tid i 1700-tallet, hvor arkitekter og bygherren i løbet af kort tid fik omdannet Bath fra en relativt almindelig provinsby til et berømt sparesort.

    I Bath ligger nemlig den eneste naturlige varme kilde på de britiske øer, og de var allerede værdsat og benyttet i romertiden. Gennem tiden har meget af byens liv udspillet sig rundt om kilden, og sådan er det stadig. I dag er der både mulighed for at opleve bevarede dele af romernes gamle badeanlæg og for selv at tage en dukkert i det varme vand.

    De georgianske arkitekter skabte et Bath med elegance og elementer i byplanen som fx Queen Square, The Circus og Royal Crescent. De ligger som fine gader og pladser i byen, som også huser Bath Abbey og Pulteney Bridge som seværdige arkitektoniske indslag.

    Læs mere om Bath

     

    Wells

    Byen Wells er efter engelske forhold ganske lille med omkring 10.000 indbyggere, men den tiltrækker mange turister med en status som gammelt bispesæde. Ud over de kendte seværdigheder er byens centrale gader som fx Sadler Street, Vicars Close og Market Place meget stemningsfulde at gå rundt i.

    Katedralen i Wells er bispesæde for byerne og områderne Bath og Wells, og den første kirke på stedet går tilbage til år 705. Den nuværende bygning blev hovedsageligt bygget fra omkring år 1175 og til indvielsen i 1239; dog med ændringer gennem de følgende århundreder.

    Den 30 meter høje smukke vestlige facade blev færdiggjort 1260, og den er rigt udsmykket med flere end 300 bevarede figurer i forskellige nicher. Den fine tilbygning Kapitelhuset/Chapter House stod færdig i 1306. Senere i 1300- og 1400-tallene kom de to tårne mod vest på. I sidste halvdel af 1400-tallet stod bygningen færdig i stort set det udseende, man kan se i dag.

    Indvendigt er Wells Cathedral treskibet og med en særlig indadvendt buekonstruktion, der blev udtænkt for at undgå et kollaps af det centrale tårn. Glasvinduerne i katedralen er desuden nogle af de bedst bevarede fra middelalderens England. De ældste vinduer er fra 1280erne, og det er dem, der sidder umiddelbart til venstre fra trappen til Chapter House.

     

    Stonehenge, England

    Stonehenge

    Det forhistoriske monument Stonehenge har med sine stencirkler forundret den moderne verden gennem mange år. Spørgsmålet er, hvorfor og hvordan disse enorme megalitter er blevet opstillet her på Salisbury Plains. Det vurderes, at anlæggets omgivende vold er fra yngre stenalder for omkring 5.000 år siden, mens stensætningen bedømmes til at være 4.000-4.500 år gammel, hvilket vil sige fra bronzealderen.

    Stonehenge fascinerer med sin mystik, og med hvad anlægget er blevet brugt til. Der er også flere teorier om, hvordan det er blevet bygget. Monumentet former en stor dobbeltcirkel af sten, hvoraf de ydre er de største, og de blev fragtet hertil fra flere hundrede kilometers afstand. Der har været flere teorier om brugen af stenkredse som Stonehenge. Det menes, at stedet har været anvendt som et centrum for helbredelse, hvor både patienter og kyndige blev tiltrukket.

     

    Cardiff

    Cardiff er hovedstad i Wales, der med store forekomster af ikke mindst kul og jern har været med i førerfeltet i industrialiseringen af Storbritannien, og det har gennem tiden skabt enorme formuer, der blandt andet er anvendt på byggerier i hovedstaden.

    Industrihistorien er for en stor dels vedkommende fortid, og Cardiff har de seneste årtier gennemgået en forvandling med revitalisering af de gamle dokker ved Cardiff Bay, så i gåafstand fra den gamle bykerne ligger nu det moderne område ved vandet, som giver en helt ny dimension i byen for de mange tilrejsende.

    I Cardiff er der eksperimenteret med moderne arkitektur, og der er også noget for dem, der gerne vil opleve rendyrket edwardiansk byplanlægning og byggeri. Og slottet Cardiff Castles nygotikke middelalderpræg er også en tur værd, når man er på vandretur i bymidten. Her præger flere fine kirker og byens mange victorianske butiksarkader en del af de atmosfærerige gader.

    Læs mere om Cardiff

     

    Weston-super-Mare, England

    Weston-super-Mare

    Weston-super-Mare er en velbesøgt badeby, der ligger ved kysten af Bristol Channel. I sæsonen er her ferie- og badegæster, der nyder det milde klima, sandstrande og byens mange aktiviteter. Byen ligger smukt, og et højdepunkt er promenaden langs kysten. Herfra kan man se det tidevand, der skubber kystlinjen omkring 1,5 kilometer ud med lavvande.

    Grand Pier er et fornemt eksempel på de moler, der ligger i flere engelske badebyer. I Weston-super-Mare er Grand Pier blot et af disse anlæg. Den oprindelige Grand Pier blev bygget 1903-1904, og for enden lå en stor bygning, der husede 2.000 til teaterforestillinger, koncerter og anden underholdning.

    I 1907 blev molen forlænget med en anløbsbro på 500 yards i længden. Denne skulle kunne tage imod besøgende, der kom sejlende fra Cardiff. Strømmen i bugten var dog for stærk, og denne del blev revet ned igen. Grand Pier brændte i 1930, og flere nye underholdningstempler blev opført i tiden indtil 2008, hvor Grand Pier igen brændte. Den nuværende bygning åbnede i 2010.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

    Byen grundlægges

    Bristol opstod som by i 1000-tallet, dengang over navnet Brycgstow, der betyder stedet ved broen. Som navnet antyder, var det et overgangssted, og efter den egentlige bosættelse var etableret blev borgen Bristol Castle opført til forsvar af området. Allerede i 1100-tallet blev floden Avons løb benyttet som havn, og ikke mindst den engelske handel med Irland gik denne vej.

     

    Den første vækst

    Byen blomstrede, og produktion og skibsbygning var noget af det, der trak stadigt flere mennesker til byen. I midten af 1300-tallet var Bristol med op mod 20.000 indbyggere blevet den tredjestørste i landet; kun overgået af London og York.

    Befolkningstallet faldt dog, ikke mindst med pestens indtog i 1348-1349. Det gav tilbageslag i udviklingen, men tallet holdt sig dog over de 10.000, hvilket var en større by efter datidens målestok.

    I 1373 kundgjorde kong Edward III, at byen Bristol nu og for altid skulle være by i egen region, Bristol County, og det var den første anerkendelse af byens status som centrum i det sydvestengelske land.

     

    Søfart og opdagelsesrejser

    I 1497 sejlede den italienske opdagelsesrejsende Giovanni Caboto ud fra Bristol mod Amerika. Caboto var hyret af England og kaldes her for John Cabot. Rejsen skulle blive den første siden vikingetiden, hvor europæere satte foden på det amerikanske hovedland. Bristol havde Englands næststørste havn og lå mod vest, så det var et naturligt sted at starte turen i skibet Matthew. Cabot menes at være gået i land ved Cape Bonavista på øen Newfoundland.

    I 1542 modtog Bristol købstadsrettigheder, og ved samme lejlighed blev klosterkirken St. Augustine ophøjet til status som byens katedral. Bristol oplevede igen en vækst, der varede de følgende århundreder, kun afbrudt af den engelske borgerkrig i midten af 1600-tallet, hvor der udbrød både kampe og sygdom.

    Det var ikke mindst kolonihandlen, der bragte vækst til England og til Bristol fra 1600- og 1700-tallene. Der var mange penge i slavehandel, og gennem 1700-tallet blev omkring 2.000 slaveskibe gjort klar i Bristol til at sejle fra Afrika til Nordamerika.

     

    Industrialisering

    Stoppet for slavehandel i 1807, krig med Frankrig og den engelske industrialisering, der startede i de nye industribyer i Midt- og Nordengland, gav konkurrence til traditionelle økonomiske centre som Bristol, og der blev lagt planer for udbygning af byens havn, så tidevandet i Avon-floden ikke var en hindring for konstant skibstrafik.

    Havnen blev anlagt, men i Bristol voksede også en del industri frem, og gennem 1800-tallet eksploderede indbyggertallet fra 66.000 i 1801 til flere end 300.000 ved århundredets udgang.

    En af de industrier, der voksede frem i 1900-tallet, var flyproduktion, og på grund af det blev Bristol et bombemål under 2. Verdenskrig.

    Industrierne var naturligvis de konkrete mål, men også det centrale Bristol omkring Broadmead og Bristol Castle blev kraftigt bombet, og man kan stadig i dag se bevarede ruiner fra den tid.

     

    Efterkrigstiden til i dag

    I tiden efter 2. Verdenskrig har Bristol været præget af to ting; dels genopbygningen af bykernen og dels flytningen af den primære havn til byen Avonmouth ved Avon-flodens munding. Genopbygningen af bykernen har blandt andet skabt Broadmead-indkøbscentret, og så har man bevaret den centrale park, hvor Bristol Castle tidligere stod.

    En større ændring af byen blev skabt med flytningen af industrihavnen fra den gamle Floating Harbour midt i byen til Avonmouth, der ligger elleve kilometer ad floden Avon mod nordvest. De gamle havneområder giver nu i stigende grad byen et nyt åndehul med nyanlagte promenader og gode oplevelser langs vandet.