Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Byen Bath er ikke en af Englands største byer, men helt sikkert en af dem, der gør størst indtryk på besøgende. Hele bykernen er som at komme tilbage til den georgianske tid i 1700-tallet, hvor arkitekter og bygherren i løbet af kort tid fik omdannet Bath fra en relativt almindelig provinsby til et berømt sparesort.

I Bath ligger nemlig den eneste naturlige varme kilde på de britiske øer, og de var allerede værdsat og benyttet i romertiden. Gennem tiden har meget af byens liv udspillet sig rundt om kilden, og sådan er det stadig. I dag er der både mulighed for at opleve bevarede dele af romernes gamle badeanlæg og for selv at tage en dukkert i det varme vand.

De georgianske arkitekter skabte et Bath med elegance og elementer i byplanen som fx Queen Square, The Circus og Royal Crescent. De ligger som fine gader og pladser i byen, som også huser Bath Abbey og Pulteney Bridge som seværdige arkitektoniske indslag.

Bath ligger i en dal ved Avon-flodens snoede løb, og i området omkring byen er der uforglemmelige oplevelser i både naturen og af kulturhistorisk værdi. Stonehenge ligger i omegnen, og man kan nemt besøge interessante byer som fx storbyen Bristol og bispesædet Wells.

Topseværdigheder

  Bath Abbey

  • Bath Abbedi/Bath Abbey: Den smukke kirke, Bath Abbey, er en af Englands kendte kirkebygninger. Den blev grundlagt i 600-tallet, men den nuværende gotiske bygning er nyere og blev opført over flere århundreder. Kirken står som midtpunkt i byen og byder på et seværdigt kirkerum.

  Roman Baths, Bath

  • De Romerske Bade/Roman Baths: Den mest kendte seværdighed i Bath er de store og imponerende romerske bade, der blev anlagt i årene 60-70 over den eneste varme kilde på de britiske øer. Det store anlæg er i dag blevet udgravet, og man kan gå rundt og de se velbevarede dele af anlægget.

  Pulteney Bridge, Bath

  • Pulteney Bro/Pulteney Bridge: Broen Pulteney Bridge spænder over Avon-floden og er en af de eneste i verden, hvor der er bygget butiksarkader på selve broen og i hele dens længde. Broen stod færdig 1773 og er opkaldt efter Frances Pulteney.
  • Thermae Bath Spa: Thermae Bath Spa er et spacenter, hvor man kan bade i Baths varme kildevand, der er det eneste af sin slags på De Britiske Øer. Det moderne center åbnede i 2006, og udover selve badet tilbydes en lang række forskellige wellnessydelser.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Bath her.

Andre seværdigheder

  Theatre Royal, Bath

  • Det Kongelige Teater/Theatre Royal: Baths Theatre Royal blev grundlagt i 1805, og det har lige siden været et af de førende engelske teatre i landet uden for London. Den nuværende indgangsbygning til teatret blev opført i 1720.
  • Queen Square: Queen Square er en af de pladser i Bath, hvor man kan se georgianske huse og byplanlægning af arkitekten John Wood the Elder, der selv boede i et hus her.

  Parade Gardens, Bath

  • Paradehaverne/Parade Gardens: Parade Gardens, der også hedder Bath City Park, er en dejlig grøn oase langs floden Avon i Baths centrum. Herfra kan man nyde en fremragende og stemningsrig udsigt til blandt andet Pulteney Bridge og Bath Abbey.
  • Victoria Kunstgalleri/Victoria Art Gallery: Victoria Art Gallery er et kunstmuseum, hvor man kan se værker af britiske oliemalere fra 1600-tallet til i dag. Her er værker af fx Gainsborough og Sickert.

  Guildhall, Bath

  • Guildhall: Guildhall er en af Baths flotte, monumentale bygninger i centrum. Det er en repræsentationssal, der i dag benyttes til afholdelse af forskellige selskaber og arrangementer.
  • Bath Arkitekturmuseum/Museum of Bath Architecture: På dette museum kan man opleve den spændende historie bag transformationen af byen Bath fra at have været en almindelig provinsby til at være en arkitektonisk perle og et verdensberømt sparesort.

  Sally Lunn's House, Bath

  • Sally Lunns Hus/Sally Lunn’s House: Dette er en af byens mere særlige, men meget besøgsværdige attraktioner, hvor man kan smage stedets berømte brød på flere måder. Det er en restaurant baseret på den franske kvinde Sally Lunn, der kom til England for mere end 300 år siden.
  • Holburne Kunstmuseum/Holburne Musem of Art: For enden af den smukt anlagte gade Great Pulteney Street ligger kunstmuseet Holburne Museum of Art. Det er indrettet i 1700-talshotellet Sydney Hotel.

  Royal Crescent, Bath

  • Royal Crescent: Royal Crescent er 30 ens huse bygget i et cirkeludsnit, som det ses flere steder i England. Husene blev opført i årene 1767-1774, og de regnes som et af de fornemste georgianske byggerier i landet.
  • The Circus: Pladsen The Circus ligger som en cirkel med fornemme georgianske bygninger omkring sig. Man kan se de tre husrækker, som blev opført i perioden 1754-1768.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Bath her.

Ture fra byen

  Prior Park, Bath

  • Prior Park Landskabshave/Prior Park Landscape Garden: Prior Park er en engelsk landskabshave, hvor man kan tage skønne vandreture på stier over plæner eller i skove. Fra flere steder er der en fornem udsigt over Bath og det kuperede terræn omkring byen.
  • Beckford Tårn/Beckford’s Tower: Beckford’s Tower er et tårn, der blev tegnet i 1825 og færdigbygget for William Beckford to år senere. Det høje tårns funktion var dels som studerekammer og dels til opbevaring af William Beckfords kunstsamling.

  Wells Cathedral, England

  • Wells: Byen Wells er efter engelske forhold ganske lille med omkring 10.000 indbyggere, men den tiltrækker mange turister med en status som gammelt bispesæde, hvor interessante Wells Cathedral ligger.
  • Bristol: Bristol har været en af Englands økonomisk og kulturelt førende byer gennem de seneste mange århundreder, og det har medført velstand og mulighed for at bygge en række interessante bygninger, der i dag udgør byens seværdigheder sammen med fine museer.

  Stonehenge, England

  • Stonehenge: Det forhistoriske monument Stonehenge har med sine stencirkler forundret den moderne verden gennem mange år. Spørgsmålet er, hvorfor og hvordan disse enorme megalitter er blevet opstillet her på Salisbury Plains.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Aquae Sulis
  Byen Bath har sine rødder allerede før romertiden, hvor keltiske folk kom til den varme kilde på stedet for at ære gudinden Sulis. Romerne kom til England i år 43, og de fik hurtigt kontrol over den sydlige del af landet og således også Bath, som de kaldte for Aquae Sulis. Byggeriet af de romerske badeanlæg skete i år 60-70, og det er den dag i dag et meget synligt minde om denne tid. På det tid havde romerne også opført templer til kelternes Sulis og til romernes Minerva, og der var opstået et samfund på stedet.

  Efter romernes endelige tilbagetrækning fra de britiske øer i 407 kendes Baths historie ikke i detaljer, men det formodes, at der fortsat boede mennesker i de romerske anlæg; dog forfaldt de store komplekser som badene.

  Burghen Bath
  Sakserne kom til, og i 800-tallene blev der etableret såkaldte Burghs, der var befæstede byer, der skulle beskytte mod ikke mindst mulige angreb fra danske vikinger. Bath var en af disse byer, og det styrkede den som regionalt center. På trods af en relativt lille størrelse, så blev den første konge over hele England, Edgar, kronet i byen i 973.

  Middelalder og tekstiler
  I 1088 var der oprør i Bath, og byen blev delvist brændt af, men blev dog hurtigt genopbygget. I det følgende århundrede flyttede biskoppen hertil, og bygningen af Bath Abbey blev sat i gang. Den blev en af middelalderens dominerende institutioner i byen. Og i 1189 modtog Bath de første købstadsrettigheder. I middelalderen var den primære industri i området uld og ikke mindst den tekstilproduktion, der fulgte med ulden.

  I 1539 lukkede kong Henry VIII byens kloster, og de fleste bygninger blev revet ned. Bath Abbey blev stående, men i de følgende årtier forfaldt den grundet det tomrum, der opstod efter klosterlukningen. 1500-tallet blev også der, hvor uld- og tekstilproduktionen begyndte at falde. I stedet spirede en begyndende turisme til byens varme kilde, der efter sigende skulle have helbredende effekter.

  Fra 1590 kom der med dronning Elizabeth I’s nye byrettigheder til Bath igen gang i byen. En borgmesterstilling blev indført, der blev bygget nyt, og så blev der taget fremskridt såsom oprydning i gaderne. De bedrede hygiejniske forhold kunne dog ikke holde pestepidemier væk fra byer, sygdommen ramte Bath i årene 1604, 1625, 1636 og 1643.

  Byggeboom i 1700-tallet
  1700-tallet var der, hvor Bath blev et fashionabelt sted, og folk og midler strømmede til byen, der oplevede starten på en blomstrende vækstperiode med store stigninger i indbyggertallet og opførelsen af mange af fornemme byggerier, der ses i Bath i dag.

  Det gælder blandt andet The Circus, Royal Crescent, Pump Room, Pulteney Bridge og Assembly Rooms. Institutioner blev også grundlagt, et hospital i 1742 og den første bank i 1768 er blot et par eksempler. Allerede i 1718 begyndte også et program for rengøring og brolægning af gader samt gadebelysning. Det var en boomende tid for Bath, og gennem sommeren var der fyldt med velstående turister.

  Industrialisering
  Ved begyndelsen af 1800-tallet boede der flere end 30.000 mennesker i Bath, og det var en anselig mængde efter datidens forhold. Bath var en betydende by, men selv om antallet af borgere fordobledes gennem århundredet, var det de nye industribyer i Midtengland, der nu var dem, der tiltrak både folk og investeringer. Bath var tilbage i rollen som en provinsby, men nu en meget smuk og mondæn en af slagsen. Jernbanen åbnede fra Bristol i 1840, og året efter kunne man også køre til London, hvilket gjorde den fortsatte udvikling af turismen nemmere. I 1880 genopdagede man de gamle romerske bade, og det skabte ny interesse for byen.

  1900-tallet til i dag
  Gennem 1900-tallet blev turismen løbende udviklet, og det er da også byens primære indtægtskilde i dag. Under 2. Verdenskrig blev byen bombet, men genopbygningen gik hurtigt efter afslutningen på krigen.

  Mange forskellige museer blev åbnet i sidste halvdel af 1900-tallet, og det gav en styrket turistindustri, idet der blev mere og mere for turisterne at se, udover de romerske bade og den enestående bykernes smukke og harmoniske byplan og bygningsværker.