Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Byen Bath er ikke en af Englands største byer, men helt sikkert en af dem, der gør størst indtryk på besøgende. Hele bykernen er som at komme tilbage til den georgianske tid i 1700-tallet, hvor arkitekter og bygherren i løbet af kort tid fik omdannet Bath fra en relativt almindelig provinsby til et berømt sparesort.

I Bath ligger nemlig den eneste naturlige varme kilde på de britiske øer, og de var allerede værdsat og benyttet i romertiden. Gennem tiden har meget af byens liv udspillet sig rundt om kilden, og sådan er det stadig. I dag er der både mulighed for at opleve bevarede dele af romernes gamle badeanlæg og for selv at tage en dukkert i det varme vand.

De georgianske arkitekter skabte et Bath med elegance og elementer i byplanen som fx Queen Square, The Circus og Royal Crescent. De ligger som fine gader og pladser i byen, som også huser Bath Abbey og Pulteney Bridge som seværdige arkitektoniske indslag.

Bath ligger i en dal ved Avon-flodens snoede løb, og i området omkring byen er der uforglemmelige oplevelser i både naturen og af kulturhistorisk værdi. Stonehenge ligger i omegnen, og man kan nemt besøge interessante byer som fx storbyen Bristol og bispesædet Wells.

Topseværdigheder

    Bath Abbey

    Bath Abbedi
    Bath Abbey

    Bath Abbey er en smuk kirke, der også er en af Englands mest kendte kirkebygninger. Den blev grundlagt i 600-tallet, men den nuværende gotiske bygning er nyere og blev opført over flere århundreder med en endelig færdiggørelse i 1530erne.

    Kirken var klosterkirke indtil 1539, hvor de britiske klostre ændrede status. Bath Abbey blev på det tidspunkt overført til kronen. Værdigenstande blev fjernet fra kirken, der fik lov til at forfalde til 1874, hvor dronning Elizabeth I satte en restaurering i gang. Efter den blev Bath Abbey indviet som anglikansk sognekirke.

    I sidste halvdel af 1800-tallet blev kirken gennemgribende restaureret, og ved den lejlighed blev de oprindeligt tiltænkte hvælvede lofter sat op. I Bath Abbey kan man se en række monumenter for forskellige folk, herunder James Montague, biskop af Bath and Wells, og Arthur Phillip, der var den første guvernør i kolonien New South Wales.

    I forbindelse med Bath Abbey ligger der et interessant kryptmuseum, Bath Abbey Heritage Vaults, hvor man får et interessant tilbageblik på Bath og Bath Abbeys historie.

     

    Roman Baths, Bath

    De Romerske Bade
    Roman Baths

    Roman Baths er den mest kendte seværdighed i Bath. Det er de store og imponerende romerske bade, der blev anlagt i årene 60-70 over den eneste varme kilde på de britiske øer. Det store anlæg er i dag blevet udgravet, og det er ganske velbevaret. De nuværende bygninger, der udgør besøgsstedet, og som ligger over de bevarede romerske dele, blev primært opført i sidste halvdel af 1700-tallet. De er i sig selv ganske smukke.

    Som besøgende går man rundt på de originale romerske gulve, og man kan se opbygningen af det store badeanlæg. Det sker gennem de mange rum ved selvsyn og gennem en fornem udstilling, der blandt andet rummer en stor model af hele det romerske badeanlæg.

    I den smukke Restaurant Pump Room, kan man også smage på det varme og mineralholdige kildevand, hvis tur til kilden starter som regnvand i bakkerne Mendip Hills. Herfra løber vandet til en dybde på 2.700-4.300 meter, hvor geotermisk energi varmer det op til mellem 64 og 96 grader. Gennem sprækker i undergrunden kommer vandet op til overfladen, hvor det har en temperatur på 46 grader.

     

    Pulteney Bridge, Bath

    Pulteney Bro
    Pulteney Bridge

    Pulteney Bridge er en bro, der spænder over Avon-floden. Den er særligt seværdig, fordi den er en af de eneste i verden, hvor der er bygget butiksarkader på selve broen og i hele dens længde.

    Broen stod færdig 1773 og er opkaldt efter Frances Pulteney, der i 1767 arvede Bathwick-palæet med tilhørende jord, der lå på den østlige side af floden. Pulteney ønskede at skabe en ny bydel i Bath, og en forudsætning var for ham en statelig bro som adgang fra Baths centrum.

    Broen blev tegnet af Robert Adam, der som inspiration havde set både Rialtobroen i Venedig og Ponte Vecchio i Firenze samt Andrea Palladios forslag til en ikke bygget Rialtobro. Robert Adam fulgte primært linjerne i Palladios forslag under designet af Pulteney Bridge.

    Oversvømmelser i 1799 og 1800 ødelagde broens nordlige side, som ikke havde et stærkt nok fundament, og den blev efterfølgende genopbygget i en mindre fornem udgave end Adams version, der ses mod syd. Senere har nordsiden også fået mindre knopskydninger mod nord, men dette ses ikke fra en vandretur over broen, der fra denne vinkel virker som en normal gade i byen.

     

    Thermae Bath Spa

    Thermae Bath Spa er et spacenter, hvor man kan bade i Baths varme kildevand. Det moderne center åbnede i 2006, og ud over selve badet kan man nyde en lang række forskellige wellnessydelser. På toppen er der en udendørs swimmingpool, hvorfra der er en fornem udsigt over byens centrum.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Bath her.

Andre seværdigheder

    Theatre Royal, Bath

    Det Kongelige Teater
    Theatre Royal

    Baths Theatre Royal blev grundlagt i 1805, og det har lige siden været et af de førende teatre i landet uden for London. Den nuværende indgangsbygning til teatret blev opført 1720 som residens, mens den bagvedliggende teaterbygning stod færdig i 1805. Indvendigt er stedet meget fornemt indrettet, og det er et af de fineste eksempler på georgiansk byggestil i Bath.

     

    Queen Square

    Queen Square er en af de pladser i Bath, hvor man kan se georgianske huse og byplanlægning af arkitekten John Wood the Elder, der selv boede i et hus her. Midt på Queen Squares grønne område kan man se en obelisk. Den blev rejst i 1738 som monument for prins Frederik Ludvig af Wales.

    Den nordlige side af pladsen er den ældste. Den blev opført i første halvdel af 1700-tallet, mens husene mod vest er omkring 100 år yngre og opført i en anden stil end tiltænkt af John Wood.

     

    Parade Gardens, Bath

    Paradehaverne
    Parade Gardens

    Parade Gardens, der også hedder Bath City Park, er en dejlig grøn oase langs floden Avon i Baths centrum. Herfra kan man nyde en fremragende og stemningsrig udsigt til blandt andet Pulteney Bridge og Bath Abbey. Med parkens beliggenhed umiddelbart ved siden af byens største seværdigheder, er Parade Gardens et meget benyttet sted for både lokale og turister.

     

    Victoria Kunstgalleri
    Victoria Art Gallery

    Victoria Art Gallery er et kunstmuseum, hvor man kan se værker af britiske oliemalere fra 1600-tallet til i dag. Her er værker af fx Gainsborough og Sickert. Billeder fra Bath gennem århundrederne og diverse kunstgenstande er også en del af den fine udstilling.

     

    Guildhall, Bath

    Guildhall

    Guildhall er en af Baths flotte, monumentale bygninger i centrum. Den benyttes i dag til afholdelse af forskellige selskaber og arrangementer. De to mest imponerende sale i Guildhall er Byrådssalen/Council Chamber og Banketsalen/Banqueting Room.

     

    Bath Arkitekturmuseum
    Museum of Bath Architecture

    Museum of Bath Architecture er et museum, der skildrer den spændende historie bag transformationen af byen Bath fra at have været en almindelig provinsby til at være en arkitektonisk perle og et verdensberømt sparesort.

    Der er fokus på arkitekturen på mange måder; hvor inspirationen kom fra, hvilke materialer der blev anvendt, hvem der stod bag planlægningen og meget mere. Det hele krydres af modeller og mange effekter fra Baths bygnings- og indretningsmæssige baggrund.

    I dag er byen Bath i sig selv nærmest et museum over fornem arkitektur fra 1700-tallets georgianske tid. Blandt de gode bygnings- og byplaneksempler, man vel selvsyn kan nyde, er pladsen Queen Square og bygningsensemblerne The Circus og Royal Crescent.

     

    Sally Lunn's House, Bath

    Sally Lunns Hus
    Sally Lunn’s House

    Sally Lunn's House er en af byens mere særlige, men meget besøgsværdige attraktioner. Stedet er en restaurant baseret på den franske kvinde Sally Lunn, der kom til England for mere end 300 år siden. Med sig havde hun en opskrift på de dejlige boller, der nu er navngivet Sally Lunn’s Buns. Bollerne bliver anvendt til alle restaurantens retter og blev fx benyttet som tallerken for forskellige kødretter og som en sød dessert med frugt.

    Man bør tage turen forbi stedet, der er indrettet i Baths ældste bevarede beboelseshus. Stemningen i de små stuer er vidunderlig, og man kan afslutte besøget med en tur i museet i kælderen, hvor det oprindelige køkken fra 1100-tallet er bevaret til i dag.

     

    Holburne Kunstmuseum
    Holburne Musem of Art

    For enden af den smukt anlagte gade Great Pulteney Street ligger kunstmuseet Holburne Museum of Art. Det er indrettet i 1700-talshotellet Sydney Hotel, der ligger ved det grønne område Sydney Gardens.

    Museets samling består af et bredt udbud af fine kunstgenstande, kunsthåndværk og indbo. På museet kan man blandt andet se malerier, skulpturer, møbler og porcelæn. Ud over stedets faste samling bliver der også arrangeret skiftende udstillinger.

     

    Royal Crescent, Bath

    Royal Crescent

    Royal Crescent er en bygningsrække bestående af 30 ens huse, der blev opført i et cirkeludsnit. Denne type ses flere steder i England. Husene blev opført i årene 1767-1774, og de regnes som et af de fornemste georgianske byggerier i landet. Det er også nogle af de smukkeste opførelser i palladiansk stil i Bath.

    Det østligste hus med husnummer 1 er indrettet som museum, der udstiller datidens indretning i velhaverhjem, som husene på Royal Crescent var.

     

    The Circus

    The Circus er en plads, der ligger som en cirkel med fornemme georgianske bygninger omkring sig. Der er tre husrækker, som blev opført i årene 1754-1768. Husene ligger i tre lige lange cirkeldele, og det fuldender den strenge symmetri, pladsen blev anlagt efter.

    The Circus blev tegnet af arkitekten John Wood the Elder som en del af hans plan for en skabelse af et centrum af Bath med mange bygninger i den symmetriske palladianske stil, der var en af de anvendte i den georgianske tid i England. Kun pladserne Queen Square og The Circus blev færdiggjorte af denne type byrum.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Bath her.

Ture fra byen

    Prior Park, Bath

    Prior Park Landskabshave
    Prior Park Landscape Garden

    Prior Park er en engelsk landskabshave, hvor man kan tage skønne vandreture på stier over plæner eller i skove. Fra flere steder er der en fornem udsigt over Bath og det kuperede terræn omkring byen.

    Parken blev anlagt i årene 1734-1764 af den lokale entreprenør og filantrop Ralph Allen. Den blev anlagt i tilknytning til det statelige palæ, der ligger mod syd i parken. Palæet blev tegnet af John Wood the Elder, og det var Ralph Allens ejendom. Siden 1830 har det huset et katolsk college.

    I parken ligger der også et andet bygningsværk. Det er en kendt dekorativ bro, der er en af de eneste i verden i ren palladiansk stil.

     

    Beckford Tårn
    Beckford’s Tower

    Beckford’s Tower er et tårn, der blev tegnet i 1825 og færdigbygget for William Beckford to år senere. Det 36 meter høje tårns funktion var dels som studerekammer og dels til opbevaring af William Beckfords kunstsamling.

    I tårnet er der nu indrettet et museum, der udstiller originalt indbo fra stedet samt formidler historien om forfatteren og kunstmæcenen Beckford. Fra toppen er der en fin udsigt.

     

    Wells Cathedral, England

    Wells

    Byen Wells er efter engelske forhold ganske lille med omkring 10.000 indbyggere, men den tiltrækker mange turister med en status som gammelt bispesæde. Ud over de kendte seværdigheder er byens centrale gader som fx Sadler Street, Vicars Close og Market Place meget stemningsfulde at gå rundt i.

    Katedralen i Wells er bispesæde for byerne og områderne Bath og Wells, og den første kirke på stedet går tilbage til år 705. Den nuværende bygning blev hovedsageligt bygget fra omkring år 1175 og til indvielsen i 1239; dog med ændringer gennem de følgende århundreder.

    Den 30 meter høje smukke vestlige facade blev færdiggjort 1260, og den er rigt udsmykket med flere end 300 bevarede figurer i forskellige nicher. Den fine tilbygning Kapitelhuset/Chapter House stod færdig i 1306. Senere i 1300- og 1400-tallene kom de to tårne mod vest på. I sidste halvdel af 1400-tallet stod bygningen færdig i stort set det udseende, man kan se i dag.

    Indvendigt er Wells Cathedral treskibet og med en særlig indadvendt buekonstruktion, der blev udtænkt for at undgå et kollaps af det centrale tårn. Glasvinduerne i katedralen er desuden nogle af de bedst bevarede fra middelalderens England. De ældste vinduer er fra 1280erne, og det er dem, der sidder umiddelbart til venstre fra trappen til Chapter House.

     

    Bristol

    Byen Bristol har været en af Englands førende økonomisk og kulturelt gennem de seneste mange århundreder, og det har givet en række spændende seværdigheder. Ikke mindst har handlen langs floden sat sit præg de sidste par hundrede år, og den kunstigt skabte flodhavn danner nu rammen om megen kultur, promenader og god atmosfære.

    Museer er der flere af, og man kan blandt andet se skibet SS Great Britain, der var verdens største ved sin bygning i 1843, og den engelske kolonihistorie fortælles et andet sted i byen, der også byder på kunst, underholdning og rigtig gode indkøbsmuligheder.

    Bristols beliggenhed ved floden Avon er fantastisk smuk. Umiddelbart vest for bykernen rejser klipperne sig majestætisk over flodens bredder i Avon Gorge, der er en af områdets uforglemmelige oplevelser. Her kan man nyde udsigten eller starte på en tur gennem den vestlige del af Bristol, som byder på blandt andet victoriansk arkitektur.

    Læs mere om Bristol

     

    Stonehenge, England

    Stonehenge

    Det forhistoriske monument Stonehenge har med sine stencirkler forundret den moderne verden gennem mange år. Spørgsmålet er, hvorfor og hvordan disse enorme megalitter er blevet opstillet her på Salisbury Plains. Det vurderes, at anlæggets omgivende vold er fra yngre stenalder for omkring 5.000 år siden, mens stensætningen bedømmes til at være 4.000-4.500 år gammel, hvilket vil sige fra bronzealderen.

    Stonehenge fascinerer med sin mystik, og med hvad anlægget er blevet brugt til. Der er også flere teorier om, hvordan det er blevet bygget. Monumentet former en stor dobbeltcirkel af sten, hvoraf de ydre er de største, og de blev fragtet hertil fra flere hundrede kilometers afstand. Der har været flere teorier om brugen af stenkredse som Stonehenge. Det menes, at stedet har været anvendt som et centrum for helbredelse, hvor både patienter og kyndige blev tiltrukket.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

    Aquae Sulis

    Byen Bath har sine rødder allerede før romertiden, hvor keltiske folk kom til den varme kilde på stedet for at ære gudinden Sulis. Romerne kom til England i år 43, og de fik hurtigt kontrol over den sydlige del af landet og således også Bath, som de kaldte for Aquae Sulis. Byggeriet af de romerske badeanlæg skete i år 60-70, og det er den dag i dag et meget synligt minde om denne tid. På det tid havde romerne også opført templer til kelternes Sulis og til romernes Minerva, og der var opstået et samfund på stedet.

    Efter romernes endelige tilbagetrækning fra de britiske øer i 407 kendes Baths historie ikke i detaljer, men det formodes, at der fortsat boede mennesker i de romerske anlæg; dog forfaldt de store komplekser som badene.

     

    Burghen Bath

    Sakserne kom til, og i 800-tallene blev der etableret såkaldte Burghs, der var befæstede byer, der skulle beskytte mod ikke mindst mulige angreb fra danske vikinger. Bath var en af disse byer, og det styrkede den som regionalt center. På trods af en relativt lille størrelse, så blev den første konge over hele England, Edgar, kronet i byen i 973.

     

    Middelalder og tekstiler

    I 1088 var der oprør i Bath, og byen blev delvist brændt af, men blev dog hurtigt genopbygget. I det følgende århundrede flyttede biskoppen hertil, og bygningen af Bath Abbey blev sat i gang. Den blev en af middelalderens dominerende institutioner i byen. Og i 1189 modtog Bath de første købstadsrettigheder. I middelalderen var den primære industri i området uld og ikke mindst den tekstilproduktion, der fulgte med ulden.

    I 1539 lukkede kong Henry VIII byens kloster, og de fleste bygninger blev revet ned. Bath Abbey blev stående, men i de følgende årtier forfaldt den grundet det tomrum, der opstod efter klosterlukningen. 1500-tallet blev også der, hvor uld- og tekstilproduktionen begyndte at falde. I stedet spirede en begyndende turisme til byens varme kilde, der efter sigende skulle have helbredende effekter.

    Fra 1590 kom der med dronning Elizabeth I’s nye byrettigheder til Bath igen gang i byen. En borgmesterstilling blev indført, der blev bygget nyt, og så blev der taget fremskridt såsom oprydning i gaderne. De bedrede hygiejniske forhold kunne dog ikke holde pestepidemier væk fra byer, sygdommen ramte Bath i årene 1604, 1625, 1636 og 1643.

     

    Byggeboom i 1700-tallet

    1700-tallet var der, hvor Bath blev et fashionabelt sted, og folk og midler strømmede til byen, der oplevede starten på en blomstrende vækstperiode med store stigninger i indbyggertallet og opførelsen af mange af fornemme byggerier, der ses i Bath i dag.

    Det gælder blandt andet The Circus, Royal Crescent, Pump Room, Pulteney Bridge og Assembly Rooms. Institutioner blev også grundlagt, et hospital i 1742 og den første bank i 1768 er blot et par eksempler. Allerede i 1718 begyndte også et program for rengøring og brolægning af gader samt gadebelysning. Det var en boomende tid for Bath, og gennem sommeren var der fyldt med velstående turister.

     

    Industrialisering

    Ved begyndelsen af 1800-tallet boede der flere end 30.000 mennesker i Bath, og det var en anselig mængde efter datidens forhold. Bath var en betydende by, men selv om antallet af borgere fordobledes gennem århundredet, var det de nye industribyer i Midtengland, der nu var dem, der tiltrak både folk og investeringer. Bath var tilbage i rollen som en provinsby, men nu en meget smuk og mondæn en af slagsen. Jernbanen åbnede fra Bristol i 1840, og året efter kunne man også køre til London, hvilket gjorde den fortsatte udvikling af turismen nemmere. I 1880 genopdagede man de gamle romerske bade, og det skabte ny interesse for byen.

     

    1900-tallet til i dag

    Gennem 1900-tallet blev turismen løbende udviklet, og det er da også byens primære indtægtskilde i dag. Under 2. Verdenskrig blev byen bombet, men genopbygningen gik hurtigt efter afslutningen på krigen.

    Mange forskellige museer blev åbnet i sidste halvdel af 1900-tallet, og det gav en styrket turistindustri, idet der blev mere og mere for turisterne at se, udover de romerske bade og den enestående bykernes smukke og harmoniske byplan og bygningsværker.