Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Den nordengelske by Newcastle er en spændende blanding af nyt og gammelt. Resterne af den gamle borg, der har givet navn til byen, og de bevarede dele af den middelalderlige bymur er de mest markante eksempler fra historien. Moderne museer, velassorterede indkøbscentre og fornyende arkitektur er også en del af Newcastle.

Ved Tyne-floden ligger der majestætiske broer på rad og række, og ad den anlagte flodpromenade kan man se nogle af disse mesterværker fra industrialderen, som Newcastle og Nordengland også er en del af. I samme område ligger nogle af Englands mest spektakulære bygningsværker fra de seneste årtier.

Newcastle ligger tæt på den skotske grænse, og fra gammel tid slynger det imponerende bygningsværk, Hadrians Mur, sig gennem landskabet mod vest mod byen Carlisle. Nordsøen med maritime oplevelser ved Tynes munding, kirker, klostre og en smuk natur er nogle af de mange andre ting, man kan opleve rundt om Newcastle.

Topseværdigheder

  St. Nicholas Cathedral, Newcastle

  • Skt. Nikolaj Katedral/St. Nicholas Cathedral: Dette er Newcastles anglikanske katedral og dermed sæde for stiftets biskop. Den første kirke blev bygget i 1091, men den blev ødelagt af en brand i 1216. Den nuværende blev opført i 1300-tallet og byder på et smukt kirkerum med et imponerende kor.
  • Castle Keep: Newcastle fik sit navn efter den borg, som Wilhelm Erobrerens søn, Robert Curthose, grundlagde i 1080. På stedet havde romerne i sin tid opført et fort. I dag er Castle Keep det eneste, der er tilbage af borgen.

  Gateshead Millennium Bridge, Newcastle

  • Gateshead Årtusindbro/Gateshead Millenium Bridge: Der er flere broer over Tyne-floden i Newcastle, og denne er en gangbro, der spænder i en bue. Den blev åbnet i år 2000 og er blevet et moderne vartegn for byen.
  • Grey's Monument: Dette er et monument rejst i 1838 til ære for Charles Grey, den anden jarl Grey, Earl Grey. Selve monumentet består af en 41 meter høj søjle, hvor Charles Grey står på toppen. Omkring monumentet kan man se fine eksempler på georgiansk arkitektur.

Andre seværdigheder

  Baltic Centre for Comtemporary Art, Newcastle

  • Baltic Centre for Samtidskunst/Baltic Centre for Contemporary Art: I den gamle industribygning, Baltic Flour Mill, har dette center for moderne kunst ligget siden 2002. På de mange etager er der altid en stor variation i udstillinger og events.
  • Det Kongelige Teater/Theatre Royal: Dette er Newcastles statelige, kongelige teater, som er en del af Richard Graingers byplan fra 1830erne. Teatret åbnede i 1837, og første opsætning var Købmanden fra Venedig.

  Sage Gateshead, Newcastle

  • Sage Gateshead: På den sydlige bred af floden Tyne ligger The Sage Gateshead som en stål- og glasbygning, hvis lige ikke ses. Runde former som en af naturens kreationer danner rammen om dette center for musik.
  • Grainger Marked/Grainger Market: Grainger Market er en række markedshaller, der blev opført i 1830erne, hvor man ville samle markedsaktiviteterne centralt i byen. De omkring 40.000 kvadratmeter gør det til et af landets største markeder.

  Blackfriars, Newcastle

  • Blackfriars: Blackfriars er et kloster, der blev grundlagt af en rig købmand. Det blev drevet som kloster indtil reformationen i 1530erne, hvor alle klostre blev opløst under kong Henry VIII.
  • Den Kinesiske Bydel/Chinatown: Newcastles kinesiske befolkning har gennem tiden samlet deres byliv omkring de gader, der i dag udgør byens Chinatown. Ved den nordlige indgang til gaden St. Andrew’s Street er der opstillet en traditionel kinesisk portal.

  Cathedral Church of St. Mary, Newcastle

  • Mariæ Katedralkirke/Cathedral Church of St. Mary: St. Mary’s er Newcastle romersk-katolske katedral. Kirken er opført 1842-1844 af arkitekten Augustus Welby Pugin, der er kendt for flere nygotiske byggerier.

Ture fra byen

  Castle and Priory, Tynemouth

  • Tynemouth: Ved byen Tynemouth munder floden Tyne ud i Nordsøen. I området ligger alt fra dejlige badestrande og martim stemning til interessante bygningsværker og gode restauranter. Se fx Tynemouth Castle and Priory, der ligger på et klippefremspring i Nordsøen.
  • Sunderland: Byen Sunderland med 180.000 indbyggere ligger ved Wear-flodens munding ud mod områdets smukke kystlinje til Nordsøen. Oplev bl.a. Sunderland Museum & Winter Gardens, St. Peter's Church og Hylton Castle.

  Souter Lighthouse, Sunderland

  • Souter Fyrtårn/Souter Lighthouse: Souter Lighthouse er et fyrtårn fra 1871, der som det første i verden havde installeret vekselstrøm. Det er opført på netop dette sted, hvor der ud for kysten er en del klippeskær, som mange skibe gennem tiden er sejlet ind i.
  • Nordens Engel/Angel of the North: er en moderne skulptur, der blev skabt af Antony Gormley og bygget op 1994-1998. Englen måler 20 meter i højden og hele 54 meter i bredden.

  Durham Cathedral

  • Durham: Byen Durham ligger smukt ved floden Wear, og netop der hvor den slår et sving, ligger den historiske bykerne på en lille halvø. Der er adskillige seværdigheder i byen som fx den store Durham Cathedral.

  Hadrian's Wall, Carlisle

  • Hadrians Mur/Hadrian's Wall: Hadrians Mur er et cirka 120 kilometer langt romersk bygningsværk, der skulle beskytte Romerrigets nordlige grænse mod Skotland. Muren er opkaldt efter kejser Hadrian, der igangsatte byggeriet i år 122.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Newcastles historie begynder med romernes anlæg af fortet Pons Aelius i forbindelse med kejser Hadrians byggeri fra år 122 af forsvarsværket Hadrians Mur. Muren skulle beskytte mod skotterne i nord, og en egentlig bosættelse udviklede sig omkring nogle af forterne, herunder Pons Aelius, der havde omkring 2.000 indbyggere.

  Efter romernes tilbagetrækning fra England, blev Pons Aelius og Newcastleområdet en del af det angelsaksiske kongedømme Northumbria. Byen blev i denne tid kendt under navnet Monkchester, men den fik ikke en meget lang levetid. Danske vikinger angreb regionen mange gange, og der var lokale oprør også. Monkchester blev ødelagt og gik derved til grunde som by.

  I 1080 byggede den engelske konge, Vilhelm Erobreren, en ny borg på stedet, og dermed kom navnet Newcastle. Gennem hele middelalderen udgjorde Newcastle England nordøstlige forsvar. Der blev udover borgen også opført egentlige bymure, så det var en svært indtagelig by, hvilket også var vigtigt grundet de mange grænsekrige mod Skotland. I 1174 blev den skotske konge, Vilhelm I Løve, sat i fangenskab i Newcastle, og gennem 1300-tallet blev angribende skotter besejret hele tre gange.

  I 1500-tallet begyndte Newcastle for alvor at blomstre. Truslen fra Skotland var efterhånden væk, og i 1530 fik byen monopol i området på udskibning af kul, hvilket bragte en stor handel med sig. Det var ikke mindst grundet dette monopol, at rivaliseringen mellem Newcastle og nærliggende Sunderland startede.

  Under Den Engelske Borgerkrig i midten af 1600-tallet var Newcastle på kongens side, og byen blev overfaldet af parlamentet og dets støtter, der blandt andet talte en del skotter, der derved vendte tilbage til byen. Den engelske konge endte med at blive sat i fængsel af skotterne i netop Newcastle i perioden 1646-1647, og krigens udfald blev da også til fordel for parlamentet.

  Gennem 1700-tallet voksede ikke mindst bogtrykkerierne og glasværkerne i størrelse, og de blev gennem århundredet blandt de største i England og for glassets vedkommende i hele verden. Det var dog fortsat kulhandlen, der var byens mest givtige indtægtskilde.

  I 1800-tallet blev Newcastle områdets industrielle lokomotiv. Det var særligt værftsindustrien og generel sværindustri, der skabte mange arbejdspladser og derved tiltrak byen masser af nye indbyggere. Blandt de kendte produkter fra tiden er Robert Stephensons lokomotiv, Rocket, og Charles Parsons opfindelse af dampturbinen.

  Det var også i 1800-tallet, byens nuværende centrum blev udtænkt. Det var primært Richard Grainger og John Dobson, der lagde og gennemførte byplaner med delvis nedrivning af gamle bygninger for at give plads til bredere gader og større pragtbygninger, som det blandt andet ses i gaden Grey Street. Byen lå også på jernbanelinjen mellem London og Edinburgh, og der blev derfor opført broer over Tyne-floden. De er fortsat med deres rustikke jernkonstruktioner symboler på industrialderen gennem slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet.

  I sidste halvdel af 1900-tallet er der saneret en del af Richard Graingers bydel Grainger Town. Det har givet plads til moderne byggerier, indkøbscentre og administrationscentre. De seneste år har en del af udviklingen været koncentreret om de tidligere havneområder langs Tyne. Kulturtilbud, smukke promenader og bygningsværker med endog særdeles spændende moderne arkitektur er skudt op, så nu kan lokale og turister på en kort vandretur betragte både byens gamle og nye monumenter.