Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Durham er en by, der ligger smukt ved floden Wear, og netop der hvor den slår et sving, ligger den historiske bykerne på en lille halvø. Byen blev grundlagt i 995 af angelsaksiske munke, der søgte et sted, hvor de kunne undgå vikingernes overfald og derved beskytte relikvierne af Cuthbert af Lindisfarne.

Munkenes første kirke blev afløst af Durham Cathedral i 1000-tallet, og i samme århundrede etablerede normannerne Durham Castle. Fra 1070erne til 1836 blev byen regeret af biskopper fra netop Durham Castle, og området fungerede som en slags buffer mellem England og Skotland. Senere blev Durham et stort mineområde for brydning af kul, men minerne er ikke længere aktive. I stedet tiltrække byen mange turister til Durhams store seværdigheder.

I Durham kan man opleve det hyggelige bycentrum, der breder sig mellem Wears løb med Durham Market Place som centrum. På pladsen kan man blandt andet se byens rådhus, der blev opført i 1665 og senere udvidet. I rådhuset er den fantastiske Great Hall-mødesal bygningens smukkeste rum. I den nordlige ende af pladsen ligger St Nicholas Church, der i sin nuværende udgave stod færdig i 1858.

Byens største seværdigheder er dog Durham Cathedral og Durham Castle, der er blevet optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv. Durham Cathedral er en majestætisk domkirke, der afløste de første munkes tidlige kirke. Kirken blev i det store hele bygget mellem 1093 og 1133 i romansk stil. I 1200-tallet skete en udbygning i gotisk stil, og i 1400-tallet blev det centrale tårn bygget.

Domkirken er et kolossalt bygningsværk, der står imponerende i Durhams profil. Man kan nyde byggeriet fra flere vinkler fra blandt andet Palace Green og fra området langs Wear-floden. Man kan naturligvis også nyde kirkerummet og dets romanske arkitektur med udsmykkede søjler og et typisk hvælvet loft. Ved siden af kirken kan man se kompleksets smukt bevarede klostergård.

Durham Castle ligger nord for den store katedral, og slottet var i århundreder biskoppernes residens. Siden 1837 har den gamle normannerborg været sæde for University College. Byggeriet blev igangsat af Vilhelm Erobreren i 1072, og der blev anvendt lokale sten til opførelsen. Residensborgen ligger hævet over byen sammen med katedralen, og der er også adgang til at se den gamle bygning på rundvisninger.

Ture fra byen

  Sunderland, England

  Sunderland

  Sunderland er en regional storby, der ved Wear-flodens munding ud mod områdets smukke kystlinje ved Nordsøen. Historisk lå der tre bosættelse floden flodmundingen, som kom til at danne dagens Sunderland. Det var Monkwearmouth fra år 674 på den nordlige bred og Jarrow fra 684 og Bishopwearmouth fra 930, der begge lå på flodens sydlige bred.

  Fiskeriet gav grobund for udvikling i byerne, og det samme gjorde havnefaciliteterne langs floden. Sunderland opnåede rettigheder i 1179, og der opstod handel med blandt andet kul og salt med skibe, der blev bygget lokalt på floden. 1800-tallets vækst fra havnen og industrialiseringen gjorde, at de tre oprindelige byer formelt blev slået sammen.

  Læs mere om Sunderland

   

  Newcastle Tyne River Panorama

  Newcastle

  Newcastle er en nordengelsk by tæt på Nordsøen, og den er en spændende blanding af nyt og gammelt. Resterne af den gamle borg, der har givet navn til byen, og de bevarede dele af den middelalderlige bymur er de mest markante eksempler fra historien. Moderne museer, velassorterede indkøbscentre og fornyende arkitektur er også en del af Newcastle.

  Ved Tyne-floden ligger der majestætiske broer på rad og række, og ad den anlagte flodpromenade kan man se nogle af disse mesterværker fra industrialderen, som Newcastle og Nordengland også er en del af. I samme område ligger nogle af Englands mest spektakulære bygningsværker fra de seneste årtier.

  Læs mere om Newcastle

Tilmeld dig vores nyhedsbrev