Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Nottingham er en by i Midtengland. Den opstod som en angelsaksisk bosættelse, før danske vikinger erobrede byen i 800-tallet. Nottingham blev en del af Danelagen, og den var en befæstet by i denne periode. Efter vikingerne erobrede William I England i 1066, og to år senere lod ham en borg bygge i Nottingham, og byen voksede omkring borgen. Det var omkring denne borg, at legenderne om Robin Hood senere opstod.

En del af byens indbyggere boede i de mange huler, der gennem tiden var hugget af i sandstensundergrunden, og de var beboede indtil 1700-tallet af bl.a. arbejdere på Nottinghams garverier. I 1642 startede den engelske borgerkrig i Nottingham, da kong Charles I hejste sit banner på byens slot. Byen voksede under den industrielle revolution, hvor Nottinghams velstand ikke mindst kom fra tekstilindustrien.

I dag kan man gå nogle dejlige ture i Nottingham, hvor Old Market Square udgør byens centrum. Det er en stor plads, hvor man kan i den østlige ende kan se bygningen Nottingham Council House, der blev opført i nybarok stil i årene 1927-1929. Nottingham Council House blev bygget som byens rådhus, og det er storslået indrettet med fine trappesale, banketsal og bygningens indre kuppel som eksempler på interiøret.

Ved facaden kan man se byens to kendte løvestatuer i art deco-stil. Rådhustårnet er 61 meter højt og den markante kuppel er i dag et af Nottinghams vartegn. Under kuplen og i hele den bagvedliggende del af Council House ligger shoppingarkaden The Exchange, der som rådhuset er smukt i sin arkitektur. Fra Old Market Square kan man i øvrigt også gå videre ad nogle af Nottinghams gågader.

Går man mod sydvest fra Old Market Square, kommer man Nottingham Castle, der blev først blev opført som et fort af træ i 1068. I 1100-tallet byggede Henrik II borgen af sten i stedet for, og gennem middelalderen blev borgen vigtig for kongen, og den blev af og til også anvendt som residens. Selve borgens indre residens ligger på en høj hævet over de øvrige fæstningsdele som fx den store hovedport.

Det nuværende residensslot blev opført af Newcastles hertug Henry Cavendish mellem 1674 og 1679. Det var i øvrigt her på Nottingham Castle, at den sidste og afgørende konfrontation mellem sheriffen af Nottingham og Robin Hood finder sted ifølge legenden om Robin Hood. I dag er Nottingham Castle indrettet som museum, hvor man kan se historiske og arkæologiske samlinger samt diverse kunst.

I byen kan man også besøge et unikke museum City of Caves, hvor man kan få en oplevelse af de gamle huler under Nottingham. Byens undergrund er sandsten, der er nemt at foretage udgravninger i med simpelt værktøj. Hulerne blev benyttet til beboelse og til forskellige formål som lagerrum og værksteder. Under 2. Verdenskrig fungerede de også som beskyttelsesrum. Der er identificeret hundredvis af huler i dag.

Tæt på City of Caves ligger St Mary’s Church, der er den største anglikanske kirke i Nottingham. Kirken blev primært bygget i 1300-1400-tallene. Kvarteret omkring St Mary’s Church hedder Lace Market, og det var engang centrum for verdens blondeindustri. I dag er der mange victorianske bygninger at se i dette område, der har en særlig karakter. Mod byens nordvest kan man se byens største kirke, Cathedral Church of St. Barnabas, der er domkirke i den romersk-katolske kirke. Katedralen blev opført 1841-1844 og har et smukt kirkerum.

Ture fra byen

  Sheffield, England

  Sheffield

  Sheffield er en by i South Yorkshire i Midtengland. Byens historie starter i området angelsaksiske og danske tid, hvor der blev etableret bosættelser i området. Efter normannernes erobring af England blev der bygget en borg i Sheffield til forsvar af de lokale bosættelser, og byen voksede omkring borgen. I slutningen af 1200-tallet var der et marked i Sheffield, og byen blev kendt som markedsby, og senere udviklede produktionen sig også i Sheffield.

  Industrielt blev byen førende inden for knive og bestik, og senere opstod Sheffield plate, der var en ny måde til forarbejdning af pletsølv, og en betydelige stålproduktion. På trods af en eksportnedgang fra 1700-tallet boomede Sheffield med den industrielle revolution, og indbyggertallet voksede fra ca. 60.000 i 1801 til over 450.000 i 1901. Under 2. Verdenskrig blev byen et bombemål pga. den store stål- og våbenproduktion, der var i byen.

  Læs mere om Sheffield

   

  Centenary Square, Birmingham

  Birmingham

  Birmingham er Englands næststørste by, og for turister venter en hyggelig by, der er bundet sammen med den omkringliggende region af de mange kanaler, der er gravet dengang, byen var den første egentlige industriby i verden. Kanalerne er stadig en del af byrummet, der siden industrialiseringen er suppleret med meget nyt.

  Industrihistorien er stadig en spændende del af Birminghams identitet, og også i omegnen kan man se nærmere på, hvordan menneskene tog de første skridt mod den effektive storindustri, vi kender i dag. I selve byen kan man i kvarteret Jewellery Quarter se nærmere på Birminghams rolle som førende inden for en særlig industrigren, nemlig det fine håndværk, guldsmedede og juvelererne gennem flere århundreder har stået for.

  Læs mere om Birmingham

Tilmeld dig vores nyhedsbrev