Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Leeds er en by i det nordlige Midtengland ved floden Aire. Historisk var en by kendt på dette sted ved normannernes erobring af England, og siden da udviklede byen sig som markedsby i middelalderen med bl.a. stadsret i 1207. Leeds’ vækst fortsatte gennem århundreder, hvor byen etablerede sig som et vigtigt handelscentrum.

Den givtige handel fandt bl.a. sted på klædebørsen White Cloth Hall fra 1711, og senere i århundredet sad Leeds på omkring en sjettedel af Englands eksporthandel. Succesen skyldtes bl.a. anlægget af kanalerne Aire and Calder Navigation i 1699 og Leeds and Liverpool Canal i 1816. Gennem 1800-tallet slog industrialiseringen også igennem i Leeds med mange nye fabrikker og virksomheder.

I dag kan man gå nogle interessante spadsereture i Leeds’ centrum, som både byder på flere seværdigheder og populære strøggader med Briggate som hovedgaden. I Briggate og fortsættelsen New Briggate kan man besøge nogle af de butiksarkader i Victoria Quarter, som Leeds er kendt for.

Grand Arcade fra 1897, Thornton’s Arcade fra 1878, Queen’s Arcade fra 1889 og County Arcade fra 1903 er nogle af de mest kendte. Man kan også gå under glastagene i det store Trinity Leeds-center, og tæt på Briggate ligger Kirkgate Market, der bl.a. var stedet, hvor Marks & Spencer så dagens lys i 1884. Markedet er en af byens berømte institutioner, og det ligger i en smuk bygning, der imponerende med sin store art nouveau-markedshal fra 1904.

Man kan også gå en tur til Millennium Square, hvor Leeds Civic Hall ligger. Leeds Civic Hall afløste i 1933 Leeds Town Hall som byens rådhus. Bygningen er sæde for bystyret, og på det kan man se fire kendte forgyldte ugler, hvoraf to pryder rådhusets spir.

Fra pladsen kan man mod øst besøge Leeds City Museum, der ligger i den statelige bygning, der blev opført som Mechanics’ Institute. På museet kan man se udstillinger om Leeds’ historie, arkæologiske fund og naturhistorie. Lidt syd herfor kommer man til Victoria Square, hvor Leeds Town Hall fra 1853-1858 og kunstmuseet Leeds Art Gallery ligger. Mod øst på pladsen kan man se Leeds War Memorial, der blev stillet op i 1922 til minde om de faldne i 1. Verdenskrig.

I Leeds er der også flere seværdige kirker. Man kan se Saint Anne’s Cathedral fra 1904, der er en katolsk katedral. Der er ingen anglikansk domkirke i byen, og sognekirken Leeds Minster står som hovedkirken i byen. Der har været en kirke på dette sted siden 600-tallet, mens den nuværende Leeds Minster stod færdig i nygotisk stil i 1841. Det 42 meter høje tårn er et markant indslag i Leeds’ skyline, og i kirken kan man bl.a. se nogle fine glasmosaikvinduer.

I byen er det også muligt at komme tilbage til Leeds’ industrielle fortid. Langs floden Aire kan man besøge Leeds Industrial Museum, hvor industrihistorien fra 1700-tallet til i dag bliver skildret, og det sker i fine rammer i bygningerne fra den historiske Armley Mills.

Ture fra byen

  York, England

  York

  York er en by ved floden Ouse i det nordlige England. Dens historie går tilbage til Romerriget under kejser Vespasian, hvor den blev grundlagt i år 71 med navnet Eboracum som militærfort for en legion. Eboracum blev en af romernes vigtigste byer i England. Efter romerne blev byen i en periode hovedstad under stiftende konger og grever.

  I 866 erobrede danske vikinger York, og i et lille århundrede regerede de et kongerige fra byen, som de kaldte Jórvík. Normannerne invaderede i 1066, og der blev herefter bygget en borg i York, som de følgende århundreder blev ærkebispesæde og et vigtigt handelscentrum. York blomstrede frem til 1400-tallet, hvorefter der kom nedgangstider. I 1600-tallet voksede York igen og var en periode landets tredjestørste by.

  Læs mere om York

   

  Sheffield, England

  Sheffield

  Sheffield er en by i South Yorkshire i Midtengland. Byens historie starter i området angelsaksiske og danske tid, hvor der blev etableret bosættelser i området. Efter normannernes erobring af England blev der bygget en borg i Sheffield til forsvar af de lokale bosættelser, og byen voksede omkring borgen. I slutningen af 1200-tallet var der et marked i Sheffield, og byen blev kendt som markedsby, og senere udviklede produktionen sig også i Sheffield.

  Industrielt blev byen førende inden for knive og bestik, og senere opstod Sheffield plate, der var en ny måde til forarbejdning af pletsølv, og en betydelige stålproduktion. På trods af en eksportnedgang fra 1700-tallet boomede Sheffield med den industrielle revolution, og indbyggertallet voksede fra ca. 60.000 i 1801 til over 450.000 i 1901. Under 2. Verdenskrig blev byen et bombemål pga. den store stål- og våbenproduktion, der var i byen.

  Læs mere om Sheffield

   

  Imperial War Museum North, Manchester

  Manchester

  Manchester er med sine flere end to millioner indbyggere et af de største byområder uden for London, og som turist oplever man et spændende og blomstrende kulturliv og et væld af aktivitetsmuligheder i den historiske industriby. Det hyggelige centrum med mange fornemme opførelser fra årtierne omkring år 1900 er mange spadsereture værd.

  Selve byen Manchester udgør hjertet af det industriområde, hvor ikke mindst tekstilproduktion lagde grunden til områdets velstand og vækst. De mange industribygninger sætter stadig sit præg på byens centrum og omgivelser, og blandt de mange højdepunkter er den gamle Liverpool Road Railway Station og Videnskabs- og Industrimuseet.

  Læs mere om Manchester

Tilmeld dig vores nyhedsbrev