Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Leeds er en by i det nordlige Midtengland ved floden Aire. Historisk var en by kendt på dette sted ved normannernes erobring af England, og siden da udviklede byen sig som markedsby i middelalderen med bl.a. stadsret i 1207. Leeds’ vækst fortsatte gennem århundreder, hvor byen etablerede sig som et vigtigt handelscentrum. Den givtige handel fandt bl.a. sted på klædebørsen White Cloth Hall fra 1711, og senere i århundredet sad Leeds på omkring en sjettedel af Englands eksporthandel. Succesen skyldtes bl.a. anlægget af kanalerne Aire and Calder Navigation i 1699 og Leeds and Liverpool Canal i 1816. Gennem 1800-tallet slog industrialiseringen også igennem i Leeds med mange nye fabrikker og virksomheder.

I dag kan man gå nogle interessante spadsereture i Leeds’ centrum, som både byder på flere seværdigheder og populære strøggader med Briggate som hovedgaden. I Briggate og fortsættelsen New Briggate kan man besøge nogle af de butiksarkader i Victoria Quarter, som Leeds er kendt for. Grand Arcade fra 1897, Thornton’s Arcade fra 1878, Queen’s Arcade fra 1889 og County Arcade fra 1903 er nogle af de mest kendte. Man kan også gå under glastagene i det store Trinity Leeds-center, og tæt på Briggate ligger Kirkgate Market, der bl.a. var stedet, hvor Marks & Spencer så dagens lys i 1884. Markedet er en af byens berømte institutioner, og det ligger i en smuk bygning, der imponerende med sin store art nouveau-markedshal fra 1904.

Man kan også gå en tur til Millennium Square, hvor Leeds Civic Hall ligger. Leeds Civic Hall afløste i 1933 Leeds Town Hall som byens rådhus. Bygningen er sæde for bystyret, og på det kan man se fire kendte forgyldte ugler, hvoraf to pryder rådhusets spir. Fra pladsen kan man mod øst besøge Leeds City Museum, der ligger i den statelige bygning, der blev opført som Mechanics’ Institute. På museet kan man se udstillinger om Leeds’ historie, arkæologiske fund og naturhistorie. Lidt syd herfor kommer man til Victoria Square, hvor Leeds Town Hall fra 1853-1858 og kunstmuseet Leeds Art Gallery ligger. Mod øst på pladsen kan man se Leeds War Memorial, der blev stillet op i 1922 til minde om de faldne i 1. Verdenskrig.

I Leeds er der også flere seværdige kirker. Man kan se Saint Anne’s Cathedral fra 1904, der er en katolsk katedral. Der er ingen anglikansk domkirke i byen, og sognekirken Leeds Minster står som hovedkirken i byen. Der har været en kirke på dette sted siden 600-tallet, mens den nuværende Leeds Minster stod færdig i nygotisk stil i 1841. Det 42 meter høje tårn er et markant indslag i Leeds’ skyline, og i kirken kan man bl.a. se nogle fine glasmosaikvinduer. I byen er det også muligt at komme tilbage til Leeds’ industrielle fortid. Langs floden Aire kan man besøge Leeds Industrial Museum, hvor industrihistorien fra 1700-tallet til i dag bliver skildret, og det sker i fine rammer i bygningerne fra den historiske Armley Mills.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev