Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Norwich er en by i Norfolk i det østlige England. Byens historie går tilbage til forskellige bosættelser, hvoraf navnet Northwic kendes fra 900-tallet. Northwic var en af Englands største byer, da vikinger plyndrede og ødelagde den i 1004. Byen lå handelsmæssigt godt ved Wensum-floden og Nordsøen, og der blev handlet med bl.a. Skandinavien, Rusland og Rhinlandet. Normannerne byggede en borg efter deres erobring af England i 1066, og det forstærkede Norwich Castle blev opført omkring år 1100.

Byen fik stadsret i 1194, og fire kilometer lange bymure blev opført 1297-1344. I denne tid var Norwich en af Englands største byer, og fra 1300-tallet udviklede tekstilindustrien sig til en betydelig industri i Norwich. Det var først med industrialiseringen af England, at andre byer voksede kolossalt og derved gjorde Norwichs betydning mindre. Befolkningen blev dog fordoblet fra 1810 til 1870, hvor der boede omkring 80.000 indbyggere i byen.

I dag er Norwich en hyggelig by, hvor man kan gå nogle fine spadsereture i centrum og langs floden Yare, der bugter sig gennem byen. Man kan starte besøget på pladsen Market Place, der er hjemsted for det berømte Norwich Market med masser af små boder og butikker.

Markedet går tilbage til 1000-tallet og er stadig en af Norwich’ stemningsfulde aktiviteter. På Market Place kan man også se byens store art deco-rådhus, der blev indviet i 1938. Mod nord ligger Norwich Guildhall, der blev bygget 1407-1413, og som gennem århundreder var mødested for byrådet i Norwich. Mod syd på Market Place kan man se sognekirken St Peter Mancroft, der blev opført i årene 1430-1455. Kirken er en af de største i byen.

Midt i byen kan man besøge det gamle Norwich Castle, der ligger på en høj over resten af det centrale Norwich. Det var William I, der efter erobringen af England i 1066 igangsatte byggeriet af det, der var den første borg i East Anglia. Borgen blev traditionelt opbygget med et kernetårn og omkringliggende fæstningsværker på det kunstige høj, som blev anlagt på et daværende boligområde.

Gennem århundreder var Norwich Castle indrettet som fængsel, før det blev museum i 1894. I dag kan man se den interessante borg og opleve Norwich Castle Museum & Art Gallery, der er et museum med spændende arkæologiske, historiske og naturhistoriske samlinger, og man kan også se kunst på stedet.

Lidt nordøst herfor kan man gå gennem porten Erpingham Gate, som leder til katedralen i Norwich. Normannerne byggede Norwich Cathedral fra 1096, og kirken stod færdig i 1145. Der har dog været ombygninger siden da; fx blev det nuværende spir opført i 1480. Ved katedralen ligger der klosterbygninger med en smuk klostergård. Kirken måler 140 meter i længden, og tårnet er 96 meter højt.

Inden for kan man se et stort og stringent opbygget kirkerum. I katedralen kan man også se de mange skulpturelle værker, der i middelalderarkitektur blev brugt til at samle kryds i hvælvede ribber. De udgør en stor kulturskat bestående af utallige figurer, der repræsenterer folk, scener og historier på mange forskellige måder. Tæt på katedralen ligger St Helen’s Church fra 1300-1400-tallene, der var en del af komplekset Great Hospital, som blev grundlagt i 1249. Tæt på Great Hospital kan man se artilleritårnet Cow Tower, der blev opført som en del af Norwich’ forsvar i 1398-1399.

Topseværdigheder
Ture fra byen

    King's College, Cambridge

    Cambridge

    Cambridge er en by, der ligger ved floden Carm i området nord for London. Byen var allerede bosat i den romerske tid, og efter Romerriget erobring af England omkring år 40, blev Cambridge en vigtig militærpost med navnet Duroliponte. Efter romernes tilbagetog blev byen bosat af anglere, og i 875 kom der vikinger hertil. Handlen med vikingerne fik byen til at vokse.

    Senere kom angelsakserne til, og Vilhelm Erobreren byggede en borg i byen i 1000-tallet. Det første college i Cambridge blev grundlagt i 1284 af folk fra universitetsbyen Oxford, og i dag er der flere end 30 separate colleges på universitetsområdet, som gennem århundrederne er vokset til byens varemærke.

    Læs mere om Cambridge

Tilmeld dig vores nyhedsbrev